Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
impudent 2020. 06. 21. 12:29
Előzmény: #76519  Alexander_Greybeard
#76520
Nem Nékik sikerult hanem aki ert az it ho az mog tudja oldani.
A masik hugy nem oldottak mog semmit csak tobb dogot lat az apeh es sok csalu mögijedt ennyi.
Egyébként meggyözödésem hugy törvénytelen ai illen fokú adatgyűjtés amit az apeh csinál
Alexander_Greybeard 2020. 06. 21. 12:24
Előzmény: #76512  Törölt felhasználó
#76519
Azért mondasz ilyeneket mert nem tudod, áfa esetében mekkora problémákat sikerült megoldaniuk szinte tökéletesen. 6-10 év munka volt, de vaskosan kifizetődött. Már más országok is érdeklődnek, hogy megvennék a megoldást készen.
Ebben a rendszerben csak azt kellene követni, hogy ki lakik az adott ingatlanban és milyen jogcímen. Ha üresen áll mert nincs bejelentve oda senki, akkor adót fizet arra a napra a tulajdonos a tulajdoni hányadának arányában. Bankok jelzálog útján élő tulajdona adómentes. Ez is 5-10 év munka lenne, mire tökéletesen működne de a befektetett pénz már abból visszajönne, hogy nem lehetne fű alatt kiadni ingatlant.
Az sem igaz, hogy Viktorék nem szeretik a macerát. Az új áfa-rendszer, online kassza és ekáer rengeteg pénzbe és időbe kerül a cégeknek minden hónapban. Cserében a jobb ellenőrzés hatására évente 1000-1500 milliárd forinttal több áfabevétel keletkezik. Igen, évente. Ennyi pénzért megéri szívatni a cégeket, azok úgy sem szavaznak 2 évente. 
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 11:45
Előzmény: #76514  Törölt felhasználó
#76518
Ilyen összegért nem első lakásvásárló szokott venni. A vevő eladott 1-2 túlárazott sz.r panelt maga is és abból vette vagy eladott egy nagyobb szintén jó drága panelt és felmarta a babaváró + csók ingyen milliókat. Amikor a qrmány helikopterből szórja a zemberekre a milliókat, akkor könnyelműen szórja a milliókat, tízmilliókat olyanok is, akik egyben addig nem láttak 1 milliót se még életükben. Esetleg filmen láttak, de 57 milliót kiadni lakásra a helikopterpénzből az könnyen megy.
impudent 2020. 06. 21. 11:39
Előzmény: #76512  Törölt felhasználó
#76517
Én egyedul mágoldum ha valaki főkér.
Amiko fővázulum a megoldást millen adatbázis losz pontusan utana gyun a programozas haluzati kialakitas technikai mágvalusítás.
Az elsu fále a lágértékesebb mert ahho kevesen értenek a szervezésho
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 11:37
Előzmény: #76515  CyrusTheGreat
#76516
Az árnövekedės reménye nélkül nem vennének ingatlant. Lakni elegendő lenne bérelni is. 
CyrusTheGreat 2020. 06. 21. 11:31
Előzmény: #76514  Törölt felhasználó
#76515
Az idézet a vételről szól, a belépőről hadovál a szerző. Tessék, nem ingyen volt a belépő, Kézcsókom, mikor lesz növekedés?! Egyik piac, incl. Ingatlanpiac sem úgy működik, mint amit a szerző állít.
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 11:14
Előzmény: #76513  CyrusTheGreat
#76514
No de annak az 57 M-s ingatlannak volt egy eladója is. Ő vajon mit gondolt az eladás pillanatában? A vevő vajon mit gondolt a vétel pillanatában? Az eladó arra, hogy jó üzlet volt neki az ingatlan, mert nyert rajta. A vevő arra, hogy jó üzlet lesz neki az ingatlan. Mondjuk a vevőnek nem jött be, de bizonyára ezt gondolta a vételkor. Utólag derült ki, hogy tévedett, ő ezt előre nem gondolta volna.
CyrusTheGreat 2020. 06. 21. 11:05
Előzmény: #76511  Törölt felhasználó
#76513
Igen, az ingatlanpiac ingyen ad mindent - még a tavalyi csúcstartó 57M-es vizafogói panel vevője is ingyen kapta a 15%-os bukót kevesebb, mint egy év alatt. Az ingatlanműhelyes urat egyre nehezebb komolyan venni.
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 10:44
Előzmény: #76510  Alexander_Greybeard
#76512
120 ezer bérbeadott lakás van csak Budapesten. 900 ezer lakás egyébként. Képzelem azt a nyilvántartást, ami ezt megoldja, mikor a kukák nyilvántartását nem tudták egy évig megcsinálni. Azért ahol van néhány tulaj, meg haszonélvező, meg 1/2-ben a követeléskezelő a tulajdonos, mert nem fizették a hitelt, azt hogy oldanák meg őskáosz nélkül? Egyszerűen sehogy. Mire összerakják, már nem is lesz naprakész, aztán majd lesz kb 300 ezer ügy az adminisztráció rendbetétele miatt az önkormányzatnál, amire semmi kapacitás nincs, se technikai, se emberi. És mi lenne a haszon rajta összességében? Semmi, többe kerülne az adminisztrációja, mint maga a bevétel. Viktorék nem szeretik, ha az adózás macerával is jár.
Ebben a formában nem lesz ilyen egyhamar.
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 10:34
#76511
Ingatlanműhelyes csávó összefoglalta a lényeget, érdemes átgondolni.
"Pénzből lehet pénzt csinálni. Ez igaz az ingatlanok világában is. A belépőnek ára van. Borsos ára. Ha az ingatlan nem lenne vagyon, nem lenne megtakarítás, ha nem gyarapodna ingyen, akkor nem is lenne nagyon értelme, hogy birtokoljuk. Akkor bérelhetnénk életünk végéig és még nem is panaszkodhatnánk, hogy mennyire, de mennyire szükségünk van a saját ingatlantulajdonra. Ingyen szeretnénk ingatlant, hogy utána ingyen növekedjen az ára. De azért, hogy ingyen növekedhessen az ára, az ingatlant nem lehet ingyen adni. Az ingatlanpiac lehet, hogy ingyen ad, de a belépő nincs ingyen."
Második hatalmas igazság: "Nem tesz semmit a tulajdonosa és közben egyre többet ér. Ez olyan igazságtalannak tűnik addig, csak és kizárólag addig, amíg nem tartozunk ezek közé a tulajdonosok közé. És bizony közéjük akarunk tartozni pont azért, amit egyébként igazságtalannak tartunk."
Alexander_Greybeard 2020. 06. 21. 09:53
Előzmény: #76498  PBoborjan
#76510
Üres telek után is fizetsz telekadót. Ha kivettél földet a közösből de semmi hasznosnak nem ad otthont, akkor fizetsz. Ugyanez a logika érvényes lehetne a lakáskiadásra is. Szabályozni baromi egyszerű lenne. Bérlőt/tulajt arra kell sarkallni, hogy napra pontosan jelentse, mikortól hol lakik éppen, a többi mehet automatikusan. Közös képviselőket be lehet vonni a jelentésbe, ha valami ok miatt a lakó nem tud jelenteni.
Tekintve, hogy nem forgalmi/jövedelem adóról beszélünk, nem lehet áthárítani egy az egyben a bérlőre.
Fehéredne a piac, több lakás lenne a kínálati oldalon, csökkennének a szar lakások árai, a jók pedig maradnának drágák emelkedés nélkül. Üres, lepusztult lakás felújításának költségével lehetne csökkenteni az adót.
Utópisztikusan hangzik de egyrészt áfa esetében nehezebb dolgokat oldottak meg másrészt amúgy is rendőrállam felé haladunk.
Alexander_Greybeard 2020. 06. 21. 09:34
Előzmény: #76506  buyandhold
#76509
A kínálati oldal az adót mindig megpróbálja egy az egyben áthárítani de az adócsökkentést mindig megtartja magának. Ezért nem lehet piacot csak adópolitikával szabályozni. Pl. lakásbérleti díjak nem csökkentek a szocho kivezetése után, sertéshús ára sem csökkent a kedvezményes áfa miatt.
Kereslet-kínálat van. Ha ebbe belenyúlnak fentről, akkor a többség szinte biztosan rosszul jár. Kommunizmus is azért nem műkődött mert vannak dolgok, amiket nem lehet szabályozni. 
Murdoch 2020. 06. 21. 09:04
Előzmény: #76500  PBoborjan
#76508
Na igen, azért India eléggé kettős, rettenetes szegénység + rettenetes gazdagság, bár lassan mi is ide jutunk. De semmiképpen nem normális ahogy élnek, voltam ott sokfelé, lehet, hogy kevés a hús, de az ország fele szemétdomb, európai szemmel nem éppen jó viszonyítási alap.
johai 2020. 06. 21. 08:45
Előzmény: #76505  CyrusTheGreat
#76507
Igen,ugy tunik a nepnek minden jo,mindent meg lehet vele csinalni amig van mit enni.
Ezzel el vissza a hatalom,es minnel nagyobb a mozgastere,annal jobban,lathatjuk a diktaturara  hajzo rendszerek elszaporodasat.
Itthon pl megszoritjak a varoskat virusra hivatkozva,kozben 35%-al felemelik az allamtitkarok fizeteset,es kikoti jogot vasarolnak Triesztben 8md forintert......
Trianonnal kapcsoltan ugy tudom nem volt jelen Magyar kuldottseg a dontesnel,amit egy verbajos ember befolyasolt,igy akarata szabadon ervenyesult
Ennyit a magyar uralkodo osztalyrol,amit ugye most akarnak ujra megteremteni......nem tudom ki hogy van vele,de ilyen emberek ismet??
buyandhold 2020. 06. 21. 08:35
Előzmény: törölt hozzászólás
#76506
minen honapban valaki felveti ezt a temat: nekem nincs semmim, ezert mindenki adjon be mindent a kozosbe....
1. utalom a komcsikat, a komcsi eszmeket, eddig nem sok jo szarmazott amikor ezek kerultek hatalomra
2. utobbi idoben csokkent: illetek, albi dij utani ado, sot az egyszamjegyu adot akarja a jovoben, tehat pont hogy csokkentik a terheket
3. barmilyen ado azonnal at lenne haritva a berlore termeszetesen
CyrusTheGreat 2020. 06. 21. 07:49
#76505
Az a bajom, hogy minden forradalmat a történelem során kiprovokáltak. Régi, gyerekkori félelmem a proletár-forradalom (köszönhetően egy rajzfilmnek), szóval rohadt mérges és feszélyezett vagyok a jelenlegi helyzet miatt, elég sok veszteni valóm van. De ha ez tényleg egy pár kretén hasitasis “háziúr” és írástudatlan angol tahó miatt tör ki, akkor még mérgesebb leszek, mert ezt simán kehetett volna kezelni - egy masszív éhezést nem lehet. Az online térben is érzòdik a hangulatváltozás, a tömegkultúrában dettó (gyengébbek kedvéért, a zeitgeistot immár nem a Wall Street farkasa adja, hanem a Joker és az Élősködők).
Ugyanez a bajom Trianon 100-adik évfordulója kapcsán, nem vesszük észre, hogy a kivándorlás kikényszerítésével ugyanott vagyunk, mint a dualizmus idején a nemzetiségek jogfosztásával és marginalizálásával - hasonló lesz az eredmény is. De majd lehet építeni ismét emlékműveket. Sebaj, a népnek ez jó, úgy tűnik.
ZsoltUdvariDeeloo 2020. 06. 21. 01:25
Törölt hozzászólás
#76504
ZsoltUdvariDeeloo 2020. 06. 21. 01:23
Törölt hozzászólás
#76503
Fagylaltárus 2020. 06. 21. 01:10
Előzmény: #76500  PBoborjan
#76502
Te nem érted amit olvasol, én munkáról beszéltem, bérről. Hogy abból legyen rendes hús, étkezés.
S mi van akkor ha Indiában ez van? Nekünk is indiai bérért kéne dolgozni vagy mi?
PBoborjan
PBoborjan 2020. 06. 21. 01:09
Előzmény: #76499  OlafGrof
#76501
Jó éjt, lépek én is.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek