Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
plumoza 2020. 05. 20. 15:02
Előzmény: #72696  impudent
#72700
Csak mondjuk a pénznyomtatás amerikában nem a politikusok kezében van.
Swixx 2020. 05. 20. 14:55
Előzmény: #72697  Törölt felhasználó
#72699

Úristen. Ez a cikk valami nagyon beteges katasztrófa. Elég nagy baj lehet az ingatlanpiacon, ha már ilyen cikket le kell közölni, hogy tagadják a nyilvánvalót.
Éppen csak az hiányzik belőle, hogy a legjobb stratégia, ha a lakásnézéshez 10 millió kp-vel érkezik az érdeklődő, mert a lakáskínálat szűkössége miatt csak így van esélye otthonra találni.
Placi82 2020. 05. 20. 14:45
Előzmény: #72697  Törölt felhasználó
#72698
Ingatlanműhely es srac mindig eltalalja az ellenkezőjét a dolgoknak😀. Amikor arrol irt folyamatosan, hogy vege az ingatlanpiaci növekedésnek akkor meg siman duplaztak az árak 🤣. Amikor meg azt irja hogy vasarlasi kenyszer van, akkor tuti eladoi kenyszer lesz 🤣
Törölt felhasználó 2020. 05. 20. 14:20
#72697
Ingatlanműhely szerint az ingatlanpiacon nem eladási kényszer van, hanem vásárlási kényszer. Szerinte a vevő van érzelmi kényszerben.
https://ingatlanmuhely.reblog.hu/vasarlasi-kenyszer
Szerintem ez így csak részben igaz. A jelenlegi kínálatot látva a vevők egy része nem lesz érzelmi kényszerben szerintem, mert a rossz beosztású és vagy rossz állapotú ingatlanokba nem fog beleszeretni senki. Lásd, Murdoch se szeretett bele a 100 millás házakba, hogy még ráköltsön legalább 20 milliót.
A befektető pedig nem egy beleszeretős fajta, hanem konkrét elképzeléssel keres valamit. Airbnb-sek konkrétan az olcsó felújítandó belvárosi földszintit, Tibor a 3 külön szobás angyalföldi panelt, én is vennék majd egy két különnyíló szobás, nem földszinti, nem udvari, Hungárián belüli, mellékutcában levőt. Ha jó áron jött egy szembe, akkor megvették és meg is fogják venni. De Tibor se fog érzelmi nyomás alatt többet fizetni, mint amit a matek mutat, és én se, az biztos.
impudent 2020. 05. 20. 13:48
#72696
azé fontos a fogalmakat tísztázni hugy lássuk millen szemét csalást végeznek a politikusok a pénznyomtatással BÉKEIDŐBEN szándékosan és NYÍLTAn ( nem úgy mint a királyok ) rombolják a pénzbe vetett bizalmat egy olyan pénzét ami a bizalmon alapul.
Törölt felhasználó 2020. 05. 20. 13:39
Előzmény: #72691  Alexander_Greybeard
#72695

Ha a csokra meg a babaváróra gondolsz, mint pénzbőség, akkor az a történet nyilván úgy fog folytatódni, hogy eddig roham volt és aki tudta és megtehette már felvette a jövőben viszont az új belépőkre lehet számítani, nade ugye elkezdődnek a válások az érintettek körében és letelik a gyerekvállalási türelmi idő is 4 év múlva.
Van évente 50e házasság kb, most kicsit több volt a babaváró miatt, mert sok fiatal előrehozta (lesz is böjtje neki később), ebből 15e kb újra házasodás, tehát kb évi 35e új ügyfélre lehet számítani. Azt nem tudom megmondani, hogy ebből a 35e-ből vagy 50e-ből mennyien vannak, akik jogosultak babaváróra vagy csokra, tippeljünk, hogy kb 30e, de még legalább 5e pár kiesik, akik nem tudják legalább a minimálbért felmutatni, tehát szerintem a 25e egy jó szám. 
Ez se kis létszám egyébként, de ugye ehhez még kell hitel, pesten sok hitel. 25e-ből 5e kb a pesti, miközben kb 30e eladó lakás van folyamatosan. Önerőt meg a nagy többség meg csak sok év alatt tud összekaparni. Befektetők eltüntek, mert ilyen árszinten csak egy idióta fektet be.
Számít valamit ez az évi 5e házaspár nyilván, de ez kevés még a zárak megtámogatására is, mert rajtuk kívül nem sokan lesznek akik az önerőt képesek lesznek összekaparni és utána hitelképesek lesznek. Befektetőkről meg beszéltünk, hogy csak egy idióta vesz ilyen árszinten lakást.
Az újabb gondok is viszont lassan elkezdődnek, hiszen a qrmány támogatási rendszere a családra épít, egy olyan társadalomban, ahol évi 18-20e válás történik. Nyilván ezek nem mind érintettek a babaváróban vagy a csokban, de évről évre egyre többen lesznek az érintettek. Ahogy ugye az 5 év is letelik és nagyon sok vállalt gyerek nem fog megszületni és csak abban bízhatnak, hogy a qrmány nem lesz aktív a pénz besöprésében, de egy olyan helyzetben.
Tehát az 5e család, akit elért a pénzeső valójában még kevesebb, mert a kinálati oldalon meg megjelennek százas, később ezres számban azok az érintettek, akik elválnának és szabadulnának a kéglitől meg a hiteltől, illetve 4 év múlva azok lesznek gondban, akik eltapsolták a pénzt, de gyerek mégsem jött. 10 mihály már olyan méretű összeg, amire rámehet a család lakása is, még akkor is, ha nincs rajta jelzálog a babaváró miatt, mert ugye az hitel és vissza kell fizetni, akkor már emelt kamattal meg az egyszeri nagy összegű visszafizetés, amit előír a törvény ilyen esetben vajon mennyi idiótát fog a földbe állítani, akik eltapsolták a pénzt közben? Lesz itt olyan rinyálás, meg tüntikézés, hogy ők babaváró károsultak, hogy az nem igaz.
johai 2020. 05. 20. 13:32
Előzmény: #72692  Murdoch
#72694
Válság van,hiába ment vissza a tőzsde amcsiknal,pont az mutatja a buborékot.
És amikor pukkan csúnya dolgok történnek.
*
Igazából az lett volna az egészségesebb ha nem avatkoznak be,és hagyják korrigálni a piacokat,mert így ez egy nagy semmi,semmit se értek el a resttel.
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 13:26
Előzmény: #72692  Murdoch
#72693
A linkelt térképen is látszik, hogy nagy változások vannak. Berakom újra, hogy ne vesszen el mert tanulságos.
https://alapblog.hu/wp-content/uploads/2020/05/MO.png
Murdoch 2020. 05. 20. 13:22
Előzmény: #72691  Alexander_Greybeard
#72692
A keresleti oldalt meg sikerült felezni... legalábbis a fővárosban. 
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 13:13
Előzmény: #72690  Törölt felhasználó
#72691
Egy szóval sem mondtam, hogy a pénzbőség (csok, babaváró, alacsony kamat) jó volt vagy igazságosan volt elosztva. Csak arra céloztam, hogy lett pénz a rendszerbe - sokkal több is, mint amit a kínálat mennyisége és minősége megkövetelt volna - és ezt a kínálati oldal be is söpörte.
Törölt felhasználó 2020. 05. 20. 13:07
Előzmény: #72688  Alexander_Greybeard
#72690

Pénzbőség, na persze. Bizonyos körökben, igen. A pesti átlagbér meg 300 nettó, amiből egy 2-3-4 tagú család havi megtakarítása a legnagyobb jóindulattal se több havi 200-250e-nél és ebbe már beleszámoltam a bérleti díjat, amit később hiteltörlesztésre lehet fordítani. A nettó megtakarítás meg 100-150e a spórolós családoknál, akik a szűk kisebbséget képviselik. Ebből lehet önerőt gyűjteni, meg persze akik megkaphatják, azoknak jön a babaváró, de akkor az onnantól -50e megtakarítás havonta, mert azt is fizetni kell, hiszen hitel a 2. vagy 3. gyerekig.
A vidéki átlagbért meg inkább hagyjuk. Fiatal tanár házaspár rokonaim kapnak 2x220 bruttót, kb 300e nettó marad nekik. Ez a bér már egzisztenciának számít ott, főleg mert a teljes összeg bejelentett és nem 4-6 órára vannak bejelentve + zsebbe.
Ami történt, hogy ugye az elöregedés és a kivándorlás miatt megszűnt a munkáltatók korábbi kényelmes helyzete, amikor egymás sarkát taposták a jelentkezők és főleg leginkább emiatt kénytelenek voltak a béreket emelni, csakhogy a kiindulási bérek olyan szégyenletesen alacsonyan voltak, hogy még ezzel az úgymond nagy bérrobbanással is csak eddig lehetett jutni és most vége is a történetnek.
Tény és valóság, hogy volt egy felívelő szakasz, amikor egyre többen tudták megugrani a lécet és az egyre drágább lakásokat megvenni, de ez egy lezárt fejezet most már és sok sok évig nem lesz ebben javulás, sőt már a szinten tartás sem lehetséges valószínűleg.
Azt meg továbbra is figyelembe kell venni, hogy önerőt összeguberálni meg utána hitelt törleszteni kb akkora összegig tudnak a zemberek, amennyit félre tudnak tenni havonta és ez elég siralmas mértékű. Persze, lehet nadrágszíjat meghúzni, de akkor jönnek a házasságon belüli balhék és válások.
Qrvára elment mindenki a falig aki ilyen eszetlen áron vett lakást meg felmart minden csokot meg babavárót és a keserves része még csak most következik a történetnek.
2008 után az ismeretségi körömben sok válás volt anyagi problémák miatt.
A pénzbőség ezen nem fog segíteni, mert nem az egyszerű dolgozóknál csapódik le, náluk csak egy nagyon kis rész jelentkezik majd, sőt a mostani helyzetben lehet, hogy a bérek szinten tartása is már túlzott elvárás lesz. Hanem arra lesz jó a pénzbőség, hogy a lölő majd 20m-el hosszabb yachtot tudjon venni.
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 13:00
#72689
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 12:43
#72688
De én ezt a defláció/infláció témát abbahagyom mert túl bonyolult egy fórumhoz, ráadásul itt lakásokról kellene beszélni. Mondjuk ott is meg lehetne említeni a hirtelen pénzbőség áremelő hatást. :D
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 12:39
Előzmény: #72683  Placi82
#72687
Igen, az is lehet infláció, ha a pénzkínálat növekedik meg a termékkínálathoz képest, de arany vonatkozásában ez ritka. Nekem Musa király aranyosztogatása a kedvencem, amivel tönkretette egyiptom gazdaságát sok évre. :D
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 12:32
Előzmény: #72682  Placi82
#72686
De nem azért bányásszák mert van rá kereslet? Ha senkit nem érdekelne az arany, akkor 0 értéke lenne, ha csak néhány ipari vállalatot, akkor meg sokkal többe kerülne 1 uncia a méretgazdaságosság hiánya miatt. 
Az államok papíron szavatolták a beváltást, valóságban sosem volt elég aranyuk erre.
A pénzrontás pedig egy inflációt csökkentő eszköz. Adott termékkínálatra nincs elég arany, árak mennek az égbe (ez az infláció egyszerűsítve), valamit csinálni kell mert több pénz kell. Marad a pénzrontás, hogy legalább darabra elég érme maradjon. Aztán majd jön az összeomlás vagy elveszik mástól az aranyat.
A kamat(láb) csak egy eszköz arra, hogy a pénz időben eltolt értékét megállapitsd. A diszkont kamatláb megállapítása a nagy tudomány, ebben van benne a várható infláció, a kockázatok, az elvárt hozam stbstb. A pénz értéke önmagában mindig is a bele vetett hit marad.
impudent 2020. 05. 20. 12:24
Előzmény: #72684  impudent
#72685

az infláció mint fogalum csak a XVIII században jelent meg az érték nélküli pénz vonatkozásában.
impudent 2020. 05. 20. 12:23
Előzmény: #72681  Alexander_Greybeard
#72684

ez szakmai kérdés ,nem tehetek rúla hugy pongyolán fogalmaznak de más a pénzrontás és más az infláció.
Placi82 2020. 05. 20. 12:19
Előzmény: #72681  Alexander_Greybeard
#72683
Az egyetlen eset mikor nem penzrontasbol szarmazo, minimalus inflacio volt Romaban, mikor Traianus csaszar meghoditotta Daciat, es megszerezte Decebal kiraly kincseit, ami valami sok tonna volt, nem emlékszem mennyi 😀. 
Placi82 2020. 05. 20. 12:15
Előzmény: #72674  Alexander_Greybeard
#72682
Nono. Azert van par tévedés, az elso penzronto Romaban, Nero volt, aki az Aerus aranytartalmat, es a denarius ezust tartalmat a töredékere csokkentette, ezt nem lehet inflacionak hivni. Amugy ezert bukott meg, nem Róma felgyujtasaert, ami nem bizonyitott. A masik, hogy a papírpénz, aranyra torteno bevaltasaert az allam szavatolt, igy korlatlanul se lehetett higitani.
Es harmadsorban a mai napig, 1 uncia 0.9999 es arany eloalitasa a banyakbol, modern gepekkel, ma is kb 1200 dollarba kerul, tehat valos ertek van mogotte, nem, lehet peldaul a semmibol 3000 tonnat eloallitani. Ugyhogy a mai modern papirpenz erteke semmi mas mint a KAMAT! 
Alexander_Greybeard 2020. 05. 20. 12:13
Előzmény: #72679  impudent
#72681
Ez csak egy cikk a sok közül, mindegyik így nevezi. Mindenki téved csak te nem?
Az arany értéke is kereslet-kínálat függvénye. Ha egy adott országban bezár a bánya mert kimerítették, akkor az aranypénzük felértékelődik határokon belül mert hirtelen senki sem akar megválni tőle. Cserébe az árak is emelkednek (tévesen ezt hívja a köznyelv inflációnak pedig ennél komplexebb) mert ugyanannyi termékre kevesebb pénz jut. Ha elfoglalnak egy másik országot vagy találnak új bányát, akkor a pénzkínálat kb. egy szintre kerül a termékkínálattal, az árak normalizálódnak. Másik módszer, hogy egyéb fémekkel keverik a pénzt, így a pézmennyiséget egy szinten lehet tartani a termékkínálattal, de akkor meg az uralkodóba és az országba vetett hit csökken.
Az infláció egy kereslet-kínálati fogalom. Amíg annyi pénz van a gazdaságban, amennyit az fel tud szívni, addig nincs gond. Ha több, elértéktelenedik minden, ha kevesebb, leáll a gazdaság. A jegybankok azért vannak, hogy kiszámolják mekkora pénzmennyiség kell. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek