Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 15:09
Előzmény: #91639  ncseed!
#91640

Tehetős szülő képes csak egy lakást vagy annak a zárát odaadni a gyerekének, még akkor is, ha egy házaspárról beszélünk, ahol 2-2 szülő van, tehát 4 szülő rakta össze az összeget.
Itt van a bibi, ugyanis ne mondja nekem azt senki, hogy széles tömegek képesek csak úgy odavágni tízmilliókat a gyereknek életkezdésre.
Tegyük ezt perspektívában, 4 jól kereső ember takarékos életmód mellett megtámogatja a fiút és lányt (maradjunk a hagyományos modellnél :)) és a sok tízmilliós támogatás elég egy, khm csótánysz.ros panyelre.
Ez a teljesen irreális dolog ebben a qrva országban, hogy nálunk már az a tehetős, aki a lakáspiac alját el tudja csípni.
Én ismerek sok külföldit és azért ott aki tehetősebb, az nem ilyen magyar panyelnek megfelelő kéglit vadászik. Azzal együtt is más kégliket nézegetnek, hogy a bérlés nem ördögtől való olyan országokban, ahol normális törvény és bérlakáspiac van. Ahogy én látom, németben például a lakáspiac alja nem annyira kelendő, aki venni akar, az próbál minőségebbit vagy inkább marad bérletben. Biztos van ott is vevőkör a lakáspiac aljára, de nem a tehetősnek mondott réteg az.
Ez magyar specialitás, hogy helyi viszonyokban gazdagnak mondható emberkék is a leglepusztultabb lakásokra vadásznak, mert azt tudják megvenni. Eltorzult piac, súlyos korrekcióra érett, már régóta.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 30. 14:57
Előzmény: #91637  ncseed!
#91639
Ha most egy 25-28 éves párhoz hozzávágnak a szüleik egy 30 millás lakást (amit elmondásotok szerint egy átlagmagyar egy élet alatt nem tud félretenni pénzt) akkor gyakorlatilag a lakhatásuk megoldásán túl (a mindenkori bérleti díját félre tudják tenni életük végéig(!) mert nem kell kifizetni nekik) még a jövőbeni eszközár felértékelődést is megkapják ami ugye tudjuk hogy hosszú távon infla körüli!
***
Persze mindig lesz egy nulláról induló jóképességű svájcba emigrált megmondóember aki leugatja az itthon maradottakat hogy ő akkora istencsászár hogy ezt a pénzt fél év alatt megkeresi és jobb lett volna inkább nem adni pénzt a gyeröknek mert akkor 'éhesebb' lesz... mert ha neki ment akkor mindenkinek menne. Ja persze!
mcbull 2020. 09. 30. 14:43
Előzmény: #91630  HerrLudwig
#91638
Akkor valamiről most lemaradtam...ki tud félre tenni évi 27 ezret euróban?  A környezetemben senkit nem tudok. Még itt németben is van koléga aki 1800 + egyébb eurot keres ő se tesz félre még még 1500 öt se. Lakást bérel , autó fenntartás , megélhetés. A nagy átlag magyar 1300 ért dolgozik ha vannak ketten és spórolnak....abból se jön ki az a pénz amit írtál. Tudom vannak emberek otthon akik hetente megkeresik azt a pénzt amit írtál, de akkor sem az az átlag.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 30. 14:41
Előzmény: #91620  Batiszkáf
#91637
Onnét indul a dolog, hogy egy valamirevaló szülő igyekszik támogatni a gyerekét hogy neki ne onnét kelljen nekiindulni az életnek ahonnét magának. Hogy ez a segítség miben merül ki azt nagy mértékben befolyásolják a saját lehetőségei. Vannak dolgok amik nem kerülnek pénzbe (nevelés, odafigyelés, példamutatás, stb.) és vannak amik bizony pénzbe kerülnek (jobb iskolák, jobb környék, jobb életszínvonal, technikai eszközök, extra taníttatás, valamilyen anyagi jellegű támogatás). Mindenek ellenére nem minden gyerek lesz okosabb vagy jobb képességű mint a szülő (nem lesz IT guru, se agysebész) de attól még a gyereke marad és ha nem érdemtelen rá akkor segíti, akár a saját lemondások árán is! Még ha nem is örökölt senki  semmit gyakran a szülők előre segítik a gyereket mert tudják hogy majd egyszer belátható időn belül örökölni fognak de a gyereknek most kell a támogatás! Nem kell hozzá varázsgömb hogy bárki rájöjjön mekkora előny a többiekhez képest ha nem csupasz seggel engednek ki az életbe. Még ha nem is feltétlen érsz el a végén többet mint más (tekintve nem egyenlő képességűek az emberek anyagi háttér ide vagy oda) akkor is jóval kényelmesebb életet lehet élni. Az, hogy itthon jellemzően egy ingatlan részbeni vagy egészbeni vásárlása jellemző több okra is visszavezethető, az egyik ilyen hogy lakni kell valahol, de az is hogy lehet rá haszonélvezetet tetetni.
***
Persze, mindig lesznek olyanok akik nulla forint támogatással érnek el kimagaslót az életben, sőt, róluk zengenek ódákat és olvassuk mesés történetüket a neten, de a csendes többség esetében a papírforma érvényesül... Ha nem így lenne akkor a borsodi zsákfalukból kerültek volna ki a budai villát vásárlók döntő többsége! 
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 14:36
Előzmény: #91630  HerrLudwig
#91636

Előfordul ritkán azért, hogy az unoka kapja a lakást, de általában akkor sem a saját nevére, hanem lakhatásra, bár nem vagyok az öröklési jognak a tudora, de ugye végrendelet nélkül nem az unoka fog örökölni, hanem házastárs és a gyerekei az elhunytnak.
Olyankor fordul ez elő leginkább szerintem ha a szülők elég tehetősek és nincs rá szükségük vagy vannak olyan szülők, akik a gyerekükért bármit, de ezek egyre ritkább esetek szerintem. A mai modern ember sokkal önzőbb annál, hogy csak úgy lemondjon bárkinek, akár a saját gyerekének a javára ilyen jelentős összegről. Így nevelnek mindenkit, főleg pesten, ahol nehéz kéglihez jutni.
Én csak azt nem értem, amikor itt egyesek ezt az öröklés dolgot valamiféle lakhatási megoldásnak akarják beállítani.
A lakásra 25-28 éves korban van először nagy szükség, amikor még jellemzően a fizetés is alacsonyabb. A szülők még ha későn is vállalták, akkor is még 60-65 évesek, talán még dolgoznak is.
Ez egy őrültség az öröklésre várni, nem is értem kiknek a fejében járnak ilyen gondolatok.
A fiatal a qrmány helikopterpénzeire számíthat, aztán a saját erejére, munkájára is.
Ha a szülők megtehetik akkor támogatják a gyereket, de erre számítani csak akkor lehet, ha olyan a szülő gyerek viszony, hogy ezt megbeszélik és be is tartják (ígérgetni könnyű).
Az öröklés, lottónyeremény vagy kivételesn alul árazott kégli megcsípése szerintem mind olyan dolog, hogy mázlival lehetséges, már ha mázlinak lehet hívni egy öröklést, bár amilyen pénzéhes emberek vannak, biztos van ilyen is.
Én például azt az elvet követem, hogy megmondom a gyerekeimnek pontosan, hogy mit fognak kapni és erre számíthatnak is. A nagyobb már megérti, a kisebbnek még minek mondjam el, majd ha már fel is tudja ezt fogni, hogy mit jelent. Kis részben van benne részvény, meg ugye az ingatlan ár az tőlem független, de ezt meg fogják kapni biztosan, nem a levegőbe ígérgetek, sőt ugye a saját babakötvényükben lesz jó része, csak ők férnek hozzá.
Ha ennél többet akarnak, akkor meg egyedi mérlegelés lesz.
Itt amikor lakáspiacról beszélünk, akkor a zemberek nagyon döntő többségének, a vásárlóknak, van a saját önerejük, van esetleg egy kisebb vagy rosszabb lokációban levő olcsóbb lakás, a bankhitel meg a zállami ingyenpénzek. Ezek a források, ezekkel érdemes számolni.
Ha valaki egy túlárazott sz.rt úgy gondolja, hogy majd egy olyan vásárlónak ad el, aki örökölt és akinek nem számít mennyibe kerül, akkor az finoman is szólva kockázatos üzleti stratégia :)
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 14:36
Előzmény: #91632  Törölt felhasználó
#91635
Bocs, ha ketten vannak, akkor másfél év alatt spórolnak össze egy panelra, és 5 év alatt egy házra. 30 évesen szép budapesti ház, van, ha van egy normális munkahely. Szóval, hol itt a gond?
berlini
berlini 2020. 09. 30. 14:35
Előzmény: #91631  franc0
#91634
Miért nem inkább libernyákot irsz?
Nem olvasod a vezér legújabb aranyköpéseit?
A mobillitást azok találták fel, akik eltörölték a jobbágyok röghözkötöttségét.
Nem véletlenül nem Kossuth cimerünk van,  mert többek között ezt az örökséget sem vállalja a most kétharmados ideológia.
Te és én annak köszönhetjük a jólétünket, hogy a világ Kossuth óta ezen az úton halad.
CyrusTheGreat 2020. 09. 30. 14:34
Előzmény: #91631  franc0
#91633
Még csak a közelébe se mennék a kalákában épített többemeletes társasházaknak, a hideg kirázott a gondolattól is.
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 14:34
Előzmény: #91630  HerrLudwig
#91632
Ha szerinted egy fiatal normális munkahelyen egy év alatt összespórol 10 milliót (most épp ezt írtad), akkor beismered, hogy a mai lakáspiac az maga a kánaán a fiataloknak. Ha ketten vannak egy normális munkahelyen, akkor 3 év alatt összespórolnak hitel nélkül egy panelra, további 10 év alatt egy szép budapesti házra. Hol itt a gond, kérem?
franc0 2020. 09. 30. 14:27
Előzmény: #91625  HerrLudwig
#91631
Nagyon jól rámutattál, miért erőltetik a mobilitást a liberálisok.
Ha most is kalákában építkezne mindenki, nem létezne az a fogalom, hogy ingatlanpiac.
Így meg létezik, és egy nagy rakat pénzt lehet keresni, tömegeket alávetni, előjogokat élvezni.
HerrLudwig 2020. 09. 30. 14:14
Előzmény: #91626  Batiszkáf
#91630
Persze forrásod ugyanannyira van neked is, mint nekem 😛
Én senkit nem ismerek, ahol ez a továbbpasszolás így egy az egyben lett volna, ráadásul az is van, amit Tibor írt, hogy jellemzően többen örökölnek.
Különben sem számít ez már manapság. Apád megdob vagy nem 10 millával? Ez kemény 27ezer €. Normális munkahelyen egy év alatt összespórolod. A dupláját meg 2 év alatt. Nem számít manapság ilyen mobilitásnál, ami most van.
HerrLudwig 2020. 09. 30. 14:09
Előzmény: #91628  Törölt felhasználó
#91629
Köszi, pontosan erről beszéltem én is.
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 13:53
Előzmény: #91623  Törölt felhasználó
#91628

Ez csak elmélet, de az öröklés szerencsére általában 45-50éves kor felett jön, tehát egy fiatal előtt nem lehet ilyen mézesmadzagot elhúzni, hogy majd örökölni fog.
Addig hol lakjon és neveljen gyereket a legaktívabb 20-25 évében?
Az meg, hogy a nagyi lakását vagy annak a zárát majd minden szülő lepasszolja a gyerekének (az unokának) mese. Akiket én ismerek, ilyen csak elvétve fordult elő és akkor sem iratták a gyerek nevére, csak lakhatott benne, de ez is olyankor jáccik csak, ha nem többen örökölnek.
Olyanról viszont többet tudnék mesélni, amikor az örökség úgy elfolyt, hogy senki nem tudná megmondani mire. Mindenkinek vagy egy csomó elhalasztott vásárlása és vágya és kevesek tudják megállni, hogy ne pótolják be ilyenkor.
A legutóbbi eset tavaly volt, hogy meghalt a nagyi. A temetésre félretett pénzből is lett végül olcsó hamvasztás, merthogy ők nem krőzusok és jó lesz az is. A temetésre nem tudtunk elmenni de karácsony meg újév között lementünk, pár hete volt meg a hagyatéki. Már ott volt 2 qrva nagy 4k-s lapos tv meg mondták, hogy előfizettek a HD csatornákra is, mert szeretik nézni a tudományos csatornákat (meg a faszi a meccseket :)). A nagyi lakását először valóban beígérték az egyik lányuknak, de akkorra már vevő is volt rá. Ugyanis a végén mégis úgy döntöttek, hogy a pénzből felújítják meg korszerüsítik a házukat és meg is magyarázták, hogy ez a lány érdeke is, mert így többet fog örökölni. Ja 25-30 év múlva vagy még később :)
Sok olyan öröklés is van, ami eladhatatlan, bár a falusi csók most felb.ssza a zárakat ideiglenes a világvégi falvakban is úgyhogy talán most szerencséjük lesz, a falusi mutyi miatt.
A sok szereplős öröklés meg külön történet és izgalmas családi balhék kerekednek belőle, ezeket jókedvűen szoktam hallgatni, jó kis balhék szoktak lenni, szinte garantáltan.
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 09. 30. 13:43
Előzmény: #91625  HerrLudwig
#91627
2004 és nem 1914.
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 09. 30. 13:42
Előzmény: #91624  HerrLudwig
#91626
""és akkor sem jellemző, hogy valaki továbbpasszolná a gyereknek"
Nézd, aki a magyar valóságban szocializálódott az pontosan tudja, hogy az átadás a jellemző. Mindig vannak, akik rosszul kalkulálnak vagy elbasszák valami hülyeségre, de az átlag továbbadja. Nem is nagyon van értelme erről vitázni.   
HerrLudwig 2020. 09. 30. 13:34
Előzmény: #91620  Batiszkáf
#91625
2004? 😂
A 20. században meg összejött a faluban a rokonság és mindenkinek felépítették a házát. A 800as években meg jurtában laktak.
Figyelj, MOST olyan mobilitás van, mint soha a történelemben, majdnem mindegy hova születsz, elérhetsz egy jó középosztálybeli életet egy fejlett országban. Ház, céges audi, nyaralások, minőségi sportolás, táplálkozás, 80+ várható életkor.... Hol volt ilyen korábban a történelemben?!
Persze tenni kell érte, a fórumonsírás kevés.
HerrLudwig 2020. 09. 30. 13:27
Előzmény: #91623  Törölt felhasználó
#91624
Ez pontosan miért cáfolja, amit írtam?
Nem azt írtam, hogy nem örököl senki semmit, hanem, hogy jellemzően 50 felett történik ez és akkor sem jellemző, hogy valaki továbbpasszolná a gyereknek. Erről egy büdös szót nem írtál meg a forrás sem, amit behivatkoztál.
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 13:18
Előzmény: #91605  HerrLudwig
#91623
Szerintem sokkal jellemzőbb, mint gondolod, a GKI szerint legalábbis.
https://www.gki.hu/wp-content/uploads/2019/10/GKI_A-budapesti-lakaspiac-helyzete-1.pdf
24. oldal
"A saját lakást sokan egy "élethez szükséges minimumként" kezelik, ami más országoktól eltérően speciális esetté teszi a magyar lakáspiacot. Ennek oka részben az, hogy a tulajdon magas aránya miatt sokan várhatják, hogy örökölni fognak lakóingatlant, amibe beköltözhetnek, vagy annak eladásával szerezhetnek egy másik lakást"
berlini
berlini 2020. 09. 30. 13:02
Előzmény: #91621  berlini
#91622
...de sejthettem volna, hogy valaki ezt a blődséget is megmagyarázza.
berlini
berlini 2020. 09. 30. 13:01
Előzmény: #91613  Placi82
#91621
Olvasd el a piramisjáték definicióját.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek