Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2020. 07. 20. 15:54
Előzmény: #80418  acdik
#80420
Ezek eléggé közhelyek. Manapság a fiatalok 2/3-a külföldben gondolkodik, általában már a középiskola után. Nem csodák, meg ciklusok kellenek, hanem a tudásszintnek megfelelő bérezések. Az állami szektorokban is.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 20. 15:51
Előzmény: #80418  acdik
#80419
Dettó vagy legalábbis hasonló a sztorim!
-
Ráadásul nekem 3 évem ment el a levesbe. Egy évet voltam katona 92-93. Katonaság közben agyaltam, hogy egy olyan munkám, szakmám legyen amivel sok pénzt lehet keresni, ekkor jött az ötlet, hogy fogtechnikus legyek. Ahogy leszerletem egyből mentem is a suliba 93-95 között. Nagyon szerettem, jól is ment, el is végeztem csak éppen jött a Bokros csomag ami csomó pénzt elvett a fogászattól és esélyem nem volt elég tőke és tapasztalat nélkül akkor fogtechnikusként a piacon maradni. A laborban ahol volt a gyakorlatom kb 25 alkalmazottból maradt meg 5-6 és a 3 tulaj is visszaállt melózni....
-
Ekkor mentem el biztonsági őrnek és lettem kb 25 év kurva kemény munkájával az itteni szóhasználattal "panelbáró" :)
acdik 2020. 07. 20. 15:42
Előzmény: #80414  tihamer
#80418
Tűpontos példa... srácok, akik itt sírtok a 20'-as évek elején, közepén, hogy esélyetek nincs... szedjétek már össze magatokat. Én is kimaradtam a 90'-es évek eleji privatizációból, esélyem nem volt a 2008-as válság utáni fellendülésből megszedni magam tőke híján, és most a 4x-hez közeledve ezt a válságot már meg tudtam játszani. Tetszik - nem tetszik, a saját példámon látom, hogy amit tihamér kolléga írt, az pontosan így működik. Felkészültség + lehetőség + cselekvés = siker... 
Ha hiszünk a gazdasági ciklusokban, lesz még időtök megjátszani kettőt-hármat.... Értem, hogy mindent most és azonnal és dögöljön meg mindenki, hogy nem megy, de nekünk sem ment azonnal minden. 
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 15:39
Törölt hozzászólás
#80417
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 20. 15:37
Előzmény: #80415  acdik
#80416
Ennyi!😀
acdik 2020. 07. 20. 15:34
Előzmény: #80410  fogpaszta
#80415
Ehhez nincs is mit nagyon hozzátenni, egyetértek. Minden korszaknak megvannak a maga mélységei és magasságai, nehézségei és előnyei. Lehet siránkozni, hogy régen mennyivel jobb volt, vagy most mennyivel jobb (ki-ki lehetőségei, életkora és megélése szerint) de valójában az a helyzet, hogy aki élelmes, akit erre nevelt az otthon vagy az élet, az mindig fel fogja találni magát. Lásd melós kolléga a fórumon, aki szakmunkásént is jól elboldogul és büszkén vállalja, vagy a panelbárók :) 
tihamer
tihamer 2020. 07. 20. 15:28
Előzmény: törölt hozzászólás
#80414
" képtelen vagy felismerni hogy kizárólag csak szerencsés korban születtél és a saját ügyességednek hiszed a sikered"
Tudod szerencsének azt hívják az emberek, mikor a felkészültség (több 10 millió likvid tőke + tudás) a lehetőséggel (leárazott lakás, ingatlan) egy időben találkozik és cselekszem (foglalózok).
1. Megtalálni,
2. Finanszírozni,
3. Hasznosítani.
Kérdés?
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 15:28
Előzmény: #80412  CyrusTheGreat
#80413
Én tudom, olvasták ncseed értekezéseit a végtelenbe és továbbról.
Tehát ha most megveszed 90 millióért 10 év múlva elpattintod 200-ért, illetve beszedsz érte havi 300K zseppénzt(mondjuk megint kicsit kérdéses kitől).
Esetleg Berlini ajánlja majd vmelyik rokonának, róla se hallottunk már egy ideje, elemér után is akartam már sírni, de végre újra itt van!
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 15:20
Előzmény: #80405  CyrusTheGreat
#80412
Még eszembe jutott még egy scenario, ha válás után egyedül maradsz, de ha például vannak gyerekek, akkor ez már megint nem játszik, mert a hétvégi/akármikor láthatáson nem tudod őket hova rakni. Ha nem voltak gyerekeid, akkor meg gondolom már kialakult valamiféle tárgyi leltárod, hobbid, azokat tárolni meg szintén nem megfelelő a méret. Tényleg elképzelésem sincs, hogy ez kinek lehet elég, bár jártam én olyan lakásban is, ahol évek óta laktak, elvileg értelmiségi foglalkozást űző tulajokkal, mégis, összesen az egész istenverte lakásban volt egy negyed könyvesszekrény, szóval bármit el tudok fogadni, de elképzelni, no, az keményebb dió. 
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 15:09
Előzmény: #80409  Törölt felhasználó
#80411
Eddig csak a Váci út környékén és onnan myíló utcák elején volt konkrét szédülésem és hányingerem, szóval tényleg nem különösebben kell komolyan venni. Mentőállomáshoz közel lakunk, simán végigalszom az éjszakai riasztásokat is. :-)
Igazándiból az jobban zavar, amit az udvarban, lépcsőházban csinálnak, az autók morajlása vagy esetleg Dirac-delta robbanása sem feltétlenül billent ki nyugalmamból, de a visító kölykök, vonuló turista-tahók és magukra hagott háziebek sírására érzékenyebb vagyok. No, meg az udvarra kiszellőzetett Kossuth rádióra.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 20. 15:08
#80410
A mostani napok témájához (azaz mennyivel nehezebb most egy fialtanak mint annó ) egy-két kissebb adalék.
-
Apósomnak most szombaton ünnepeltük a 70.-ik születésnapját. Megkérdezték a vendékek, hogy melyik időszak volt a legjobb az életében. Eléggé meglepő módon azt válaszolta, hogy amikor elment nyugíjba. És sorolta az okokat, amikor gyerek volt akkor nagy szegénységben éltek ( megörökölt, lyukas cipőkben jártak stb.. ) amikor anyóssal összekerültek és nekiálltak építkezni azt mondta az volt a legnehezebb időszak az életében. Elmesélte, hogy volt egy részeges kőműves de amúgy minden munkát ők ( a rokonság csináltak meg ) , még az asszonyok is hordták a betont és ezen kívűl főztek az összes melósnak. Mindezt természetesen munka és gyerekek mellett minden hétköznap munka után és minden hétvégén . Ahogy az ő házuk készen lett ( költői túlzással, mondjuk be tudtak egy szobába költözni ) mentek a rokonságban és álltak neki egy másik háznak.... és ez így ment ki tudja meddig - 10x éven át..
-
Amikor mi ( azaz az ő gyerekeik ) nekiálltunk építkezni akkor én személy szerint egyszerre jártam estin fősuliba, a lányom akkor volt 1-2 éves, akkor nemrég kerültem be egy multi céghez mint mérnökségi technikus ( úgy, hogy előtte biztonsági őr voltam ) és nagyon nagy volt bennem a bizonyítási vágy, hogy ott is megfeleljek. Egy nyeles telket vettünk ahol a nyélnek 42 méter a hossza az utcától. Természetesen arra nem volt pénzük, hogy azt letérkövezzük. Ahogy jött egy komolyabb eső alig tudtunk kimenni az utcára, ezen kívül kerítésre, parkosításra vagy 10 évig nem volt pénzünk. 28 évesen vettük az első autónkat egy 3 hengeres 1000-es Suzukit. És még sorolhatnám....
-
Azt nem vitatom, hogy ha csak és kizárólag azt nézzük, hogy mennyi idő alatt lehet összrekani most egy lakásra valót, valószínű most kicsit több idő kell. De ha az élet minden aspektusát egybe nézzük nem nehezebb most egy fialtanak mint apósék vagy a mi időnkben...
-
És végül meséltem a lányom barátjának após bulijában, hogy mi volt itt a fórumon a rakció amikor vele példálóztam, hogy a mai fiatalok közt is vannak akik kurva sokat dolgoznak egyetem mellett és megmozgatnak mindent, hogy előbbre jussanak. Ott volt a lámyom is és a legnagyobb vigasságot az váltotta ki amikor az volt a szöveg, hogy a "vejed egy világi kujon lehet, hogy ennyi mesét ad el a lányodnak, hogy ide meg oda megy mindig  " :))
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 15:04
Előzmény: #80408  CyrusTheGreat
#80409
Nem hiszek a bűzradarodnak különösebben, te simán beköltöztél volna a városmajor utcába is :)
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 14:59
Előzmény: #80406  Törölt felhasználó
#80408
Gyakran sétálgatunk arrafelé hétvégente, nekem nem volt gázos, még így is, hogy már nincs különösebb vírus-para az emberekben. De zajérzékenység az nálam nem téma, a bűzre érzékenyebb vagyok, abban szerintem jobb a Marczi és környéke. De lehet, hogy csak a hangulat ragadt magával, nekem az Istenhegyi úttal sincs azért különösebb bajom, leszámítva, h majd minden udvarból gyerekricsajt hallottunk, na, az kiveri a biztosítékot :-))
Murdoch 2020. 07. 20. 14:57
Előzmény: #80360  elemerorsos
#80407
Öööö, már azt is megjósoltad tavasszal, hogy nyárra elmúlik a vírushiszti és indul a rakéta ezerrel.
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 14:54
Előzmény: #80404  CyrusTheGreat
#80406
A fillér utca alja biztos nem nyugisabb a marczibányi tér miatt, a teteje jó kérdés, de mivel itt kb duplája az út emelkedés a stromfeldhez képest, itt mégjobban kell zúgatni a szarokat, az biztos. és biztos hagyják el jópár a marczibányi teniszpályát a hegy irányába is :D.
Meg amúgy menj végig street viewn gyorsan a stromfelden is meg a filléren, hol sétálnál szivesebben.
Remélem nem csak "haza" beszélek :D
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 14:51
Előzmény: #80403  Törölt felhasználó
#80405
Konyha - Étkez 4,44 nm. Ez egy vicc, elfér egy mikró meg egy kapszulás kávéfőző és egy kis asztal. Özvegyszálló luxuskivitelben, esetleg a Tinder-randit még felviszed, reggel bedob egy kapszulás kávét és eltakarodik, mire megjön Irénke, a takarítónő. Tényleg nem tudom, mire lehetne ezt használni és kinek. Gyereknek nem gondolnám egyetemre ilyet venni, 30 felett meg ez az életvitel elég gázos. Érthetetlen számomra.
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 14:45
Előzmény: #80402  Törölt felhasználó
#80404
Ez egy nagyon jó kérdés, az egész Németvölgyi Residence koncepcióját nem értem, ennél jóval szebb/jobb lakásokat lehet megkapni és annyira azért nincs jó helyen, az említett Fillér53 is hasonló árszínvonalon megy, szerintem az nyugisabb környék.
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 14:41
Előzmény: #80402  Törölt felhasználó
#80403
Izé, vevőre.
Ez kb egy egyedülállónak elég ebben a kategóriában szerintem.
5nm-es fürdő, mesés, mint egy panelban.
Törölt felhasználó 2020. 07. 20. 14:36
Előzmény: #80395  fogpaszta
#80402
Senki sem akadt fenn amúgy az afaakcio.hu legnagyobb nm-árú lakásán, de azért kicsit ízlelgessük:
D-1-02
98 595 000 Ft helyett
- 4 695 000 Ft kedvezmény
93 900 000 Ft
HELYISÉGALAPTERÜLET
Nappali25,20 m2
Konyha - Étkező4,44 m2
Szoba12,86 m2
Fürdőszoba 14,96 m2
Vendég WC1,22 m2
Közlekedő1,05 m2
Garderobe3,45 m2
Terasz10,56 m2

azaz 54,51 m2 lakótér, 1.72M nm-ár.
A ház so-so, tény h pl a Marinához képest ennek még van is vmi lakópark jellege, cserébe egy még ha nem is a legforgalmasabb, de főút mellett fekszik, elég sokan jönnek le erre a hegyről, mennek fel rá(nem ritkaság a v12 motor se errefelé), némi buszforgalom is van, szóval a nyugalom szigetétől is messze van.
Olyan túl komoly panoráma nem lesz innen, nem mondom, hogy nincs a felső 0.1%-ban kilátást tekintve, de azért a pazartól még odább van érzésre.
Valaki profilozza már le, hogy annó mégis milyen eladóra számítottak?
CyrusTheGreat 2020. 07. 20. 14:22
Előzmény: #80400  Törölt felhasználó
#80401
Kamatcsökkentés ÉS lakásár-csökkenés -> fekete lyuk

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek