Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 21:49
Előzmény: #52759  Bandi_ujonc
#52760
Persze, mert te meg a világfájdalmad meg a bezzeg tótok. Hagyjuk már ezt a távmunkát, mint kitörési pont. A bezzeg tótóknál mennyien távmunkáznak, ha olyan super az infrastruktúra a hegyi falvakban?
Bandi_ujonc 2019. 11. 26. 21:44
Előzmény: #52756  Törölt felhasználó
#52759
Olvasd újra azt a pár szóból álló hozzászólásom, ahol bátorkodtam leirni a tavmunkat. Feleslegessé tette volna ezt a sok középszerű ha ertoen olvasod. 
Bandi_ujonc 2019. 11. 26. 21:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#52758
Azt hiszem nem veled fogok erről hosszasan eszmet cserélni. 
Bandi_ujonc 2019. 11. 26. 21:40
Előzmény: törölt hozzászólás
#52757
Te mit csinálsz forumozason kívül? Régen mit csináltak? Miért a kihalt faluból kell kiindulni? Egyébként nem kell annyit szórakozni, potcselekves. Fórumon is túl sokat logtok. Trianon óta nincs polgárság de minden nyírségi paraszt hirtelen hoborog hogy ugyan mit lehet vidéken csinálni este. Rendkívül sok a színház bérletes közöttük. 
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 21:40
Előzmény: #52754  Bandi_ujonc
#52756

Te dobtad fel, hogy távmunkázzanak a falvakban. Elmondtam, hogy mi lenne a minimum elvárás, hogy bárki komolyan gondolkodjon ilyenben.
Nem általánosságban beszélünk arról, hogy ja, jó lenne kiépített infrastruktúra minden faluban, de jelenleg nincs. Ha távmunkát emlegeted, mint kitörési pont, akkor kiröhög mindenki, akit falura akarsz leküldeni a jelen helyzetben. Télen nincsenek utak, leszakad a távvezeték fél napig nincs áram. Szóval akkor legyen generátora is, mert több mobil előfizetése, hogy valamelyik talán elmenjen gprs-el, hogy legalább a leveleket el tudja olvasni. Na ja, elméletben nagyon romantikus a faluból, jó levegőben (kivéve télen, amikor minden éghetőt eltüzel a jónép) dolgozó távmunkás, Gyakorlatban meg ez egy baromság.
Legyen szuper infrastruktúra a világ végén is először, aztán talán. Persze akkor is csak maximum néhány hóbortos menne le egy kis faluba távmunkázni. Ez van, lehet nem szeretni, de attól még ez van.
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 21:39
Törölt hozzászólás
#52755
Bandi_ujonc 2019. 11. 26. 21:30
Előzmény: #52753  Törölt felhasználó
#52754
Nem az a normális ha van infrastruktúra? Úgy beszélsz róla mint egy elkényeztetett gyerek kivansaga. Te fordítva vagy bekotve. Az egész országban gyakorlatilag használhatatlan az úthálózat, nem győzik foldozni a több évtizedes szarokat, de szart se ér, kraterek, gyurodesek stb. Gurulj át a lesajnalt szlovakokhoz kis falvakban jobb az út mint nálunk megyeszekhelyeken. 
Hozzá szoktál a szarhoz, olyan régóta szaglaszod. 
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 21:20
Előzmény: #52744  Bandi_ujonc
#52753

A mezőgazdaságban lenne fantázia egyébként, de elmondom mi a gond, ahogy nekem is elmondták. A szántóföldi gazdálkodás már most is rohamosan összpontosul és nagyon kevés embert foglalkoztat, ráadásul nálunk nincs egész évben munka a földekkel. Lehet mégsem voltak akkora hülyék a bolsik a téeszesítéssel, csak a megvalósítás volt nagyon nyers és durva és megelőzte a korát, amikor a fejlettebb gépesítést? Egy önjáró "okos" traktort ha vissza lehetne vinni a téeszesítés korába :) A téeszcsé elnök felajánlotta volna akkoriban a falu összes szüzét érte :)
Amik munkaigényesek, azok az üvegházak, specifikus növénytermesztés (pl biokertészet, dísznövények) állattenyésztés. Most olvastam, de meg nem mondom melyik cég, talán a madaras teszkó vagy metró, hogy egy magyar vállalkozótól vesznek nagy mennyiségben kivit, de qrva sokat. Egy zalai vállalkozótól, néztem is, hogy kivit? meg fügét? Na ezek is biztos elég sok melóst eltartanak (gondolom).
Ami ezzel gond, amennyire én tudom, hogy persze ezek ígéretes lehetőségek lennének és sok embernek is munkát adnának, csakhogy kéne hozzá ügyes vállalkozó, aki mindezt megteremti és van is hozzá anyagi forrása és utána alkalmazhatná a környék lakóit. Mert a zállam maximum pofázni tud, de hogy ők nem tudják és nem fogják ezt a specifikus mezőgazdaságot felépíteni az tuti.
A távmunkát meg hagyjuk. Lemegy mondjuk az informatikus falura és utána meg ott fog ordítani, hogy neki infrastruktúra kell, szélessáv meg 5g meg jó minőségű utak mert ő a városba hordja a gyerekeit iskolába, orvoshoz, szórakozni stb. Szóval azért, hogy ő jól érezze magát a vidéki levegőn, a zállam épíccse ki neki az infrastruktúrát és biztosítson jó közlekedési lehetőséget is. Nonszensz. Pár különc armageddon váró vagy csak természet közeli embernek ez lehet alternatíva, de a többségnek nem.
hunor555
hunor555 2019. 11. 26. 21:11
Előzmény: #52732  tihamer
#52752
Szerintem meg Trump lapit, lavirozik, addig amíg újra nem választják. Aztán majd jön a csihi puhi. Azt tuti nem hagyják hogy Kína így előretörjön. Meg azt se felejtsük hogy az USAban a legmagasabb a kamat a fejlett világban. Szvsz nem unalmas kamatcsokkentgetős évek elébe nézünk... Amúgy ne régiben volt egy kis cikk hogy egy csomó startup nem sokkal tőzsdére menetele után beleállt a földbe. Mostmár megnézik mit vesznek és nem fognak szart venni. Jó az elég nagy absztrakció részemről hogy ezt kivetítsem az ingatlanpiacra, de miért ne? Meg amilyen hozzászólásokat olvastam itt a paneokrol tarsaahazakrol jó sok uber meg wework van a magyar ingatlanpiacon.
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 21:00
Törölt hozzászólás
#52751
kicsitkivancsi 2019. 11. 26. 20:57
Törölt hozzászólás
#52750
franc0 2019. 11. 26. 20:54
Előzmény: törölt hozzászólás
#52749
Miért, Pesten mit csinál a harmincas irodista?
Napi 10 óra meló, utazás, gyerekkel foglalkozás, el is ment a nap a francba. 
Hétvégén meg spriccel mindenki vidékre mert elege van a városból. 
Homoktövis 2019. 11. 26. 20:48
Előzmény: törölt hozzászólás
#52748
Egyik ismerősünk vett egy házat nyáron Jász-Nagykun-Szolnok megyében vmi faluban 6millióert,ennyi pénzük volt összesen, hitelbe nem akarták verni magukat. Onnan járnak fel naponta dolgozni Pestre, arra figyeltek, hogy olyan falut válasszanak, ahonnan közvetlen vonatközlekedés van, de így is másfél óra az út a Keletibe, ha gond van a MÁV-nál (ami szinte naponta előfordul) akkor ez nyilván több. Munka a környéken semmi, fél éve ingáznak, már kezdenek fáradni, nem tudom meddig fogják ezt bírni. Még az se opció, hogy kiadják a házat bérbe és feljönnek Pestre, mert arrafelé a kutya nem bérel. Ez szerintem nem volt jó ötlet tőlük, hiába volt olcsó a ház. 
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 20:45
Törölt hozzászólás
#52747
tihamer
tihamer 2019. 11. 26. 20:44
#52746
Szomorú történet, ezért nem szabad sodródni:
https://www.penzcentrum.hu/hitel/duledezo-hazat-is-elveszitheti-a-magyar-szineszlegenda-a-bank-kezeben-a-sorsa.1085457.html
"Ám volt egy 7 milliós banki hitelük, amit éveken keresztül folyamatosan fizettek, de a tartozás ez idő alatt 25 milliósra duzzadt.
hitelcsapdába kerültek, és a nyugdíjuk nagy részét elvitte a bank: a színészlegenda nyugdíja 104 ezer, a feleségéé, Humenyánszky Jolán szobrászművészé pedig 94 ezer forint volt.
Szilágyi István, a piócás ember. 
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 20:34
Törölt hozzászólás
#52745
Bandi_ujonc 2019. 11. 26. 20:29
Előzmény: #52743  Törölt felhasználó
#52744
Mezőgazdaság, tavmunka. De ehhez erőfeszítések kellenének, ahelyett egyszerűbb butitani a népet. 
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 20:09
Előzmény: törölt hozzászólás
#52743

rokoni szálon ismerek egy törpefalut kb 200 lakossal. Gyakorlatilag lélegeztetőgépen van a falu. 20 ember ha dolgozik az elmondások alapján, de abból is többen a rokkantságira hajtanak. Meg van a polgi májszter, aki kap fizetést és egyben ő a helyi mezőgazdasági "nagy" vállalkozó, meg van pár kisebb gazdálkodó, meg a háztájik. A polgi májszter amúgy ügyes ember, szoktam vele beszélgetni, ha lent vagyok rokon látogatóban és összefutunk. Van több vállalkozása, egy étterme is a városban és kerestetett már termálvizet hátha lesz, de nem találtak. Vannak ügyeskedései, de nem tud sok embert eltartani ő sem.
Rengeteg nyugdíjas meg kisebbségiek, akik lassan átveszik a falut és mi lesz utána? Marad a lélegeztető gép. Fizetést kap majd a polgi májszter meg a közmunkások és ennyi. A többiek a segélyből meg a rokkantságiból fognak élni. Ingázni nem fognak, mert sz.r a buszközlekedés meg fárasztó is egyébként is. Nyilván nem diplomás állásra jelentkeznének, szóval minimálbér meg nagyon max egy kevés zsebbe és ezért ingázzanak nap mint nap. Nekik ez nem perspektíva.
Már gondolkodtam én is, hogy mi a pélót lehetne például egy ilyen faluval kezdeni? Mondjuk ha lennének migráncsok, akkor mondanám a polgi májszternek, hogy az eus ügyeskedésből felújított faluházat adják ki nekik jó pénzért, ahogy a svédek csinálják, amikor a sarkkörön túlra helyezik el a migráncsokat :) Röhej, de ebben lenne üzlet, szerintem a polgi májszter rá is harapna, de a mi kormányunk migráncs ellenes, itt nem lesznek nagy számban.
Meg egyébként mi a francot lehetne egy ilyen helyre odavinni, ami normális munkahelyet jelent? Hipsztereket home office-ba? Mert a táj egyébként gyönyörű, dombok, méregzöld fű, szép érintetlen erdő, de a faluban meg dőlnek össze az elhagyott házak sorban. A hipsztereknek amúgy se lenne jó, mert messze van az első romkocsma meg nincs spangli nepper a közelben.
impudent 2019. 11. 26. 19:38
Előzmény: törölt hozzászólás
#52742
Nekem az se meglepo ha valaki csak kurvazni jon Budapestre.
Törölt felhasználó 2019. 11. 26. 19:18
Törölt hozzászólás
#52741

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek