Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakal83 2020. 07. 07. 15:46
Előzmény: #78399  sakal83
#78400
Csak Neked:
55-60nm ujszeru tegla 38-43m a 15ben.
Ez a 9ben 45-48m
Panel xvben 26-32m xiiiban 28-36m.
Csak a fejekben van hogy annyival olcsobb a peremkerulet. Volt regebben de mar bocsanat de a kimondottan csoro peremkeruleti reteg kimondottan felarazta az ingatlanjait... plusz hozzateszem hogy a belvarosi ujszeruek minosege sem fenyes de a perembe 2008 elott kimondottan csorokra szabott minoseget kinaltak. Pl a szilas lakoparkban a valaszfalak kartonbol vannak a 18ban a lakoparkok 3/4de megsullyedt es repedezik a haz... es normalis ember ilyen kulonbsegnel bizony nem peremkeruletit vesz. Fokent ha esetleg beesnek a belsokben az arak. 
sakal83 2020. 07. 07. 15:33
Előzmény: törölt hozzászólás
#78399

Ehhez azért tisztázni kell mit nevezel belvárosnak. Én a 6,7,8,9,13,-at. Az 5 kerület nekem sétálóutca.
1. Nem nőttek jobban %-san ezek területek a külvárosihoz képest, csak gyorsabban. Idővel a perem is nagyon drága lett, sőt simán 3-4X-dött egy panel 2015-től, csak később pörgött fel.
2. Ha lecsökken a belváros, a külvárosi is %-ban követni fogja, mert inkább oda irányul a kereslet.
3. A külváros mindig később eszmél. Mind emelkedésnél mind esésnél, mert kevesebb a befektetésre vett ingatlan.
4. Ha válság lesz, akkor a külvárosi zsebek előbb kiürülnek...
Kapitanyur
Kapitanyur 2020. 07. 07. 15:28
Előzmény: törölt hozzászólás
#78398
“... Értelek. Akkor foglaljuk össze a TÉNYEKET:
1. Az utóbbi években a belvárosi lakásárak sokkal jobban nőttek mint a külvárosiak, azaz mostanra nehezebben megfizethetők  mint korábban...”
——
Ez nem teljesen így van.
Utoljára 2018. novemberben vettem lakást a Belváros közepén.
Eredetileg kintebb nézelődtem, 
kintebb akartam venni (hosszútávú kiadásra), 
de már akkor úgy összecsúsztak az árak, 
hogy nekem jobban megérte az ötkerben venni...
900 ezer/nm kontra 750-800...
900 ezer a Dorottya utcában (erősen felújítandó) vs 800 e az Izabella utcában vagy 750 a Nefelejcs utcában.
Ezek a helyszínek, az életminőségbeli különbség összehasonlíthatatlan.
(az más kérdés hogy a végén nem adtam ki, megtartottam magamnak)
———
Tudom, hogy egyedül nem vagyok egy reprezentatív minta, de ha lejjebb mennek az árak, megint az ötkerben veszek, 
szóval picit támasztom az árfolyamot... 
Alexander_Greybeard 2020. 07. 07. 15:04
Előzmény: #78395  Törölt felhasználó
#78397
A turisták túlnyomó része nem konkrét esemény miatt utazik és tölt el vendégéjszakákat.
Az a lényeg, hogy olcsó de kulturált és tiszta helyen el tudjon tölteni 1 hetet. Főznek és mosnak rá egy sajátjától eltérő környezetben. Sétálgat, alszik, benéz ide-oda véletlenszerűen, aztán hazamegy, turnusváltás.
A tengerpart sem azért olyan népszerű mert hirtelen mindenki hajókázik és vízisportol, hanem azért mert teljesen más a környezet és a konyha (de azért rántott csirke és hot dog minden európai part vonzáskörzetében van).
Pénzes turista azért jön ide mert a 4-5 csillagos kiszolgálás sokkal olcsóbb itt, mint a legtöbb békés helyen a világon és ahhoz képest Budapest nem annyival rosszabb. A nemzetközi közeledés is kiváló, maximum 1 átszállás elég bárhonnan és 1 napnál többet összesen csak extrém esetben vesz el a szabadságból. Ha figyel arra (vagyis okosan terelik), hogy csak az 1. és 5. kerületekben sétáljon egy fél napos Normafa + Margit sziget kitérővel, akkor még azt is gondolhatná, hogy ez az egyik legjobb város a világon.
Kicsit olyan ez, hogy a Seychelle-szigetek helyett jó lesz a Kanári is, ha már annyival olcsóbb. Mindkét helyen van 5 csillagos hotel, de a minőség attól még ég és föld viszont a könnyebb utazásért és a kevesebb pénzért már elgondolkozik az ember.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a falusi turizmus az más állat. Ott, ha nem adsz programot az embernek, 24 óra alatt elunja magát. Nem tud csak úgy céltalanul bámészkodni és sétálni, mint egy nagyvárosban.
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 14:32
Törölt hozzászólás
#78396
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 14:25
Előzmény: #78394  Zoltán42
#78395

A nagyon okos sok nyelven beszélő saját lábra álló turisztikai szagértőknek ez lenne a dolga, hogy a minőségi turizmus irányába pozícionálják Budapestet.
Ugye ehhez kéne a szagember, meg ebbe kellett volna az EU milliárdokat belenyomni és jönnének a turisták (majd ha lecseng a vírus).
Mint ott van az az osztrák falu, ami jól néz és ellepik a turisták, mert jön a turista és valamit látni akar, nézni, valami eseménynek a részese akar lenni. Ki kéne találni, hogy miért lenne érdemes a minőségi pénzes turistának Budapestre jönni, mint önálló utazási célpont.
Miközben Budapestet az igénytelen olcsó tömegturizmusra pozícionálták, igaz azt nagyrészben az airbnb "szolgálja" ki meg a lepukkant 3 csilag és az alatti szálláshelyek.
Mégis építik a 4-5 csillagos hoteleket, de fel nem fogom, hogy mitől jönne ide több pénzes turista vagy miért? Azért fognak jönni a turisták mert több hotel épült?
Nem tudom ki volt az a zseni, aki ezt így kigondolta, de nem biztos, hogy ez így összefüggésében működni fog.
Zoltán42 2020. 07. 07. 13:40
Előzmény: #78388  Zoom1
#78394
A turisták kellenek, de az igényesebbek. Ha igénytelen ordibáló turisták vagy hajléktalanok üvöltenek az Akácfa utcában miközben már levegőt is alig kapni a sok autó és kevés fa miatt akkor ahogy ez eddig is történt az emberek elfognak költözni, ha pedig az emberek elakarnak költözni akkor nő a kínálat ha pedig nő a kínálat előbb útobb esnek az árak mint ahogy más a covid előtt estek mert előbb útobb telítődik az arbnb piac. Főleg ha hosszú távon senki nem akar oda költözni akár saját célú ingatlanba akár albérletbe, és most ez a helyzet aki ismeri a belvárost életvitelszerűen nem akar oda költözni. Inkább utazik többet. Persze előbb útobb elfogja érni azt az árszintet a Belvárosi lakás piac ahol már a Nernek is megéri bevásárolni és akkor majd jönnek az új pozitív szabályozások. Hiszen Budapest tényleg gyönyörű és a belvárosi házak is, így hosszú távon nagy potenciál van benne, de most jön egy kis szar időszak. Buda pedig és a pesti külváros népszerű részei nem fognak akkorát esni mint a Belváros ugyanis mások a szempontok jelenleg az egyik befektetési a másik élhetőségi szempont miatt népszerű és élni egy válság alatt is kell valahol ahol nem vegzálják az ember a sötét alakok vagy hajléktalanok ha kimegy az utcára.
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 13:37
Előzmény: #78383  sakal83
#78393

"Viszont tovabbra is kinalcsokkenessel szamolok az erdemi lakasok teren."
A stagnálás meg az enyhén, de egyérteműen lefele tartó árspirál mellett érhetően sokan nem akarják elkótyavetyélni a kéglit, az éxerdobozt, az életük főművét.
A lakásváltással is kivárnak a zemberek, nem sürgős most senkinek, csak kevés embernek. A bérlők is, ha kamatszint alatt tudnak bérelni, akkor jobban járnak a bérlettel a jelenlegi pangó, stagnáló, lassan lecsorgó árak mellett.
Visszatér a 2013 és az előtt időszak, amikor jó kéglit leginkább ismeretségen keresztül lehet szerezni, ha lehetséges ingatlanost kikerülve, mert azok a hiénák csak pluszköltséget jelentenek a folyamatban és általában csak annyi a szerepük, hogy akadályozzák a normális alkut. Mert ugyanis az ő jutalékukat az eladó mindenképpen a vevőn akarja behajtani. A vevő meg érthető módon nem kíván azért plusz 1-1,5m kifizetni, hogy az ingatlanost kielégítse.
CyrusTheGreat 2020. 07. 07. 13:29
Előzmény: törölt hozzászólás
#78392
Egyébként igen, ez már valóban félsiker, az idei év nagyon békésnek tűnik, nagyságrendekkel jobb a környék, kevesebb a tahó is az utcákon. 
CyrusTheGreat 2020. 07. 07. 13:22
Előzmény: törölt hozzászólás
#78391
Ne aggódj, pár hónapon belül a külvárosi bérleti díjak pontosan ugyanolyan zuhanást fognak bemutatni, mint a belvárosi hosszútávú bérleti díjak, amikor szépen kiderül, hogy lófütty lesz itt, nem rövidtávú, az eddigi 3-6 hónapos kiadási idővel játszó tulajok meg elkezdik kötni a 12 hónapos minimum bérleti szerződéseket. Akiknek a külső kerületekben a következő 3-5 hónapban jár le a bérleti díjuk, azok 15%-20%-os diszkonton fogják megújítani vagy újat találni ugyanazon a környéken.
Mindössze a hiszterézist nem veszed figyelembe, prompt adatokból próbálsz következtetéseket levonni egy olyan piacon, amely híresen nagy tehetetlenséggel mozog.
Zoltán42 2020. 07. 07. 13:16
Előzmény: #78388  Zoom1
#78390
Igen rövidtávon ez a céljuk, a Neres szállodai holding megsegítése. De a belváros jelenleg csak a befektetési ingatlan piacra épít ami azért hiba mert pl bármikor jöhet egy vírus megint vagy bármi ami a turizmust kettébetöri miközben még mindig rengeteg a szociális bérlakás ahonnan a Mari nénik meg a Pista bácsik nem akarnak elköltözni, de a legkisebb kis zaj is zavarja őket, természetesen a forgalomcsillapítás és a sétáló utcák kialakítása ellen is ők tiltakoznak a leghangosabban mert félnek, hogy akkor sok lesz a terasz és sajnos mivel ők szavaznak és döntik el a választásokat így ez egy nagyon nehéz ügy, de az egészen biztos, hogy a jelenlegi forma ahogy a belváros üzemel beleértve a hajléktalanokat /kétes alakokat a sok autót nulla zöldövezetet betonból áradó meleget fentarthatatlan. Élhetővé is kell tenni. Próbálj meg Budán valamelyik zöldövezetbe emeleti tégla lakást venni 50m alatt, szinte lehetetlen mert élhető, kínálat sincs leszámítva a földszinti vagy a forgalmas útszakaszok melletti lakásokat. Senkit nem érdekel, hogy milyen megtérüléssel tudná kiadni. Most a vírus és a Ner mohósága adott egy lehetőséget, hogy a Belvárost élhetőbbé és ezáltal értékesebbé válság állóbbá lehessen tenni. Neres érdekek /Covid ide vagy oda ez a fura katyvaszt igénytelen turistákkal szociális rászorult lakókkal nagy autós forgalommal nem működött volna hosszú távon egyébként sem.
OlafGrof 2020. 07. 07. 13:07
Előzmény: törölt hozzászólás
#78389
Szerintem a lakas arak egyutt fognak mozogni, de osszessegeben a belvarosi ingatlan piac fog nagyobbat esni, (hazak, sorhazak, telkek a kulvarosban vannak es nagyon ugy nez ki h nem kovetik le olyan utemben a belvarosi ingatlan ar csokkenest)
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 07. 12:52
Előzmény: #78385  Zoltán42
#78388
Nem akarják a turistákat kisöpörni, szó sincs erről. A mostani gazdasági helyzetben nem ez a cél, még az sem, hogy megszűnjön a bulinegyed. 
A rt kiadás szabályozása, és ezzel a vendégeket akarják átterelni saját érdekeltségű hotelbe, panzióba. Elsősorban erre megy ki, ahogy én látom. 
desecn 2020. 07. 07. 12:32
Törölt hozzászólás
#78387
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 07. 12:21
Előzmény: #78383  sakal83
#78386
Volt egy időszak, amikor Bp-en megjelentek plázák, mint gombák az erdőben eső után, úgy jelentek meg a modern bevásárlóközpontok is. Sok kis bolt bezárt a krt-on, mert megváltoztak a vásárlási szokások, és  átköltözött az új helyre. Viszont a belső részeken ez nem azt jelentette, hogy megszűnt az élet, megmaradt az átmenőforgalom, és átadták helyüket másoknak, akik láttak benne lehetőséget. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ahol kis helyen sok ember van, ott mindig lesz kereslet ingatlanra, és mindenféle szolgáltatásra. Ezek az ingatlanok, átmenetileg olcsóbbak lesznek szerintem is, de később ez beáll, és a piac egy idő után fel fogja szívni ezeket. 
Zoltán42 2020. 07. 07. 12:20
#78385
Már nem az van mint régebben, ma már kb senki nem akar a belvárosban lakni nemhogy a családosok, de még a fiatalok sem érthető okokból. Zajos kocsmák részegen okádó turisták vagy hajléktalanok, egy nagy parkoló az egész nulla zöldövezettel.  A Budai vagy a Külvárosi lakáspiacot nem fogja érinteni mi lesz az Arbnb-vel, ott eddig is hosszú távra béreltek. Persze nekem is pár ismerősőm aki nem ismerte a belvárost beköltözött a fityingekért kiadó volt Arbnb lakásokba kívétel nélkül mindenki 1-2 hónap után menekült onnan. Hiába szép a festés meg az ikea bútorok ha élhetetlen a környezet. Zöldövezet/Vízpart itt akar lakni most mindenki. A Belváros pedig most egy jó lehetőség előtt áll ha az Arbnb egy részét és az igénytelen turistákat a hajléktalanokkal együtt sikerül onnan kisöpörni és egy forgalom csillapítással egybekötött sétáló utcás övezetet kiépíteni akkor hoszú távon nagyon felértékelődhet sokkal jobban mint ebben a formában ahogy most működik.
sakal83 2020. 07. 07. 12:20
Előzmény: #78383  sakal83
#78384
sakal83 2020. 07. 07. 12:09
Előzmény: #78377  CyrusTheGreat
#78383
Szerintem is ez varhato. De a peremben a lakasoknal mar el is kezdodott. Viszont tovabbra is kinalcsokkenessel szamolok az erdemi lakasok teren.
desecn 2020. 07. 07. 11:58
Törölt hozzászólás
#78382
desecn 2020. 07. 07. 11:56
Törölt hozzászólás
#78381

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók