Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
amphibian 2018. 03. 24. 11:35
Előzmény: #21566  R_Lacy
#21580
Te meg ha ilyeneket gondolsz másokról akkor pszichésen egy beteg ember vagy akit kezeltetni kellene
johai 2018. 03. 24. 09:53
Előzmény: #21568  shikoro
#21579
Irod azert vannak anomaliak a piacon,mert igy a hitelezesi valsag eselye alacsony marad.
Szerintem nem:
Mert amikor beut a valsag,meg mindg arrol olvashatsz hogy semmi baj,jol mennek a dolgok,kozben a benfentesek mar adnak mindent,adva vesznek,igy stabil arak latszatat keltik.
Mas,kicsi be kell nezni a keritesek moge,sok helyen van manapsag....a varosliget jo pelda,plakatokon zajlo epitkezesek latvanykepe van,a valosag evek ora egy nagy 0.
Ezek nagyresze a plakat szerint van elszamolva,holott hozza se kezdtek a projekthez.
Magyaran ezek a semmik novelik a gdp-t,es az unios penzek egy reszet a puszta bekeritessel le lehet hivni!
2345678 2018. 03. 24. 09:11
Előzmény: #21576  buyandhold
#21578
Ez szép vétel volt ! Minden tiszteletem a Tiéd !
2345678 2018. 03. 24. 09:09
#21577
Szerintem nem szabad hitelből most lakást venned.Jobb,ha maradsz az albérletben.Ha lenne pénzed akkor azt mondanám,hogy vegyél,fektesd be a pénzed egy lakásba.
buyandhold 2018. 03. 24. 08:28
Előzmény: #21574  Törölt felhasználó
#21576

Igen, folyamatos valtozik a megitelesem.
Tovabbra is azt mondom, hogy Pesten, es a felkapott videki helyeken mar tul draganak latom a lakasokat. Bar egy ismeros Pesten epit tarsashazat, es meglepoen olcso negyzetmeter arakat mondott. De tisztaban vagyok a meg el sem kezdett lakasok vasarlasanak a kockazataival. 
Masreszt sikerult megvenni egy 9 lakasos tarsashazat egyben, felaron, eladonak surgos volt, mert vegrehajto kopogtatott, napok alatt kellett lezavarni. Erre irtam pl. hogy vannak meg jo vetelek. kiszamoltam, kb. 18%-ot hoz, ha mindent kiadok...
Tozsdevel sokat probalkozok, de nem igazan erzem jonak. Nem az en volagom, hogy majd 10 ev mulva felmegy az arfolyam. Szeretem az elore kalkulalhato dolgokat, a berleti dijat evekre elore be tudom irni.
A masik, hogy 10% koruli hozamhoz voltam szokva az ingatlan kiadasnal. Ilyen lehetoseg tenyleg nincs mar (a fentihez hasonloak kivetelevel). Most mar inkabb 7-8% korlul lehet talani. Kenytelen vagyok ujragondolni, es rajonni, hogy az is jo, foleg ha hozzaveszem, amit lent irtam, hogy ezeken a helyeken meg varok aremelkedest....
buyandhold 2018. 03. 24. 08:13
Előzmény: #21550  shikoro
#21575
hogy vegyel-e lakast?
Minden "Hogyan legyunk milliomosok" konyv a te esetedre azt irja, hogy ne befektetesben gondolkodj, hanem eloszor tedd rendbe a penzugyi helyzetedet. Konkreten: "keress masik munkahelyet". Ennyi idosen ennyit keresni, es ennyit felretenni- ne haragudj- de nagyon gyenge teljesitmeny. En 97-ben ennel tobbet kerestem itthon, de 1 ev mulva mar nyugaton dolgoztam ennek a penznek a 4-szereseert.
A nem letezo megtakaritasodat sajnos nem tudod befektetni sem ingatlanba, se masba. Hitelt felvenni egy garzonra, 15 evre...hat ilyen hozzaallassal soha nem leszel gazdag...
Törölt felhasználó 2018. 03. 24. 08:07
Előzmény: #21572  buyandhold
#21574
Néhány hónapja még azt nyiltakoztad, hogy nem látsz több lehetőséget az ingatlanpiacon.
Kijöttek "új" lakások, vagy ennyire bizonytalannak látod a tőzsdét?
buyandhold 2018. 03. 24. 08:07
Előzmény: #21568  shikoro
#21573
Van egy fontos folyamat, megpedig a berek-jovedelmek brutalis elemkedese. ez hajtja fel legjobban az ingatlan arakat.
Egy erdekes dologra jottem ra: az a penz amit az aremelkedes elott kerestem, az nem ugyanaz a penz, amit most keresek. Ha a regi penzbol kell mai aron lakast vennem, akkor szivom a fogamat, hiszen fele annyi er a penzem a lakaspiacon.
Viszont a mostani jovedelmemmel mas a helyzet. Mivel a berleti dijak is megnottek, ezert (nagyjabol) ugyanannyi havi berleti dijbol tudom megvenni az adott lakast, mint elotte. Tehat nekem az uj arak nem dragak, es igy van az is, akinek duplajara nott a fizetese....
buyandhold 2018. 03. 24. 08:00
Előzmény: #21571  buyandhold
#21572
az arak irrealitasarol:
multkor beszeltem muterommal, igazi kisemberek, kisnyugdijasok. Mondja, 150ezer a nyugdija. Felszoroztam, kettojuknek 300ezer. Mivel van hazuk, es otthon foznek, havi 100ezerbol siman kijonnek. Tehat havi 200ezret felre tudnak tenni. ez 1 ev alatt 2,5milla. Az adott varosban(megyeszekhely) 2 eve 6 millaert vettem a 2 szobas lakasokat. Tehat akkor minden (kis)nyugdijas par bo 2 ev alatt vehetne egy ujabb 2 szobas lakast. MINDEGYIK.
Tobb ezer nyugdijas van. Normalis hirdetes viszont max 10 db.
Meg nem beszeltem a keresokrok, illetve azokrol, akiknek penze van, es be szeretne fektetni.
Azota kicsit felmentek az arak, de meg mindig ilyen irrealis szaomok jonnek ki.
Szoval szerintem itt meg nagy emelkedesek lesznek. Most szamolom fel a tozsden levo penzemet, es tolok at mindent ingatlanba....
buyandhold 2018. 03. 24. 07:53
Előzmény: #21568  shikoro
#21571
sajat pelda:
elso lakasomat 2000-ben vettem, 8,4M ft-ert. Elotte par ev alatt duplazodtak az arak(mintmost). Meg ki voltak ragasztva a 6 millas hirdetesek, de mar ez volt a legolcsobb a kornyeken. Volt aki mar 10 millat kert ugyanezert, mert elore gondolkozott, es a kozvetito szerint ennyit ert.
Utanna nem figyeltem az arakat, de az tudom, hogy 2007 kornyeken, a valsag legmelyen, lehetett 10millaert venni ugyanilyet(1-2) db-ot, de a szomszed pl. 12 millaert adta el.  Most 22 milla a legolcsobb ilyen lakas.
Tehat hiaba a csucson vettem, megis nagyon jo befektetes lett (ott laktam, utanna kiadtam).
De a lenyeg, hogy a nagy visszaeses azt jelentette, hogy 20-50%-al DRAGABBAN is meg lehetett venni, ami persze most olcsonak tunik.
Most is ezt varom, ha lesz is visszaeses, az inkabb csak annyit jelent majd, hogy lassabban nonek az arak.
R_Lacy 2018. 03. 24. 07:41
Előzmény: #21569  Törölt felhasználó
#21570
Itt egy harmadik klón. Néha még saját magának is válaszol, hogy hihetőbb legyen a dolog. A politika belekeverése is jellemző rá de ezt is főként provokáló céllal teszi, mint ahogy most is próbálkozik. Már ismerjük. 
Törölt felhasználó 2018. 03. 24. 07:23
Előzmény: #21566  R_Lacy
#21569
Azert mosod oket ossze, mert mindketten kormanykritikusak, igazan eredeti.
Ki ne deruljon, hogy az egesz ellenzek is mindossze egy ember.
Jelentettelek moderaciora.
shikoro 2018. 03. 24. 07:20
#21568
Köszönöm a válaszokat! Egy hozzászóló pár hónapja levezette, hogy 2019-2021 közé várja az újabb ingatlanválságot, és ez teljesen logikusnak tűnt. Időközben viszont kibővítették a CSOK-os lehetőségeket, és látva, hogy az általam követett körben a 2-3 hónappal ezelőtti hirdetések teljesen eltűntek, helyüket pedig újabb, de jóval drágább ajánlatok váltották fel, felmerült bennem a kétely, hogy a közeljövőben (2-4 év) valóban lesz-e válság, és ha igen, nagyobb méretű, vagy csak egy kisebb pangás – hiszen a vásárlóknak úgy tűnik, ezek az árak se túl magasak. Mi erről a véleményetek? Egyébként a felső szintű közigazgatásban dolgozók azon (kisebb) részébe tartozom, akiknek nincs protekciója, és nem széles nyelvcsapásokkal vagy mások elgáncsolásával igyekeznek a ranglétrán előrébb haladni (talán ezért se haladok előre). A szakvizsgát követően tervezem a váltást, addig azonban a munkáltató neve tart ott, ahol vagyok, illetve az, hogy a nyelvvizsgáimra pótlékot kapok (ezzel együtt érkezik 178 ezer Ft a bankszámlámra), amit vidéken nem kapnék, mert itt végképp nem lenne szükség a nyelvtudásomra. Voltaképpen azért vártam már eddig is, mert túl nagy falatnak éreztem a hitelt, csak közben attól tartok, hogy a folyamat más irányba halad, mint azt sokan (én is) várják. Több külföldi nagyvárosban olyan magasak az árak, hogy nagyon leszűkült a saját tulajdonban lévő ingatlanok aránya, ezért jóval többen bérelnek, mint vásárolnak, és nincs válság. Úgy veszem észre, hogy itthon is a befektetőknek kedveznek a szabályokkal (akinek sok van, annak legyen még több, így legalább a hitelezési válság esélye is alacsony marad, és az se gond, ha a befektető külföldi, hiszen aki kipengeti a letelepedési kötvény árát, tisztában van a megtérülési és haszonszerzési lehetőségekkel is, és ebből a szempontból még mindig az ingatlan az ász), a népességszám növelése miatt pedig igyekeznek a nagycsaládosokat is segíteni (tehát ha előre akarsz jutni, vállalj be minél több gyereket). Nem politizálni akarok, csak sajnos a felső körökben született döntések határozzák meg az ingatlanpiac alakulását, és úgy tűnik, nem akarnak válságot eredményező, csökkenő tendenciát kiváltani, ugyanakkor igyekeznek az „öngeneráló” folyamatokat is visszaszorítani (pl. tartósan alacsony szinten tartani a Ft-ot, a kamatokat). Mit gondoltok erről?
Törölt felhasználó 2018. 03. 24. 07:14
Előzmény: #21566  R_Lacy
#21567
Hat ez kaprazatos!
Nem tudom ezt hogy raktatok ossze, de Enemy kb harom nagysagrenddel komolyabban ir ide, mint le se irom ki.
Azert mert benne van a bogyotokben meg nem kene vadaskodni.
Enemy messze az egyik legvitakepesebb ember itt a forumon, jo lenne ha beken hagynatok.
R_Lacy 2018. 03. 24. 07:04
Előzmény: #21561  Törölt felhasználó
#21566
Egyetértek Sette és Enemy egy és ugyanaz.
Provokatívak és kimonottan romboló célúak a hozzászólásai. A fenti kettő mellett még számtalan klónja van,  de mind ugyanaz a stílus. A taktikája a következő:  Enemy-ként társalog,  majd ha neki nemtetsző hozzászólás érkezik vagy kritizálják leugatja valamilyen másik nicken. De van,  hogy csak a tahó stílusával provokál,  amit nagyon eredetinek gondol. Pszihésen sincs rendben, mert normális ésszel nem tesz ilyet senki. Figyeljétek meg a reakcióit amit több néven fog ide zúdítani. 
Törölt felhasználó 2018. 03. 24. 06:18
Előzmény: #21564  pickpepe
#21565
Sajnos egyes országrészekben van ilyen. Közvetlen környezetemben, diplomával és felsőfokú angollal, kezdő bér bruttó 200 eFt, ami nettó 133 eFt. Nevetséges! Én is továbbképzést javasoltam, hasonló, de azért kicsit más területen,  mint a diploma. Ebből a pénzből jövőt, családot tervezni elég nehéz...
pickpepe
pickpepe 2018. 03. 23. 22:52
Előzmény: #21550  shikoro
#21564
A 178e nettón kellene változtatni, ha tudsz. Ilyen bér mellett én biztos nem vállalnék be 70k havi adósságszolgálatot. Biztos megéri napi 4(!) órát ingáznod 178e Ft-ért? Szerintem ennyiért ott is lenne állás ahol most élsz. A felszabaduló napi 4 órában meg befektethetsz, magadba (továbbképzés), vagy egy vállalkozásba.
johai 2018. 03. 23. 21:53
Előzmény: #21556  gyula1971
#21563
Nem is fognak amig ov dirigal,es mindenbe beleuti az orat.
Nekik jobban megeri a bagoert felvasarolt angyalfoldi ipartelepek,lepusztult lakohazak helyen epitkezni 100% profittal,mint csaladi hazakkal bajlodni.
Sot,ugyis mindenkinek kocsija.van,vigyuk meg kijjebb az uj projekteket,ott meg olcsobb a telek!
Ez nem polgari,kozossegert tenni akaro gondolkozas,sima haracsolas.
because 2018. 03. 23. 21:39
Előzmény: #21550  shikoro
#21562
ilyen árakon már nem érdemes panelt vásárolni, legelőször a panel fog lezuhanni, sok hátránya van. Kivárnék a helyedben, 1-2 év alatt változhat jelentősen a piac most.
Törölt felhasználó 2018. 03. 23. 21:27
Előzmény: #1  Hathor
#21561
Tisztelt Moderátor, és fórumtársak!
Én régebben rendszeres olvasója voltam ennek a fórumnak. Amiért elpártoltam innen, az egy tag volt, aki idegesítő stílusával szétoffolta ezt a topicot. Ez nem más volt, mint Settevoltesettee. Most egy hete visszanéztem ide, és látom, hogy még rosszabb a helyzet. 
Ncseed egy alapember (volt?) Korrekt, építő jellegű, tartalmas hozzászólásokkal. Sokat tett azért, hogy ez a topic ilyen sokáig fennmaradt. Még azt is bevállalta, hogy az ilyen romboló karaktert, aki MÁSNAK ADJA KI MAGÁT, és jól szórakozik azon, hogy tájszólást mímel, és felingerli azokat a fórumozókat, akik tartalmas eszmecserét szeretnének folytatni a topicnyitó a témában.
Gratulálok a moderátornak, hogy sikerült fordított döntést hoznia! Settet kellett volna kimoderálni, Enemyofthepeople klónjával együtt. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek