Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
impudent 2020. 08. 20. 19:02
Előzmény: #85438  impudent
#85440
Jó hogy takarékos voltam és nem költöttem lakásra.
1 jó minősegű lakas ház ölés.
Portfoliooo 2020. 08. 20. 19:01
Előzmény: #85423  Törölt felhasználó
#85439
impudent 2020. 08. 20. 19:01
Előzmény: #85437  Törölt felhasználó
#85438
Szerencse hogy az enyém nem roppant mög.
Minden héten kapok vagy 10 ezret vagy 200 ezret vagy 2 milliont.
Törölt felhasználó 2020. 08. 20. 18:54
Előzmény: #85430  berlini
#85437

Idéztél, csak nem értetted meg. A szuperállampapír egyrészt bevonzott valamennyi friss pénzt másrészt egyéb állampapírokat konvertáltak át rá.
Az intézményi lejárat az ugye nem map+ volt, hiszen csak magánszemély veheti azt.
Tehát a lakosság megtakarító képessége megroppant, amiből sokfajta következtetést lehet levonni. Valószínűleg a tied, hogy majd a zingatlan piacra áramlik ez a pénz a legkevésbé valószínű.
Egyébként is miért hiszi mindenki, hogy a válság ennyi volt és elmúlt? Sokkal inkább egy válaszúthoz érkezünk, ahonnan mehet lefele is az út vagy felfele, de ezt most elég nehéz lenne megmondani.
Ami viszont biztos, hogy a zemberek egy válság helyzetben a kormányra nem számíthatnak. A legkisebb mértékben sem, ezt bebizonyították most.
Tehát most még fontosabb lenne nem elnyaralni a pénzecskét meg magunkat jutalmazni különféle elmaradt vásárlások és fogyasztási cikkek beszerzésével, hanem összerakni egy vésztartalékot, mert basszus a magyar és gyakorlatilag mindegyik ország gazdasága kapott egy gyomrost, usákoknál 10 miliók munka nélkül és helikopterpénzből élnek a zemberek. A magyarok még helikopterpénzt is csak akkor kapnak, ha bevállalják a gyerekgyártást, egyébként lóf.szt kapnak, a nagy semmit.
Ki garantálja, hogy nem lesz itt még idén vagy jövőre egy újabb válság?
Portfoliooo 2020. 08. 20. 18:54
Előzmény: #85423  Törölt felhasználó
#85436
Portfoliooo 2020. 08. 20. 18:53
Előzmény: #85423  Törölt felhasználó
#85435
Ezt tanulmanyozzad. Amennyiben keptelen vagy elolvasni es ertelmezni, akkor fuled farkad behuzva menekulj :))))
impudent 2020. 08. 20. 18:44
#85434
Nagyun élkakanászodtak nemcsak az ingatlantulajok hanem a boltosok is.
250 ft ert akarnak Nékem éladni egy 1,5 literes vízet.
Nekem aki max 120 at ád érte és annyiér is veszem vagy az alatt.
Jól elintézte ezt az urszágot Orbán
berlini
berlini 2020. 08. 20. 18:37
Előzmény: #85431  mr_bob
#85433
A megtakaritások tényleg magasabbnak tűnnek idén mint az elmúlt években és ebben biztosan benne van a moratórium is.
De ilyen szempontból is jó hir, hogy meg van a fedezete a moratórium utána hiteltörlesztéseknek.Persze ez semmit nem érne, ha a foglalkozottság szintje drasztikusan visszaesne, de jelenleg az magasabb mint januárban és csak kb 30 ezerrel alacsonyabb mint tavaly nyáron.
De a kérdésre az alábbi MNB táblázat ad választ:
https://www.mnb.hu/letoltes/tajekoztato-a-publikacioban-megjeleno-2020-i-negyedevi-adatokrol.pdf
Eszerint kb 450 milliárd ft volt az első negyedéves tőketörlesztés. Tippem szerint ez kb 700 milliárdos kamatos törlesztést jelenthetett az első negyedévben. Ennek duplája lett volna az első félévben összesen.
Tehát, ennek biztosan döntő szerepe van abban, hogy rekord összeggel nőtt (1900 milliárd) az első félévben a lakossági nettó pénzügyi vagyon és meghaladja az 50.000 milliárd forintot.
De ez nem fog "visszaütni". 
Mert a most megspórolt pénzt nem kell jövőre gyorsan többlettörlesztésre forditani. A tartozás az meghosszabbitja a hitelszerződések lejárati határidejét.
Igy ez az 1900 milliárd ft (és valszeg ugynaennyi még a 2. félévben) tényleg elkölthető (befektethető). Persze leginkább akkor, ha a munkahely biztos marad.
Mostanában sok internetes portál próbálja eladni a lakossági eladósodottságot mint rémet.
2008-ban ez az eladósodottság szinte kétszeres szintű volt. A bankok lehetőségük határáig hiteleztek.
(120-130%-os hitel/betét mutatók)
Ma a hitel/betét mutatók 80% alatt vannak.
2008-ban amúgy sem az eladósodottság mértéke volt a baj, hanem annak összetétele a CHF-hitelek elsöprő többsége.
Broafka_Ottokar 2020. 08. 20. 18:11
Előzmény: #85423  Törölt felhasználó
#85432
Gyakorlati tapasztalatom nincs, csak érdeklődök, de szerintem akár reális is lehet 15 millió forintért(!) egy használt ház egy USA nagyváros külvárosában. Azt konkrétan láttam, hogy 150 millió forintért (= fél millió USD) akár Manhattan közvetlen közelében lehet venni házat (nyilván nem szépet), a budapesti 40-80 millió forintos árakon meg kicsit kintebb.
mr_bob
mr_bob 2020. 08. 20. 18:11
Előzmény: #85429  berlini
#85431
"Csak emlékeztetek arra, hogy az első félévben 1900 milliárd ft-tal nőtt a lakossági nettó pénzügyi vagyon."
-
nincs ennek köze a moratóriumhoz?  - kérdezem, ne vedd támadásnak, nem tudom miként számolódik pontosan ez az érték. egyébként így a recesszió küszöbén én is növeltem március óta a készpénzben tárolt vésztartalékomon, ha esetleg munka nélkül maradnék hónapokig. ezt a pénzt eszem ágában sincs befektetni, az sem érdekel, hogy inflálódik, mert a likviditás a cél. el tudom képzelni, hogy rajtam kívül más háztartások is így gondolkodnak, ezért nőtt az érték + a nem fizetett hitel törlesztőkből megmaradó összeg.
berlini
berlini 2020. 08. 20. 17:59
Előzmény: #84994  berlini
#85429
"Nagyobb visszaesést tapasztalt a lakossági állampapírok piaca júliusban, mint a koronavírus-válsággal leginkább érintett márciusi és áprilisi hónapokban összesen. A 400 milliárd forintos állománycsökkenés mögött most elsősorban a júliusi állampapír-lejáratok húzódnak, ezek mintegy fele intézményi kezekben járt le. Ez 300 milliárdot megmagyaráz a csökkenésből, a fennmaradó 100 milliárdos visszaesés viszont a lakosság „sara”."
Csak emlékeztetek arra, hogy az első félévben 1900 milliárd ft-tal nőtt a lakossági nettó pénzügyi vagyon.
Ugyanezen idő alatt csak egy töredéke lett ennek a nagy összegnek állampapirokba fektetve. (Sőt több hónapban csökkenő volt a lakosságnál lévő állampapirállomány.)
Ez egy egészen más felállás mint tavaly, amikor havonta többszáz milliárddal nőtt a lakossági állampapir állomány lakosságnál lévő része.
Ismét felmerül az egyszerű kérdés. 
Ha elmúlik a járvány, vajon mi történik ezzal a többlet kb. 3000-4000 milliárd forinttal?
Állampapirba jelenleg csak egy részét fektetik igy valószinűleg bankszámlákon pihen kamat nélkül.
Ma megjelent cikk szerint az uniós statisztikai hivatal szerint nálunk a legmagasabb az infláció.
Maradnak ezek a pénzek továbbra is a bankszámlákom?
Ha egy részük megindul eszközök irányába vajon mit vesznek belőle?
Lelki szemeim előtt megjelenik mari néni, amint tőzsdei leckékek vesz, hogy eldönthesse melyik Bluechip-et veszi majd, de nem tűnik reálisnak a kép.
De fektetheti aranyrudakba is. A legbiztonságosabbnak a szennyes ruhák közötti elrejtés tűnhet neki.
De valahogy ez sem tűnik valószinűnek.
Vajon mi marad?
El sem tudom képzelni, hiszen az árak, (most irta meg a Privátbankár ingatlanszakértője,) már most 15-20%-kal szakadnak és a paneleknél még ennél is nagyobb az árcsökkenés. (Ennek mértékét már szégyellőségből le sem merték irni és hát pánikot sem akarnak okozni.)
Ki vesz ilyen körülmények között lakást.
Hiszen itt is megirták, hogy hulló késbe nem nyúlunk. 
Milyen igaz!
Mint ahogy az is igaz, hogy durva dolog lenne 2-3 év múlva arra ébredni, hogy már megint elértéktelenedett az a spórolt pénz és a lakások ára pedig emelkedett.
Törölt felhasználó 2020. 08. 20. 17:56
Előzmény: #85422  infin
#85428

"Az a baj h nem sokakra igaz az h muszáj eladni."
Miért adná el most olcsón most, amikor alig 1 éve micsoda árak voltak.
Ismerősöm vett 20 mihály alatt egy hatalmas lakást a nyugatinál 2009 végén vagy 2010 elején, már nem emlékszem a pontos időpontra, mert utána felújította, ami több hónapig tartott.
Ő például azonnal kiszállt a részvényeiből, amikor usákok jóval a magyarok előtt elkezdték a csődöket. Jó megérzése volt és kp-val kezdett lakást vadászni amikor a válság kezdett durvulni.
Így is kb 1 évig tartott, amíg az első alkalmi vétel befutott neki, de még így is nagy szerencséje volt. Bár egyébként utána 5 évig azt hallgattam akárhányszor talákoztunk, hogy talált volna jobbat is :)
Most már persze örül, mint majom a f.rkának, legalább megtriplázta a pénzét, de azért jó az ő példája, mert még egy viszonylag jó üzleti érzékkel megáldott ember sem tudta az alját eltalálni, túl hamar vett.
Észérvekkel nem fogsz tudni senkit meggyőzni, hogy adja el olcsóbban, főleg nem ilyen közel a csúcshoz. Majd szépen az idő megtöri őket és 3-5 év alatt beállnak a normál árak a piacon. Türelem a neve annak a tulajdonságnak, ami most nagy hasznot fog hozni.
infin 2020. 08. 20. 16:28
Előzmény: törölt hozzászólás
#85427
Én azt hittem impudent csak poénkodik max azzal h minden a felét éri stb : P
Törölt felhasználó 2020. 08. 20. 16:21
Törölt hozzászólás
#85426
infin 2020. 08. 20. 16:20
Előzmény: #85423  Törölt felhasználó
#85425
lol ez tényleg jó, de sajnos semmi tapasztalatom ott. Azon túl, hogy éltem ott rövid ideig, ezért elhiszem, hogy ezt 850 dollárért ki lehet adni, mondjuk. Ha kiderítesz többet is erről, nyugodtan írj ide.
infin 2020. 08. 20. 16:15
Előzmény: törölt hozzászólás
#85424
Igen, kíváncsi leszek. A hitelek továbbra is olcsók... a vírus hatását nem látni át jól viszont egyelőre, azon túl h azt tudni lehet h senki nem akarja leállítani megint a gazdaságot.
De pl. tegnap volt olyan hír, hogy elemzők szerint EU-ban nyugatabbra leálltak a növekedéssel a visszaesés után, mert növekszik a fertőzöttek száma. Én nem tudom, ott mennyire van pánik a vírus miatt, ami ténylegesen befolyásolja az emberek viselkedését gazdaságilag. Mert a kormányok nem vezettek be egyelőre semmi durva korlátozást, és nem is akarnak, ezt már több állami vezető közölte korábban Nyugaton is.
Törölt felhasználó 2020. 08. 20. 16:13
#85423
Valakinek van gyarolati tapasztalata USA ingatlannal? A hirdetésben lévő számok túl szépnek tűnnek hogy igazak legyenek. A bérlőket is intézi a property manager:
https://www.rightmove.co.uk/properties/85303226#/
Egy másik példa:
https://www.rightmove.co.uk/properties/91998944#/
Cleveland népessége esett az utóbbi évtizedekben, ezek az árak reálisak lehetnek a zillow alapján is. Kérdés hogy bérlőt mennyire könnyen találnak.
infin 2020. 08. 20. 16:12
Előzmény: törölt hozzászólás
#85422
Az a baj h nem sokakra igaz az h muszáj eladni. Lásd visszautasított alkumat, pedig az tök úgy nézett ki, hogy már nagyon szeretnék eladni. :) Jó, ránézésre olcsó volt már úgy, és biztos arcpirító volt hogy ebből még alkudni akartam, de akkor is. : P Szerintem még mindig kicsit túl sokat akartak érte, mert úgy néztem meg a lakást, h előtte elhallgattak pár dolgot, amit csak a helyszínen tudtam meg. Aztán ugye azon az áron se bírták eladni olyan nagyon gyorsan, ezért rakhatták vissza a korábbi árra.
Azt nagyon kétlem, hogy úgy törölnék a moratóriumot, hogy azzal sokak helyzetét veszélyeztetnék.
Törölt felhasználó 2020. 08. 20. 16:03
Törölt hozzászólás
#85421

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek