Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
XisCixis 2020. 10. 24. 16:27
Törölt hozzászólás
#98760
Törölt felhasználó 2020. 10. 24. 16:00
Előzmény: #98742  franc0
#98759
OFF
erőszakosak akkor lesznek,ha nem kapnak megfelelő életszínvonalat egy alapszinten legalább. (a migránsok is ezért jönnek végtelen áradatban a koldusszegény övezetekből nagyrészt a jóléti nyugat felé, ahol még a szegények is fenn tudnak tartani egy nívót) az alapbér azért is lenne jó, mert akkor legalább,ha nincs is munkája azt el tudná költeni valamiféle szórakozásra, vagy hogy fel tud öltözni rendesen, elmegy fodrászhoz, kozmetikushoz stb.  a különféle hátrányos helyzetű "kisebbségeken" jól megfigyelhető ez a tendencia.
ha ez sem lenne, nekik, akkor lennének igazán erőszakosak, ahogy ez más földrészeken megfigyelhető és a migránsok viselkedésében tapasztalható, akik a vesztesei a civilizációnak.
a szórakoztatóipar, a technológia szektor, az élvezeti cikkek előállítói, szépségipar stb meg gondoskodnak róla,h a civilizáció nyertesei is el tudják költeni a pénzüket és lekötni az idejüket úgy,hogy ne gondolkozzanak túl sokat sem önmaguktól. pld a végtelen számú sok évados filmsorozatok által.
OFF
Törölt felhasználó 2020. 10. 24. 14:35
Előzmény: #98753  Béla2021
#98758

Az egész ott kezdődött, hogy mindenki főnök akart és akar lenni, mert csak ők keresnek értelmes béreket. Mostanra sokat változott és javult a helyzet, de 2000 környékén például egy sima beosztott qrva sz.r bért kapott és csak a főnökök, managerek kaptak annyit, mint egy nyugati közepes bér.
Emiatt nagyon agresszíven törtetett mindenki, mindenki főnök akart lenni, erőltették a diplomát.Ebből az is következik, hogy egyre kevesebben akartak és akarnak sima beosztottak és fizikai munkások lenni.
Aki mégis, azok közül is sok kimegy nyugatra, mert nem akar trágya bérért dolgozni.
Ezért lett hiány szakmunkásból meg úgy általában fizikai munkásból.
Meg fog ez is fordulni idővel, mert ha ilyen hiány marad fizikai munkásokból, akkor felgyorsul az automatizálás és még ennyire se lesz szükség rájuk, mint most.
Az építőipar azért kivétel, mert a többi iparághoz képest alig fejlődött az évtizedek alatt. Most is ugyanazok a primitív munkafolyamatok vannak, de ha tartós marad a szakember hiány, akkor ki fognak találni valamit a nagyobb automatizálás érdekében.
Ez amit nem ért meg a sok ostoba szaki, hogy egy versenypiacon nem fog tartós maradni a kényelmes helyzetük és csak maguk alatt vágják már középtávon is fát.
Az automatizálásnál is hamarabb megvalósulhat az, hogy ahogy az arab országok építették a modern városaikat, idehoznak ezerszám indiai építőipari munkásokat. Igen, valószínűleg nem olyan minőségben dolgoznak (már mintha minden magyar szaki olyan hűdenagy minőségben dolgozna, főleg az alkoholisták), de olcsóbbak és rendelkezésre állnak.
CyrusTheGreat 2020. 10. 24. 14:32
Előzmény: #98745  Törölt felhasználó
#98757
Barmi jele a rehbailitacionak?
CyrusTheGreat 2020. 10. 24. 14:21
Előzmény: #98755  Batiszkáf
#98756
Magyarország sosem volt az a hely, ahol különösebben foglalkozott volna egyik ember a másik problémáival, vagy akár csak előre is gondolkodtak volna, hogy miből mekkora probléma lehet. Itt mindent a külső körülmények és folyamatok "oldanak meg". Ez lesz a helyzet az elmúlt két-három évben tapasztalt lakhatási problémákkal is.
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 10. 24. 11:36
Előzmény: #98754  Placi82
#98755
Engem az zavar a legjobban, hogy még a ius murmurandinak sincs igazán helye egy olyan társadalomban, ahol 85 százalék körül alakul a saját tulajdon aránya. Nem sikerült 2017 előtt vásárolnod? Nincs kilátásban örökség? Így jártál, és ezzel el is van intézve a kérdés. 
Placi82 2020. 10. 24. 11:24
Előzmény: #98753  Béla2021
#98754
Nincs a melossal semmi baj. És szerintem, ha belegondolsz, el is tevesztetted a célt. Mert neked se veled van bajod tudat alatt. Hanem azokkal az uriemberekkel, akik lekezeloen, gunyolodnak azokon akik nem vették lakást, lakásokat 4-8 évvel ezelőtt. Pedig nem azért nem vették ezek, akiken gunyolodnak, mert nem akartak, hanem azért mert akkor apuci nem vágott hozzájuk 10 Misi önrészt, vagy mert nem örökölte 40 milliós takarekbetetet a nagymamatol, vagy mert nem dolgoztak már 20 éve jó munkahely én, mert még csak 10 éve végeztek az egyetemmel, vagy mert deviza hitellel szenvedtek, stb... Szóval nem jó időben voltak, nem jó helyen. Akik meg a fentiek közül, akár több is teljesült, azok közül most warren Buffetnek hiszik magukat és magas lóról osztják az észt, azoknak akik nem voltak ilyen szerencsések. Pedig ha Warren Buffeteknek hiszik magukat akkor gondolom a pár lakásuk mellett ügyesen shortolhatnak, részvényeket, és komoly portfólió al rendelkeznek a Hongkong i tőzsdén! Mert ha nem akkor átlag jozsika is egy zseni, aki hitelből vagy oroksegbol megvette a 9 milliós Kelenföldi panelt 7 éve mert ennyit tudott osszekaparni akkor ami most 36 ot ér!!!!!  Szóval nem avval van neked bajod, hogy akik nyertek ezen az ingatlan piaci őrülten, hanem akik arcoskodnak, hogy mekkora császárok, miközben a többi meg frusztrált emiatt. És amúgy melós is frusztrált mert sok hornyot kell neki még vesnie a budai lakáshoz, és te pont őt baszogatod, mikor egy cipőben jártok. Ha beiszik akkor felveszi az itt arcoskodok stílusát, de sztem nem ilyen. 
Béla2021 2020. 10. 24. 10:18
#98753
Sajnálom, ha túl őszinte voltam, illetve páran magukra is vették. Most van időm (bőven) részletezni. Bocs. Nem személy szerint melóssal van bajom, de tény, hogy néha nagyon túlzásba esik a dumálással is, meg hogy ő személy szerint mekkora király, másokhoz képest.
-
Engem maga a jelenség zavar, hogy lassan egy villanyszerelő többre tartja magát villamosmérnöknél, a kőműves a fizikatanárnál, az utolsó suttyó adócsaló építőipari vállakozó meg kb. bárkinél, akinek kevesebb pénzve van. Elég szomorú, hogy így eltolódtak a bérek, de erre is van magyarázat azért.
-
Szerintem bárki könnyen belátja, hogy kb. bármelyik mérnök le tudna menni arra a szintre, ami egy építőipari munkához kell. Csak hogy egyértelmű legyen: egy villamosmérnök 2-3 hét alatt megtanulja, amire egy átlag lakossági villanyszerelőnek szüksége van. Egy fizikatanár simán megtanul ennyi idő alatt átlagos minőségben falazni, vakolni, betonozni. De a villanyszerelő nem fog beállni a mérnök helyére 3 hónap után sem, ahogy a kőművesnek se adhatunk oda 4 osztályt, hogy készítsed fel őket. !!!!
-
Nem azért van kevés melós, mert annyira nehéz az a szakma, hanem mert az emberek egy bizonyos intelligencia, műveltség és alapértékek mellett nem tudják azt az építőipari közeget elviselni *2, de sokszor *3 fizetésért sem. Szóval senki ne adja itt elő magát nekem, hogy mekkora királycsávó, akinek még a főorvos úr is csókolommal köszön, meg pitizik, hogy legyen szíves újrahúzni 200 méter vezetéket. Nem személy szerint melósról beszélek, de ő is kezdett efelé haladni.
-
Pl. én szeretek hobbizni otthon, (festeni, betonozni, stb). De ha kimegyek az utcára retkes nadrágban, én akkor is egy művelt, intelligens (többdiplomás) ember vagyok. Ugyanaz a testtartás, tekintet, beszédstílus. (Pár nő szerintem azóta sem dolgozta fel, hogy ez most mi volt, miért szimpatikus neki egy ilyen utolsó segédmunkás.) Nekem nem kell önigazolást keresnem egyik esetben sem. Ha viszont egy szakmunkás öltönyt vesz fel, meg pénz van a zsebében, akkor ő is ugyanaz marad, de sokszor(!) nagyképűséggel kompenzál. Sok ilyet ismerek, aki nem találja a helyét. Mivel fellépni nem tud másik társadalmi csoportba, így másokat akar maga alá nyomni.
-
Szóval lehet itt mondani, hogy mindenki munkája egyformán fontos, de a mélyben ez sem pont így igaz. A tanult emberek profi szerszámokat adtak a melósok kezébe, akiknek megnőtt a termelékenysége, gyorsan ömlik be a pénz. De a lassan már lenézett, 200at kereső diplomások nélkül a villanyszerelő elég sokáig véshetné a kiskalapáccsal a vezeték helyét falhoronymaró helyett. A többi szakmáról nem is beszélve.
-
Melós egyszerre szemetelte tele a fórumot a félmondatokkal, nyilatkozott lesajnálóan, a nála sajnos jóval kevesebbet kereső tanultabb emberekről, tapsikolt ehhez a társadalmilag káros folyamathoz, csak mert személy szerint ő rövidtávon jól jár, illetve még volt képe azt is hangoztatni, hogy az itteni 1-2 tucat művelt, sikeres ember azért ilyen a folyton provokáló fórumtrollal, mert irigyli. Ha még ráhagyom két napig, akkor újabb 5(ven) pennys sör után eljutott volna még oda is talán, hogy mi őt is irigyeljük. Nekem nincs vele bajom, de azért húzzunk már meg bizonyos határokat.
berlini
berlini 2020. 10. 24. 00:05
Előzmény: #98750  PBoborjan
#98752
Remélem :)
PBoborjan
PBoborjan 2020. 10. 23. 22:39
Előzmény: #98750  PBoborjan
#98751
A peak oilban 15 éve közmegegyezés, ha full SHTF akkor csak észak, nem dél, hiába meleg.
PBoborjan
PBoborjan 2020. 10. 23. 22:37
Előzmény: #98749  berlini
#98750
Gondolod Materára nem esik oly jelentéktelen?:) Világökörség.
berlini
berlini 2020. 10. 23. 22:13
Előzmény: #98748  franc0
#98749
Majd ha leesik gondolok rád.
Becsszó!
franc0 2020. 10. 23. 21:03
Előzmény: #98747  berlini
#98748
Elviccelhetjük, de én szóltam. 
berlini
berlini 2020. 10. 23. 19:33
Előzmény: #98742  franc0
#98747
Olyan helyet válassz, ahova nem gazdaságos atombombát lehajitani. (Alacsony népsűrűség, pld Anktartisz.)
Mert a 8 milliárdból elég ha egy megbolondul....)
PBoborjan
PBoborjan 2020. 10. 23. 18:15
Előzmény: #98734  Törölt felhasználó
#98746
Olcsó az ideje, párezer ft-ért ez a hercehurca havonta. Preciziós sztrájk, jár, de nem szívesen adjuk, haggyá má minket ezzel a faszossággal. Egyszer majd visszadobják a mívesen körmölt beadványt, hogy replay, a bankszámlaszámban a 0-kat át us kell húzni, etc..
Törölt felhasználó 2020. 10. 23. 17:41
Előzmény: #98744  CyrusTheGreat
#98745
Minimalisan jobh, mint amire szamitottam.
Kivancsi leszek milyen a lepcsohaz hangulata, egyelore csak a kornyeket mertem fel.
CyrusTheGreat 2020. 10. 23. 16:45
Előzmény: #98579  Törölt felhasználó
#98744
Milyen volt a Prater utca?
Dwayne.Hicks
Dwayne.Hicks 2020. 10. 23. 14:41
#98743
Hát én most eléggé nézelődök agglóban (szszmiklós és érd) de azt vettem észre, hogy az értelmes használtakat elkapkodták, vagy ami még van használt az erősen túlárazott. Ezek a használtak fent vannak már hónapok óta, mintha semerre sem menne ez a szegmense a piacnak. Az új építésűeknél pedig ahol a vállalkozó tud januártól szerződni, azokat meg kapkodják a CSOK-osok...
franc0 2020. 10. 23. 14:28
Előzmény: #98740  Béla2021
#98742
Ha az embereket nem kötöd le munkával, erőszakoskodni fognak (háború, polgárháború stb).
Ez közhely. 
Nem volt okos dolog 8 milliárdra hízlalni a populációt. Ez van. Ez is egy buborék. Majd leereszt. 
Ezért is költözök el a fővárosból. Vidéken jobbak az esélyek. 
CyrusTheGreat 2020. 10. 23. 13:47
Előzmény: #98734  Törölt felhasználó
#98741
Akkor hagyom el az országot, ha az egyes adatbázisok teljeskórű, állandó, nem célhoz kötött integrációja megvalósul. Szerencsére, az EU sem ebbe az irányba megy. Olvasgasd az indoklást:
https://naih.hu/files/NAIH-2121-2-2019-190222.pdf

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek