Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
subzero444 2020. 08. 19. 07:57
Előzmény: #85259  subzero444
#85260
Ja igen és még egy: szerintem most ember nincs, aki 100%-kos pontossággal megmondja, hogy hogyan alakulnak az árak a következő 1 évben. Szóval tuti recept szerintem nincs, hogy mivel fogsz a legjobban járni (tovább bérlés v vásárlás).
subzero444 2020. 08. 19. 07:52
Előzmény: törölt hozzászólás
#85259
Szia!
3 dolgot szeretnék írni:
1. Ne vegyél olyan lakást, ami nem komfortos neked. Jópár évig ott fogsz lakni és szerintem bánni fogod, hogy nem vettél fel mondjuk 5m-val több hitelt(ha tudsz) és mondjuk nem választottál emiatt egy jobb környéket. És ne feledd a 3 legfontosabb dolgot ingatlan vásárláskor: location, location, location. Gondolj olyanra is, hogy család/ismerősök/barát/barátnő is ha meglátogat azért ne kelljen paráznia kétes alakok miatt, míg eljut a lakásig.
2. Amit írsz, hogy 20évesnél többet fizetsz vissza ez igaz, de vedd azt is figyelembe, hogy a több idő alatt többet is inflálódik az a pénz. Gondolj be hogy most mennyit jelent mondjuk 50e törlesztő és mennyit jelentett 20évvel ezelőtt. Ég és föld. Ja és ha lesz pénzed, előtörleszthetsz, tehát csökkentheted a a kamatra "kidobott" pénzt. 3. Ne centizd ki a pénzed. Mindig lesz váratlan költség neadj isten betegség (nálam egy csonttörés játszott be lakásvételnél). Szóval ha hitelt  veszel fel, én inkább nyújtanám a futamidőt, és nem úgy állítanám be, hogy pont ki tudom fizetni egy adott hónapban. Ha mégis muszáj kicentizned, akkor ne vegyél lakást még. Nem hiszem hogy a következő 1évben lemaradnál valami nagyon jó lehetőségről, én 80%-ban stagnálásra számítok.
Criscito 2020. 08. 19. 07:44
Előzmény: törölt hozzászólás
#85258
En csak egy rovid sztorit osztanek meg.
3 evvel ezelott annyi idos voltam, mint te, akkor 22 millioert megvehettuk volna a parommal a kiszemelt lakasunkat. Nem vettuk. Most ugyanaz a lakas 35 millioert van a piacon, mikozben alberletre milliokat koltottunk. Es kozben 30 eves lettem.
*
Egyebkent a hitelekrol szerintem meg olvasgass egy kicsit, mert nem az ordogtol valo az. Most annyira olcsoak a lakashitelek, hogy nem is erdemes oket visszafizetni ido elott, sot erdemes minnel hosszabb futamidovel felvenni.
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 07:07
Törölt hozzászólás
#85257
CyrusTheGreat 2020. 08. 19. 06:33
Előzmény: #85253  Kapitanyur
#85256
Hitelmoratórium kapcsán pedig szerintem nem kell reménykedni, jogilag lehet, hogy megszűnik, de a bankok “önként” fizetési könnyebbségeket, átütemezést fognak kínálni. 2021-ben biztosan semmilyen hitel miatti megszorulásra nem számitanék eladói oldalon.
CyrusTheGreat 2020. 08. 19. 06:29
Előzmény: #85253  Kapitanyur
#85255
Szerintem pont, hogy ebben az évben lenne érdemes lépni, szórni a vételi ajánlatokat, 10-20%-os diszkonttal, most nagyobb eséllyel kapnak érte, mint növekvő környezetben. Nem biztos, hogy egyből elfogadják, de majd három hónap múlva visszahív. 
CyrusTheGreat 2020. 08. 19. 06:27
Előzmény: #85238  Törölt felhasználó
#85254
Vásárlás esetén pl a szerződéses érték (ami után az illetéket befizetted), utána évenkénti újraértékelés magánszemélyek esetén statisztikai alapon, céges tulajdon és telkek esetén évenkénti helyszíni szemlén alapuló értékbecslés alapján. A jelenlegi illetékfizetési és ellenőrzési folyamatok hátára lehetne ráépíteni, az éves értékbecsléseket meg nyugodtan kiszervezheti a NAV -> még lopni is lehetne.
Ez akkor lenne egy jó adó, ha konkrétan nulla forint jönne be belőle, a közvetett bevételeket tudná megemelni. 
Milyen szép (már-már) utópisztikus lenne, ha a transzparencia jegyében a kapcsolódó IG01-es adatokat publikusam megismerhetővé tenné a NAV, így még tervezni is tudnál az adóval és jóval normálisabb piac alakulhatna ki.
De már korábban megírtam, hogy “szerencsénkre” ez miért nem fog soha sem megvalósulni.
Kapitanyur
Kapitanyur 2020. 08. 19. 05:49
Előzmény: #85252  tihamer
#85253
Amíg itt van vírus, addig a legtöbb ember kivár, tartalékol; 
jön a recesszió;
januártól vége a hitelmoratóriumnak;
az airbnb szabályozás bizonytalan helyzetet teremtett a belvárosi lakáspiacon.
———
Ezek fogják a következő egy évet meghatározni a bpesti ingatlanpiacon, 
kizártnak tartom, 
hogy a vírus előtt már belassult fővárosi lakáspiacon egy éven belül áremelkedés legyen, 
én lassú lecsorgásra számítok és arra, 
hogy befektetői szemmel nézve lesznek jó vételek.
Én is tervezek venni, figyelem a piacot, 
de a jövő év tavaszáig egészen biztos 
hogy nem lépek.
tihamer
tihamer 2020. 08. 19. 05:18
Előzmény: #85251  tihamer
#85252
"A pénznyomtatás eredménye infláció lesz, az infláció pedig a pénzzel rendelkezők vagyonát elértékteleníti, az adósságok relatív méretét pedig csökkenti, vagyis szintén pénzt csoportosít át a pénz birtokosaitól az adósokhoz.
Tőkepiaci befektetők számára ebben a környezetben szerintem továbbra is egyértelműen a pozitív reálhozamot ésszerű kockázatok mellett ígérő reáleszközök jelentik a legjobb választást, azaz a józan ésszel árazott részvények, 
üzletrészek és ingatlanbefektetések, 
valamint tartalékeszközökként a nem inflálható pénzeknek lehet helye a portfoliókban (pl. arany, bitcoin, de természetesen mindkettő a saját, speciális kockázatainak a mérlegelése mellett)."
https://concorde.blog.hu/2020/05/20/penznyomtatas_penzfelesleg_negativ_kamat_es_tarsaik
tihamer
tihamer 2020. 08. 19. 05:07
#85251
"A pénz medvepiaca. 
A COVID-járvány kapcsán a jegybankok a korábbiaknál is agresszívabb pénznyomtatásba kezdtek, de ami még ennél is fontosabb, hogy az államok úgy tűnik elfogadták azt az alapvetést, hogy költségvetési hiányuk bármekkora lehet, azt a jegybank úgyis megfinanszírozza. 
Magyarul: korlátlan méretű pénzszaporításba kezdtek. 
Mindemellé még azt is megígérték (explicit vagy implicit módon) a nagy jegybankok, hogy akkor sem emelnek kamatot, ha majd valamikor megnő az infláció.
Ez csak egyet jelenthet: menekülni kell a pénzből. 😢
 Mivel a kormányzatok képesek és hajlandók is bármennyi pénzt gyártani, ebből következik, hogy a pénz értékét veszíti mindennel szemben. 
Kamata sokáig nem lesz, viszont egyre többet állítanak elő belőle, tehát egyre értéktelenebbé válik.
 Ennek a percepciónak köszönhető, hogy a befektetők alternatívát keresnek: gyakorlatilag bármit.✔
http://www.zsiday.hu/blog/p%C3%A9nz-bear
siemens 2020. 08. 19. 00:00
Előzmény: törölt hozzászólás
#85250
Nem szabad belevágni. Sajnos ez az összeg (15 Millió Ft) budapesti használt lakás vásárláshoz nagyon kevés. 
1. Ilyen áron csak felújítandó ingatlanok közül tudsz válogatni.
2. A lakást be kell bútorozni.
3. Illetéket kell fizetni. Az ügyvédi költség is téged terhel.
Ha csak ezeket a kiadásokat veszed figyelembe, már akkor is nagyon leszűkülnek a lehetőségeid.
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 22:56
Törölt hozzászólás
#85249
infin 2020. 08. 18. 21:04
Előzmény: törölt hozzászólás
#85248
Még gyorsan hozzáteszem, a 10. kerületben ne vegyél 15M alatt (mert az ott olyan is)
infin 2020. 08. 18. 21:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#85247

Jah igen, azért fejtettem ki ezt így, mert nem tudtam, hogy mennyire nézted meg az árakat. A lényege végül is az volt, hogy igazából nem az a kérdés, hogy most vagy pár hónappal később vegyél, inkább az, hogy a szerencsén fog múlni mindkét esetben, ha 10-15 nm-esnél nagyobb érdekel, meg hogy nem mindegy, mennyire van kicentizve pénzügyileg és idő szempontjából a vásárlásod.
Még annyi: 20 éves hitellel kisebb a törlesztő, lesz infláció is, és később bármikor előtörleszthetsz, meg köthető hitelbiztosítás is.
infin 2020. 08. 18. 20:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#85246

Kb. melyik kerületben vennéd? 15-ért nagyon korlátozott lehetőségeid vannak, ha a "gettós" környékeket kihagynád, ha a gázos házakat is kihagynád, ha felújításra már nincs pénz külön, és ha saját részre vennéd hosszabb távra, feltéve, hogy azért élhető méretűt szeretnél gondolom (nem 10 négyzetméteres valamit :) ). Ha ez a 15 a totál max, és semmi komoly hátrányt nem szeretnél cserébe bevállalni (elhelyezkedés, méret, állapot), akkor esetleg valami nagyon külső kerületben van valami némi kis extra szerencsével. De ha pár milliót ráteszel erre a 15-ös plafonra (mert miért is 15 a totál plafon azon túl, h szép kerek szám?), akkor már van egy icipici mozgástered. Ha csak lélektani határ a 15, akkor nem javaslom, hogy tovább várjál. Ha tényleg kemény határ, akkor igazából csak a szerencsében reménykedhetsz, hogy találsz valamit olcsóbban, de nagyon nézz körül, hogy miért is adnák olyan olcsón (még mindig nem a 10 négyzetméteres valamikről beszélek).
Mindezt persze még azzal a feltételezéssel írtam, hogy a hitellel sem terheled meg totál max magad (ne menj el a végső határig vele, maradjon mozgástered ott is).
Még javaslat: előzetes hitelbírálat igénybevételét is javaslom, mert még időben is nagyon kicentizted a dolgokat az ár mellett.
Remélem segítettem valamit.
infin 2020. 08. 18. 20:42
Előzmény: #85206  sityaki
#85245
Nyilván nem vagyok klón, de kedves tőled, hogy ennyire kiemelt módon próbálsz érdeklődni külön az én személyem iránt. Csak szerintem hasznosabb módon is tölthetnéd a napodat. Mert én nem viszonzom váratlan érdeklődésedet. :p Köszi megértésedet.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 08. 18. 20:31
Előzmény: törölt hozzászólás
#85244
Ha sajátra veszel az is tulajdonképpen egy befektetés. És én azt vallom fizess inkább a banknak ( azaz magadnak ) mint másnak. Én ezt csinálnám..
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 20:28
Törölt hozzászólás
#85243
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 20:13
Törölt hozzászólás
#85242
Benzedrine
Benzedrine 2020. 08. 18. 19:59
Előzmény: #85239  Tzsani
#85241
Budapest xiii nagyon nem olcsóbb, sőt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek