Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Teszi 2019. 11. 14. 15:07
Előzmény: #52116  sakal83
#52120
Abszolút. Eladóként sem szeretném, hogy valaki néhány százezer forintot rám tukmáljon valami sajtcetli ellenében, hogy aztán azon vitatkozzunk, ki mit ígért.
Írásos ajánlat, aztán szerződésterv, ha megegyeztünk.
Ha meg sorban állnak, eláraztam. :)
Törölt felhasználó 2019. 11. 14. 14:58
Előzmény: #52116  sakal83
#52119

Viszed a laptopod és ott helyben lekéred a tulajdoni lapot ügyfélkapuban. Van valamennyi ingyenes lehetőséged évente, de van fizetős is ha jól tudom, azt még nem használtam, csak az ingyenest.
Foglalós papírt meg megszerkeszti neked az ügyvéd előre, a törvény elég jól körbehatárolja a lehetőségeket.
Szerinted, amikor aukciók mentek, nem is egyről tudok, akkor meleg kézfogással távoztak utána a felek, hogy majd pár nap múlva találkoznak?
Nyilván nem úgy kell foglalózni, hogy odamegyek aztán megteccik a lakás aztán az eladó markába nyomom a lóvét és egy szalvétán írunk pár sort. Kell némi előkészület, de ha kell a kégli és egyébként probléma nem látszik és van konkurrencia, akkor én nem vagyok a foglaló ellen ,soha nem is voltam.
Volt egy lakáseladásom, amikor a vevő a 2m forintos részletet egy nylon zacskóba beadta a nejemnek. Se papír róla, se semmi. Utána meg még én futkostam az ügyvédjéhez, hogy írjon már róla egy átvételit. Az ügyvédje nagyon lecseszte és szerencséje, hogy én voltam az eladó. biztosan sokan letagadták volna, hogy megkapták. Szóval ez az ellen példa, hogy mit nem szabad csinálni, de én soha nem féltem a foglalótól.
libasbukta
libasbukta 2019. 11. 14. 14:56
Előzmény: #52105  Criscito
#52118
Abban a pillanatban kell írásba foglalni, hogy megállapodtatok a foglaló duplájáról, amíg meg nem gondolja az illető.
Polgári pert nyerni csak így lehet, mert egyébként az első szembejövő ügyvéd fel fogja hívni rá a figyelmet, hogy ha nincs róla írásos megállapodás, akkor az előleg és az előleg kizárólag a felek megállapodása alapján szabályzott, tehát például nem jár vissza a duplája, hacsak erről külön leginkább írásban megegyeznek.
libasbukta
libasbukta 2019. 11. 14. 14:51
Előzmény: #52116  sakal83
#52117
na igen, aki foglalót fű alatt kézbe odaad az megőrült
sakal83 2019. 11. 14. 14:40
Előzmény: #52114  Törölt felhasználó
#52116
Az 500k nem foglaló:) csak "kvázi" foglaló. A foglaló minimum 10% olykor 20%, és a végleges benyújott adástvételivel van bebiztosítva illetve ahogy a kollega mondta, ügyvédi letétbe helyezve. A helyszínen átadott 500k leginkább valamiféle vételi ajánlat megerősítése egy sajtcetlin. Komoly eladó ilyet nem kér, mert nem lehet ott a helyszínen leírni a főbb feltételeit az adásvételnek, így el lehet vitatkozni elállás esetén, hogy visszajár-e illetőleg a duplása járe vissza. Még egy tullapot sem tudsz lekérni gyakorlatilag. 
Teszi 2019. 11. 14. 13:50
Előzmény: #52114  Törölt felhasználó
#52115
"A foglaló azért létezik, hogy egyik fél se tudjon könnyen kihátrálni majd az adás-vételből."
Így van, de nemcsak arról van szó, hogy kihátrálni ne tudjon, hanem egy komoly biztosíték lehet bármilyen jelentős szerződésszegés esetére, tehát magát a teljesítést biztosítja kárátalány formájában, ahol nem kell bizonyítanod az elszenvedett kár mértékét.
Értem és megértem az álláspontod, habitus kérdése, én viszont kifejezetten kerülöm a felesleges kockázatot és a licitet is. Olyan volt, hogy alku nélkül vittünk lakást sok vevőjelölt elől, olyan viszont nem, hogy ügyvéd nélkül foglalózzunk. Egy korrekt, precíz vételi nyilatkozat simán megoldás szokott lenni a tapasztalatom szerint, ha gyorsan ott a szerződésterv is az eladónál.
Törölt felhasználó 2019. 11. 14. 13:33
Előzmény: #52112  Teszi
#52114

A foglaló azért létezik, hogy egyik fél se tudjon könnyen kihátrálni majd az adás-vételből. Elméletben.
Ha sok lakás közül lehet válogatni és nem sürgős a vétel és nincs másik vevő a lakásra, akkor a vevő szabja a feltételeket. Ha meg szabályos aukciókat tartottak, akkor onnan nem távozhatott a nyertes vevőjelölt a foglaló megfizetése nélkül, mert ha nem foglalózik, akkor másé lesz a lakás.
Most már talán a vevők jobban pozícióban vannak, bár ahogy látom minőségi lakás most se sok van, de volt időszak, amikor csak nagyobb összegű foglaló mellett lehetett tutira menni, hogy a vevőé lesz a lakás, mert könnyen ráígértek.
Amikor a kéglit vettem én azonnal foglalóztam 500k-val, mert egy másik vevő rámígért ugyanennyit, de szerencsére ő hitellel akart venni. Elég lett volna elméletben 250k is, akkor is az én ajánlatom a jobb a kp miatt, ha megpróbálnak kihátrálni, akkor nem nyernek semmit, de biztosra akartam menni. Van benne kockázat, de át kell nézni az adatokat előtte. Én annyi időt kértem csak, hogy az ügyvéddel átnézettem a kégli elérhető adatait. Ő rendben talált mindent. Vannak átb.szások, szóval érdemesebb várni a foglalóval, de ha sok vevő van egy kéglire, akkor foglaló nélkül nem fogja megszerezni a vevő.
Teszi 2019. 11. 14. 13:23
Előzmény: #52111  Törölt felhasználó
#52113
Szerintem átmeneti intézkedés lesz. Ha jól látom, arról szól a történet, nehogy pénzhez jussanak az önkormányzatokban trükközve a pártok. Persze addig nem kellett bezárni ezt a kaput, míg minden jelentősebb önkormányzat az övék volt, folyhatott a közpénz számolatlanul magánzsebekbe.
Ebből is látszik, ha cél lenne, simán meg lehetne fojtani a korrupciót, pontosan ismerik a csatornákat.
Teszi 2019. 11. 14. 13:13
Előzmény: #52105  Criscito
#52112
Öreg hiba foglalót adni az alku megkötésekor, rossz esetben futhatsz a pénzed után, tulajdonképp semmi garancia rá, hogy az összeget viszontlátod valaha.
Biztonságos és elterjedt módszer, hogy a szerződés megkötésekor fizetjük, ahol az eladó letétbe helyezi az eljáró ügyvédnél a tulajdonságáról való lemondó nyilatkozatot arra az esetre, ha te teljesíted a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségedet. Innen kezdve csak extrém esetben fordulhat elő, hogy nem jutsz hozzá a tulajdonjoghoz. A foglaló összegén felül adott esetben egyébként további kárigénnyel is felléphetsz, ha az eladó nem teljesít.
Ingatlannál a lehető legtöbb kockázatot ki kell zárni, nagy összegekről van szó. Egy valóban jó ügyvéd rengeteget tud segíteni ebben. Ha valami nem klappol vagy nincs megfelelő együttműködés, állunk tovább.
Törölt felhasználó 2019. 11. 14. 12:51
#52111

Arról mik a vélemények, hogy megszűnik a belterületbe vonással a trükközés? 2020 feb után az állam leszedi a sápot az így megszerzett vagyon gyarapodásról.
Mivel akarok venni 1 de inkább 2 gyümölcsöst, ez nekem jó hír lesz, mert a külterületek elértéktelenednek. Az aglóban már most is komoly szabályozás van a belterületbe vonásról, de ezek után csak néhány kivételes esetben éri csak meg.
Mert ugye a tulajok jelenleg azért nem akarnak engedni az árból, mert arra hivatkoznak, hogy ezeket majd egyszer belterületbe lehet vonni és az árakat is ahhoz képest magasan tartják. Az hogy, ez lehet 25 év múlva történik majd, náluk nem tárgyalási alap. Ezt ha meglépik, akkor viszont kihúzza a talajt a keményfejű parasztok alól. persze akkor is olcsóbb lesz a tulajnak belterületbe vonni, mint venni építésit, de azért már nem éri meg zártkertet venni, hogy majd bevonjuk belterületbe. Mert jelenleg megy ezzel a trükközés ezerrel. Mondjuk az részletkérdés? hogy a helyi politikusok üzik ezt a dolgot a legnagyobb erővel, meg az önkormányzatoknak is jelentős bevétel (volt eddig).
sakal83 2019. 11. 14. 11:40
Előzmény: #52109  impudent
#52110
Akkor is ez a menet. Csak nincs ingatlan"fedezet" 6 hónapig sem vagy a perfeljegyzésig. Az előszerződés egy kész lakásnál... nem túl jogdoktori? :)
impudent 2019. 11. 14. 09:03
Előzmény: #52108  sakal83
#52109
Lehet csak eloszerzodest kotottek.
Tobb megoldas van.
sakal83 2019. 11. 14. 08:53
Előzmény: #52105  Criscito
#52108
Ja es valtsin ugyvedet ha a lentieket az igyved nem tette meg. Mert akkor balfasz.
sakal83 2019. 11. 14. 08:52
Előzmény: #52105  Criscito
#52107
A foglalot vegleges adasvetel soran illik odaadni. Az adasveteli be a foldhivatalba szeljegyre. Irasban kell tole nyilatkozat illetve tertis felszolitas ha nem elerheto. Ha erre nem reagal akkor kozjegyzo es FMH inditasa a foglalora es a duplajara. Ha jogerore emelkedik irany a vegrehajto. Ha ellentmondassal el az fmhra akkor automatikusan indul a per. Kerni kell a birot hogy perfeljegyzes menjen a kegiljere. Onnantol sakkmatt.
impudent 2019. 11. 14. 08:31
Előzmény: #52105  Criscito
#52106
Az ingatlan veszelyes uzem.
5% okert nem erdemes vele foglalkozni.
Min. 10% ert de meg ott is lehet kockazat es rengeteg koltseg.
Criscito 2019. 11. 14. 08:28
#52105
A foglalót hogyan szoktátok intézni? A foglaló általános mértéke 10%, ami a mostani árak mellett ez könnyedén több milliós összegre is rúghat. Ez az alku megkötésekor szokás átadni az eladónak, jobb esetben készül róla egy ügyvéd által elkészített átvételi bizonylat, de mit érek én ezzel? Azért kérdezem, mert egy ismerősöm a minap éppen úgy járt, hogy foglalózta a kinézett lakást, kifizetett több milliót, majd az eladó meggondolta magát, és mégsem adja el az ingatlant. Ismerősömet hitegeti, hogy jár neki a foglaló duplája, de most ezt egyben nem tudja odaadni, és ezért a felét sem adja oda addig. Ügyvéd nem tud rá semmit sem mondani, polgári peres eljárásban lehet pereskedni, ha másképp nem rendeződik a dolog. Én személy szerint nem is adnék nagy összeget foglalóként senkinek sem. Max pár százezer forintot, mert nem véd engem eléggé a jog, hogy a szerződés meghiúsulása esetén azonnal visszakapom a pénzemet. 
libasbukta
libasbukta 2019. 11. 13. 22:36
Előzmény: #52103  impudent
#52104
egyrészt ezt a 19 században mondták, másrészt feltételezték a tudatosan egyszerű életmódot
tanulni nem szégyen, butaságokat beszélni igen
a CSOK nem kommunista intézkedés, hanem állami transzfer, az újraelosztás igazságosságáról és szükségességéről lehet vitatkozni,  én ebben már állást is foglaltam
impudent 2019. 11. 13. 22:25
Előzmény: #52102  libasbukta
#52103
Olvasd el amit alattad irtam.
Nem az a lenyeg van e allam vagy barmi hanem a vegeredmeny.
Mindenki szuksegletei szerint...
Nalunk ez megvalosult az osztogatas altal de csak egy szuk retegnek.
libasbukta
libasbukta 2019. 11. 13. 22:20
Előzmény: #52101  impudent
#52102
Jó lenne, ha értenéd a szükséglet (demand), és a javak (goods) egzakt közgadaságtani definícióját, amit volt szíves Adam Smith összeírni, hogy tudományosan tudjuk közelíteni a kérdést, és amikor mondunk valamit akkor azalatt mindenki ugyazt értse.
Akik a kommunizmust kitalálták azt nem a piacgazdaság keretei közé helyezték. Például nincs állam, nincs aki transzfereket oszt, de nem is kell, mert nincs pénz sem. Nincsenek szegények vagy gazdagok.
Ezért butaság mondasz.
impudent 2019. 11. 13. 22:06
Előzmény: #52098  libasbukta
#52101
A kommunizmus jelmondata:
Mindenkinek szuksegletei szerint a javakbol...
Most ez igaz egy szuk foleg gazdagabb retegre a tobbinek semmi.
Ezert irtam hogy ami ma van az egy elkorcsosult kommunizmus.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek