Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Portfoliooo 2020. 07. 20. 19:04
Előzmény: #80435  Fagylaltárus
#80440

Mi lenne, ha nem masok vagyoni helyzetevel foglalkoznal, hanem probalnal vegre egyrol a kettore jutni.
Komolyan mondom, hogy kezd el a terapiat, TB-re is lehet.
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 19:03
Előzmény: #80436  Törölt felhasználó
#80439
20 évvel ezelőtt eltöltöttem egy hetet egy párizsi lakásban lakva. A magyar ismerősöm hazajött, és egy hétre odaadta a saját lakását. Na az tényleg olyan volt, hogy megismertem, hogy élnek a helyiek, reggel a sarkon vettem a sajtot, a kenyeret, mindent. Nem is volt az egész utcában rajtam kívül más turista. Úgy tényleg király volt.
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 19:02
Előzmény: #80436  Törölt felhasználó
#80438
No, hozzávetőlegesen leírtuk pontosan ugyanazt, egyidőben. :-)
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 19:00
Előzmény: #80434  Beryl
#80437
"sajat maga kivanja megszervezni az utjat (nem csupan azert, mert igy toredek arbol kihozhato), hanem a megismeres a szemelyes elmeny, tudasvagy, felfedezes kedveert.. es itt jon be az airbnb lehetoseg, valamint termeszetesen a youth hostelek. Azt akarja atelni, a lakossag hogyan el..es ugy elni, ahogy a helyiek. "
- - - - - - - - - 
Kár, hogy ezek közül az Airbnb és a rövidtávú szállások kizárólag az olcsóságot nyújtják. Minden egyes utunkat magunk szerveztük, évente háromszor is elmentünk városlátogatásokra, egyetlen egyszer sem voltunk magánlakásban, kizárólag szállodában (de ez személyes világnézeti dolog, nem szeretem, ha valaki bort iszik és vizet prédikál). Az pedig ne haragudj, de nevetséges, hogy a youth hostelben vagy egy mömaxos hulladékkal kirakott Airbnb "éxerdobozban" átérezheted, ahogy a lakosság él, mert ez konkrétan sehol nincs így. Ha valójában át akarod érezni, ahogy a lakosság él, akkor couch surfölni mész, az pedig semmilyen formában nem okoz lakhatási válságot.
- - - - - - - - 
"Az airbnb szolgaltatasokat igenybe vevo tobbseg az olyan utazni akarokbol all, akik utaljak a szallodakat, a tomeget, es ugy akarnak"
Igen, annyira utálják a tömeget, hogy képesek a fullon lévő romkocsmákban és a környék utcáin nyomorogni. Egyetlen egy dolog vezérli még a külföldi turistát is az esetek túlnyomó többségében: az olcsóság. Miért jön Budapestre? Mert olcsó a pia, olcsó a kurva és olcsó a szállás is. Ennyi. Kurvára nem akarja az angol proli megismerni, hogy élnek a magyarok (nem is tudná az Airbnb-s lakásból, lásd fent), kizárólag arról van szó, hogy olcsóbb, mint megszállni valamelyik 3 vagy 4 csillagos szállodában.
- - - - - - - - 
Hagyjuk ezt az Airbnb-romanticizálást, lehet ezt sokáig magyarázni, de a lényeg nem változik: a gyengébb érdekérvényesítő és vásárlóerővel bíró helyi lakosságot kiszorítják a turisták, kihasználva, hogy a tulajok az idegenforgalmi szabályzatok figyelmen kívül hagyásával és a nulla felelősség következtében képesek alámenni a hotelek jelenlegi árainak és így az általános árszintnél olcsóbban biztosítják a szállás lehetőségét. Kiegészíthetjük ezt az olcsó repjeggyel és megkapjuk az eredményt: széthányt belvárost randalírozó tahó-hordákkal és lakhatási válsággal. Ez nem több ennél és a világon mindenhol ugyanilyen hatással bír.
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 19:00
Előzmény: #80434  Beryl
#80436
Igen, amit írsz, az lett volna az egész lényege. Ez volt a coach surfing. Mi lett belőle? Kulcs a lábtörlő alatt (akarom mondani kóddal nyílik) típusú lakások, úgy kb 10 ezer ilyen van csak Budapesten. Mindez rekord sebességgel nőtt ki, néhány év alatt. 10 éve még nyoma sem volt. A személyes jelenlét egyszerűen nem haladhat meg egy bizonyos szintet, mert akkor az egész már nem hatékony. 
Amit mondasz, az tényleg igény, hogy ismerd meg, hogyan élnek a helyiek. Ehhez viszont sok helyi és kevés vendég kell, ha az arány megfordul, akkor azt fogod megismerni, hogyan élnek a 6. kerületben a hozzám hasonló turisták. 
Az airbnb túlnőtte magát, és így már az eredeti nemes célt sem tudja produkálni, és a helyieknek is elegük van belőle. Lost-lost szitu.
Fagylaltárus 2020. 07. 20. 18:48
Előzmény: #80425  tihamer
#80435
Csodálatos életed lehet hogy mindennap le kell írnod fórumra idegen embereknek hogy milyen gazdag vagy.
Beryl 2020. 07. 20. 18:44
#80434
Mas szemmel az airbnb mukodeserol, amely szoros osszefuggesben van az utazasi igenyekkel, szokasokkal..... mindezt az utazni szeretok szemszogebol:
Nem akarok reszletes tanulmanyt irni az utazasrol.. hiszen nem ez az a forum... egyszeruen csak probalok ravilagitani arra, hogy mas szemszogbol is probaljatok megismerni az "airbnb" jelenseget.... es az igenyt az "airbnb" irant.... amely egy meglevo, valos gazdasagi szukseglet is...
Az airbnb es a booking.com nem azonosan mukodnek. A booking. com szemelytelen... az ezzel kapcsolatos problemakra nem terek ki.Az airbnb valamilyen kozosseget is kepez.. itt ugyanis az utasok es a szallasado is velemenyt ir a masik felrol, az utazas befejezese utan. Ez azt jelenti, hogy egy szallashelynel hosszu evekre visszamenoleg megtalalhatoak a velemenyek az adott szallasrol (elhelyezkedes, megkozelites, minoseg, lakhatosag, mi van a kozelben stb) tovabba a szallasadorol a velemeny (kedves volt? idoben vart? elmeselte, hol mit latunk,; hova erdemes menni, milyen a kornyek, praktikus tanacsok, stb). Tehat mielott foglalunk, tudjuk, kihez megyunk... foglalas uta levelezhetunk vele, tanacsot kerhetunk... kialakul egy szemelyes kapcsolat. Ez a deliek eseteben (foleg gorogok, spanyolok, del-franciak)  altalaban nagyon kellemes, szivelyes, sot szemelyes kapcsolatot jelent. Ugyanakkor bizony, a kedves utazorol is felkerul a velemeny, hogyan viselkedett, erdeklodo volt -e, rendben tartotta-e a lakast...visszaadta-e a kulcsot.. stb.
Itthon, Budapesten:
1) A VI. ker. reszeges angol turistak:  ez az airbnb es a booking com. igen kis szeletet jelenti, nem ez a szelesebb reteg. Kulfoldon:  A turisztikailag erosen latogatott  gorokg szigetek tobbsegen vannak az un. "pub street" elnevezesu utcak, melyek szinte kizarolag valoban kocsmakbol, vendeglokbol  allnak, helyi lakosok mar nem igen laknak itt. Nem tudom, ennek a kialakulasa mennyi ideig tartott... de jol mukodnek, es nincsenek nezetelteresek a helyiekkel.
2) Az airbnb szolgaltatasokat igenybe vevo tobbseg az olyan utazni akarokbol all, akik utaljak a szallodakat, a tomeget, es ugy akarnak - ha viszonylag rovid ideig is - elni, mint a helyiek. A magyar tobbseg - foleg a nyelvismeret hianya miatt - szervezett utakra fizet be, utazasi irodaknal, utazas szervezoknel.Azutan felul a csoporttal a repulore, majd a buszba, es megnezi, amit az utazasszervezo erdemesnek tart megmutatni. Egyen-program.. bar hatekony, mert rovid ido alatt megismeri (?? vajon megismeri??) a leglenyegesebb latnivalokat.Nem mindenki akar igy utazni... sajat maga kivanja megszervezni az utjat (nem csupan azert, mert igy toredek arbol kihozhato), hanem a megismeres a szemelyes elmeny, tudasvagy, felfedezes kedveert.. es itt jon be az airbnb lehetoseg, valamint termeszetesen a youth hostelek. Azt akarja atelni, a lakossag hogyan el..es ugy elni, ahogy a helyiek. Es megismerni az adott orszagot...
Alexander_Greybeard 2020. 07. 20. 18:04
Előzmény: #80431  franc0
#80433
Miért törölnék el és mi lenne utána?
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 17:57
Előzmény: #80429  Portfoliooo
#80432
Köszi, itt az van, hogy nem kell engedély, ha a saját általad is lakott ingatlan max 50%-át adod ki, és bármennyi időre kiadhatod. A másik cikk úgy fogalmazott, hogy engedély kell ehhez is.
Minden más pedig 90 nap és engedély kell. Ebből az jön le, hogy ez kb. egy precedens értékű ítélet, vagyis az airbnb 99%-a akár be is szántható vele. Ha valaki a saját lakását adja ki, az nem okoz túl nagy lakhatási válságot.
Németeknél nem is kell nagyon ellenőrizni, ők az 50 millió rendőr és adóellenőr országa, simán feldobják a szomszédot, ha látják, hogy csal.
franc0 2020. 07. 20. 17:53
Előzmény: #80425  tihamer
#80431
És azután kiken tervezel élősködni, miután eltörölték a jelenlegi fiat money rendszert?
Portfoliooo 2020. 07. 20. 17:37
Előzmény: #80429  Portfoliooo
#80430
Secondary residence rentals Hosts can apply for a permit with their district office that allows them to rent out a secondary residence for up to 90 days per year. The host will receive a registration number that accompanies their permit.
Portfoliooo 2020. 07. 20. 17:36
Előzmény: #80387  Törölt felhasználó
#80429
impudent 2020. 07. 20. 17:33
Előzmény: #80411  CyrusTheGreat
#80428
El köll onnan menni.
Túl zártnak tűnik illen helyrűl el köll menni ha lehet.
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 17:30
Törölt hozzászólás
#80427
tihamer
tihamer 2020. 07. 20. 17:17
Előzmény: #80418  acdik
#80426
"Tetszik - nem tetszik, a saját példámon látom, hogy amit tihamér kolléga írt, az pontosan így működik. Felkészültség + lehetőség + cselekvés = siker... 
Ha hiszünk a gazdasági ciklusokban, lesz még időtök megjátszani kettőt-hármat...."
.
Ennek ellenére 9 mínuszt kaptam, és senki nem ért velem egyet, furcsállom.
tihamer
tihamer 2020. 07. 20. 17:12
Előzmény: #80418  acdik
#80425
Ez így van, végre valaki egyetért velem.
Szvsz. állást kell foglalni, meghatározni egy 5-10 éves tervet.
Amelyik tengerész nem tudja , hogy merre akar tartani,
annak teljesen mindegy, hogy milyen széljárás van.
Én 1998-tól a ciklikusságot használom ki.
Válságban vásárolni,
Mániában tartani, ... és bérleti díjakat emelni.
A mánia évei alatt folyamatosan tőkét gyűjtöttem és kedvezményes hitelfelvétellel arbitrálok máp+-ban (kösz az ötletet Tibor78). Minden évben figyelem a lehetőségeket, az antennáim folyamatosan monitoroznak. Informálódok (Mai világunk legértékesebb terméke az információ , -Gordon Gekko), helyszínelek, beszélgetek emberekkel.
Lehetőség mindig, minden évben, évtizedben adódik, Ezért az energiáimat, figyelmemet a felkészültségre és a lehetőségekre irányítom, nem pedig egyéb destruktív érzelmekre, verbális gyűlölködésre.
Mert kedves fórumtársak  a dogmákban, meg az ideológiákban lévő csapda létezik bal meg jobb oldali ellentétekben megjelenve. (Oszd meg őket -ideológiákkal-, és uralkodj -rajtuk)
Szvsz a világ jobb és baloldali térfélre való felosztása megtévesztés, mert valójában 2 világ létezik, ezek pedig a szegények és a gazdagok világa. Hogy egy klasszikussal éljek :  -A pénznek nincs hazája.
Murdoch 2020. 07. 20. 16:07
Előzmény: #80423  fogpaszta
#80424
Pont erről szokott írni mindenki, hogy miért is lenne jó látni az átlagbérek eltérését a mediántól.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 20. 16:05
Előzmény: #80420  Murdoch
#80423
A bérek ( bár még mindig el vannal maradva a nyugat európai bérektől ) folyamatosan közelítenek azokhoz.
-
Pl. a manageri bérek alig-alig maradnak már el.
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 16:04
Előzmény: #80413  Törölt felhasználó
#80422
Igen, elképzelhető, hogy ez van mögötte, hasonlókat gondolok én is nagyjából az összes "prémium" projektről (a híres-neves korona Újpesten). De, hogy a linkelt lakásért senkitől sem szedsz be havi 300k-t, az 100%. 
Fagylaltárus 2020. 07. 20. 15:56
Előzmény: #80418  acdik
#80421
Engem nem az idegesít hogy mennyi az ára a kulipintyónak..az egy állapot és lehet hozzá alkalmazkodni.
A nőtlenséget sokkal nehezebb elviselni....

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek