Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2020. 08. 22. 15:48
Előzmény: #85559  infin
#85560
Ez a mondat a jelenség (5-6 éves megtérülés turistáknak kiadással) végére utal, azok az évek már mögöttünk vannak, szépen minden beáll hasonló hozamszintre (nagyjából a MÁP+ környékére, max 1-2 százalékkal jobbra). A fák nem nőnek az égig. Az egész bejegyzés semmit sem mondott a turizmus hosszútávú folyamatairól.
infin 2020. 08. 22. 15:41
Előzmény: #85557  CyrusTheGreat
#85559
"már nem kell a társasház jóváhagyása, de ez már nem ér semmit, mivel hogy turista, na az egy darab sincs. 
Ne feledjük, végül mindig minden a helyére kerül."
Szerintem erre reflektált, nem tudom mire gondoltál, ha nem arra, amit ez a mondat erősen sugall, mármint h nincs most turista, később se lesz, így minden a helyére kerül
infin 2020. 08. 22. 15:36
Előzmény: #85546  CyrusTheGreat
#85558

Én is számolgattam, és az jött ki, h ha nincs nagyon sok pénzem arra, hogy igazán jó helyen a luxus szintű felújítás után egész évben jó kihasználtság mellett és prémium áron adjak ki, akkor annyi pénzből, amennyit egyáltalán be tudtam volna erre fektetni, utána az airbnb-vel kapcsolatos munkámért járó órabér (a profitból) már nem érte meg nekem. Igaz, hogy még mindig érzékelhetően több lett volna a bevételem, mint a sima hosszútávú kiadásból, de az azon felüli profitból számolt órabértől már nem esett le az állam szóval elvetettem a dolgot. Maradtam annál, hogy nem túlórázok airbnb-vel a meglévő munkámon túl. :) Annál többre értékelem az életminőségem, mint hogy még túlórázzak a kis extra profitért a sima hosszú távú kiadáson felül, főleg nyáron.
Ehhez nem számoltam valami nagy kihasználtságot, nyárra teljeset (100%), más évszakban alacsonyabbat. Igaz h azt írtam h felmentek az árak a kiadásban, és ez így is van, de azon belül a prémium árkategória már függ attól h hol és milyen a lakás. Az meg főleg függ a lakástól, hogy milyen lesz az egész éves kihasználtság. Nyáron a családtag is ki tudta adni úgy h nem airbnb-re optimalizált lakása van. De más időszakban nyilván nem erőltette. Ha az 5. kerben lett volna pénzem nagyobb lakást venni és abban kialakítani több apartmant, úgy megérte volna, de nem volt ennyi pénzem :)). Ennél többet viszont nem értek a témához.
---
Röviden: ha nem direkt airbnb-re optimalizált a lakás plusz befektetési költségből, nem kapsz különösebben jó órabért a kiadáshoz végzett munkád után. Az lehet, hogy azért jött ki így a matek, mert bőven nem 2014-ben számolgattam, hanem már csak később :). De egyébként nem értek hozzá, az alap adatokkal számoltam, és utána el is vetettem az egészet. Nem mentem bele mélyebben.
CyrusTheGreat 2020. 08. 22. 15:30
Előzmény: #85552  berlini
#85557
Megint nem arra reflektáltál, amit írtam, hanem, amit gondoltál. Senkit sem érdekel, hogy most már 1M felett vannak a négyzetméterárak, ha a forgalom nagyjából azóta állt be, hogy elérték az 1M-es határt (ez évekkel ezelőtt volt). Konvektoros lakásokat pedig 800k-s árakon hirdetik, senki sem viszi el őket. A turizmust hosszútávra pedig szintén nem temette senki, még csak említést se tettem. A járványhelyzetet se vetítettem ki, szintén rejtély miről beszélsz.
Hogy mi lesz az egésznek a tanulsága? Valószínűleg nem lesz erős Airbnb-szabályozás (bár örülnék, de nem látom valószínűnek), a tházi engedélyek nem kötelezőségével vélhetően többen lesznek a piacon, aztán majd lehet csodálkozni, hogy lejjebb mennek az éjszakai díjak, meg nagyobb lesz a verseny - ha kiindulunk abból, hogy hasonló számosságú turistát kell kiszolgálni.
Végül, több Airbnb lakás, nagyobb politikai cirkusz a rövidtávú körül. Siker-projekt, mindenki számára egyértelmű. Várom azokat, akik mondjuk 2018-as vétellel beleszaladtak egy felújításba meg egy tházi vétóba, mikor kezdenek el pénzt termelni.
A turizmusnak biztosan nem kesz vége, Budapest teljesen jó hely, de sokan rájönnek, hogy a tuti befektetésük nem különösebben termel megfelelő hozamot, valamint kiszállni belőle sem lehet túl jól. De, hogy megnyugodj, az árak rakétázni fognak. ;-)
infin 2020. 08. 22. 15:14
Előzmény: #85545  impudent
#85556
Nem vágyálom, tény h mennyibe került tavaly nyáron airbnb - sokba. Esett le az állam amikor néztem, komolyan aktívan kerestem a kiadó apartmant a barátnak. Az igaz, hogy a nyári időszakon kívül a kihasználtság kevés helyen marad jó (talán 5. kerben).
infin 2020. 08. 22. 15:10
Előzmény: #85536  siemens
#85555

Nem 60% volt a cikkben sem
Mondjuk az is csak az utóbbi pár év árai alapján számolta ki a 40 milliót:)
infin 2020. 08. 22. 15:08
Előzmény: #85535  berlini
#85554
Azt hiszem csak az utóbbi pár évben ugrottak meg nagyon az airbnb kiadási árak. Nekem sincs közvetlen tapasztalatom, a családban másnak van aki saját lakását adta ki így átmenetileg. Aztán néztem később h mennyiért tudna külföldi barát airbnb-t bérelni. Innen láttam, hogy közben felmentek az árak rendesen.
infin 2020. 08. 22. 15:06
Előzmény: #85530  JeGeMeLOV
#85553

Nem tudom, hogy a te esetedben mit jelent, de én életemben az első úgymond befektetésre vett lakást így vettem, h 10 ingatlanügynök hirdette egyszerre 10 hirdetésben (igaz nem 10 különböző cég irodája volt, nagyrészt adott cég sok különböző irodája). A tulajdonos végrehajtás indítása előtti időszakban állt. Áron alul volt eleve, ekkor megsúgták, hogy nyugodtan alkudjak még, és tényleg további hihetetlen alkut engedett, csak sajnos nem én voltam az egyetlen aki tolta az alkut :), kicsit licitáltunk egymásra, de még így is sikerült valamennyit alkudni még belőle. Szóval neki sürgős volt, igen. De nem tudom, a te esetedben milyen áron hirdetik eleve, ha semmi különös ilyen téren, akkor nem hiszem, h jelent bármit h hány irodánál hirdetik.
berlini
berlini 2020. 08. 22. 15:03
Előzmény: #85548  CyrusTheGreat
#85552
".....amióta beálltak az 1M-ós kínálati négyzetméter-árak, lényegében megfagyott a Belváros."
Az árak ott messze 1 millió felett vannak.
"Konvektoros régi szarokat meg senki sem vállal be"
Ez tényleg igy van már nagyon régóta. Én is hallottam olyan földesúrról a középkorban, aki inkább megfagyott a nyilt mezőn a kastélya előtt semhogy elavult kandallók előtt melegedjen télviz idején. 
"Számos társasház befeszült, nem engedték a rövidtávúzást az újaknak (praktikusan a régiek összefogtak), ezt most tavasszal eltörölték, már nem kell a társasház jóváhagyása, de ez már nem ér semmit, mivel hogy turista, na az egy darab sincs. "
Ez kb olyan mondat, amit én csak akkor engedek megnézni másnak, ha valamilyen oknál fogva engedélyezem a javitások, törlések megtekintését, .
Nem releváns, hogy hogyan próbálkoztak a "régie" betenni az "ujaknak". Mert kiderült, hogy jogot sért.
A mai helyzet az, hogy ezzel már nem lehet trükközni.
A másik hiba a járványhelyzet kivetitése a jövőre.
Ezen az alapon le kellene bontani pld. a szinházakat és szép parkokat csinálni a helyükre. Hisz kinek kellenek ezek? Ki fog szinházba menni? Hiszen itt a világvége.
Tehát hogy mi lesz az Airbnb-s szabályozási helyzet azt meglátjuk, de a turizmust hosszútávre temetni??....én nem tenném. 
CyrusTheGreat 2020. 08. 22. 14:20
#85550
Nos, kamu vagy nem kamu?
https://ingatlan.com/31701823
CyrusTheGreat 2020. 08. 22. 14:17
#85549
Annyit még megemlítenék az érdeklődőknek, hogy 317-es azonosítónál járunk, 2020.05.18-án léptek át a 315-öt.
CyrusTheGreat 2020. 08. 22. 13:37
Előzmény: #85547  impudent
#85548
Nem volt az olyan rövid, de amióta beálltak az 1M-ós kínálati négyzetméter-árak, lényegében megfagyott a Belváros. Konvektoros régi szarokat meg senki sem vállal be, házközponti fűtéses társasházakban nincsenek eladók ennél olcsóbban. Számos társasház befeszült, nem engedték a rövidtávúzást az újaknak (praktikusan a régiek összefogtak), ezt most tavasszal eltörölték, már nem kell a társasház jóváhagyása, de ez már nem ér semmit, mivel hogy turista, na az egy darab sincs. 
Ne feledjük, végül mindig minden a helyére kerül.
impudent 2020. 08. 22. 13:07
Előzmény: #85546  CyrusTheGreat
#85547
Biztos vót egy rövid periodus amiko mindent állehetett adni de mán ennek is konyec
CyrusTheGreat 2020. 08. 22. 13:00
Előzmény: #85542  CyrusTheGreat
#85546
És akkor ebből jön az Airbnb fix jutaléka, ez változó mértékben 15-20% körüli mozog, ha alkalmazol egy management céget, akkor még 20%-os átlag, ha nem, akkor a te időd és/vagy takarítás, ügyfélszolgálat, mifene. Az adó nevetségesen kevés, számolni sem érdemes vele. Lehet ezzel időt tölteni, de már évek óta nem jön ki a matek, jól járni azok jártak jól, akik legkésőbb 2017-ben beszálltak, de a nagyot szakítók 2014 óta nyomják az ipart.
impudent 2020. 08. 22. 12:58
Előzmény: #85544  CyrusTheGreat
#85545
Ezek vágyálmok.
Egy 100 m² álumszép apartmanért tán mögadják az 50 est de a kihasználtság nagyon kétséges.
Nem böszélve az állandó felugyelet rendrakas csere karbantartas stb. koltsegeirűl amiho köll egy ember fizuval
CyrusTheGreat 2020. 08. 22. 12:55
Előzmény: #85543  impudent
#85544
Eleve nem mennék el városlátogatásra/nyaralni 4 fővel, de ez már ízlés dolga. Szigorúan 2-en, mást nem akarok nézni.
impudent 2020. 08. 22. 12:54
Előzmény: #85542  CyrusTheGreat
#85543
2 szoba 4 főre ?
Cigánkodni. 50 ezrekért
CyrusTheGreat 2020. 08. 22. 12:42
Előzmény: #85540  Törölt felhasználó
#85542
Nézd ezt:
https://www.airbnb.hu/rooms/4722339?adults=2&location=Budapest%2C%20Lánch%C3%ADd%20utca%2C%20Magyarország&check_in=2020-08-29&check_out=2020-08-31&source_impression_id=p3_1598092718_BitsOvz1Bl0XeXt3&guests=2
- - - - 
Ebből elég jól látszik a struktúra és, hogy hol téves a számítás:
- Airbnb-n alapvetően nem szobát adsz ki, hanem teljes apartmant (lsd. "Teljes otthon - Az apartman csak a tiéd lesz" címkét rögtön a leírás elején).
- Ha a vendégek számát változtatod 2 és 4 között, akkor láthatod, hogy nem lineáris a növekmény. 2 vendégre 45k, 4 vendégre 52k, szóval, ha mindkét szoba is  kihasználásra kerül, akkor sem dupla a bérlemény.
- - - - - 
Legyen 75%-os kihasználtság egész évben és mondjuk mindig 4 főre, akkor 365*0,75*52k = 14.23M bruttó. 
impudent 2020. 08. 22. 12:38
Előzmény: #85540  Törölt felhasználó
#85541
Igen ez link.
A pali szobánkint szamulta a 38 at

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek