Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
infin 2020. 08. 30. 16:31
Előzmény: #86658  Murdoch
#86660
Megmondom, miért hívom annak. Dráma, hogy azon izgulunk hogy 200 vagy inkább 300 ember hal meg (lásd grafikon), ahelyett h a valódi problémára figyelnénk. Ennyi. Sok sikert ahhoz, hogy megértsd h mi az én valódi álláspontom, mert eddig nem sikerült. : P
infin 2020. 08. 30. 16:28
Előzmény: #86654  Murdoch
#86659

Megnéztem a grafikonokat, amit linkeltél. Tökéletes példája a drámázásnak. A második grafikon főleg. Durva csúcsok meg minden előrejelezve, erre megnézem az y tengelyt.....
(Daily deaths: 0-18)
Köszi, most először nevettem egy igazán jót a mai fórumtopicot olvasva :)
Murdoch 2020. 08. 30. 16:25
Előzmény: #86656  infin
#86658
El is hinném, ha nem röhejes drámának titulálod a jelenlegi helyzetet. 
Törölt felhasználó 2020. 08. 30. 16:24
Előzmény: #86647  infin
#86657

"Én inkább azt nem értem h ha szerinted x ezer évig szar lesz már a lakáspiac akkor miért arról beszélsz h a tesla részvényeidből már lassan kijön a panel lakás önereje, meg írtad másik hozzászólásban h ha így megy akkor 2db lakást is veszel sőt 3.-at ahol a 3. az már garzon lesz"
Mert a hosszabb távú tervem ez, látom nehéz megérteni, hogy van időrendi sorrend. Igen, ez nem a tipikus egybites gondolkás. Szeretek lakással, bérlővel foglalkozni, hobbi. Jól érzem magam, van több ismerősöm mostanra a házban, sőt már olyan is, aki várja a havi vizitemet és kéri, hogy ugorjak be hozzá beszélgetni, ha otthon van. Ezek jó dolgok, de nem mindenáron. Persze így mostanra inkább hétvégére teszem a havi ellenőrzést, mert fél nap szokott lenni, mire eljövök :)
Veszek még lakást, ha lesz optimális beszálló, sőt tovább megyek meg is adtam a sávot, ahol szerintem érdemes lesz majd beszállni.
A Tesla részvény annyiban hasonló dolog, hogy kiszámítható röppályát ír le. Mint a pesti lakáspiac 14-19ben,  mindenki károgott, mégis az járt jól, aki megértette az idők szavát és belevett. Most meg pont a fordítottja igaz az ingatlan piacra.
Egyébként a részvényt el is lehet adni, ezt csak azért írom, mert sokan valamiért úgy képzelik, hogy a részvényt azt csak megvenni lehet.
Teslába egy viszonylag kis összeget raktam 8 részvényt, meg most megforgattam a srácok karácsonyi pénzt, de ez utóbbit már veszem is ki hamarosan, lehetett volna többet is, de a befektetési alapelveim miatt ennyi volt a max, mert valóban spekulatív részvény. Ellenben elképesztően sokat hozott. Az utolsó vásárlásom 1830-on volt egy töredék és már az is 22%-ban áll. Jön a split, utána eladom a revolutos csomagomat.
Azt kell megérteni, hogy ezek lépcsőfokok. Nem számoltam 3 lakással, 2 lakással számoltam, de a Tesla úgy néz ki kitermeli az önerőt egy harmadikra, akkor már miért ne? 1 lakást a terveim szerint kitermel a MOL úgy egyben. Második kéglinek az önerejét kitermeli, illetve már kitermelte (bár még nem realizáltam) az OTP, a másik része jön az arbitrázs hitelből.  A harmadik kégli az egy kisebb garzson lesz, az önerejét a tesla adja, a többit meg a maradék arbitrázs hitel.
Ez mind kp-s vásárlás lesz, amikor a kp erejét kivánom érvényesíteni és egyedi árat akarok kiharcolni. Ahogy tettem 13-ban is.
Ezek a tervek, ebből a Teslált levédtem már stoppal, vastag nyereség jön belőle. A MOL-nak van 3 éve, hogy elérje a 3e-t. A nagy pakkot 1550-1600 vettem, de azóta is veszem szorgalmasan, hogy újra 2000 alatt van. Az OTP-t 8000-8500 között vettem, azon már gondolkodtam, hogy ott is stoppolok, de van 3 éve hízni, nem kell kapkodni. Jó részvény az, meg fog erősödni.
Feltéve és ha lesz optimális beszálló a lakáspiacra, ezt kéne nektek megérteni. Nem vagyok kényszeres vevő és neked se kéne annak lenned, se másokat arra biztatni.
infin 2020. 08. 30. 16:17
Előzmény: #86654  Murdoch
#86656

Én 1) nem vagyok spekuláns 2) soha nem volt iphone-om 3) el sem olvastad, amit írtam.
További jó beskatulyázósdit.
infin 2020. 08. 30. 16:16
Előzmény: #86652  Törölt felhasználó
#86655
"Máskülönben az ingatlanom comon szerintem egyedi vételt még ember nem csinált."
Én csináltam :) a saját részre vett lakást is onnan találtam annak idején, tulaj rakta fel, utána ingatlanos is kezdte hirdetni, de megtaláltuk még a tulaj eredeti hirdetését szerencsére :)
De aztán a két garzont is ingatlan.com-on találtam később. Áron alul, sürgős, végrehajtás előtt, stb.... alkut külön súgták h nyugodtan alkudjak ettől még tovább :) Stb. Az tény, h az a garzon (a végrehajtás előtti) az 1 napig volt kint kb, de nem vagyok nepper, simán az ingatlan.com-on találtam és rögtön mentem nézni és kb azonnal döntöttem.
Miért kell arra külön IT-s ember, hogy az ingatlan.com-ot nézzék? Ismersz te ilyen "neppereket" egyáltalán?
Milyen házmesterekkel beszélgessek? Hány darab épületbe kell besurrannom ehhez, hogy aztán tényleg legyen ebből jó vétel?
Murdoch 2020. 08. 30. 16:12
Előzmény: #86649  infin
#86654
Röhejes dráma sok spekulánsnak, szerencsére mások általában komolyan veszik. Úgy látszik nem értetted meg, ha nem lenne szigorítás, határzárak, akkor sokkal rosszabb lenne a helyzet.
https://covid19.healthdata.org/hungary?view=total-deaths&tab=trend
Te vagy az egyik példa, hogy a spanyolnátha után is volt élet, csak hogy most ezért már fel kell áldozni az új iPhone-t, na az sokaknál nem megy.
infin 2020. 08. 30. 16:10
Előzmény: #86651  Murdoch
#86653

A bizalmatlanság lehet h egyes embereknél meglesz valameddig, de nekem ez röhejes elképzelés, hogy akkor most emiatt már örökre. Nekem ez full nincs köszönőviszonyban a valósággal. Ennyi.
---
Vakcina: ezzel h mik a hosszú távú mellékhatások a hatóságokhoz menj, akik engedélyezik a gyorsított eljárást a jelenlegi helyzetben, ne nekem írd, hogy "csak úgy belebökik". Én nem értek hozzá annál jobban, mint hogy olvasom, létezik ilyen és aktívan alkalmazzák is a jelenlegi helyzetben, gyógykezelésre is, nemcsak vakcinára.
---
Spanyolnátha: köszi, elég sokat olvastam a témában (nyilván a mostani vírus miatt, egyébként nem vagyok járványügyi szakértő).
Törölt felhasználó 2020. 08. 30. 16:04
Előzmény: #86644  mr_bob
#86652

Igen, az biztos egyébként. Máskülönben az ingatlanom comon szerintem egyedi vételt még ember nem csinált.
Ami kéglik oda felkerülnek tulajtól, arra rárepülnek a nepperek, akiknek egész nap ez a dolguk és akiket azonnal riasztanak.
Ismerős adott el a 22. kerben 24 mihályért kéglit tavaly év elején, 70nm. 2018 vége volt, de nagyon sürgős eladás, mert kirúgták és nulla tartaléka volt. Kp kellett neki nagyon, mert viszik a házát rövidesen, ha nem törleszti a hitelt. Ugyanis 1 havi tartaléka sincs, még most sem egyébként, mert a lakás árából lett új verda, részben előtörlesztett, ezért piros pont, de a maradékot meg felélték meg a neje önmegvalósított és elégette a pénzt valami vállalkozással.
Ha szól, hogy bajban van, szerintem riadóztattam volna a családomat és összeszedtük volna, de nem szólt, csak utána, na mondjuk ez is milyen jellemző egyébként.
Azt mondta, ahogy felrakta, szinte azonnal csörgött a telefonja, jött a felvásárló kp-vel. 28 millióért hirdette, de 26-ig lement volna amúgy is, 24 és szinte azonnal kp, elfogadta. Az eladás után 1 hónapon belül már új vásárló volt, hitellel, megjött a palimadár rá. Nem tudja mennyiért, 35-36m körül pörögtek az ilyen kéglik, de már hosszabodott akkoriban az eladás, annak a résznek ez volt a csúcs ára. Nem tudta egyszerűen kivárni.
Ez csak egy példa természetesen, de ez elég jellemző. Magánember esélytelen a nepperekkel szemben, akik lehet külön IT-s gyereket alkalmaznak, hogy azonnal jelezzen nekik és azonnal, órákon, perceken belül ott vannak és villan a kp.
A másik meg, hogy proaktívnak kell lenni, sulykolni ismerősökbe, hogy te vennél és számoljanak veled, neked szóljanak először. Sokan szégyellik ezt a helyzetet és nem szólnak. Poraktívan jelezni kell. Az mondjuk nem újdonság nekem, 2013-ban is sok kégliről lecsúsztam, mert vagy nem voltam elég gyors, a nepper beelőzött vagy úgy eladták ismerősök, rokonok, hogy csak későn szóltak.
Pl Tbányán lett volna egy kégli 2016-ban, 3 mihály 1+1 szoba, de a rokonunk szégyellte és nem szólt csak utólag, hogy el kellett adnia, mert nem bírta fizetni és kiadni se akarta. Azt megvettem volna annyiért.
Ez a 22. keres lakás meg azon úszott el, hogy végül is beszéltem én ismerősnek arról, hogy vennék még, de nem mondtam neki egészen egyértelműen, hogy szóljon, ha eladó.
Teríteni kell az igét ismerősök között, aki alkalmi vételt akar, szóljanak, azonnal szóljanak, ha van eladó kégli. Nem szabad arra várni, hogy hátha szólnak.
Meg utána kell járni, nem fog a sült galamb az ingatlan comról senki szájába belehullani. Menni, beszélgetni emberekkel, házmesterekkel, öregekkel. Mondani, hogy vennél, ha van valami jó kégli.
Én különben ezért látok itt igazi befektetőt nagyon keveset ezen a fórumon. Néhány ember elmondja, hogy igen, ők utána jártak és utána járnak. Gyűjtik az infót, rezegtetik a kapcsolati hálót. Na ők tényleg befektetők, a többi meg lusta, aki a csodát várja, hogy majd az ingatlanos meg az ing com keres neki egy jó lakást.
Ez kb esélytelen, meg érthetetlen is. Ilyen jól keres mindenki ebben a zországban, hogy milliókat spórolhat és lealkudhat, ha tényleg utána jár, de nem, mert ő lusta? Majd inkább ír egy scriptet, hogy az ingatlan comot ügyesen leszűri. Ja de az rajta kívül megcsinálják még százan legalább. A környéket bejárni, érdeklődni, beszélgetni meg senki nem akar.
Murdoch 2020. 08. 30. 16:01
Előzmény: #86648  infin
#86651
Ja, csak úgy belebökik pár milliárd emberbe, meg nem kell foglalkozni a hosszú távú mellékhatásokkal sem. Pedig jobb ha hozzászoksz, biztosan nem lesz ugyanolyan már ugyanolyan a világ, a tömegturizmus hosszú évekre kampó, a bizalmatlanság pedig elég sokáig meglesz. A spanyolnátha esetében meg nézz utána, hogy is védekeztek és vesd össze mondjuk a jelenlegi közlekedési eszközökkel, mi miatt is terjedt el vihargyorsan a járvány.
HerrLudwig 2020. 08. 30. 16:00
Előzmény: #86641  berlini
#86650
Miért pont zugló? Elég retek hely.
infin 2020. 08. 30. 15:58
Előzmény: #86630  Murdoch
#86649

Őszintén? Inkább a néhány száz vagy ezer halott az idősotthonokban (bár ott is miért nem lehetett jobban kezelni a dolgokat?), mint h globálisan összeomlik a gazdaság mindenhol, és jön a 100% munkanélküliség meg éhínség, aminek sokkal nagyobb hatása van, mint a vírusnak
(Igen túlzok én is, de ez a lényeg sztem)
Viszont azzal tavasszal is úgy voltam, hogy az öregeket nagyon hatékonyan el kell különíteni (és nemcsak az idősotthonokban!!). De ezt meg sem próbálták. Pedig már akkor is világos volt, hogy csak rájuk veszélyes a vírus.
Mivel ezt meg sem próbálták, örültem neki, hogy legalább átmenetileg voltak szigorú korlátozások, amivel védték őket is. Addig, amíg a gazdaság még bírta. Azon túl nem éri meg, SENKINEK .....
Na, hát nekem ez az álláspontom. Szóval igen, nekem röhejes dráma a többi, ahol összekevernek mindent mindennel a tisztán látás helyett.
infin 2020. 08. 30. 15:52
Előzmény: #86646  Murdoch
#86648

A bürokráciát ki lehet lőni most kivételesen, ennyivel gyorsabb :) Meg annyival, hogy nagyon sokan igyekszenek fejleszteni erre vakcinát, ez sem egy átlagos dolog
De én leginkább azzal számolok h a spanyolnátha sem tartott évtizedekig, beolvadnak ezek a vírusok idővel
De konkrétan azt nem tudom, hogy jelenleg mit jelent, hogy inkább fiataloknál mutatják ki a vírust ill. emiatt halálozás sincs annyira. Ebből még nem vontam le következtetést, a fenti inkább csak általánosság, ami remélhetőleg bejön
Plusz nem vagyok biológus, de valamiért akkor is irreális drámának érzem ezeket a várakozásokat, h mostmár "soha többé nem lesz ugyanolyan a világ"
infin 2020. 08. 30. 15:48
Előzmény: #86643  Törölt felhasználó
#86647
Én inkább azt nem értem h ha szerinted x ezer évig szar lesz már a lakáspiac akkor miért arról beszélsz h a tesla részvényeidből már lassan kijön a panel lakás önereje, meg írtad másik hozzászólásban h ha így megy akkor 2db lakást is veszel sőt 3.-at ahol a 3. az már garzon lesz
Murdoch 2020. 08. 30. 15:48
Előzmény: #86645  infin
#86646
Ezért nem hónapokban kell mérni az időt...
infin 2020. 08. 30. 15:43
Előzmény: #86638  mr_bob
#86645
Az teljesen normális gyógyszerfejlesztésben h sok nem megy tovább az első pár fázison túl ....
mr_bob
mr_bob 2020. 08. 30. 15:36
Előzmény: #86640  Törölt felhasználó
#86644
a ksh és mnb számokat kell megnézni elsősorban, az itteni egyedi történetek csak másodlagosak, mert nagyon nagy eltérés lehet kettő között. én már nagyon várom a következő 2 riportot!
Törölt felhasználó 2020. 08. 30. 15:35
Előzmény: #86641  berlini
#86643

Kevered a dolgokat. Az hogy miért nem adok el kéglit, számtalan oka van és semmit nem bizonyít önmagában.
Főleg, hogy mellette van befektetésre váró pénzem, amiről elsősorban beszélek ilyenkor.
Az már inkább érdekes kérdés, hogy te vagy a többi rakétázó és sikeres lakáskiadó miért nem vásároljátok a befektetési lakásokat?
Te elvárnád, hogy én minden követ megmozgassak, eladjak lakást, házat, hogy majd 5 év múlva visszavásároljak hasonlót olcsóbban.
Te nem teszel meg mindent, mert ha szerinted most akkora bomba üzlet lakást venni kiadásra, akkor fel tudnál venni személyi hitelt, kérhetnél családi kölcsönt, szabad felhasználásút a meglevő házadra/lakásodra. Eladhatnád az autódat is, hogy legyen önerőd és vásárolhass.
Miért nem teszed meg, ha szerinted bombaüzlet most vásárolni és miért várod el mástól, hogy adjon el mindent, égessen fel mindent, mert szerinted csak az a bizonyíték?
Érted? Ha mástól elvárod, magadtól miért nem?
Joker123 2020. 08. 30. 15:31
#86642
sziasztok, topic hozzászólás között tudok valahogy keresni?
Cordiáról mi a véleményetek? Mennyire megbízhatóak az új lakásai?
berlini
berlini 2020. 08. 30. 15:26
Előzmény: #86634  Törölt felhasználó
#86641
Azért baj van a rövidtávú memóriáddal.
Éppen leirtad, hogy miért éri meg megtartani a lakásokat, miközben korábban leirtad, hogy csak a balekok tartják meg, mert jóval olcsóbban is megvehetnék 5 év múlva.
Ez igy továbbra sem világos.
Illetve van egy magayrázatom, leirtam.
Én pont most fogom kifizetni a 25%-kal leelőlegezett lakást Zuglóban.
Igy most nincsen pénzem még lakást venni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek