Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mr_bob
mr_bob 2020. 08. 31. 11:32
Előzmény: #86767  berlini
#86780
"Szeretnélek kérni arra, hogy ne provokálj.
Az "annak kampó" kifejezések alkalmasak lehetnek arra, hogy azok a fórumtársak, akik úgy érzik nekik szántad ezt a tisztázatlan okkal de bekövetkezendő halált, azok esetleg durvábban beszólhatnak, amit te fogsz majd okkal megkifogásolni."
-
a fórum szabályzatának megfelelő kommentet írt személyeskedés és sértés nélkül arról, ahogyan ő látja az ingatlanpiacot egy reggeli rádióműsor alapján. itt sántít egyébként, hogy azt írod, hogy tisztázatlan okkal, mert leírta mi alapján jutott erre a következtetésre. szerintem, ha egy ingatlanpiacot értékelő bejegyzésből az következik, amit te írsz (durva beszólás), akkor a fogadó oldalon van a probléma, mert személyes támadásnak vesz olyat, ami nem ellene irányult. és ez vonatkozik mindkét oldalra, szóval most nem a "korrekciót váró" oldalt védem.
-
ha most a ksh tranzakciószámok alapján beírom, hogy a budapesti ingatlan piac éppen az utolsókat rúgja (kampec, kampó, finito, stb.), akkor én is várhatom a durva beszólást?
-
utolsó két mondatodra +1, csak az előtte levő részből éreztem úgy, hogy próbálsz kereteket szabni, hogy mit lehet mondani az ingatlanpiacról és mit nem (betartva a fórum szabályzatait), pedig itt még szerencsére szólásszabadság van :)
Törölt felhasználó 2020. 08. 31. 11:25
Előzmény: #86766  berlini
#86779

"A reálkeresetek a versenyszéfárban stabilan 7-8% között emelkednek, és habár a nemzetgazdasági reálkereset-növekedés 12% fölé kúszott, utóbbi adatnak ebben a hónapban kivételesen nincs sok értelme, hiszen egyetlen ágazat okozza a nagy emelkedést."
Egyszeri transzfer, 500e forint az eü dolgozóknak, te meg boldogan loholsz számolni, hogy mennyivel megy fel a kéglid ára :) Végül is ez már nevettető szintje a naivitásnak.
7-8% emelést meg is eszi a nemhivatalos infla, tehát nem marad neki több elkölteni való pénze, mint korábban. Ráadásul ez valószínűleg úgy áll össze, hogy a hiányszakmákban emelés volt, miközben nekem sok ismerősöm van multiknál és szinte mindenhol elmaradt idén a béremelés sőt a bónusz is ugrik. Mert vírushelyzet és meg kell értsék. Nagyon nagy az öröm és bódogság, de parasztabb helyeken megkapják az empátiát hozzá, örüljenek, hogy megmaradt a munkájuk.
Amiben te állandóan tévedsz és nem érted, hogyan kapcsolódnak össze, az az, hogy egy 30 millás pesti panyel kégli az ebben a kégli ár - nettó havi kereset viszonyban kb 100 hónapnak felel meg, pesten mondjuk 85-95-nek. Tehát ha a panyel kéglid felmenne 7%-al, mint az átlagbér, akkor az azonnal 80-100 havi bért inflálna el a hősödnek.
Miközben a hősöd 80-100 hónap, 8-10 év alatt jut hozzá ahhoz a plusz pénzhez, tehát nem közelebb, hanem távolabb kerülne az áhított panyelhez.
Igen, vegyen fel több hitelt, na persze, de erre nem mindenki hajlandó egyrészt és másrészt akkor már a hitel kamata leharapja a maga részét, közel a felét a  béremelésnek, tehát a hitellel se tudná a hősöd fedezni az ingatlan 7%-os emelkedését.
A korábbi rakétázások az egyszeri nagy helikopterpénzek, babaváró, csók, ebből fakadtak, mert azok azonnal rendelkezésre álltak. Ennek az is az eredménye, hogy aki tudta nagy részük már felmarta, előre hozták a házasságot, bármit megtettek érte és sokan már el is égették a pénzt. Elfogytak, elfogynak azok, akik felvehetik.
Evvan, az okos fejecskékben persze, akik a csodát várják összekapcsolódhat, ha emelik a bért 7%-al, akkor a panyelom is felmegy 7%-al, de a való igazság ettől nem is lehetne távolabb.
Egyébként meg az is viccesssss, hogy mindenki a pénzesőt várja és akkor megjelenik egy, khm 7% emelés a versenyszférában, nesztek itt a pénzesőtök :)
Túlárazott sz.rok jelenleg az ingatlanok és a kiadási piac is látványosan dől össze a szemünk előtt, befektetésre alkalmatlan az összes, kivéve az alkalmi vételeket, de az alkalmi vétel most nagyon ritka, szinte lehetetlen ilyent találni. Miközben a tőzsde, arany, bármi más, akár termőföld is, jóval többet hoz. Még tihamér garázsai is jobb befektetések valószínűleg. Tehát ez most egy borzalmasan rossz beszálló pont kéglibe.
Egyébként tegnapi hír, ELTE áttér az online oktatásra. Pár ezer, tízezer diák tanul otthonról, néha bemegy gyakorlati órákra. Kíváncsi leszek, akik most vettek ki kéglit egy egész évre mondjuk, azokkal mit kezdenek a lakáskiadók? Értem, hogy jogi vita, de ha a diák fogja magát és hazamegy, elkárolja inkább a kauciót. A tulaj meg kezdjen polgári pert? Ha vis majornak elfogadja az együttérző bíró, akkor csak az idejét vesztegeti a tulaj, sőt akkor a kauciót is leverik rajta.
Illetve ha a többi egyetem is követi a példát, akkor megint több hónapig lehet elmélkedni az üres lakásokban vagy lehet bérleti díjat csökkenteni, hogy megérje a diáknak fenntartani a bérleményt, akkor is ha nem használja ki teljesen.
Erre számítottam egyébként, 1 millió veszteséget kalkuláltam be erre a tanévre előre, mert előre látható volt. A teslából kivánom ezt fedezni :) Remélem hajlandó lesz segíteni :)
infin 2020. 08. 31. 11:25
Előzmény: #86677  sityaki
#86778
Idefigyelj. Gratulálok, hogy engem próbálsz megtalálni állandóan. Nyisd ki jobban azt a két kis szép szemed arra, hogy mások mit csinálnak, mielőtt engem próbálsz állandóan hibáztatni mindenért. Komolyan nem tudom milyen fétised van irányomban, azzal kezdted a semmiből, hogy biztosan klón vagyok én is stb... Mikor soha nem beszéltünk előtte. Légyszíves keress magadnak más szórakozást a zaklatásom helyett. Biztos azért engem szemeltél ki, mert én nem írok olyan durván, ezért biztosan nem eshetek neked, de tévedsz :)
impudent 2020. 08. 31. 11:20
Előzmény: #86775  impudent
#86777

annyi változott csupán hogy 1969 ban még ritka esemény volt a maffia működése és mint a rossz helytelen volt aposztrófálva mára ha egy állam csinálja ezt arra szavaz a nép és kimagyarázható mint egy mégiscsak jó cselekedet a cél érdekében.
nyugaton se számít mán hugy nincs demokrácia hanem maffiaszerű államok működnek nem annyira mint itt de ez senkit nem érdekel
keljfeljancsi2000 2020. 08. 31. 11:17
Előzmény: #86759  Murdoch
#86776
Itt egy jó írás pár nappal ezelőttről! Először csodálkoztam hogy nem linkelte eddig senki ide de miután elolvastam megértettem: nem azt írja amit olvasni szeretnek itt a zemberek! 😂😂😂
https://ingatlanmuhely.reblog.hu/ingatlan-biztonsag-mindenek-felett
Mindegy, vitaindítónak jó lesz! 
impudent 2020. 08. 31. 11:09
Előzmény: #86748  hétszilvafás
#86775

Pasolini nem köll !
A kamatra visszatérve 6,05% on fordul októberben 6,65% ra
a régi film ami a maffiárúl szól 1969 ben az látható most itt Magyarurszágun is, élet halál ura, munkát ad, segít, pátyolgat egy ember fenn de csak a talpnyalóknak igazán ,kihasználva a butaságot félelmet és a nemes célok hazugsága
Törölt felhasználó 2020. 08. 31. 11:07
Előzmény: #86770  keljfeljancsi2000
#86774
Igen, durva, hogy ha az osztalékot beszámolta, akkor a bérleti díjat miért nem. Azért nem, mert összecsapta a cikket félóra felületes munkával, ezért a cikk olyan is lett, félrevezető, fals. Akinek pedig az lenne a feladata, hogy jóváhagyja, ő se gondolta át rendesen.
A mai életünk és a gazdasági "nyomozó" újságírásunk ezen a szinten van, rendkívül felületes. Minden ilyen cikket alapból kritikusan kell kezelni, és amint komolyabb tévedés van benne, már kuka is, nem szabad ilyen "elemzéseket" komolyan venni.
berlini
berlini 2020. 08. 31. 10:58
Előzmény: #86769  Törölt felhasználó
#86773
Igen.
Salgótartjánban minden az elmúlt 20 évben épitett lakás csak az önköltségi ár alatt eladható. (Kivételek bizonyára vannak, de a 90% az tuti.)
berlini
berlini 2020. 08. 31. 10:56
Előzmény: #86768  Murdoch
#86772
Én büszke vagyok arra, hogy O1G-ről nem veszek példát :)
keljfeljancsi2000 2020. 08. 31. 10:56
Előzmény: #86770  keljfeljancsi2000
#86771
pedig nem én választottam a kezdő időpontot... 🤩
keljfeljancsi2000 2020. 08. 31. 10:54
Előzmény: #86769  Törölt felhasználó
#86770
Nyilván, de azért akkor is elég durva ha kihagyták a kiadási bevételt, még csak becslés szinten sem számoltak vele miközben az osztalékkal számoltak részvénynél. Egy gazdasági újságíró tollából ez azért elég erős.... Ja és mint írták ez EGY részvény, a többi még így sem tudta megverni az ingatlant!
Törölt felhasználó 2020. 08. 31. 09:58
Előzmény: #86765  keljfeljancsi2000
#86769
Kattintás vadász cikk, pongyola az egész.
Pont ugyanúgy eltér az egyes részvények nyeresége, mint ahogy eltér az egyes lakások nyeresége is. Kérdezz meg egy salgótarjáni lakástulajt és egy budapestit.
Murdoch 2020. 08. 31. 09:26
#86768
Akkor a fórumtársaknak, akik esetleg félreértenék a kampót, de szerintem mindenki tudja miről van szó:
https://hvg.hu/itthon/20200310_A_turizmusnak_kampo_uj_koltsegvetes_kell__Orban_Viktor_legerosebb_mondatai
berlini
berlini 2020. 08. 31. 09:20
Előzmény: #86759  Murdoch
#86767
Tudom, nehéz nemcsak a saját véleményedet erősitő dolgokat figyelembe venned.
De felhivnám a figyelmedet arra, hogy a belvárosi lakbérek csökkenése természetes, miután a rövidtávú bérbeadók ráöntöttek a piacra több ezer lakást.
Hogy ennek hatása mennyire lesz hosszútávon mérvadó, az a végleges szabályozásoktól függ.
A külsőbb kerületekben eddig nem hallottam jelentős árcsökkenésekről.
Igy az egész piacra, és kihangsúlyozva a panelekre ebből következtetésre jutni nem lenne szabad.
(Dehát ezt te is tudod, de azért irod)
Szeretnélek kérni arra, hogy ne provokálj.
Az "annak kampó" kifejezések alkalmasak lehetnek arra, hogy azok a fórumtársak, akik úgy érzik nekik szántad ezt a tisztázatlan okkal de bekövetkezendő halált, azok esetleg durvábban beszólhatnak, amit te fogsz majd okkal megkifogásolni.
Maradjunk a véleménycsere udvarias formáinál. Tekintsük embernek azt is, aki más állásponton van.
berlini
berlini 2020. 08. 31. 09:10
#86766
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200831/micsoda-robbannak-a-magyar-keresetek-a-valsag-kellos-kozepen-446604
Pár tény ebben a cikkben annak megerősitésére, amit már többször leirtam itt.
Infláció van, de a keresetek idén sem ennek ütemében, hanem több mint 10%-kal nőttek.
Nagyon nagy hiba ezek után továbbra is arra számitani, hogy a kereslet nem erősödik, igy infláció ellenére a lakásárak nem fognak nőni.
Minél nagyobb lesz az idei járvány okozta esés (én márciusban 20%-ra, mostmár csak kb 10%-ra számitok,) annál nagyobb lesz a felhajtóerő jövőre. Igy elképzelhető, hogy az idei esést egy év alatt ledolgozza, sőt az éves inflációt is hozzáteszi.
Segiti ezt a drágulást az újlakáséptés ez évi erős csökkenése.A rozsdaövezeti intészkedések viszont 2022-ben már gondoskohatnak arról, hogy a lakások ára már inkább csak az inflációval nőjön.
keljfeljancsi2000 2020. 08. 31. 09:10
Előzmény: #86764  gyula1971
#86765
Ugyan már, túl kritikus vagy! Az a pár tízmillió bérleti díj bevétel ami kimaradt nem oszt, nem szoroz! JA DE!
"Nem a részvények, csak az OTP volt ilyen menő. 
Végül egy fontos megjegyzés. Az semmiképpen sem igaz, hogy a részvénypiac volt ennyire jó, hogy a magyar részvény jobb befektetés volt, mint az ingatlanpiac." 
gyula1971
gyula1971 2020. 08. 31. 08:59
#86764

Érdekes elemzés,de az ingatlan bérleti díját ,ebből keletkezett bevételt kihagyja.
https://novekedes.hu/tozsde/mivel-lehetett-tobbet-keresni-25-eve-otp-reszvenyt-venni-vagy-ingatlanba-fektetni
berlini
berlini 2020. 08. 31. 08:56
Előzmény: #86761  CyrusTheGreat
#86763
Egyetértek.
Több véleményt és kevesebb személyeskedést.
mr_bob
mr_bob 2020. 08. 31. 08:47
#86762
budapest ismétlés nélkül ingatlan.com-ról
2020.08.31.
eladó lakás: 32853
kiadó lakás: 14208
eladó ház: 6615
kiadó ház: 501
eladó garázs: 325
kiadó garázs: 821
eladó telek: 1631
CyrusTheGreat 2020. 08. 31. 08:27
#86761
Hölgyek-urak, a jelenlegi 20 hozzászólásos oldalon extrém mennyiségű személyeskedés és klónozás merült fel, mintha pár nappal ezelőtt lett volna erre egy gentlemen’s aggreement.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek