Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lohran 2020. 08. 24. 22:06
#85800
Mi akik kiárazodtunk világosan látjuk mi van most.
Eddig aki hitelképes volt megvette a lakást,lakásokat.
Aki állami támogatásra volt jogosult az is ellötte a patronjait.
Limiten vagyunk árban és lehetőségekben.
Hosszú stagnálás vagy esésen kivül sok alternatíva nincs.
A stagnálást a móratorium is keményen tartja.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 08. 24. 21:40
Előzmény: #85798  Törölt felhasználó
#85799
Csok, bv marad. Befektetok ezután is vesznek majd ugyanúgy ahogy az első lakást vevők vagy akar akik nagyobbra cserélnének.
-
Annyi van most Covidtol függetlenül korrigál a piac ami természetes is ekkora emelkedés után erre most kicsit ráerősített a járvány. De tok őszintén sztem mindenki azt hitte hogy majd a járvány miatt sokkal gyorsabban és nagyobbat fognak esni az árak. De nem ez történt.
-
És a világban ahogy infláljak az adósságokat és emellett alacsonyan tartjak a kamatokat ez az jekenti hogy a penz az eszközökbe fog vándorolni és ott minimum reál értek tartás lesz.
-
Úgyhogy kb jovo ev q2-tol indul újra az emelkedés.
Törölt felhasználó 2020. 08. 24. 21:30
Előzmény: #85797  Murdoch
#85798

Egyértelmű. Tedd hozzá azt is, hogy a befektetők tünedeznek elfele, mert aki nem helikopterpénzt, hanem saját pénzt fektetne be, azt elriasztják az árak és a bérleti elképzelhető összeomlása is. Ettől még én is félek. Nem csak az lesz a gond, hogy olcsóbban kell adni, hanem ahogy mennek le az árak, valahogy előjönnek azok az alakok akiknek nagyon de nagyon nem szívesen adnám ki. Mi lesz akkor viszont, ha csak ilyen bérlő marad?
Ugyanaz csak pepitában, mint 2014-ben, akkor már több éve gyűlt a pénz a zembereknél, kezdtek a hitelek vállalhatóak lenni és több év elmaradt vásárlása zúdult a piacra, amit megfejelt "jó érzékkel" a fityesz a helikopter pénzzel.
Most meg szerintem aki igazán akart és tudott, az már vett. Akár befektető, akár saját célra. Nincs tovább, nincs kinek eladni. Első lakás vásárló kivár, nagyobba költöző kivár, hiszen kisebb lesz a különbség, befektető kivár vagy végleg letesz a kégliről. Nagyobból kisebbe költözőnek talán érdemes lenne eladni, nade kinek, amikor a vevők kivárnak?
Vége a történetnek, vége a ciklusnak. Új idők jönnek.
Murdoch 2020. 08. 24. 21:14
Előzmény: #85790  Törölt felhasználó
#85797
Ezt próbálom mondani Hókuszpóknak is, ha az ingatlanoknál kikerülnek az olyan változók, mint a CSOK, Babaváró,  extra hitelek, örökség, airbnb mánia, ÁFA stb., akkor maradnak az impudenti árak.
Törölt felhasználó 2020. 08. 24. 21:09
Előzmény: #85792  Törölt felhasználó
#85796

Ja a legszebb dolog a kazánnal, elvált a nőcske, a kislányával egy 65nm-es lakást vett meg a vagyon elosztás után, de maxi hitellel. Feljár hozzá egy mihaszna, nála vagy 8-10 évvel fiatalabb lövőlegény, aki teljesen hülye a kazánhoz. Y generáció vagy mi, a telefont tudja bűvölni, a kazántól meg összef.ssa magát. A vízcsapot nem tudja megnyitni elzárni, mikor mondtam neki nézze meg, az hol van? hogy kell? Óóó bmeg.
Hát mondtam a nőnek, hogy én is mit értek hozzá, nem sokat, de amit tudtam finomhangoltam, meg beprogramoztam a fűtést, mert a fiatalúr nem értette meg, de a kerregő hang miatt én hívnék hozzá szerelőt.
Végül kihívta a szerelőt, kapott egy 120e forintos ajánlatot és telesírta a házat, hogy neki nincs pénze erre. Most vett 40-45 millióért kéglit egyébként.
Aztán meg a baj csőstől jött neki, lezúzta a kocsiját önhibásan és megengedtem neki, hogy a mélygarázsba beálljon egy időre, nehogy szétkapják neki az utcán. A kocsira bezzeg volt neki pénze megjavítani hamar, mert hogy az neki kell, különben nem tud munkába járni, mert sokáig tart.
A kazánt a mai napig, már több, mint 1 éve úgy használja, merthogy az előző tulaj megdumálta, hogy nincs annak semmi baja, csak rezeg valami lemez, az adja a hangot.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 08. 24. 21:06
Előzmény: #85792  Törölt felhasználó
#85795
Igen ebben sok igazsagod van. Sok ember sokkal többet szeret mutatni mint amije van.
-
Viszont ez fordítva is jelen van. Nagyon sok olyan ember is van akiről meg nem mondanád, hogy mekkora vagyona van. Ez főleg nem az első generációs újgazdagok csoportja.
Ford Fairlane
Ford Fairlane 2020. 08. 24. 20:59
Előzmény: #85790  Törölt felhasználó
#85794
Biztosan vannak jómódúak, de a kommentedről nekem is beugrott még a 2008-as válság előtti dolog. Utcánkban megvettek egy telket, se perc alatt állt a ház, böszme nagy Merci, plusz egy yacht is került a telekre. Nyáron vitték az Adriára. Volt olyan is, hogy születésnapi parti miatt felfújható légvárral zárták le az utcát. Aztán jött a 2008-as válság. Előbb a yacht ment, majd a Merci is, végül a ház is eladóvá vált. Kemény dolgok ezek. Nagyon sok embernél van az, hogy kivagyiságból mutatni kell azt, hogy jól élnek. Pedig ezek az emberek ha be is csapnak másokat, hogy irigyeljék tőlük a gazdagságot, azzal nem sokat érnek, mert igazából ezek az emberek saját magukat csapják be. Amikor pedig bedől a sz@r a világban, akkor nincs egy erős fa, egy szerényebb, de biztos háttér amiben megkapaszkodhatnának. Elviszi a sz@r mindenüket és őket is.
Murdoch 2020. 08. 24. 20:59
Előzmény: #85773  Törölt felhasználó
#85793
Egyre több az ilyen, már évekkel ezelőtt is hirdetett ingatlan, komolytalanok.
Törölt felhasználó 2020. 08. 24. 20:57
Előzmény: #85791  PBoborjan
#85792

Nekem is ezt mondta a szerelő, hogy 25 évig biztosított az alkatrész ellátás. A burkolat marad csak meg a matricákkal.
Az utóbbi 3 évben kb a kazán felét kicserélte nálam. A következő 3-5 éven kicseréli a maradékot. Kicsit így persze drágább, de közben az éves átnézést is megejti.
Ez rendben, de olyan f.szok, akiknél kb 10 éve nem volt szerelő és én már mondtam neki, hogy ne szórakozzon. Kiadja a kéglit, de a qrva kazánt még azelőtt nézette csak át, mielőtt én idekerültem, mert spórol meg a bérlőnek nem mindegy, hogy átnézte-e valaki a kazánt vagy sem? Van melegvíz, van fűtés, jó az neki.
Azt persze nem mondtam el neki, hülye nem vagyok, hogy elméletileg, ha ő cserél kazánt, akkor nekem is kötelező. Amúgy se tudom pontosan, hogyan van ez a jogszabály, szerintem ha javítható az ő kazánja, akkor nem kötelezhet másokat a cserére, hanem meg kell javítania.
Azt próbáljuk most páran elérni, hogy emeljünk a közös költségen és 8-10 év alatt összejönne a kémény bélelésre a pénz. Nem az, hogy most azonnal bélelni meg kazánt cserélni, de mondtam a népnek, hogy akkor kihívunk egy szerelőt, megnézi a kazánokat, megmondja, hogy milyen állapotban vannak, mennyit bírnak még és akkor tudunk számolni, hogy kb mikor lesz esedéke a kazáncsere + kémény bélelés. Sajnos, hogy megszűnt az LTP lehetőség, de talán lesz közben valami pályázat.
Gond lesz a sok felelőtlen barommal, akik nem nézetik át és nem tartatják karban a kazánokat. Utána meg ott visítanak majd, hogy akkor mindenki hopp hopp cseréljen kazánt meg szálljon be azonnal mindenki súlyos százezrekkel a kémény bélelésbe.
Veszélyes, mert hozhatnak erre szigorú törvényt közben, ha gyakori lesz az ilyen helyzet. Aztán hiába hivatkozok arra, hogy a baromnak a felelőtlensége miatt kell ilyen hamar kazánt cserélnem.
PBoborjan
PBoborjan 2020. 08. 24. 20:44
Előzmény: #85786  Törölt felhasználó
#85791
Van ismerősöm hasonló cipőben, csak ott már eldurrant az első kazán valakinél. Most megyen az fejek vakargatása.
Fontos egy jó kazánszerelő aki bármeddig életben tartja a régit ha másnem a "Nagyapám Baltája" módszerrel. 
Nagyapám baltájámnak először a nyelét cseréltük ki, aztán pár év múlva a fejét, mégis maradt Nagyapám Baltája.
Törölt felhasználó 2020. 08. 24. 20:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#85790

Hát szerintem pedig elég ritka, hogy 70-100m kp-t csak úgy előránt valaki. Amennyire ismerem az ismerőseim helyzetét, senki nem lenne erre képes. Még egy viszonlyag jól menő vállalkozónak is el kéne előbb adnia pár kéglit ehhez, mert nincs ennyi szabad pénze.
Inkább én azon szoktam meglepődni, hogy ahogy egy kicsit megkaparja az ember, azonnal kiderül, hogy semmilyük nincs és minden hitelre. 70-100m kp? A túrót van ezeknek annyi kp-ja.
Meghívtak minket 2 éve veresre, születésnap. A srácok ismerik egymást még általánosból és meghívtak mindenkit gyakorlatilag, az összes volt osztálytársát a gyereknek. Pöpec autó, nyaralás, minden, hatalmas lapostévé, ment a villogás.
Aztán mondja a nejem hazafelé menet, hogy azért csináltak ekkora banzájt, mert indítani szeretnének egy vállalkozást, pontosabban a nő szeretné, kozmetika, szolárium, mert még csak vagy 10 van a kisvárosban belőle, de nincs 3-5m forintjuk kp-ban elindulni és ott győzködték őket, hogy társuljon be valaki.
Bmeg, csak néztem és ez nem kirívó eset. Kijön a szomszédomhoz a gyereke pöstről, fiatal audival és szó szerint kirabolják a szülei hűtőjét, mert így spórolnak. Még a sörét is elvitték meg az anyuka a tálca energiaital is megvette nekik.
Harmadik faszinak a lányának valahol a rómainál van új építésű kéglije, villog vele, közben meg az öreg házát is bevágták fedezetnek és azóta az öreg azon retteg, hogy mikor viszik el a feje felől a kéglit.
Én ezt tapasztalom, akárhova is nézek.
Ahogy egy kicsit megkaparja az ember, azonnal kiderül, hogy semmilyük nincs és minden hitelre. 70-100m kp? A túrót van ezeknek annyi kp-ja.
Bankos gyerek meg valami középvezető a felesége, villognak folyamatosan, új kocsi, 2 évente új konyha, új fürdő, cselédet tartanak, pesten lakás kiadva. Aztán mondta a cseléd, hogy el kellett ám adni a lakást, csak azzal nem dicsekednek, meg azzal sem, hogy neki állandóan késve fizetnek.
A sok ember akire te gondolsz, ha megkaparod felszínt, a 95%-nál kiderül, hogy csak a villogás van és túlvállalás.
PBoborjan
PBoborjan 2020. 08. 24. 20:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#85789
Egyetértek, kiadásra a legjobb a távhő. Gondtalan a bérlőnek, gondtalan a tulajdonosnak.
hokusz-pokusz 2020. 08. 24. 20:29
Törölt hozzászólás
#85788
hokusz-pokusz 2020. 08. 24. 20:24
Törölt hozzászólás
#85787
Törölt felhasználó 2020. 08. 24. 20:21
Előzmény: #85784  PBoborjan
#85786
Na ja, gondolom pár tulaj, majd a bérlőivel akarja kifizettetni a kazáncserét. Azt tudom, hogy a gyűjtőkémény esetében ha egyvalakinek elromlik a kazánja és cserélnie kell, akkor kötelező a többieknek is beszállni és cserélni. A kéményseprő mondta ezt, de mástól is hallottam, hogy ez a szabály.
A gyakorlatban én úgy hallottam, hogy csak perrel lehet jelenleg kikényszeríteni ezt. Magyar bíróság, 3 év kb, addig meg fűtés nélkül marad.
Én ezért sem spórolok a kazán karbantartáson. Ne nálam rohadjon szét elsőnek. Akinél először tönkremegy, az szép hosszú ideig fűtés és melegvíz nélkül marad, még akkor is ha hajlandóak a többiek beszállni. Meg olyankor mi van, ha a többiek hajlandóak ugyan beszállni, de nincs több százezer forintjuk rá?
Van itt a házban egy fiatal pár, már évek óta Ausztráliában, a közös képviselő nem tudja őket elérni. Írni szokott nekik emailt és arra válaszolnak, de több nap csúszással. Most őket például hogy lehetne egy kéménybélelésre meg kazáncserére rábírni?
Ebből nagyon durva dolgok lesznek még. Akinél elsőnek tönkre megy, az bármit csinál, de hónapokra fűtés nélkül maradhat, még akkor is ha a többiek tulajdonképpen beszállnának és van is pénzük rá. Ha meg nem együttműködő a többi lakó, ami inkább a tipikus magyarosch helyzet lesz, akkor évekre fűtés nélkül marad vagy ő maga vagy a bérlői.
hokusz-pokusz 2020. 08. 24. 20:20
Törölt hozzászólás
#85785
PBoborjan
PBoborjan 2020. 08. 24. 20:07
Előzmény: #85781  Törölt felhasználó
#85784
Volt is, a kéménymaffia kilőtte.
PBoborjan
PBoborjan 2020. 08. 24. 20:05
Előzmény: #85780  CyrusTheGreat
#85783
Ha gyűjtőkémény van az szívás, még a 2000-res évek elején is úgy építkeztek, most jönnek a gondok. a háború előtti bérházak viszont szinte kivétel nélkül egyedi kéményesek. Azokban még volt anyag.
PBoborjan
PBoborjan 2020. 08. 24. 20:02
Előzmény: #85776  CyrusTheGreat
#85782
Naja. De ki tudja, hogy te új kazánt tettél fel a régi fajtából?
Törölt felhasználó 2020. 08. 24. 19:37
Előzmény: #85780  CyrusTheGreat
#85781

A tervezet kazán hatásfokot ír elő és valaki mondta nekem pár éve, hogy lesznek megfelelő hatásfokú turbós kazánok is. Nem tudom, hogy ez most hogyan áll vagy nem áll.
Itt azok járnak sz.rul, de nagyon akiknek korábban megy tönkre a kazánja és mondjuk többen vannak rákötve egy kéményre. A többi érintett garantáltan nem fognak hozzájárulni anyagilag meg egyáltalán sehogyan sem.
Ha tömeges lesz az igény, akkor szerintem lesz rá qrmányzati program is, esetleg támogatás, kamatmentes hitel, valami. EU-s pénz maximum vidéken, mert a pesti régió túlfejlett, ide nem jut.
Azért ha ner haver ki tud cserélni pár tízezer kazánt, azon már lehet milliárdos profit is.Nem hoz olyan jól, mint a köztérvilágítás, de szép pénzt ki lehet a kazánok cseréjéből is kanyarítani.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek