Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 10:02
Törölt hozzászólás
#85280
mr_bob
mr_bob 2020. 08. 19. 09:54
Előzmény: törölt hozzászólás
#85279
József Attila lkp: https://www.youtube.com/watch?v=V643fZVaANc
-
csak óvatosan arrafelé!
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 09:51
Törölt hozzászólás
#85278
Kapitanyur
Kapitanyur 2020. 08. 19. 09:11
Előzmény: #85272  Törölt felhasználó
#85277
Most csak belinkeltem valamit azért, 
hogy másban is lehet gondolkozni, nemcsak pesti lakásban.
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 09:10
Előzmény: #85271  Kapitanyur
#85276

Ennél sokkal jobb ötlet lenne legyőzni a fóbiáját és 20, akár 30 évre eladósodni és venni inkább valami használható 20-23m kéglit, akár békásmegyeren, ami kint van, de mégis messze jobb választás, mint a váci külterületi, ahol szerintem még tömegközlekedés sincs.
Hitelt vissza lehet fizetni. Normális bankok 3 év után már engedik a végtörlesztést is úgy, hogy a kezdeti költségeket nem kell visszafizetni.
Számomra furcsa egy hitelre úgy gondolni, hogy akkor az be van betonozva 20 évre.
A másik amit azonnal látok, hogy az illető bankban gondolkodik, szokásos magyar ostobaság, nincs rá jobb szó. A "bankom", ja. Nem azt kéne inkább nézni, hogy melyik bank adja a legjobb kamatot, amivel akár milliókat spórolhat, ahelyett, hogy ragaszkodik egy adott bankhoz?
Nade erről meggyőzni egy magyar embert, közel lehetetlen.
Két fontos lépés hiányzik a tervezésből. Az első, eldönti azt, hogy vajon milyen piaci mozgást vár. Ha nem vár emelkedést, akkor inkább bérelni kéne és esetleg valami még a mostaninál is olcsóbb kéglit keresni.
A másik dolog, hogy nagyon sürgősen fel kéne keresnie egy hitel tanácsadót és átbeszélni a lehetőséget, melyik a legolcsóbb hitelező bank és nem kéne összef.snia magát attól, hogy bankot vált adott esetben.
Ha határozott áremelkedést vár a lakáspiacon, akkor minden követ meg kéne mozgasson, akár személyi hitelt felvenni az önerőre, amit csak elbír a fizetése. Akár rokonokat körbe kérdezni, hogy köjegyzős papírral személyi kölcsönt kérni rokontól.
Ha nem vár nagy áremelkedést, akkor meg nézni kell jó befektetési lehetőséget és akár egy még olcsób bérleményt.
Valamit csinálni kéne, ha lakást akar valaki :)
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 09:03
#85275
 Kiemeltem az engem igen zavaró részeket a fiatalember irományából:

most
van egy valamennyire biztosabbnak tűnő munkahelyem 
februártól már diákhitelt kell felvennem ... és úgy érzem akkor már teljesen esélytelen lenne a hitelfelvétel.
Jelenleg is a szerződésemre várok a hutelkéoesség miatt. ????       
-
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 08:56
Előzmény: #85262  impudent
#85274
Na várjál, inkább vegyenek dupla áron?
Mi van?
CyrusTheGreat 2020. 08. 19. 08:55
Előzmény: #85271  Kapitanyur
#85273
15M-ért valóban nem lehet lakást venni, de a belinkelt ingatlanra egy fillért is kifizetni szintén óriási hiba lenne.
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 08:53
Előzmény: #85271  Kapitanyur
#85272
Kapitány úr! Ez 2-3 km-re van gyalog a váci vasútállomástól. Vagy autó, és napi 50-60 km-re annak fenntartása. Másik kérdés, hogy mitől forgalomképes az, amit 2019-ben építettek, és még nem sikerült eladni ennyiért sem?
Kapitanyur
Kapitanyur 2020. 08. 19. 08:48
Előzmény: törölt hozzászólás
#85271
15 millióért nem lehet lakást kapni Pesten.
Amit lehet kapni az értékelhetetlen, abból később kiszállni nagyon nehéz lesz.
Ennél mèg az is jobb opció, ha veszel egy forgalomképes lakást az agglóban...kiköltözöl, vagy kiadod és a bérleti díjból bérelsz Pesten.
Lesz egy saját ingatlanod, így  bebiztosítod magad egy esetleges ingatlanpiaci áremelkedés esetére.
https://m.ingatlan.com/vac-torokhegy/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/30315860#terkep
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 08:47
Előzmény: #85268  CyrusTheGreat
#85270

Itt azok lesznek bajban, akik nagy hitelre vették és/vagy nagyon drágán vették a belvárosi kéglit rövidtávú kiadásra.
Nyilván ez egy olyan játékelmélet a részükről, hogy várják a piac merre indul el és kell egy kiváltó esemény, ami elindíthatja a folyamatot. Ilyen lenne egy fővárosi szabályozás, de ilyen lesz az is, ahogy már egyértelmű lesz az árcsökkenés és a menekülés. A csédé videóban mondják, hogy van rövidtávú kiadó befektető, aki 10-es darabszámú portfóliójától szabadulna szépen csöndben.
Mint minden válság esetében kell egy kiváltó esemény, bármi is legyen az, hogy utána elszabaduljon a pokol. Jelenleg nő a feszültség a rendszerben, a rövidtávú kiadók figyelnek, gyűjtik az információkat, beszélgetnek ismerősökkel, akik ugyanazt mondják, nehéz kiadni és további áremelkedés már nem várható, de talán nem csökkennek majd az árak (pedig fognak).
Nézem az ingatlan comot és ilyenre én mióta kiadok nem emlékszem, hogy augusztus második felében is növekszik a kiadó lakások száma. A kiadás azért jó indikátor, mert a hideghívások miatt lekapják a hirdetők ahogy elkelt a kégli és a bérlők is kérik általában, hogy ne hirdesse tovább.
Lakások fent szoktak maradni eladás után, de kiadás után tipikusan nem. Ha nő a számuk most, amikor a legerősebb a kereslet, az egyet jelent, kínálati a piac. Mondjuk ez nem újdonság nekem, de a számok is már ezt mutatják.
CyrusTheGreat 2020. 08. 19. 08:39
Előzmény: #85266  Törölt felhasználó
#85269
Ha most kellene vennem kezdőlakást, én is Újpestet nézném, teljesen vállalható lakásokat és árakat lehet most arrafelé találni, és a környék sem olyan borzasztó.
CyrusTheGreat 2020. 08. 19. 08:32
Előzmény: #85261  Kapitanyur
#85268
A nincs bevétel egészen addig egy lebegő dolog lesz, amíg egyértelmű szabályozás nem születik. Ha a víruspara miatt egyébként sincs turista, akkor nem látom, a kerületi önkormányzat miért rohanna a döntéssel. Addig még a belvárosi rövidtávúzók nagy része is reménykedik, a korai beszállók esetleg eldobhatják, nekik már tök nyolc, kitermelték a kégli árát, most már tiszta profit lesz.
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 08:25
Előzmény: #85254  CyrusTheGreat
#85267

A fletó idejében amikor már az szja-t nem tudta hova növelni, mert brutálisan sokat elvett, kitalálták ugye az ingatlanadót, ötleteltek rajta.
Vicces volt, ahogy a gazdagok budán azonnal elkezdtek azon gondolkodni, hogy akkor a villákat társasházzá alakítják :)
Itt helyben meg azon ment a para, hogy sok olyan utca van, ahol egyik oldal város, másik nagyközség. A városi részen jóval magasabb nm árat állapított volna meg az ingatlanadó tervezet :)
Volt is ebből hőbörgés, hogy miért fizetne kevesebbet, aki szembe lakik pár m-re?
Nem tudom usákoknál hogyan oldják meg ezt, de nagyon szövevényes egy dolog ez az ingatlanadó és kizárt, hogy igazságosan meg lehetne csinálni. Persze kit érdekel az igazság, egy adó esetében van egy elvárt bevétel és azt kell kipréselni a népből.
Szerintem se lesz ingatlanadó, bár település szinten sok helyen már van. Ugy a qrmány a gépjárműadót is elvette a vírusra hivatkozva, eléggé véreztetik kifele az önkormányzatokat és akkor lehet, hogy kénytelenek lesznek emelni.
A kommunális adót is bőven infla fölött emelgetik. Sok településnek alig van HIPA bevétele és gépjárműadó meg kommunális adó, meg a központi támogatás, amiből gazdálkodnak, csak a qrmány szeret ezekből lecsipegetni.
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 08:20
Előzmény: törölt hozzászólás
#85266
A location, location, location a legfontosabb, ezt írták. Ez az egy, amin nem tudsz változtatni majd, akár ott élsz, akár egyszer eladod. El fogod adni, az biztos, és akkor nem mindegy, ez nagyon fontos lesz.
Kényelem: hát ebben kompromisszumot kell kötni, az biztos. Inkább úgy fogalmaznék, hogy kényelem az nem lesz. A lényeg, hogy legyen négy fal, működjön az összes ablak és ajtó, és legyen benne normális kád, mosdó, csaptelepek, WC (amire ránézve nem hányod el magad, tehát kibírod vele egy-két évig is). Tényleg ez a minimum. Aztán majd felújítod és berendezed, ha lesz pénzed. Én az első lakásomba vettem egy db hűtőgépet, egy db használt mosógépet, egy db szivacsot aludni, néhány dobozt ruhát tárolni, és beköltöztem. A sajátom volt, nem a főbérlőé. Tábori körülmény lesz, de a tied, és pár hónap vagy év után szépen alakul majd minden. Ez volt nálam is. 
Amit én néznék, panel kategória: XVII. kerület Újlak utca, 27 nm-es lakások. Vagy IV. kerület, 27 nm-es lakások. A legalacsonyabbat 16,9-ért kínálják.
Amit néznék, tégla kategória: Melós szokott írni XVIII. Lakatos lakótelep. Vannak ott 28 nm-es, 50 éve épült csúsztatott zsalus téglalakások (Melós az 55 nm-eseket keresi, de neked ugyanazokban a házakban a 28 nm-esek a jók). Ez most 18,4-ről indul. Nem tudom, hogy hol van még ilyen a városban.
Ezeket el lehet adni később is, és ideig-óráig jók lesznek.
Ami még fontos, hogy el ne csússz a hitelbírálaton. Tehát tudd meg, hogy mekkora hitelt kaphatsz egyáltalán. A másik, hogy fedezetként mennyit fogad el az adott bank. Mert ha egyszer leteszed a foglalót, akkor vagy felveszed a szükséges hitelt, vagy kifizeted valahogy,, vagy buktad azt a foglalót.
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 08:19
Előzmény: törölt hozzászólás
#85265

Hibát követsz el, ha bárkire is hallgatsz, ugyanis mindenki csak tippelget. 
2008-ban vettem a házat és örültünk neki, aztán mégsem, mert komoly opciónak bedobtam a nejemnek, hogy béreljünk inkább egy normális kéglit nagyjából a kamatszinten, aztán majd meglátjuk. Gondoljuk meg, fontoljuk meg. Ha ezt tesszük, akkor kb 2x értékesebb házam lenne most a jól ismert események miatt.
Ezt csak arra írom, hogy ha kamatszinten vagy az alatt tudsz bérelni, akkor egyáltalán nem akkor hülyeség a bérlés bizonyos piaci helyzetben.
Ugye sokan azt harsogják, hogy a múlt eseményei megismétlődnek és további rakétázást várnak emiatt az árakban, csakhogy a múltban rövid rakétázó időszakok és sokkal hosszabb olyan időszakok voltak, amikor mondhatni békebeli lakásviszonyok voltak, amikor az árak stagnáltak vagy akár lecsorogtak. Ez vajon miért nem ismétlődhet meg és miért csak kizárólag a rakétázás jöhet újra? Már ha egyáltalán elhiszi valaki, hogy a jövő mindig megismétli a múltat. Én most csak arra gondolok például, hogy a CHF hitel idejében boldog boldogtalan vette fel a hitelt és a mainál jóval magasabb mértékben adósodtak el a zemberek, mégsem volt rakétázás az árakban. Rakétázás mindig valamilyen esemény után volt és véget is ért rövid úton. Ahogy a zemberek már laknak valamiben és ahogy a lakás már nem igazán vonzó befektetés, el is fordulnak tőle a zemberek. Lakhatásra veszik, de a lakhatásra vásárlás soha nem volt elég vásárló erő egy rakétázáshoz, ahhoz spekuláció kellett.
Innentől próbáld meg meghatározni milyen %-ban vársz emelkedést/stagnálást/csökkenést.
Ha te úgy gondolod áremelkedés lesz nagyobb eséllyel, akkor vegyél, minél hamarabb, nem azt mondom, hogy bármit, de bármi olyant, ami lakhatásra alkalmas, mert csak drágábban fogsz tudni venni később.
Ha meg azt mondod hogy nagyobb esélyt látsz a stagnálásra és akár csökkenésre, akkor meg próbálj kamatszint alatt bérelni valamit, akár kompromisszumosan átmenetileg és majd veszel akkor, ha optimális lesz neked.
Kényelmes dolog mások tippjeit elfogadni, csak én ostobaságnak tartom. Te pénzed, te döntesz, próbáld meg te megtippelni az esélyeket és az alapján pozíciót felvenni.
signal2
signal2 2020. 08. 19. 08:16
Előzmény: #85260  subzero444
#85264
Van egy jó hírem: ilyen ember soha nincs.
impudent 2020. 08. 19. 08:13
Előzmény: #85262  impudent
#85263
Ti tartjátuk fenn ezt a teljesen fals ingatlanosdit
impudent 2020. 08. 19. 08:05
Előzmény: #85258  Criscito
#85262
Valahogy mán nem tudum sajnáni azukat akik a háziurak banki tartozását törlesztik ahelyett hogy ugyanazt tennék amit Ők
Kapitanyur
Kapitanyur 2020. 08. 19. 07:59
Előzmény: #85256  CyrusTheGreat
#85261
Ez oké, de akkor is lesz egy komoly pszichés nyomás a hitelből vásárolt airbnb-s lakások tulajain: 
nincs bevétel, de ott van a hitel...
sokan szabadulnának majd az “ékszerdoboztól” veszteséggel is...
a belvárosban ezen lakások egy része a jövő év elején piacra kerül.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek