Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 17:44
Előzmény: #85219  Törölt felhasználó
#85220

ja és az emberke pampog, hogy a vállalkozó azt ígérte neki, hogy nyáron a légkondit napsütéses napon tudja erről üzemeltetni és mégsem. A megoldás, hogy még vegyen napelemet, qrva áron, de most már saját pénzből. Rendes gyerek a vállalkozó, szépen meggazdagodott mostanra a napelem+klíma szerelésből.
Utána kéne nézni, hogy milyen végzettség kell ehhez, mert amilyen sötét buta tekintete van ennek a vállalkozónak én el nem hiszem, hogy valami nehéz iskolát ez elvégzett.
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 17:41
Előzmény: #85217  CyrusTheGreat
#85219

Az egyik utcabeli emberek felrakatott pár napelemet. Ismerősöm van, aki ért is hozzá és azt mondja, hogy a régi vackokat szórták fel neki, iszonyatos áron. Ahol már egy tenyérni takarás esetén is az egész sor teljesítménye kiesik.
A vállalkozó egy simlis g.ci, engem is próbált befűzni, hogy nem kerül majd többe, mint amennyit eddig áramra fizettem. Hát pedig az emberke azt mondja, hogy bizony többet fizet, akárhogy is kamatmentes a hitel.
Ez volt egyékbént az a forrás, amit átirányítottak a közintézményekre, hogy nagyüzemben lehessen mutyizni vagy csak egyszerűbben. Pár nagyberuházás legyen inkább mint sok ezer családi házas projekt.
az eredeti pénz, amit az únió adott részben vissza nem térítendő volt, azt irányították át és meghagyták a kamatmentes hitel lehetőséget a lakosságnak
CyrusTheGreat 2020. 08. 18. 17:41
Előzmény: #85216  siemens
#85218
Az csak sima sarc, a lényeg az elvégzett beruházások értékének leírhatósága.
CyrusTheGreat 2020. 08. 18. 17:36
Előzmény: #85214  berlini
#85217
Ezt ismered?
https://www.mfb.hu/maganszemelyek/lakossagi-energiahatekonysagi-hitelprogram-t32-p32
VEKOP (Pest megye) régióban simán lekötötték a keretet (a teljes keret körülbelül 20%-a volt ide allokálva), GINOP keretből maradt egy csomó pénz, azt tavaly év végén csoportosították át másik projektekre. 0%-os hitel energetikai korszerűsítésre, fedezet nélkül, a legjobb deal, ami csak lehetett volna. Csak éppen ember nem volt, aki megcsinálná, minden szakértő állami nagyberuházásokon dolgozott, egy kivitelezési-energetikai tervet sem vállaltak el, nem hogy meg is csinálni a beruházást. A végén már a teljes támogatás 50%-át lehetett előlegként felvenni, eredetileg utófinanszírozásnak indult, de ha nincs ember, akkor nincs ember...
Ez csak egy példa, mennyire ésszerűen működik a forráskihasználás és a gazdaságpolitikai tervezés. De akár egy másik esetet is megemlíthetnék: egyszerre jött ki a Babaváró és a MÁP+.
siemens 2020. 08. 18. 17:32
Előzmény: #85211  CyrusTheGreat
#85216
Ingatlanadó most is van, csak másként hívják. Építményadó, kommunális adó, telekadó...........
CyrusTheGreat 2020. 08. 18. 17:30
Előzmény: #85212  Törölt felhasználó
#85215
Minden üres telket adóztatnék, minden lakást adóztatnék. Az én szememben semmiben sem különböznek ezek bármilyen vagyontól, lényegében minden vagyonelemre valamilyen formában megkapod az adófizetői kötelezettséget jelenleg is. Ezt az adót viszont az esetek nagy többségében leírhatóvá tenném a beruházásokból, pontosan úgy, ahogy cégként is tudod aktiválni a beruházásokat (talán egy kicsit egyszerűbben).
Ha a pangó piacot akarod megbolygatni, akkor ez egy tökéletes eszköz lenne (ahogy teszik azt más országokban is). A hátulütői a jelenlegi (gazdaság)politikai irányvonal miatt lennének látványosak:
- instant népszerűségvesztés magánszemélyekre történő kiterjesztés esetén, továbbá elkezdhetnénk vitatkozni, hogy mennyire számít "fairnek" -> senki sem menne bele
- ha "ösztökéled" a jónépet arra, hogy építkezzen, felújítson, azzal csak a kivitelezői árakat nyomod fel (vele együtt a kivitelezői haszonkulcsot, ahogy láttuk), ez önmagában nem túl pozitív hír. Ezt azzal lehetne mérsékelni, ha ilyen környezetben a nagy állami építkezéseket a minimumon tartod, hogy ne te kösd le a kapacitásokat -> szintén nem lehetséges, a cél az, hogy minden EU-s forrás le legyen hívva (csurranjon-cseppenjen is valami), ahhoz pedig építeni kell ezerrel
berlini
berlini 2020. 08. 18. 17:27
Előzmény: #85211  CyrusTheGreat
#85214
100%-ban egyetértek.
Egy kórházépitési projektet vittem Esztergomban 2006-2008 között. A projektnek nagyon jól jött, hogy lenullázódtak az új magasépitési projektek. Egy egy részmunkára 10-15 cég adott ajánlatot. 10 éve jól működő cégek mentek éveken belül tönkre. Ismerősi, baráti, szakmai körben beszéltünk arról, hogy meg kellene menteni a szabad épitőipari kapacitásokat cégeket és abban amiben a legjobban el vagyunk maradva, a házak homlokzati hőszigetelésében, nyilászárócseréiben, fűtés korszerűsitéseiben kellene állami (uniós pénzekkel operálni.
Erre mi lett?
Évekkel később folyamatosan olvasom, hogy milyen hülyeségekre folytak el ezek a hatalmas pénzek.
Gyurcsány eggyik főbűnének tartom, hogy ezt is elbaszta. ma isszuk meg a levét. Az épitőipari kapacitások még ma sem érik el a 2006-os évit. Vendégmunkásostól sem. És 2006-2015 között korszerűsödhetett volna többszázezer lakás, épitmény.
Murdoch 2020. 08. 18. 17:23
Előzmény: #85198  macisajt
#85213
Nekem ez az egyik indikátor ingatlan, majd 75 körül megáll :) Sok ilyen van.
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 17:16
Előzmény: #85211  CyrusTheGreat
#85212
Bocsáss meg, de kicsit nehezen követem, hogy jutottunk el a rozsdaövezetekből, meg az üresen álló telkekról az ingatlanadóig.
Vagyis fejtsd már ki légyszi milyen hátulütői lennének a pangó piac olyatán megbolygatásának.
Vagy az üres telkeket adóztatnád a nem falusi csok kompaitibils helyeken?
CyrusTheGreat 2020. 08. 18. 17:06
Előzmény: #85196  Törölt felhasználó
#85211
A #85112 érdekes felvetés, de azért vannak hátulütői. Teljesen mértékben érthető és elfogadható lenne egy ingatlanadó, amelyből a beruházások leírhatók lennének, mind magánszemély, mind céges tulajdonosok esetén. Ezzel lehetne simán pörgetni az építkezéseket és a felújításokat is (ÁFÁ-s számla ellenében ofkorsz), a magánszemélyes résznek innentől kezdve fontos pillére lehetne a lakástakarékpénztári rendszer, mert ha bár lakás önerőnek kifejezetten gyenge, egy ablakcserét azért le lehetett volna belőle rendezni.
De ez önmagában veszélyes is lehet, nem megfelelő környezet esetén hasonló eredménye lenne a kivitelezői árakra, mint a jelenlegi prociklikus gazdaságpolitikának (ugyanazt a szűkös erőforrást akarják lekötni az állami projektek és a magánberuházások is). Ezt kerülendő, egy megfelelő anticiklikus gazdaságpolitikával a víg napokon nem kell beavatkozni, a magánberuházások adóvonzatából pedig lehet majd finanszírozni az esős napokon azokat a beruházásokat, amelyek az egész környéket/városrészt/kerületet/országot gazdagítják és ezzel együtt emelik a környék ingatlanárait: parkosítás, oktatási intézmények építése/javítása (nem csak külcsíny, hanem belbecs is), közösségi közlekedés modernizáció, energiafelhasználási hatékonyságnövelés, stb.
Az ilyen beruházásokkal simíthatóbbá válnának a kilengések. Nem rakétatudomány ez. Ennek a megvalósításához viszont itthon nagyon kevés dolog adott:
- zsigeri ellenszegülés az ingatlanadó ellen (ezt leginkább a 90% feletti tulajdonlási arány mutatja)
- az EU-s pályázati pénzeket muszáj elkölteni, nem viheted át, nem hogy költségvetési ciklusok között, de akár csak operatív programok között sem (nem is tartalékolhatod)
- haveri építőipari cégeket nem hogy adóval rémiszgetni nem szabad, hanem inkább közpénzzel kell kitömni minél előbb és minél nagyobb gyakorisággal
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 17:00
Törölt hozzászólás
#85210
berlini
berlini 2020. 08. 18. 16:52
Előzmény: #85207  fogpaszta
#85208
Egyetértek.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 08. 18. 16:48
Előzmény: törölt hozzászólás
#85207
A biztos jövőt senki nem tudhatja.

A különböző scenariok valószínűségét igen különbözőképpen látjuk itt.
-
Maradjunk annyiban, hogy a ket oldal mérsékeltebb képviselői szerint ( magamat is ide sorolom ) jelenleg tart egy kisebb korrekció ( COVID-tol függetlenül is elindult amire az ráerősített) . Ez tarthat kb év végéig ( max 2021 q2) de aztán megindulnak újra az árak felfelé. 
sityaki 2020. 08. 18. 16:43
Előzmény: #85190  infin
#85206
OFF Őszintén? Én leginkább csak olvasgatok. De mintha klón lennél 😃
Amúgy élvezetesebb lenne némelyek érvelése (még ha 50-edszerre írják is ugyanazt) civilizáot hangnemben. Én úgy gondolom, az általános magyarországi elbunkósodás alapján az életkor is belőhető. A fiatalabbak már tahóbb környezetben nőttek fel ☹️ OFF
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 16:34
Törölt hozzászólás
#85205
berlini
berlini 2020. 08. 18. 16:26
Előzmény: #85203  Törölt felhasználó
#85204
Hát ez jó kérdés.
Kamala harris-sel kapcsolatban még inkább csak találgatásoka vannak. És tények is csak akkor várhatók, ha Trump tényleg veszit októberben.
Egyet azért tudni kell. Harris a demokraták alelnőjelöltje. A demokraták alapvetően szivesebben költenek többet mint a republikánusok.
Most is hetek óta folyik arról a vita, hogy a következő fiskális stimulus mekkora legyen . Trump 1000 milliárdosat akar. A demokraták 3000 milliárdosat.
Nos nekem nem úgy tűnik, hogy ha a demokraták győznek, akkor visszafogják a kiadásokat.
Törölt felhasználó 2020. 08. 18. 16:12
#85203
https://alapblog.hu/kamala-harris/
Amúgy ha a fed-nél változna a szélirány, az azt jelentené, hogy majd még több pénz landol a magyar ingatlanpiacon? :)
fogpaszta
fogpaszta 2020. 08. 18. 16:07
Előzmény: #85192  CyrusTheGreat
#85202
“ Lemaradtam, megint anyázásig fajult a szituáció?”
-
Ncseed-el kapcsolatban ( legalábbis április óta) soha nem volt anyázás legalábbis az ő részétől nem....
fogpaszta
fogpaszta 2020. 08. 18. 16:01
Előzmény: #85191  Törölt felhasználó
#85201
Tibi!
Te egyre inkább a frusztráltsag jeleit mutatod...
-
Ma vkit számonkertel hogy kerüli a válaszadást de te Berlini-nek joparszor és tegnap nekem sem válaszoltál arra, hogy ha biztos vagy a nagy ingatlanar esesben miért nem adod el a tiedet és veszel rajta MOL részvényt. Aztán 5 év múlva veszel duplát rajta??
-
Most meg infin-nek szologatsz be, hogy csak dumál....
-
Jössz rá Te is, hogy a nagy esesbol nem nagyon lesz semmi...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek