Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 10:58
Törölt hozzászólás
#87480
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 10:55
Előzmény: #87410  berlini
#87479
A beruházó árrése és beker költsége hogy alakult az elmúlt 10 évben?
Ha a lakások 90%-át eladja a kivánt hozam közelében, a maradék 10%-ot meg nulszaldón, attól még nem gondolnám, hogy be kéne csukni a boltot.
Az újak árát most biztos nagyon rendbontó dolgot fogok mondani a használtak is húzták, mikor rászabadultak a 0-ás kamattal fűtött befektetni vágyók a piacra, a belvárost meg megszállta az airbnb mánia, és akkor még a nyakukba kapták a csok-ot mint ajándékot, amit egy idő után egy az egybe be is toltak az árba.
Az MNB speciel nincs eszköz nélkül, kezében van az úgynevezett alapkamat, amivel sikerült megborítani az ingatlanpiacot. Mielőtt tégla Úr nekem esik nem 80% alapkamat kellene hanem mondjuk 2-3%?
De az mnb megelégszik a néhány havonta megjelenő fejvakaró kiáltványaival, mint azt szoktuk ide is linkelni.
A kecske is jóllakna meg a káposzta is megmaradna, de még mindig lehetne ezen felül variálni egyéb céges kölcsönökkel más kondíciókkal, mint ahogy most is megteszik, és akkor nem torkollna a gazdaság tragédiába se a muri.
A kormány a látványberuházásai helyett pl koncentrálhatna a meglévő infra moderinizálására.
Már vagy kétszer írtam, hogy a szivemhez nagyon közel álló János kórházról mit gondolok, és amúgy egy milyen értékes telken csücsül, mit csücsül, terpeszkedik állambácsi, és hát nem kevés ilyen példa van.
Igen, Salgótarján helyzete nem valami könnyű, statisztikákat most nem keresgélek, de érzésre(megfordulok azért rendszeresen a városban) messze nem olyan elavult a lakásállomány, mint budapesten, ezek a belvárosi, nyócker stb. csodaexbérház monstrumok kb egy az egyben hiányoznak.
Ettől még valóban ketyeg egy időzitett bomba arrafelé, meg lehet nézni a népesség számának változását.
CyrusTheGreat 2020. 09. 04. 10:47
Előzmény: #87474  Törölt felhasználó
#87478
A kiemelt mondatokat akár most is le lehetne írni, igazak lennének.
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 10:25
Előzmény: #87475  Törölt felhasználó
#87477
En = mi(anyámnak vettünk ugye egy kisebb házat), a régit meg árulgattuk még évekig meg ugye én átköltöztem a duna túloldalára
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 10:20
Előzmény: #87472  Törölt felhasználó
#87476

Volt egy erőteljes speka környezet, megspékelve a qrmány "remekül" időzített pénzszórásával és mostanra már mindenki azt képzeli, hogy bármilyen áron el lehet adni a kéglit, mert annyira sok bolond palimadár van.
Ebből annyi igaz csak, hogy a speka alatt irracionális dolgok történtek, az erős áremelkedés azonnali vásárlásra késztetett sokakat. A zállam ingyenpénze meg égette meg egyre kevesebb ember esetében égeti a zsebüket, sokszor olyanoknak, akik addig nem láttak egyben 500e forintot és rájuk borult 10 millió.
Békeidőben a vevők nagyon is árérzékenyek és válogatnak. Kivéve azokat akik nem összerakják az önerőt, hanem valahogyan rájuk szakad és égeti a zsebüket, ostobán döntenek.
Lesz még ilyen, mert mindig lesz friss házas, babavárós, de egyre kevesebb és kevesebb.
Ez is milyen hülyeség, hogy a vevő nem diktálhat árat. Dehogyisnem, az eladónak vágyai vannak a vevőnek meg vágyai és lehetőségei, aztán csókolom.
Remélhetőleg vége a spekának, babavárós is már csak a maradék ember jön, az a kevés, aki még nem vette fel és visszaáll a piac a normális működésre végre, hogy nem erőszakolják folyamatosan valamivel.
Ja és olyanról ezexerint még senki nem hallott, hogy valaki tényleg el akar adni, sőt tovább megyek muszáj neki eladni. Mert minél jobban kitolódik az eladási idő, annál több ilyen emberke lesz.
A csédé legújabb videóban beszél arról, hogy most adott el egy gazdagréti panyelt 33 mihályért úgy, hogy a tulaj felsült az eladással. Nem sok mindent mond arról, hogy miért nem sikerült a tulajnak eladni, úgye mondja a sales meg az ingatlanos tudás kellett az eladáshoz :) Kissé mosolyogtam ezen, de ha ennyire fogalmatlan a tulaj tényleg, akkor tényleg ki kell fizetni az ingatlanost, hogy beszéljen helyette.
csédé is mondja, hogy qrva nagy a konkurrencia, mégis jó áron eladta, mert szépen felújított volt, meg megdumálta őket, tudja hogyan kell az érzélmekre hatni.
Ettől függetlenül a tulaj diktál? A tulaj el se bírta adni.
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 10:10
Előzmény: #87471  keljfeljancsi2000
#87475
Oszt mennyire reprezentativ, hogy 2014-2015-ben kik irogattak ide?
En pl csendben vasaroltam 2015-ben es 2013-ban is.
Na most akkor mi van? :D
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 10:08
Előzmény: #87472  Törölt felhasználó
#87474
Ugyanez az ember még ezt írta 2013-ban, úgy látszik, sokat felejtett az elmúlt években.
https://ingatlanmuhely.reblog.hu/a_bizonytalansag_lassan_de_biztosan_allandosul
"Aki ma vásárol azt kockáztatja, hogy akár ő is ugyan úgy értékvesztéssel és alacsonyabb áron fogja csak tudni eladni a lakást, ahogy most az, akitől megveszi.ingatlan = bizonytalanság""Egyre kevesebb vevő A 2012-es év eleje még arról szólt, hogy befektetési céllal sokan vásárolnak lakást. A kockázatokra és a bizonytalanságra már akkor felhívtuk a figyelmet.""Eladók nehéz helyzetben Ki ne ismerné azt a mondatot, hogy „Van vevőnk a lakására…illetve itt és itt tessék aláírni a megbízási szerződést, hogy mutathassuk a lakását”. Az eleinte dicsért ingatlan néhány hét múlva már hibáktól hemzsegő lakássá válik, amit a sok negatív tényező miatt alacsonyabb áron kellene hirdetni. A tájolás hirtelen nagyon problémássá válik, ahogy az emelet, vagy éppen a parketta az ajtók minősége. A lakás esetleges átalakítási költségeivel ma könnyedén lehet nehéz helyzetbe hozni az eladókat. Tényleg kevés olyan eladó lakás van, ami adott esetben átalakítás nélkül megfelelhet egy vevőnek. Így féligazságokkal is, de manipulálhatóak, az egyébként is bizonytalan eladók. Döntés helyzetbe kerül, amiben nem tudja, hogy a különböző alternatívák között melyik a jobb. Adja bérbe az ingatlant csökkenő bérleti díjak mellett? A lakások gyorsan elavulnak, amit nem éri meg folyamatosan felújítani és átalakítani, mert a bérleti díja nem fedezi a költségeket. Az értékesítés további halogatása pedig állandó stresszhelyzetben tartja az ingatlan tulajdonosát, hiszen látja a szűkülő piacot, a növekvő értékesítési időt és az egyre alacsonyabb árakat."  
CyrusTheGreat 2020. 09. 04. 10:08
#87473
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 09:59
Előzmény: #87469  keljfeljancsi2000
#87472
Szeretnéd eladni 27-ért, hirdeted 30-ért. Nem jön senki. Leviszed a hirdetést 28-ra, jönnek ajánlanak 25-öt. Most akkor ki van jobb helyzetben? Te nem adtad el, ők nem vették meg. Ebből levezeted, hogy az eladónak van ráhatása.
Attól függ. Van amikor. Akkor majd kivárja, hogy megvegye valaki 27-ért. Van amikor meg nem. Akkor eladja 25-ért vagy nem adja el belátható időn belül.
Most nincs eladói kényszer, vagy kis mértékű. A múltban is volt, hogy volt nagyobb volumenben eladói kényszer, és egyszer majd a jövőben is lesz, hogy lesz. Ha sose lenne, akkor sose adnának el ingatlanokat.
keljfeljancsi2000 2020. 09. 04. 09:45
Előzmény: #87469  keljfeljancsi2000
#87471
Ja és pont ezért van hogy a mindenkori vevők mindig elégedetlenek és sokal hangosabbak mint az eladók... akkor is amikor 'olcsók' a lakások amire itt vár mindenki és akkor is amikor drágák! Olvass vissza a fórum bejegyzéseinek az elejére, 2014 vége - 2015 környékére amikor utólag már tudjuk hogy eljött a vevők paradicsomi állapota és olcsó volt az ingatlan! Nézd meg miket írtak!!! Azt hogy hurrá de f*sz*, erre vártunk ezer éve végre jól bevásárolunk? NEM! Ment a rinyálás ugyanúgy mint most ha nem jobban!  
***
Itt jön amit írtam: hiába olcsóbb az ingatlan ha kevesebbeknek elérhető/megfizethető adott pillanatban! Persze a befektetők könnyesre röhögték magukat ekkor de a NÉPNEK NEM VOLT JÓ EZ AZ ÁLLAPOT!
Lehet mínuszolni! Aztán csak szorgosan, ne okozzatok csalódást nekem!
keljfeljancsi2000 2020. 09. 04. 09:29
Előzmény: #87463  Törölt felhasználó
#87469
Mint írtam nem teljesen értek mindenben egyet emberünkel de most te tévedsz!
Az árakat nem a vevők mozgatják és főleg nem ahogy te írtad általánosságban: "Ha van elég sok vevő (mindegy, miért) akkor emelkedik az ár, ha nem nincs (mindegy, miért), akkor csökken. " Elég ránézni BP lakásárakra amik évek óta emelkedtek akkor is amikor a vevők folyamatosan fogytak. Ettől volt hangos a fórum évekig... Akkor mégis csak az eladók mondták meg mennyi az ára?? Na most akkor mi van? NINCS általános szabály a kereslet-kínálat és az árak viszonyára a lakáspiacon ami mindig minden időben mindenhol megállja a helyét! Lehet okoskodni régi beidegződésekkel ahogy te is tetted, de nem állják meg a helyüket. Inkább van köze a gazdaság aktuális állapotához és a jövőbeli kilátásokhoz
***
Az eladóknak összességében sokkal nagyobb a ráhatásuk a végső kötési árakra mint a vevőknek, erről ír a cikk és ez így is van! A lakástulajdonos tud úgy dönteni hogy kilép az ingatlanpiacról és nem adja el a lakását ha olyan folyamatokat lát ami neki nem tetszik inkább állítja üresen akár évekig. Ettől még a hirdetések száma nőhet, de a tényleges eladások száma csökken. A ténylegesen megvehető ingatlanok kínálata beszűkül ami a mindenkori vevőknek is ROSSZ.
Viszont a vevő sokkal nehezebben tudja magát függetleníteni az áremelkedéstől mert "lakni kell valahol", ő nem tud üresen állítani semmit, főleg nem évekig. Ha bérel azzal is hatással van az ingatlanpiacra mert akkor a bérbeadójának nem kell vakarnia a fejét mi legyen az ingatlanával. 
***
https://ingatlanmuhely.reblog.hu/ingatlan-biztonsag-mindenek-felett
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 09:08
Előzmény: #87467  keljfeljancsi2000
#87468
Valahol egy-másfél millió környékén áll majd meg, amit Kapitány úr írt. Ablakcsere, motoros redőnyökkel (ezen a helyen elvárás), a szobákat elválasztó gipszkarton rendbetétele, és az ablakcsere utólagos helyretétele (rossz esetben kőműves, jobb esetben csak festés).
Liftet és lépcsőházat viszont nem tud rendbetenni. Láthatóan tőkehiányos társasház, ami nem jó. Nagyon nem.
keljfeljancsi2000 2020. 09. 04. 08:54
Előzmény: #87466  CyrusTheGreat
#87467
Kezdek is aggódni biztos elírtam valamit 😀 vagy mégis csak vannak közös nézeteink!
CyrusTheGreat 2020. 09. 04. 08:46
Előzmény: #87445  keljfeljancsi2000
#87466
Nezzenek oda, ismet egyetertunk.
Murdoch 2020. 09. 04. 08:37
Előzmény: #87464  franc0
#87465
MOL-leány.
franc0 2020. 09. 04. 08:34
Előzmény: törölt hozzászólás
#87464
Te valami troll lehetsz.
MOL-ban a fénymásoló mancikák is többet kapnak ennél.
Törölt felhasználó 2020. 09. 04. 08:18
Előzmény: #87402  vlacika
#87463
Mi volt 1990-1998 és 2009-2014 között? Az elmúlt 30 évből 13! Akkor milyen ingatlanpiac volt? Az első említett időszakban komoly infláció mellett komoly reálérték csökkenés. A másodikban visszafogottabb infláció mellett nominális értékcsökkenés is. Totál tévedésben van a fazon. Ha van elég sok vevő (mindegy, miért) akkor emelkedik az ár, ha nem nincs (mindegy, miért), akkor csökken. Úgy állítja be, mintha a vevők nem lennének a piac részei. Ha nem vesz a vevő ezen az áron, akkor csökkenni fog. Ez egy mellérendelt piac, mindkét oldalon lehet kényszer. A fazon abból indul ki, hogy az elmúlt néhány nem volt eladói kényszer, és ez már az idők végezetéig így lesz. Igen, de 30 évből volt 13, amikor volt eladói kényszer, a csökkenő reálárak mellett is.
CyrusTheGreat 2020. 09. 04. 07:42
Előzmény: #87442  Kapitanyur
#87462
Ez nagyon nem luxus, szinte mindenbol a basic verziot raktak be (butor, burkolat). Lepcsohazat, ablakokat azt mondtad, felejtos. Ezt meg sokaig fogjak hirdetni, szerintem ennel talasz jobbat ilyen arkategoriaban.
HerrLudwig 2020. 09. 04. 07:39
Előzmény: #87437  keljfeljancsi2000
#87461
De akkor Olaszországban, Görögországban, Ukrajnában stb nem tartották ki? Vagy ott miért csökkentek az árak az elmúlt években?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek