Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakaI83 2019. 05. 26. 12:54
Törölt hozzászólás
#41120
johai 2019. 05. 26. 12:45
Előzmény: törölt hozzászólás
#41119
En mar voltam szavazni.
Nem tudtam donteni a fulkebe hezitaltam egy ideig,es akkor megszolalt a szavazz a fidexre korus,es ez utmutatast adott.
A 974257-ik ismetlesre leesett a tantusz:)
Marmint a fejembe,nem a bizottsag szajkozta,ott azert meg nem tartunk.
gyula1971
gyula1971 2019. 05. 26. 12:21
#41118
így a bécsi fizetésekből Bécsben valamivel könnyebb új lakáshoz jutni, mint Budapesten a budapestiből. Ezt támasztja alá az MNB legújabb felmérése is, amely az európai városokat vizsgálta meg a lakásárak, a jövedelmek és a bérleti díjak viszonylatában.
16:35 | Bécs vagy Budapest? Ezúttal az új lakások árát hasonlítottuk össze
pitcairn2 2019. 05. 26. 12:17
Előzmény: #41113  rodosto
#41117
szavazz a lábaddal és menj külföldre!
végy példát olyan géniuszokról, mint pl. Rákosi Máytás aki már 20 éves korában Hamburgban, majd később Londonban dolgozott bank tisztviselőként és az angliai tartózkodása kapcsán még a Bankszövetség ösztöndíját is megkapta:)
sakaI83 2019. 05. 26. 12:17
Törölt hozzászólás
#41116
sakaI83 2019. 05. 26. 12:09
Törölt hozzászólás
#41115
sakaI83 2019. 05. 26. 12:05
Törölt hozzászólás
#41114
rodosto 2019. 05. 26. 12:03
Előzmény: #41103  Törölt felhasználó
#41113
Azt nem erre mondják, de sebaj. ha jól gondolom, hogy mit akartál kérdezni, akkor a válasz: igen, szar a helyzet, hogy első lakásvásárlás lehetőségénél az egekben az árak, így mégse tudok lakást venni, a bérleményt meg fizetni kell, ami szépen viszi a pénzt. Hiába vagyok normális fizetéssel, mégsem lehet saját ingatlanom, mert nem örököltem, nem nyertem, mutyiztam és hasonló, hanem 0 alatti szintől egyedül kezdtem.
ittenvagyok 2019. 05. 26. 11:11
Törölt hozzászólás
#41112
johai 2019. 05. 26. 10:33
Előzmény: #41109  Törölt felhasználó
#41111
Pontosan errol van szo:a lakasarak mennek fel,ezert a berlonek megeri meg.
Attol viszont mindenkit ovnak hogy erre a kormanyra epitsen,ezek a sajat hasznukat keresik,vedik,nem masoket.
Törölt felhasználó 2019. 05. 26. 10:05
Előzmény: #41108  buyandhold
#41110

Nem erre céloztam egyébként, hanem arra, hogy amivel emberek a neten dicsekednek, azt osztani kell kettővel és még akkor se biztos, hogy az igazság közelében vagyunk.
Igazából ahogy a Matthew mondja a Wall Street farkasában, hogy a világon senki nem tudja megmondani előre, hogy mi lesz.
Ez a lakásárakra is pontosan így igaz. Van arra is esély, hogy akár tovább emelkednek. A turizmus például töretlen ütemben növekszik és BP vonzó célpont és tartós keresletet támaszt a szálláshelyek iránt.
A kormány intézkedései viszont átmeneti keresletet teremtenek csak, főleg ha azt nézem, hogy sokan bemondásra kapnak pénzt, de ha nem lesz 3 gyerek és esetleg elválnak, ami jó eséllyel várható, akkor nagyon sok embernél katasztrófa lesz a babaváró pénzből meg a csokból is.
A kamatszint is kérdéses.
Szóval van egy csomó tényező és nem is vagyok szakember,  csak a legnyílvánvalóbbakat soroltam fel. Az, hogy valaki egy egy fórumban arcoskodik, hogy így lesz meg úgy lesz, az égvilágon semmit nem ér.
Tudod mi ért nekem a legtöbbet lakáskérdésben? Az osztálytársam örökölt a 90-es években örökölt egy nagy pesti hodályt és átalakíttatta kiadásra alkalmasnak. Azóta ingatlan kiadásból él, mostanra 10 feletti lakása van (ha osztod kettővel, akkor is jó szám még :) ). Az ő tanácsát követve vettem egy olyan lakást, amiben több kicsi, fél szoba van. Azt mondta, hogy mindegy mekkora szobák, csak legyen sok szoba. Ténylegesen sokkal könnyebb kiadni az ilyen lakásokat (megtérülés) és eladni is jó áron és gyorsan el lehetne (mert látom, hogy a házban milyen áron és milyen gyorsan mennek el a hasonlók).
Na ez egy gyakorlati és nagyon hasznos tanács volt. Ilyent nyilván egy fórumban nem lehet kapni csak ritkán.
Csak a sok hülyeség megy, meg a vakítás, hogy ki mekkora császár, miközben halvány gőze nincs senkinek, hogy mi lesz a lakásárakkal. Az meg, aki előadja, hogy milyen rendesek a bérlők és feltakarítanak, kifestenek talán még újra is tapétáznak, inkább úgy mondanám, hogy kamuzik és nem ad ki lakást vagy csak valami csoda folytán eddig szerencséje volt.
A tulajok között is sok a szemét, akik a bérlőkre akarnak verni egy 10 éve karbantartót nem látott kazán nagyjavítását (több százezer forint) és óriási veszekedés megy a kaución emiatt vagy elromlik a mosógép és a bérlőkkel akar újat vetetni. Ezeket az eseteket a bérlőim mondták el és még rengeteg hasonló szemét történetet hallottam, ezért is váltanak.
A bérlők között meg ugyanilyen számban vannak szemetek. A kisebb szemetek "csak" lelakják a lakást durván, a nagyobb szemetek meg jókora veszteséget okoznak a tulajnak.
Tudom, te mint "aktív" lakásbérbeadó ilyenekkel soha nem találkozol. A Te bérlőid patyolat tisztán tartják a lakást, kifestenek, kicsempéznek, kitapétáznak maguk után.
Végül is jó ilyeneket is olvasni, szórakoztató.
Törölt felhasználó 2019. 05. 26. 09:53
Előzmény: #41105  johai
#41109
Jellemzően 2 hét körül találtam meg a kiválasztott lakóim ennyi üresen állás volt 3 évre azóta viszont semmi mozgás és nagyon valószínű mivel 10 % al olcsóbban adom a bérletet jó sokáig lesznek.
Nem aggódom, hogy nem lesz lakóm, mivel a lakás árak is egyre mennek fel a hitel törlesztő pedig majdhogynem annyi lenne a lakóimnak mint a bérleti díj ami még mindig jobb mint a bérleti díj, de az ellen ( ellenzéki ) propaganda működik és sokan nem pénzügyi tudatosak ezért igény mindig lesz az albérletekre e miatt nem félek.
buyandhold 2019. 05. 26. 09:25
Előzmény: #41106  Törölt felhasználó
#41108
roviden osszefoglalva a hozzaszolasod veget:
aki jo aron vett lakasokat, megduplazta a vagyonat, es 10% feletti hozamot kap a berleti dijbol, es kiralykent el az ingatlanjaibol, azok: szerencsetlen marhak, elbuknak mindent, csak meg nem tudjak, kamugepek, amugy is mit irogatnak ide a forumba. ide csak a szerencsetlen balfaszok irogathatnak...
bezzeg, aki lemaradtak az ingatlanrol (egy eletre)...azok megfontoltak, ugyesek, es az uj kotvenybok majd jol megszedik magukat, es jokat rohognek az ingatlan tulajdonosokon...
buyandhold 2019. 05. 26. 09:17
Előzmény: #41105  johai
#41107
Szinte minden berlo kifesti a lakast (sajat koltsegen). Amit most tavasszal vettem, ott az egyik szobat le is laminalt padlozta a csaj, sajat koltsegen (kopottas volt a faparketta). Egyedulallo csajszi, atlag munkahelye van. Az emberek(berlok) nagy resze normalis, van 1-2 horror sztori, az kerul a hirekbe. Olyan mintha nem ulnel autoba, mert azt olvastad valahol, hogy volt egy baleset.
Az tovabbra is rejtely, hogy ha ennyire felejtos a lakas, akkor minek irogasz ide. En sem irogatok az OTP topikba, hogy milyen szar. Gondolom, tudat alatt bant, hogy kimaradtal az emelkedesbol, netan egy eletre elvagtad magad a sajat lakastol. Ne itt vezesd le magadat, hanem menjel el szavazni, hogy hallasd a velemenyedet a rendszerrol. Ez senkinek se jo, es borzalmas ami van. Ezzel egyetrtunk.
Amiket leirtal, abban van igazsag. De mindig mas a palya mellol bekiabalni, maskent latod a dolgokat, mint aki nyakig benne van. Hidd el, jo kis megelhetest biztosit sokaknak a bagoert megvett ingatlan portfolio, es hulye lennek eladni az aranytojast tojo tyukot. Most nekunk alla a palya, es egy darabig meg igy is marad.
Törölt felhasználó 2019. 05. 26. 09:17
Előzmény: #41105  johai
#41106

Mondjuk az a rész tényleg igaz, ha valaki olcsóbban ad ki egy lakást, akkor a hirdetés megjelenésétől számított 15 percen belül égni kezd a telefon. Tapasztalatból mondom. Nekem van egy nem használt szolgáltatói telefon vonalam az internet csomag mellé és csak ilyenkor szoktam bekötni. Pár óra alatt már van is 3-4 komoly jelölt és már húzhatom is ki a telefont, ha nem akarom, hogy még éjszaka is csörögjön :)
A gond viszont ott van, hogy soknak felmondási ideje van máshol és ha szimpatikus, akkor megvárom. A közjegyzőhöz se lehet bejutni azonnal, pár nap arra is kell.
A lakást egy normális kiadó kitakarítja vagy kitakaríttatja. Ha van elmaradt nem sürgős munka akkor azt ilyenkor megcsináltatja.
Tehát ha valaki azzal dicsekszik, hogy neki 1 napot sem volt üresen a lakása az nagy fokú igénytelenség és felelőtlenség is egyben.
Nálunk a társasházban kb 8 lakást adnak ki és csak idén 2 rendőrös, végrehajtós kilakoltatás volt. A kiadók szerecséjére volt közjegyzői papír és nem volt kiskorú a lakásban. Egyik helyen a bérlők nem engedték be a tulajt már jó ideje és közben kiadták az egyik szobát valakinek. Ha nincs közjegyzői papír, akkor évekig tartott volna kirakni őket.
A tűzzel játszik az, aki 1 nap alatt kiadja a lakását és nem ismeri meg alaposan a bérlőit és nem kér tőlük közjegyző dokumentumot.
Nekem volt 2 diák bérlőm és inkább kivártam a nyarat, nem kerestem mást, mert normálisak voltak és nem akartam mással kockáztatni.
Hihetetlen kamuzó emberek írnak ebbe a fórumba. Kicsit visszaolvastam, jobb, mint egy scifi regény :) Tőzsdefórumokon vannak hasonló emberkék, akik mindig jó döntéseket hoznak (utólag persze), mindig az alján vesznek és a tetején adnak el.
Ha lesz lakás árcsökkenés vagy bezuhan a piac, mert eltűnik a vásárlókedv és erő, akkor majd utána gondolom előállnak ezek az illetők, hogy kiszálltak a csúcson és ÁK-ban várja a pénzük az újabb befektetést :) Végül is szórakoztató dolog őket olvasni, nem baj, hogy vannak ilyenek is.
johai 2019. 05. 26. 08:48
Előzmény: #41104  buyandhold
#41105
Szerencses ember vagy!
Ennyi lakas,es semmi gond vele,gondolom a berloid tavozas elott alaposa ki is takaritanak maguk utan azert hogy minel gyorsabban jojjon a kovetkezo berlo.:)
Viszonnt ha olcsobban adod mint masok,akkor mar nem jon ki megfelelo hozam a lakasra a mai arakkal szamolva,es miutan nyilvanossagra hoztad a titkot,valoszinu mas tulajok is elni fognak az arcsokkentes fegyverevel,es meg tovabb kell csokkenteni az arat.
Es igy tovabb,a vegen mar boldog lehetsz ha megkapod az AK hozam felet a lakasodra...kozben azt kell tapasztalnotok hogy nem csak a cash csokken,hanem a lakasotok arazasa is.
*
Ezt hivjak negativ spiralnak,hamarosan elerkezik az a pont amikor a hozam mar nem fedezi a lakas ertekcsokkeneset,ekkor indul be az eladasi katapult,a mohosag inditja be,pedig meg 0 szaldosok sokan,de nem tudjak elviselni ezt,nem ehez szoktak.
buyandhold 2019. 05. 26. 07:21
Előzmény: #41101  Törölt felhasználó
#41104
Tobb lakast adok ki, egyik sem allt uresen 1 napot sem. 1 nap alatt jelentkeznek ra 10-en. Nem kell zseninek lenni, de elmondom a titkot. Adott lakast, hasonlo parameterekkel hirdetik 120 es 150 kozott. En meg meghirdetem 115ert. Ennyi. Mivel olcsobb nincs, igy ha valakinek nem tetszik valami, az menjen a 150ezresbe. Mindenki ar szerint rendez, es a legolcsobbat akarja kivenni.
Törölt felhasználó 2019. 05. 26. 02:42
Előzmény: #41102  rodosto
#41103
keserű a szőlő vagy mivan?
rodosto 2019. 05. 26. 02:33
Előzmény: #41077  Törölt felhasználó
#41102
Gondolom pont ugy jott ki a lépés , hogy tudtál akkor venni ingatlant, amikor alacsony volt az ára. De akinek most kellene venni, az 2-3* annyiert kellene, hogy vegyen. 
Törölt felhasználó 2019. 05. 26. 02:01
Előzmény: #41100  Törölt felhasználó
#41101
TOVÁBBÁ HA ITT MINDENKI ANNYIRA CSODA BEFEKTETŐ HOGY 100% IDŐBEN KI VAN ADVA A LAKÁSA MERT IDE MÉG OLYAN EMBER NEM ÍRT HOGY AZ ŐVÉ ÁLLT IS VOLNA AKÁR CSAK 1 HÓNAPOT ÜRESEN AKKOR CSAK AZT ÁRULJÁTOK EL HOGY KIK EZEK A TÖKÖN LÖKÖTT SZERENCSÉTLENEK AKIKNEK ITT ÁLL ÜRESEN A LAKÁSUK ÉS A CSILLAGOKAT LEHOZNÁK HOGY EGY NORMÁLIST BÉRLŐT KAPJANAK A SÁRGOLYÓLYUKBA...NINCSENEK IS KEVESEN 10 000+ ÉS EZ CSAK AZ INGATLANCOM IGAZ A LEGNAGYOBB DE FAVEBOOKON IS VAN RENGETEG ÜRES KECÓ....
https://ingatlan.com/szukites/kiado+lakas+tegla-epitesu-lakas+panel-lakas+csuszozsalus-lakas+ar-szerint+budapest



MAGYARÁZZA MEG MÁR VALAMELYIK HELYI ISTENKIRÁLY HOGY HOGY LEHET EZ?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek