Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2020. 08. 10. 11:58
Előzmény: #83957  impudent
#83960
Hosszútávon ki fogja fosztani a rendszer a megtakarítókat.
A hitelpénz világában más folyamatok zajlanak, mint a anno a múlt században.
Az államadósságokat elinflált pénzből fogják törleszteni, ami brutális mennyiségben állítanak elő.
impudent 2020. 08. 10. 11:54
Előzmény: #83956  berlini
#83959

Államadósságot de bármillen adósságot soha nem fogják élinflálni ugyanis a tömegük egyre nő.
Paradoyx módon hiába kisebb a kamat az adósságtömeg egyre nagyobb lösz pont a kicsi kamat miatt
tihamer
tihamer 2020. 08. 10. 11:51
Előzmény: #83956  berlini
#83958
http://www.zsiday.hu/blog/p%C3%A9nz-bear
"Jelenleg véleményem szerint ez a fő vezérfonal a pénz medvepiaca. A COVID-járvány kapcsán a jegybankok a korábbiaknál is agresszívabb pénznyomtatásba kezdtek, de ami még ennél is fontosabb, hogy az államok úgy tűnik elfogadták azt az alapvetést, hogy költségvetési hiányuk bármekkora lehet, azt a jegybank úgyis megfinanszírozza. Magyarul: korlátlan méretű pénzszaporításba kezdtek. Mindemellé még azt is megígérték (explicit vagy implicit módon) a nagy jegybankok, hogy akkor sem emelnek kamatot, ha majd valamikor megnő az infláció.
Ez csak egyet jelenthet: menekülni kell a pénzből.
 Mivel a kormányzatok képesek és hajlandók is bármennyi pénzt gyártani, ebből következik, hogy a pénz értékét veszíti mindennel szemben. Kamata sokáig nem lesz, viszont egyre többet állítanak elő belőle, tehát egyre értéktelenebbé válik. Ennek a percepciónak köszönhető, hogy a befektetők alternatívát keresnek: gyakorlatilag bármit. Minden jobb, mint a szakmányban gyártott, és rájuk borított pénz. A leglogikusabb eredője a fentieknek az arany vásárlása, de becsatlakozhat ide hangulattól függően bármelyik árupiaci termék is."
Hasonlóan gondolom én is a mai helyzetet.
impudent 2020. 08. 10. 11:50
Előzmény: #83951  tihamer
#83957

elűszűr is adj kölcsön ha vicc de 0% ra Nékem.
másudszor gyorsan vedd a 2 szeres árazású ingatlant mer triplázni fog.
harmadszur né is számíts jobbra egy ollan világban ahul populista kormánok átvették a gazdasági hatalmat a piac felett és a jegybankok felett és csak egy eszköz van kitolni a pinzt a háveruknak ( aki jobb lobbista )
ha mög elmégy szavazni né felejts él ezekre szavazni mert akko ez örökre így lösz.( a jövőd bébiztosítása )
berlini
berlini 2020. 08. 10. 11:39
Előzmény: #83952  tihamer
#83956
Az elmúlt évek tapasztalatai éppen ezeket az elméleti várakozásokat cáfolták.
Az amerikaiak, de japán arányosan még inkább, már ezt csinálják 8-9 éve és az infláció nem szökött az egekbe. csupán annyi történt, hogy az állampapirok, bankbetétek hozamai tartósan nulla körüliek és az eszközárak folyamatosan szárnyalnak.
Kiváncsi vagyok, hogy a pénzhiggitás ujabb hulláma okoz-e majd észrevehetó (3-5%-os) komolyabb infláció nyomást a fejlett világ gazdaságaiban.
Tippem az, hogy ha meg is jelennik a magas infláció (nálunk a leghamarabb, mert mi ráerősitünk a folyamatra egy devizagyengitéssel is,) akkor az jelentős fáziskéséssel inditja majd be az alapkamat emeléseket. (Egy-két év)
Hiszen a cél kettős:
- gazdaság beinditása
- államadóságok elinflálása
Ehhez pedig idő kell.
tihamer
tihamer 2020. 08. 10. 11:35
Előzmény: #83954  tihamer
#83955
De én leginkább a pénzhígítástól tartok.
tihamer
tihamer 2020. 08. 10. 11:34
Előzmény: #83953  berlini
#83954
Hasonló helyzet Németországban:
"Spekulatív kereslet
A lakások bérbeadói sok éven keresztül megelégedtek a német államkötvények hozama felett pár százalékpontnyi bérleti díjjal, de a szuperalacsony, sőt negatív kamatok politikája ezt is megváltoztatta. A szinte nulla kamat mellett finanszírozott tőke óriási mennyiségben áramlik az ingatlanpiacra, főleg azokban a városokban vagy régiókban, ahová erős a bevándorlás. Ez a befektetési célú kereslet is felveri az árakat."
https://privatbankar.hu/cikkek/ingatlan/nemetorszagba-keszulsz-ezt-nagyon-jo-lenne-tudnod-317958.html
berlini
berlini 2020. 08. 10. 11:30
Előzmény: #83951  tihamer
#83953
Pont erre céloztam a beirásommal.
Sokan kezdenek majd el gondolkodni, hogy ilyen pénzhiggitás mellett át kellene állni eszközvásárlásra.
Tulajdonképpen ez már el is kezdődött a részvényeknél, aranynál. Az ingatlanoknál ez egy komoly fáziskéséssel indul majd be, saccom szerint jövőre. Nem korábban mert ma az az általános vélekedés, hogy áresés várható. Mire a közvélekedés mósosul, eltelik pár hónap.
Addig amig nem lesz:
-  ujra észrevehetően az államkötvényhozamnál nem magasabb infláció,
- vakcina és ezzel kifújó járványpara
- helyreálló gazdaságok,
- fogalalkoztatottság tavalyi szintje,
addig lecsurgás lesz.
De ez szerintem csak az év végéig fog tartani.
tihamer
tihamer 2020. 08. 10. 11:28
Előzmény: #83951  tihamer
#83952
https://szabadtarsadalom.hu/blogs/news/ez-bekerul-a-rekordok-konyvebe
"Az üzleti (fellendülés-visszaesési) körfolyamatokat elsősorban a pénzhígítás okozza, ami ma az államadósságoknak a pénzügyi közvetítőrendszeren keresztüli monetizálásában figyelhető meg leginkább. Amikor is a kormányzat az államháztartást hiánnyal működteti, akkor a jegybank vásárolja fel az államadósságot, és hitelez a kormányzat számára a kereskedelmi hitelintézeteken keresztül készpénzben. Új pénzt teremteni a mai elektronikus világunkban gyakorlatilag költségmentes vállalkozás, még a pénzjegynyomdára sincs szükség. Akrámi legyen is, az infláció hamis jelzéseket közvetít az üzleti világ felé, különösen ama vállalkozók felé, akik az újólag teremtett pénzt először kapják meg, ahogy az beszûrõdik a gazdasági rendszerbe. Ezáltal túlbecsülik a termékeik iránti keresletet, amiért több munkást vesznek fel és tőkeberuházásokat eszközölnek - a legtöbbször kölcsönpénzből. Ezt nevezik "gazdaságélénkítésnek."A pénzhígítás ideiglenesen leszorítja a piaci kamatlábakat, mert a pénzkínálat művi megnövelése által a pénzkereslet maga nem nőtt. Ez arra ösztönzi az embereket, hogy kevesebbet takarítsanak meg, és kölcsönözzenek többet, ahogy tették azt az amerikaiak évekig. Az újólag teremtett pénzbõl rengeteg kerül a tőzsdékre is, ami ott hajtja fel az árfolyamokat.Addig, amíg a kiskereskedelmi árak nem kezdenek el szépen nőni, ami egy késleltetett következménye a pénzkínálat bővítésének, minden egész szépnek látszik, de egyszer csak a kamatlábak az égbe szöknek, hogy visszajelezzék a pénzegység vásárlóerejének romlását. "
-Nos kíváncsi lennék, hogy mikor lesz ez a kamat égbeszökés.
Csak a pénzhígítással lehet elinflálni az államadósságokat, szvsz most ez lesz ebben (2020-2030-as) évtizedben.
tihamer
tihamer 2020. 08. 10. 10:58
Előzmény: #83904  berlini
#83951
" Beindul az Uniós pénzpumpa. "
Már beindult. Én ettől tartok a legjobban, hisz most nem lesz kamatemelés, pénzvisszaszívás a jegybankokba, mint 2008. után. Olyan brutális pénzhígítás van folyamatban, aminek a kihatását most még el sem tudjuk képzelni. Hihetetlen, de már a hitelkihelyezésre sem kell kötelező tartalékráta, levitték NULLÁra. Vagyis nem kell már betétpénz sem a bankoknak, hogy még többet hitelezhessenek. Magyarul a készpénz, számlapénz kezd viccé válni, ha már nem most nem az.
Ennek eredményeképp lassan örülhetünk a 3-4 %-os nettó hozamnak, hisz mivel előbb-utóbb mindenki reáleszközökbe fog menekülni (Arany, Ingatlan MO-on), nos ezek ára az égbe fog emelkedni. Nyugaton már így is 2-3 % körül van az ingatlan hozama és a nyugati tendenciák sokszor mutatják a jövőt. Én is keresem a következő másfél szobás garzonomat, mert a közeljövőben el fognak szállni a reáliák értékei.
Így meglehet a 10 %-os hozamom (bérleti díj+tőkenövekmény)
Lehet, sőt valószínű, hogy ez lesz az új korszellem.
A valós infláció szvsz 10-15 % körül lesz, míg az átlag GDP növekedés 2-3 %, magyarul stagfláció várható 2020-2030. között.
 Pár éve mikor elkezdett zuhanni a rubel árfolyama, szinte mindenki vásárlásba menekítette a készpénzét, számlapénzét. Vásároltak akkor ott a ruszkiknál szinte mindent, ingatlant, aranyt, autót, stb.
Szóval én is előbb-utóbb (1 éven belül)ingatlanba menekítem a készpénzt, számlapénzt, államkötvényeket.
Nos most ez a meglátásom.
Knorr 2020. 08. 10. 09:21
Előzmény: törölt hozzászólás
#83950
A vilagvarosok az őslakosok szempontjabol a nyari honapokra kiurulnek, a lakossag elmenekul videkre vagy a tengerpartra. Ha nem jonnek a turistak es megis tele van a belvaros az azt jelenti nincs penz nyaralni menni, a lakok a varosban rekedtek nyarra.
Knorr 2020. 08. 10. 09:15
Előzmény: #83948  Törölt felhasználó
#83949
A Marinan helyben vannak a kurvak es a drog, ki sem kell mozdulni :)
Törölt felhasználó 2020. 08. 10. 09:08
Előzmény: törölt hozzászólás
#83948
4x átfogalmaztam már mit reagáljak erre.
Csak egy kérdés.
Az kinek éri meg, hogy a Marinán lakjon mondjuk vizafogó helyett?
Hisz csak nüansznyi különbségek vannak, mindkét lakásnak az a célja, hogy megvédjen a hidegtől, esőtől, legyen benne meleg víz, áram, stb, cserébe a vizafogó még közelebb is van
CyrusTheGreat 2020. 08. 10. 08:51
Előzmény: #83936  impudent
#83947
Valóban mérföldkő az Oroszlán ugrani készül, de nem azért, mert jó film, hanem a kontextusa és a moziba kerülés éve (1969) miatt. Akkor lett mindenki számára egyértelmű, hogy hiába indítanak ÚGM-et, ha mellette meg ott vannak a prágai események; hogy teljesen felesleges várni a "beat-lázadást", ha mainstream-mé vált az Illés és politikai exportcikké az Omega; hogy nem változik semmi, a privilegizált ensemble cast-nak megfinanszírozzák a dubrovniki bohóckodást, hogy Sartre-nak és a párizsi 68-asoknak fingjuk nincs arról, mivel jár a szocializmus, az itthon maradóknak meg jutott a TSZ, a gyár, a behódolás, esetleg az alkoholizmus/öngyilkosság.
A tömeg számára az idő akkor állt meg, nem a hatvanas évek elején, ahogy Gothár Péter gondolta. Utána még több évtizednyi agónia következett. Ilyen szempontból helyénvaló a jelen helyzetünkkel az analógia.
CyrusTheGreat 2020. 08. 10. 06:02
Előzmény: #83929  berlini
#83946
A bérkiáramlás növekedésének lassulása a kereslet növekedését is előrevetíti, ami lassítja az inflációt. A MÁP+ állomány továbbra is képes volt növekedni, a lakossági állampapírok kezében lévő állomány csökkenését az intézményi kézben lévő lejárt papírok okozták (értelemszerűen ez nem tud átmenni most már szigorúan vett lakossági állampapírba).
Azzal egyetértek, hogy a végcél sok esetben a lakás, azonban mi történt vajon tavaly második félévben, amikor valóban rekord gyorsasággal nőtt a háztartási vagyon, kétszámjegyű volt a bérkiáramlás növekedése és mégis beestek a tranzakciószámok? 2020 q1 nem végleges számait pedig ismerjük.
Nem kètlem, ha a felhalmozott vagyon egy része a lakáspiacra zúdulna, áremelkedés lenne, csak rövidtávon (1-2 év) biztosan nem ez lesz a közhangulat. Majd egyszer. Talán.
Addig meg mit látunk? Évi pár százalékos lecsorgás az árakban, 2021 q2-ig legalább, stagnáló infláció (várakozásaim szerint ez szintén 2021 q2, q3 mire ismét 4% körüli lenne), viszont a MÁP+ állomány jelentős része akkor már 5%-on ketyeg, Airbnb sorsa akkor még mindig nem dől el, az EUR pedig 355 körül oszcillál, az eddig tapasztalt tervezett gyengülésnek megfelelően. Mire itt reálértéken beérjük 2019 q2/3-at, lesz 2022 is. Most érje utol magát mindenki, addig nem várnék árrakétát.
acdik 2020. 08. 10. 05:39
Előzmény: törölt hozzászólás
#83945
Én csütörtök estefelé voltam ezen a környéken és összehasonlítani nem lehetett az elmúlt évek nyaraival. A teraszok egy jó része félig volt csak feltöltve, egy rakás - főleg terasz nélküli étterem, kávézó, kocsma - eleve ki sem nyitott ezen a nyáron, kényelmesen lehetett sétálni a járdán, külföldi hangokat alig-alig hallottál. A szombat esti csúcs igencsak becsapós, az nem tartja el ezeket a helyeket, hidd el nagyon hiányzik a szektornak az a pár millió turista, aki idén otthon maradt... 
acdik 2020. 08. 10. 05:31
#83944
Az itteni hozzászólások egy jó része azt feltételezi, hogy a lakosság mindig racionálisan viselkedik, és a létező összes információ birtokában folyamatosan keresi a legjobb befektetési lehetőséget. Ehhez képest a valóság az az, hogy sok tízezer ember betolta kényelmesen államkötvénybe a pénzét, és hátradőlt, leszarja az inflációt - egy jó részük nem is igazán érti - és örül neki, hogy fél évente egyre több pénze van nominálisan. Nem fog ez a pénz hirtelen a lakáspiacra ömleni. 
Az AirBNB-s lakások egy jelentős része lakhatásra alkalmatlan, ezeket hiába öntik a piacra - ha öntik - különösebben nem fogják mozgatni az élhető lakások árait. Egyébként a beszariak és az okosak már árulják hónapok óta ezeket a kecókat, de különösebb diszkontot nem láttam az árakban. Néhány ezer ember lehet az, aki most nagyon nagy bajba került, ők a későn beszálló, hitelből AirBNB-t finanszírozók, akik mindent erre a lapra tettek fel. 
Sem a keresletben, sem a kínálatban nem látszik olyan tényező, ami a következő 1-2 évben az árakat megrángatná extrém módon. Egyetértve az előttem szólókkal lassú oldalazás, lecsorgás a legvalószínűbb, és tényleg a 2022-es választás tűnik a legnagyobb kockázatnak ebben a prognózisban. 
Törölt felhasználó 2020. 08. 10. 01:06
Törölt hozzászólás
#83943
berlini
berlini 2020. 08. 10. 00:47
Előzmény: #83937  Murdoch
#83942
Ezek azok a cikkek, amelyeket kerülni kell. Van egy prekoncepciójuk és azt tűzön  vizen át be akarják bizonyitani.
Itt van egy másik cikk:
https://novekedes.hu/elemzesek/mennyire-vedett-most-a-magyar-gazdasag-egy-nagyobb-kulso-sokk-ellen
Ebből idézeK:
"A magánszektor, vagyis a háztartások és a vállalatok GDP arányos adóssága régiós szinten rendkívül alacsony. A visegrádi országok átlaga kétszer, az EU országok átlaga közel háromszor meghaladja a magyar szintet. Ennélfogva nem beszélhetünk túlzott mértékű eladósodottságról idehaza."
Ugyanebben a cikkben van egy grafikon. Eszerint 2008-ban a magánszektor GDP arányos eladósodottsága 55%-os volt. Utána a forint leértékelődése és a devizaeladósodottság miatt ez megnőtt 2 éven belül 60% fölé. Ma viszont már csak 32% körüli ez a mutató.
Törölt felhasználó 2020. 08. 09. 23:48
Előzmény: #83933  ehhminek
#83941
Úgy érzem, hogy 2010 előtt sokkal értelmesebb emberek éltek az országban, egy más emberfajta. Az egész ország egy német gyarmat lett. Ez a család támogatás ultra gáz.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek