Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Y.O.L.O. 2020. 08. 17. 13:14
Törölt hozzászólás
#84840
berlini
berlini 2020. 08. 17. 13:14
Előzmény: #84837  Placi82
#84839
Nekem ez a közel 5%-os hivatalos (amúgy inkább 10%-os) infláció már elég ahhoz, hogy ne állampapirban tartsam a pénzem.
Sokan vannak ezzel igy. Az állampapirosok többsége nem egy-két milliót tart benne. Ők  arra várnak, hogy összejöjjön egy kis önerő lakásvásárláshoz (minőségi , méretcsere, vagy közelebb a munkahelyhez)  mert egy lakásvétel hozama  még akkor is veri a MÁP-ot, ha a lakást ki se adják, (márcsak azért sem, mert benne lakik a többség.
Azok meg akik befektetési célpontot keresnek, azoknak nincsen sok választásuk.
- részvénytől majd mindegyik fél,
- arany csúcson van, aki nem vett 3 éve annak tényleg nem biztos egy mostani vétel 80%-kal magsabban,)
- MÁP: inflációt sem hoz, (jobb mint a bankbetét, de hosszú távon pénzégetés)
ismerős amúgy az érvelés, hogy aki akarta már megvette a befektetési célú ingatlanát, vagy a gyereknek az elsőt.
Ez egy tipikusan statikus megközelités, aminek semmi köze nincsen a valós folyamatokhoz.
Ezzel feltételezed, hogy 
- mostanában egy fiatal sem repül ki tehetős családból,
- eddig volt rá pénz, most hirtelen elfogyott és nem tudnak ezek a szegény gazdagok gyüjtögetni újra
- az élethelyzetváltozás befagy (mindenki jól érzi magát meglévő lakásában, nem születnek új gyerekek, stb.)
szieszta 2020. 08. 17. 13:12
Előzmény: #84829  berlini
#84838

"A vendéglő vezetője szerin a lakásokat 92 millióért árulják!!!"
-amit árulnak, azt még nem adták el. Nálunk,.....kisváros......az új lakónegyedben gombamód szaporodtak a házak,  de van ami 2 éve eladó.
Egy vállalkozó, próba szerencse alapon, csillagászati árakról indult, most már alatta van a 2 évvel ezelőtt elkelt házak árainál, de úgy látszik, elfogyott a fizetőképes kereslet.
Placi82 2020. 08. 17. 13:01
Előzmény: #84829  berlini
#84837
Te csak azt erősíted meg amit én magyarázok, hogy fureden parti ház, cirbolya utca villa, xii kerület házai a felső tizezer, de sztem felső ötezer vételi erejét mutatja, de ne mossuk össze őket a vacak kis Budaörsi, ujbuda házak áraival, ahova ok nem akarnak költözni, mert az nekik proli. A panelokrol meg a 8 keres lakások és társai rol ne beszéljünk, de ez a több mint 9.5 millió embernek már nincs ennyi pénze, hogy az eladói alomarakat kifizesse. És a felső tízezer már megvette a gyerekeknek, vagy a maga befektetési ingatlanát 2015 - 2018 ig már nem hülyék, hogy 2% os megterulesileg mutatókkal további paneleket és belvárosi kis lakásokat vegyenek. Érti uram? Itt az ingatlanpiacot már csak egy hiperinfla mentheti meg, de azt több okból senki se kívánja. 
Y.O.L.O. 2020. 08. 17. 13:01
Törölt hozzászólás
#84836
berlini
berlini 2020. 08. 17. 12:58
Előzmény: #84830  ahihetetlengyula
#84835
Egy projekt azzal kezdődik, hogy egy jóváhagyott rendezési tervben megjeleőlt módon tudni, lehet, hogy mit lehet tervezni a  kiválasztott telekre.
Ez a rendezési terv még hiányzik.
Állitólag év végéig meg lesz.
ha van rendezési terv, akkor pár hónap mulva van projekt terv.
Utána ismét pár hónap múlva van engedélyezési tervdokumentáció.
2 hónap alatt lehet egy jogerős épitési engedély.
Az elmúlt évek tapasztalatai szerint ezután kb.2 -3 év múlva megépül a társasház.
Ezután, azaz kb 3-4 év múlva lesz ezeknek az új épitkezéseknek hatása az albérleti piacra.
Gyorsabb hatást látunk majd az uj lakás értékesitési oldalon, mert ott az értékesités megindulhat az első rozsdaövezeti lakásoknál már az épitkezés elején (azaz jövő nyáron,) de ez 2021-ben csak arra lesz jó hogy pótolja azt a hirtelen kinálati csökkenést idén amit pont a rozsdaövezeti bejelntés okozott. (kivárás minden indulás közeli projektnél, mert ha a célterület nem lesz rozsdaövezeti, akkor abból bukás lenne.)
Törölt felhasználó 2020. 08. 17. 12:55
Előzmény: #84832  fogpaszta
#84834

Azt ugye tudod, hogy az semmit nem jelent, hogy fogtál egy bérlőt 104e-ért? Ha egy év múlva is nálad van és nincs vele baj vagy ha gyorsan kiadható akkor is, ha elmegy, akkor lehet egy tanulságot levonni, hogy jó lakást vettél, mert kiadható.
Ha magas a bérleti díj, mint a te esetedben, akkor általában átjáróház szokott lenni.
Törölt felhasználó 2020. 08. 17. 12:52
Előzmény: törölt hozzászólás
#84833

Pedig a magánkiadók általában le szokták kapni a hirdetést, ha kiadták a kéglit. Egyrész a bérlők is szokták ezt kérni, másrészt a hideghívás folyamatos és elég idegesítő.
Nem is emlékszem olyan évre, amikor Aug második felében, 15 után ne kezdett volna csökkenni a kiadó lakások száma.
50%-al több lakásból lehet válogatni, mint tavaly ilyenkor. Szétb.szták teljesen a bérlakás piacot is. A bérlőknek se jó egyébként, mert valószínűleg, ha nem qrják teljesen szét a lakáspiacot, akkor a bérleti díjak enyhébben emelkedtek volna. Most meg magasabbak a bérleti díjak jóval, mint voltak 5 éve, de vannak egyedi ajánlatok, azokra viszont vadászni kell és szépen lassan lecsökkennek majd a bérleti díjak. Azt viszont ki kell várni és egy bérlő azért nincs olyan helyzetben általában, hogy ráér éveket várni, mint egy lakásvásárló.
A jó hír az, hogy az agilis bérlő, aki utána jár, már korrekt árakkal találkozik és ez csak javulni fog.
A rossz hír az, hogy csak egy idióta vesz  a mostani árakon azért lakást, hogy a kiadással érjen el bevételt, mert pocsék hozamokat adnak majd a kéglik. Ez egyértelmű. Sokat kell a kégli áraknak esni, hogy ehhez a bérleti piachoz mérten megérje befektetni.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 08. 17. 12:51
Előzmény: #84826  berlini
#84832
Igen, pont ez a lényeg sztem is!
-
Jó helyen kell venni ( Bp, nyugat-dunántúli megyeszékhelyek ) emelett jó áron és ha van biztos anyagi háttér akkor részben hitelből és akkor az ingatlan továbbra is nagyon jó befektetés lesz a következő években is!
-
Én pl móri létemre itt lakást nem vennék ( elég itt a ház mint értek ) annak ellenére hogy nagyon jó helyen van de mégis kicsi. Ha elmenne pár cég azt nagyon megerezne a város.,,
franc0 2020. 08. 17. 12:51
Előzmény: #84829  berlini
#84831
Ez egy gazdasági blog, ezért azt hiszem meg fogjátok érteni.
Az inverz keresleti görbe negatív meredekségű, mint azt tudjátok.
Mivel a nyírlugosi parasztgyerek rezervációs ára nyilván benne van a top 1%-ban, ezért ez azt jelenti, hogy 1,5 milliárdért el lehetett adni 1 ingatlant, de 10-et meg 100-at kurvára nem.
Ezért hibás az a paraszti logika, ha a szomszédé 1,5 guriga volt, akkor az enyém is.
Pont azért ér kevesebbet, mert 1 balek már tranzaktált.
ahihetetlengyula 2020. 08. 17. 12:43
Előzmény: #84826  berlini
#84830
Lesz elég új lakás, szinte minden nem hasznosított vagy bontásra ítélt ingatlan rozsda/barnaövezetes 5%-os építkezés lesz.
berlini
berlini 2020. 08. 17. 12:43
Előzmény: #84801  mr_bob
#84829
Én sem tudom, hogy igaz-e ez a történet.
Mint ahogy azokat a beirásokat is óvatossággal kezelem, amelyeket Ti szórtok itt már hónapok óta arról, hogy már most látszik a panelhirdetések áraiból, hogy nagy árzuhanás van folyamatban.
Mégsem irok egy olyan hozzászólást, hogy ezek az álmodozások trollkodások lennének.
Mi lenne, ha normális emberként kezelnénk egymást és hozzászólásainkat?
Visszatérve a balatoni 120 milliós ingatlanvételre:
tegnap előtt Siófokon ültem a János vendéglőben.
Szemben vele van egy társasház. Nem balatonparti, de párszáz méterre onnan egy zajos főutca mellett. A vendéglő vezetője szerin a lakásokat 92 millióért árulják!!!
Ezek után miért ne hinném el, hogy egy parti villát egy telekkel 120 ért vett meg valaki?
2012-ben Dudzsák megvett egy villát a Cirbolya utcában Budán. Azt mondta a szomszédja, hogy 1,5 milliárdot fizetett érte. Akkoriban én is vakarództam, hogy nemcsak engem hülyitenek-e ilyen árakkal. De valószinűleg az is igaz volt.
Törölt felhasználó 2020. 08. 17. 12:36
Törölt hozzászólás
#84828
Törölt felhasználó 2020. 08. 17. 12:36
Előzmény: #84824  Törölt felhasználó
#84827

Akkora vagyon még a menő vállalkozóknak se piskóta, de itt most 120m kp ról beszélünk, ami egy egészen más liga még ezen belül is. Mondjuk a menő trafikosnak van lízingelt toyota hibridje, ami drága kocsi kb 10-12 millió és villog vele, de lízing és 10m kp-t nem tudna előrántani, ha kéne. Pedig pörög a boltja, de kp-t keveset termel, pontosabban kevés marad a végén.
Szerintem alábecsülöd a kp arányát a vagyonelemekben. 120m kp-hoz inkább 1milliárdos összvagyon, kéglik, vállalkozás értéke, műkincsek, ékszerek, autók stb tartozik. Vagy esetleg egy lottónyeremény, akkor lehet még ennyi kp kézben.
Vagy amikor öreg mama bent lakik a 150m-os kégliben és már csirkemellre se jut a kisnyugdíjból. A lakáskarbantartásra meg egy fillér se jut. Papíron nagyobb vagyon van, mint az ismerőseim 95%-nak, de kp-ja semmi.
berlini
berlini 2020. 08. 17. 12:27
Előzmény: #84784  SPraga
#84826
Jó a levezetésed, csak elsietett a következtetés.
Szerintem sem lesz az átlagos lakásárakban az inflációt meghaladó áremelkedés a következő 20 évben.
De ez messze nem azt jelenti, hogy az ingatlanbefektetés, vagy a saját célú vásárlás ne érné meg néhány nagyvárosban.
Folytatódik a már 5 éve ismerős trend.
Vannak régiók ahol eddig sem követte az inflációt a lakásár. Nos ez igy lesz a következő években is. Ilyesztő mennyiségben ürülnek majd ki kisebb települések.
Hasonlóképpen, mint 2008 előtt is.
Mezőcsáttól nem messze dolgoztam és egy ismerős megmutatott Mezőcsát mellett egy kb 40 házas kis települést. Egyetlen házban nem laktak akkor már. Voltak ötletek, hogy falusi turizmust lehetne ott elkezdeni, némi gondolkodás után nem vágtam bele. 400 ezer ft/ház lett volna (földek nélkül,) egy ház ára ott akkor.
Kiváncsi vagyok mi lett abból azóta.
Ahhoz hogy Budapesten kinálati  piac legyen, kellene épiteni évente több mint 10 ezer lakást. Ez még az idei csúcsévben sem lesz meg, és a jelenlegi épitési engedélyszámok alapján ennek fele sem fog megépülni 2-3 éven belül.
Alexander_Greybeard 2020. 08. 17. 12:23
Előzmény: #84824  Törölt felhasználó
#84825
Nagy baromnak kell lenni ahhoz, hogy 120 milliót elköltsön valaki a 400 milliós vagyonából egy nyaralóra.
Törölt felhasználó 2020. 08. 17. 12:13
Előzmény: #84820  Törölt felhasználó
#84824
Egyetértek, alku nélkül 120 misi kp-re a Balatonon csak nyaralónak, az minimum 300 nettó vagyon. Piszok alsó hangon, mert inkább 400 az a minimum. A háztartások felső 2%-a, nagyon-nagyon-nagyon jó indulattal talán esetleg 3%-a engedheti meg.
davbb 2020. 08. 17. 12:13
Törölt hozzászólás
#84823
davbb 2020. 08. 17. 12:12
Törölt hozzászólás
#84822
Törölt felhasználó 2020. 08. 17. 12:08
Előzmény: #84807  Törölt felhasználó
#84821
Vágóhíd utcán mentem, még meg is álltam a 3 egymás szájába épített épületszárnynál, hogy megnézzem, be tud-e egyáltalán sütni a nap mindegyik lakásba egy szép  decemberi nap. Hát van olyan, amelyikbe úgy 11:55 - 12:05 talán egy picit az ablak felső sarkába. És láttam vidám, kedves fiatal párt kézen fogva mosolyogva jönni-menni ott. Úgyhogy igaza volt annak az építésznek, a vevők bizony vidámak.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek