Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
infin 2020. 09. 01. 15:28
Előzmény: #86787  Törölt felhasználó
#86980

Azt értem, csak az volt a kérdés, hogy utána mit vársz a teslától, de akkor úgy gondoltad, hogy most még plusz 1 millió nyereségre számítasz a közeljövőben és nem hosszabb távon át. Azért nem gondoltam erre az értelmezésre, mert enyhén szólva nekem ez már túl sok spekuláció - attól függetlenül h ez bejön vagy nem -, de persze oké, ha te szereted ezt csinálni. Én nagyon nem vagyok spekulatív típus, azért sem gondoltam rá, mert ilyen spekulációval nem számolok hosszútávú tervekben.
---
Egyébként amit kérdeztem a múltkor, hogy hogy van az h egyre több lakást tervezel stb, és kérdeztem az időterveidet róla, azóta láttam egy pár hónappal korábbi hozzászólásod (olvastam régi hozzászólásokat nyárról, amikor kerestem valamit). Az alapján már látom, hogy a megfelelő helyen lévő, megfelelő minőségű ingatlanban hiszel, mint a legbiztonságosabb befektetés, tehát olyant keresel, ami szerinted a demográfiai probléma ellenére is használható marad - még akkor is, ha komolyan úgy gondoltad, hogy 6 évente 1/3-dal csökken a népesség az előző korfához képest, szerencsére ez természetesen köszönőviszonyban nincs a valósággal -, ami persze teljesen érthető terv, csak azt nem értem, hogy akkor a jövőképeid, amelyeket itt fejtegetsz, miért sokkal sötétebb hangvételűek, ha te magad hiszel az ingatlanpiacban ennyire, hogy befektetsz még sokkal többet, és erre írta azt hiszem berlini, hogy azt szeretnéd, hogy lemenjenek az árak .... : P
(Szerk.: közben még nem olvastam el minden új hozzászólást, de látom h azóta megint ugyanezt kifejtetted pont)
---
Én is szeretném amúgy persze, hogy rövid időre lemenjen egy csomót lol, csakis addig amíg meg nem vettem amit kiszemeltem : dddd
De amúgy nem vágyom ilyenre, mert értelemszerűen marha frusztráló és lélekromboló lenne, ha ilyen érzelmeknek dőlnék be. Ha véletlenül tényleg lemegy, hát ki lehet használni, már ha egyébként a gazdaság nem megy annyira szét ugyanakkor, hogy a munkámból a jövedelem is megmarad szépen.
Törölt felhasználó 2020. 09. 01. 15:23
Előzmény: #86965  keljfeljancsi2000
#86979

Nem azt mondta senki sem, hogy hazudott a KSH,. hanem hogy nem magyarázta el. Mint amikor harsogják, hogy 10% feletti béremelkedés és khm az eü dolgozók egyszeri jutalma tolta meg.
A 7% versenyszféra emelkedésnél meg szintén nincs magyarázat, hogy 80-100e emberrel kevesebb dolgozik és ők a vendéglátás, turizmus, jellemzően ott voltak előtte. Ezek a legrosszabbul fizető területek hivatalosan, persze jattal már más lehet a helyzet, de az nincs benne a statisztikában teljes mértékben vagy sehogyan sem.
Ráadásul még ezeken a területeken belül is a könnyebben pótolható és így kevesebbet kereső embereket rugdosták ki jellemzően.
Ez már önmagában felviszi az átlagot, ha kiesik 80-100e ember, akik átlag alattiak. A kérdés mennyivel voltak átlag alattiak. A KSH ezt tudja, de nem mondja.
Van mindenféle cégnél ismerősöm, emelést alig valaki kapott. Bónuszokat is faragják. Volt akinek az empatikus főnöke azt mondta, hogy az a bónusz, hogy megmarad az állása idén (bár még messze az évvége) és majd talán jövőre emelést is kap. Vagy nem.
Ami viszont még érdekesebb, hogy akik a pénzesőt várják, hogy majd az, na majd az, hogy beindítja az ingatlanpiacot, azok látnak egy 7% béremelkedést a versenyszférában, növekvő munkanélküliség mellett.
Ennyi jut el a kisemberhez a nagy pénzesőből.
Törölt felhasználó 2020. 09. 01. 15:14
Előzmény: #86968  siemens
#86978

https://www.youtube.com/watch?v=AyLTg4oDIBM
Nézd meg ezt a videót. Közjegyzős szerződése volt a tulajnak, mutatja is a videóban és akkor már fél éve nem tudta kirakni a bérlőt. Kit tudja mikorra sikerült neki. Közjegyzős nélkül meg évek. fél év, azalatt összejöhet rezsivel, meg belső pusztítással együtt 1 milliós veszteség is.
Ha működik a módszer, hogy jogszerűen felmondja a tulaj a bérleti szerződést és utána köt jogszerűen egy másikat valakivel, aki "szeretne" beköltözni, akkor valószínűleg ez a leggyorsabb és legkisebb veszteséget okozó megoldás. Az új lakó ugyanis már jogszerűen van birtokon belül és "megbeszéli" a helyzetet a régi lakókkal. Talán közműveket is elzárathatja, ablakot is levetetheti, hiszen ő birtokon belül van, jogszerűen és a tulaj is hozzájárul.
Én azon döbbentem le, hogy tomcat meglő közvetlen közelről gázpisztollyal egy embert az arcán, aki a nemfizető bérlő és felmentik tomcatet. Mutatja a videóban a felmentést, a csongrád megyei határozatot. Mindig azt hittem, hogy emiatt szaladt Kanadába, de az egy másik ügy, ebben egészen simán felmentették bűncselekmény hiánya miatt.
Ezért gondolom, hogy ez a módszer működhet. Beül egy "moderátor" a lakásba, szerződéssel, jogszerűen, nézi a tv-t, csinál ezt meg azt, amit lehet törvényesen és a nemfizető bérlők valószínűleg megunják ezt egy idő után és elmennek. Ha megtámadják a moderátort, akkor az kihívja a rendőröket és azok intézkednek és akkor még egyszerűbb a dolog.
Nem kívánom, hogy ilyen helyzetbe kerüljön bárki is, de talán érdemes megnéznie ezt a törvényes kiskapu lehetőséget is.
infin 2020. 09. 01. 15:09
Előzmény: #86785  mr_bob
#86977
Kis késéssel reagálok. A "turizmusnak kampó" véletlenül sem ugyanaz a mondat, mint amikor személyre alkalmazzuk a kifejezést (attól eltekintve, hogy egyébként enyhén abszurd mondat volt az eredeti, mert ki akar nyugdíjba menni 30 évesen 2 panellel :) Talán direkt volt abszurd, nem tudom). Tehát ez pedig enyhén szólva is csúsztatás volt: "csak az előtte levő részből éreztem úgy, hogy próbálsz kereteket szabni, hogy mit lehet mondani az ingatlanpiacról és mit nem". Mert nem ezt próbálta megszabni, hanem személyeskedést, rosszindulatú provokálást, durva veszekedést nem akart. Köszönöm, ha őszintén megpróbálod értelmezni, amit írok.
siemens 2020. 09. 01. 15:06
Előzmény: #86975  fogpaszta
#86976
Közjegyzői Okirat........
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 01. 15:01
Előzmény: #86974  siemens
#86975
Pont nem így van!!
A fejér megyei bíróság nem így ítélte meg az én esetemben!
siemens 2020. 09. 01. 14:52
Előzmény: #86972  fogpaszta
#86974
Nem lehet.
A szerződés lejártával önkényes lakásfoglalóvá válik, és a kilakoltatási moratórium sem védi.
Murdoch 2020. 09. 01. 14:46
Előzmény: #86970  Beryl
#86973
Az ilyenek tavasszal semelyik országot sem érdekelték, zártak, ahogy tudtak. Egyébként szerintem vészhelyzet alatt tagállami döntés van, pont lényegtelen, hogy mit nyöszörögnek Brüsszelben. Majd később leboxolják, mellesleg úgy tűnik, hogy e tekintetben jó döntést nem is lehet hozni.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 01. 14:37
Előzmény: #86968  siemens
#86972
Nyersz vele, de nem túl sokat . Ha végrehajtásra kerül a dolog, onnan is lehet húzni jó sokáig...
-
Hidd el én kiokosdtam ebből ...
mr_bob
mr_bob 2020. 09. 01. 14:26
Előzmény: #86967  keljfeljancsi2000
#86971
sajnos ez a többlet gyorsan eltűnik, ha voltál az emúlt fél évben vásárolni :(
Beryl 2020. 09. 01. 14:25
#86970
Friss hir: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200901/kimondtak-brusszelben-ez-a-magyar-hatarzar-igy-illegalis-446852  "Az, hogy az EU összes többi tagállamából senki sem utazhat Magyarországra mától a határzár miatt, illetve 14 napos karantén várna rájuk, míg a cseh, lengyel és szlovák turisták bizonyos megkötésekkel bejöhetnek, diszkriminatív és ezért illegális, ezt pedig azonnal vissza kell vonni – közölték kedden Brüsszelben.""...minden olyan intézkedést, amely nincs összhangban az uniós alapszerződés alapelveivel, természetesen azonnal vissza kell vonni."
Törölt felhasználó 2020. 09. 01. 14:25
#86969
https://novekedes.hu/mag/fenntarthato-lakaspolitikara-van-szukseg-matolcsy-gyorgy-irasa
Ma megint elém került ez az írás.
Hogy van ez, Jancsi?
Tudjuk, nemdógaazemenbének.
siemens 2020. 09. 01. 14:25
Előzmény: #86964  fogpaszta
#86968
1. A bérleti szerződést Közjegyzői Okiratba kell foglalni !!!!!!!!!!!
2. Kiköltözési nyilatkozat. (Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat.)
Ha a bérlő nem fogadja el a feltételeket, akkor meg kell köszönni az érdeklődést. Ennyi.
keljfeljancsi2000 2020. 09. 01. 14:17
Előzmény: #86966  Murdoch
#86967

Így jártak.Nyilván ilyenek is voltak sokan, de a statisztika nem hazudik: nagyobb bértömeg került kifizetésre mint tavaly! A mixre nincs utalás itt. Lehet okoskodni hogy az egyszeri 500e/fő kifizetés dobta meg és társai de lényegtelen mert ott a többlet a népnél és nem 1-2% kezében csak!
Murdoch 2020. 09. 01. 14:09
Előzmény: #86965  keljfeljancsi2000
#86966
Akkor esetleg megadhatnák a mediántól való eltérést is...
Nekem is ez a tapasztalatom (kb. 10 cég, 300+ fő), mindenhol ugrott a fizetésemelés, cafeteria, bónusz, több helyen leépítés, fizetéscsökkentés (volt ahol 25%). 
keljfeljancsi2000 2020. 09. 01. 14:01
Előzmény: #86954  Törölt felhasználó
#86965
Persze, behazudták a cégek a NAV-nak az meg továbbhazudta a KSH-nak... 
Nem lehet hogy mégsem úgy van összességében a fizetési helyzet ahogy te magadnál és haverjaidnál leírod? Nem lehet hogy minden sz@rt felnagyítasz a világban a jó dolgokat (pl béremelkedés válság ellenére is) elbagatelizálod??? Mindezt csak azért hogy a teóriádat megalapozottabbnak tüntesd fel? 
JA DE.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 01. 13:23
Előzmény: #86963  Toniba
#86964
Teljesen elmaradott a jogrendszerünk a bérbeadásra/ vételre és ahány megyei bíróság van idehaza annyiféle képpen értelmezik azt az elavult törvényt is...
Toniba 2020. 09. 01. 13:19
Előzmény: #86950  Törölt felhasználó
#86963
Sajnos ez nagyon nagy hatranya a jogalkotasnak, hogy nem lehet gyorsan kitenni a nemfizeto berlot.
Mindenkinek jobb lenne, ha nem kellene trukkozni. A normalis berbeadoknak es berloknek is.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 01. 12:38
Előzmény: #86958  impudent
#86962
És mindent ( is ) rosszul csinálunk/ rosszul döntünk.. :)
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 01. 12:37
Előzmény: #86956  berlini
#86961
Megerősítem én is, hogy nagyon hasznos infó. Köszi Tibor!
Én már sajnos kerültem olyan helyzetbe, hogy jól jött volna, de én is megoldottam aránylag hamar.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek