Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 09. 16. 09:51
Előzmény: #89638  ncseed!
#89640
Ja tehát véletlenül se nyúljunk az alapkamathoz, mert ha buborék volna, akkor kész, vége.
Logikus...
HerrLudwig 2020. 09. 16. 09:50
Előzmény: #89633  ncseed!
#89639
Ne keverd ide a Harvardot, Európában vagyunk, ahol ingyenesek az egyetemek. És a "nélkülözés" sem azt jelenti, hogy apád nem tol a segged alá lakást. Ahogy a "csórót" sem erre mondják, amire használod. Nem arról beszélek, amikor otthon konkrétan áram sincs meg éheznek hónap végén!
"Ha meg nincsenek meg a képességeid meg az akarás" persze, de hol esélyesebb, hogy ez kialakul? Ahol mindig a gyerek szájába rakják a sültgalambot, vagy ahol megtanulja, hogy a dolgokért meg kell dolgozni? Na ugye.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 16. 09:45
Előzmény: #89637  Törölt felhasználó
#89638
Írtam már hogy az mindig UTÓLAG derül csak ki hogy valami buborék vagy sem... ha kipukkad akkor az volt, ha nem akkor nem. A kipukkadás az nem -5% évente, csak hogy mindenki számára világos legyen! 
***
Tőzsdén sokkal jellemzőbb a buborék kialakulása, azok az árfolyamok teljesen el tudnak szakadni a valóságtól és amikor erre rájön a csorda akkor megy a taposás. Lakásár nem tud közel sem annyira elszállni és összeesni sem, itt már jóval több a fék mindkét irányban. Látod Tibi is már jó ideje húzza a féket azzal hogy nem vesz lakást, de közben azért a tőzsdén nem szólalt meg nála ugyanaz a vészharang ami a lakáspiacon igen... mohó az ember (általánosságban).
Törölt felhasználó 2020. 09. 16. 09:38
Előzmény: #89635  ncseed!
#89637
Na ezzel csak nem azt akarod mondani, hogy itt is tőzsde és ingatlanpiaci buborék van?
Joker123 2020. 09. 16. 09:16
#89636
Sziasztok!
Ti milyen szempontot vennétek figyelembe új lakás vásárlásakor? Tanácsot kérnék tőletek, hátha valami elkerülte a figyelmemet, újépítésüt vennék:
- Tartottam helyszínbejárást különböző időpontokban, hogy megnézzem mennyire élhető a környék
- A megépülő lakásban is jártam, hogy megnézni a kilátást, milyen lesz a lakás
- ikea berendező programjában az alaprajz alapján berendeztem a szobákat, hogy lássam, az adott méreten milyen butorok jöhetnek szóba
- a műszaki leírást mérnök ismerősömnek megmutattam, aki szakmabeli, hogy ne legyen gubanc.
- a kivitelező megbízhatóságának utánajártam....
Kihagytam valamit? Mire érdemes még figyelni?
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 16. 09:04
Előzmény: #89634  ncseed!
#89635
Ja és a lényeg, hogy miért NEM fognak nagy mértékben kamatot emelni az új világban már "soha":
"A laza monetáris kondíciók és a korábbi évtizedek töretlen növekedése fűtötte optimizmus miatt tőzsdei és ingatlanbuborék alakult ki. Ezt a jegybank megkésett kamatemeléssel próbálta leereszteni, amelynek hatására az 1990-es évek fordulóján a tőzsde és az ingatlanpiac bezuhant, megugrott a nem teljesítő hitelek aránya, a bankszektor az összeomlás szélére jutott.A válság a reálgazdaságba is begyűrűzött, amit súlyosbított, hogy az eszközáresés tartós deflációt idézett elő, a defláció és a keresletcsökkenés pedig egymást erősítő ördögi kört hozott létre."
***
Tetszik vagy sem, a fejlett országok túl vannak már azon a ponton ahonnét társadalmi tragédia nélkül vissza lehetne jönni 'normál' állapotba! De még ha korábban meg is tették volna annak is jelentős társadalmi ára lett volna, el kellett volna fogadtatni egy tartósan alacsonyabb életszinvonalat a néppel! Na pont ezért nem is tették meg!!! 
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 16. 08:55
#89634
https://g7.hu/vilag/20200916/kinyomtattak-37-magyar-gazdasagnyi-penzt-megsem-lettek-gazdagabbak/
"A koronavírus-válságra a legtöbb fejlett ország a japán recepttel válaszolt, és Tokió is ismét rálépett a gázra: a jegybank tavasszal közölte, felső határ nélkül fog államkötvényeket vásárolni, nyáron pedig bejelentette, hogy a 2023-as éven túl is fenntartja a negatív kamatpolitikát. Honda Ecuró, az Abenomics egyik agya, a napokban azt nyilatkozta, hogy a program egyelőre félúton van, és a továbbiakban jelentősebb fiskális stimulusra is szükség lesz.Abe utódja, a kormányfő jobbkezeként tevékenykedő, a kabinetfőtitkári posztról a miniszterelnöki székbe katapultáló Szuga Josihide pedig a várakozások szerint nagyrészt azonos stábbal azonos gazdaságpolitikát folytat majd, azaz a felemás eredmények ellenére a világ legnagyobb gazdasági kísérlete folytatódik – a kilépési stratégiának pedig még a halovány körvonalait sem látni."
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 16. 08:51
Előzmény: #89632  HerrLudwig
#89633
Ez eddig teljesen rendben is van és még én sem kétlem hogy vannak emberek akik ilyenek, DE attól hogy neked ez sikerült ne akard megmagyarázni hogy a siker receptje az ha nélkülözésben nő fel az ember fia. Ha Egy rendezett anyagi hátterű család is el tudja érni hogy a gyerek a Harvardon tanuljon, gyanítom jóval nagyobb arányban mint a csóró.... erre céloztam korábban. Ha meg nincsenek meg a képességeid meg az akarás (AZ EMBEREK TÖBBSÉGE ILYEN) akkor meg tökmindegy hová születsz mert mert nem fogod elérni azt amiről beszéltél se kint se itthon! Viszont ez esetben ha nincs szülői háttér akkor nyüglődhetsz egy életen át míg akinek van él mint marci hevesen. Lehet nem A6-ost vezet meg ötször megy külföldre nyaralni, de köröket fog ráverni minden tekintetben a csóróra! Ha olvasod sokak itteni kommentjét (panaszkodva a szülői anyagi háttér hiányára) magad is rájöhetsz!
***
A másik: NEM MINDEN A PÉNZ! Vannak akiknek a családi-baráti kapcsolatok többet érnek pár ojrónál hogy cserébe ott hagyják az addigi életüket és azokat akiknek köszönhetik. Én mint szülő jobban örülnék ha a gyermekem itthon boldogulna. Vannak ismerőseim akiknek a mesés Ámerikában él gyermeke, a mai napig tolják alájuk a lóvét és az unokákat kétévente látják egy hétre. Mondhatom melyik szülő ne álmodra erről? Ja nem sok...
HerrLudwig 2020. 09. 16. 07:51
Előzmény: #89631  HerrLudwig
#89632
"I always stay hungry, never satisfied with current accomplishments"
Schwarzenegger mondta ezt az idézetet és abszolút ez a jó hozzáállás. Akinek mindent a segge alá tolnak, az általában nem elég "éhes". Elbulizgat a saját lakásban 6 évet valami kacor király főiskolán, aztán elmegy valami középszar melóba havi 300ért (forint) és ott is marad, mert minek váltson. Van ebből a másik kategória, aki meg örökké egyetemista marad: inkább elmegy phdzni is csak dolgozni ne kelljen.
Ezzel szemben aki a szüleivel kénytelen lakni egyetemistaként és zsebpénzt se nagyon kap, ott komoly motiváció van, hogy minél előbb befejezze a sulit és önállóvá váljon: nyelvtanfolyamokra jár, szakmai tréningekre már az egyetem alatt és munkába is áll, ahogy csak tud. Aztán kirepülve is folytatja a karrierépítést, lévén drága a lakbér. Külföldi karrier is sokkal inkább játszik, mert nincs röghöz kötve.
HerrLudwig 2020. 09. 16. 07:23
Előzmény: #89628  Benzedrine
#89631
Cyrus már válaszolt rá részben: mert az it security csak EGY lehetőség a sok közül, ezt én is hangsúlyoztam. Ha meg beleveszel mindenkit, akik szakmai továbbképzésre, nyelvtanfolyamokra stb költenek, azok jóval többen vannak, mint a bérbeadók.
CyrusTheGreat 2020. 09. 16. 07:06
Előzmény: #89628  Benzedrine
#89630
Visszakérdezek: az elmúlt egy évben mit választottak többen, a képzéseket, szakmai fejlődést, karrier-váltást vagy a br. 5%-os hozamú kiadásra vásárlást?
Törölt felhasználó 2020. 09. 15. 23:42
Előzmény: #89620  HerrLudwig
#89629
ez smafu...
mondom a tutit figyelj:
- bemégy a dechatlon-ba
- veszel 1490 jó magyar forintért egy KIPSTA labdarúgáshoz használatos golyóbist
- hazamégy alszol
- kimész a térre rugdosod pár órát ezt megismétled naponta hetente egy darabig aztán elég is lesz
- elmész hivatásos labdarúgónak
- az elején keveet fogsz keresni de aztán ahogy az idő tellik elérhető simán az IT Security fizetés többszöröse már sokkal alacsonyabb szinten és még adottság sem kell hozzá mert lába mindenkinek van agya meg nyilvánvalóan kevesebbeknek
- pár év múlva profiként havi több millió EUR-t lehet megkeresni de még idehaza is sok sok milliót forintban havi szinten
sokkal jobb befektetés egyértelműen 1490 forint bekerülési ár aztán havonta pár év múlva kiveszel 30 millio jó magyar forintot
az egyetlen rejtély ami maradt hogy akkor miért nem erről és az IT-ról beszél itt a fórum de ezt nem tudom megmondani bármennyire is töröm a fejem... azt se tudom hogy hívják ezt a topic-ot itt a fórumon...
Benzedrine
Benzedrine 2020. 09. 15. 22:32
Előzmény: #89620  HerrLudwig
#89628
Ha kisebb befektetéssel többet hoz akkor miért nincs legalább annyi it security tanácsadó mint lakást bérbeadó?
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 15. 22:24
Előzmény: #89626  berlini
#89627
Kosz! Kiváncsi vagyok mi lesz ebből a 0%-os lakáshitel kamattal...?
-
Nekem amúgy az a véleményem ( ha megvalósul persze ) , hogy természetesen megnöveli a hitelfelvételi kedvet. De nem annyival fogja meglökni a piacot mint a csok és a bv.
-
Mar eddig is tok olcso volt a hitel lakásra ( persze egy-két feltételnek meg kellett felelni a fogyasztóbarát hitelhez) és az nem volt semmihez ( mármint a lakás műszaki paramétereit tekintve ) sem kötve.
-
Az meg egyértelmű, hogy ha passzív ( vagy majdnem minden újépítésű) drágulni fog az húzza magával a használtak arat is..
berlini
berlini 2020. 09. 15. 22:11
Előzmény: #89623  fogpaszta
#89626
Már tiz évvel ezelőtt is szükség volt a homlokzati hőszigetelő rendszerre.
Csak akkor megelégedtek max. 10cm vastagságú stiropor táblákkal.
Ma már egy tényleg passziv házhoz kb 38cm vastagságút lehet mondani, kivéve, ha a falazóblokk önmagában már jobb mint a hagyományos 30cm-es falazóblokkok. (Vannak ugyanis olyanok amelyekben már beépitve van hőszigetelő rész.) Ebben az esetben elég lehet akár csak 25-30 cm is.
Én a több évvel ezelőtti árakat tudom csak fejből, de akkor egy négyzetméter komplett rendszer anyag ára kb 3000ft volt (kb 10cm-es vastagságú stiropor lemezzel.) Akkoriban egy cm vastagság növelés kb 100ft/m2 nettó árnövekedéssel járt. (Ma ez inkább 200ft/m2 lehet)
Ha nem túl tagolt a felület, nincs túlsok nyilászáró akkor az elkészités teljes időszükséglete 1,5 óra/m2. (vakolással együtt.) Az az időráforditás nem sokkal több, ha 10cm helyett 38cm-es lemezekkel szigetelsz.
A homlokzati hőszigetelő rendszerben a 20cm-né vastagabb stiropor felesleges pénzkidobás, ha nem három üveges/két légréses nyilászárókat épitesz be. (Árkülönbség legalább 40 ezer ft/m2)
Egy hőszivattyús rendszer lelke a kültéri gép egy családiház méretnél 4 évvel ezelőtt belekerült 5 millió ft-ba.
(Lehet hogy ennek az ára inkább csökkent az utóbbi években, mert sokkal többen gyártják.) Beltérben a hagyományos fűtéshez képest többletköltség nemigen lehet. (mennyezeti csövezésnél a csöveket már a szerkezetépitésnél elhelyezik a födémek betonozása előtt a födémbe, ez a módszer nem okoz többletköltséget egy padlófűtéses rendszerhez képest egy gázkazánról. A vezérlés hasonló.)
berlini
berlini 2020. 09. 15. 21:46
Előzmény: #89624  PBoborjan
#89625
:)
PBoborjan
PBoborjan 2020. 09. 15. 21:38
Előzmény: #89622  berlini
#89624
Ezt a Fészekrakónál a rászorultak oda fejlesztették, hogy a téglát is újrahasznosították  a következő házhoz.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 15. 21:38
#89623
Valaki aki képben van a témával megirhatna, hogy egy passzív ház mennyivel drágább egy sima ( mondjuk 10-15 éve épült akkori színvonalú ) házhoz képest?
Kosz!
berlini
berlini 2020. 09. 15. 21:24
Előzmény: #89616  PBoborjan
#89622
Én is csak azt irtam, hogy gyakorlatilag passziv ház.
Hiszen a passziv ház feltételeit nem teljesiti.
Ha trükközöl, azaz a megépitett rendszereket nem használod
 (akár napelem, akár kandalló, akár a hőszivattyús rendszer)
akkor még az sem.
De találtál egy piaci rést.
Javaslom továbbfejleszteni.
Csak két ötlet:
Homlokzati hőszigetelő burkolatot leszedhetően feltenni,
Az előirt bevilágitottságot biztositó ablakokat kiszedhetővé tenni, (helyére stiropor elemek kerülnének.,
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 15. 20:58
Előzmény: #89620  HerrLudwig
#89621
Ja, és akiknek "apuék a segge alá tolnak valami panelt" azok ki vannak tiltva ezekről a tanfolyamokról... És az is meg van tiltva nekik hogy eladják a panyelt! Hitted volna? 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók