Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Sony123 2014. 12. 27. 10:55
Előzmény: #479  Törölt felhasználó
#480
Szerintem a különböző lakás hírdető oldalon állítsd be azt funkciót, hogy mit keresel, és automatikusan kapod a tájékoztatót, ahogy felkerül! úgy keress, hogy felújításra szorul, így ez azt is jelenti, hogy alacsonyabb lesz az ára, és így te ízlésed szerint kerül majd felújításra!

Egy 50m2 lakás teljes felújítása, kb másfél milla, és ezt adják utána 5 millával többért adják. Ha megveszik 7 milláért, kb 2 hónap alatt felújítható, és adják 13 milláért, amiből egyet lealkudhatsz, és két hónap alatt. Azért ez nem annyira rossz pénz!
Törölt felhasználó 2014. 12. 27. 10:36
Előzmény: #450  Hathor
#479
Bocs a közbeszólásért
Végfelhasználóként lakást szeretnék venni hónapok óta Bpen Flórián környékén./Mama költözne gyerekek után 100 km-ről/
-Az ingyenes felületeken régóta eladottakat hirdetnek,naponta frissítve
-Az ingatlanosok zömmel felújítottakat, vagy felújítás alatt állókat,nagyjából azonos dizájnnal, ízlésemnek nem megfelelően kínálnak.Számomra úgy tűnik hogy felújítást végzők valahogyan lecsapnak az aránylag jóárú lakásokra, és felújítás után ököráron dobják piacra.Így kerül egy szentendrei úti 48 m2-es panel 13-14 millába.

Bizony keresleti piac van, felfelé araszoló árakkal.A keresésemhez egy jó módszer ha lenne, nagyon köszönném.

Sarpac
Sarpac 2014. 12. 27. 10:23
Előzmény: #475  mpagnes
#478
Értem szóval dobókocka jövedelem kontra ingatlanvásárlás. 2001-2008 között az 1-6-ig dobók közül mindenki kaphatott lakáshitelt zöme élt is vele.
Jelen 1-3 kizárva bankok semmire már nem adnak hitelt, 4-6-ig kaphat bárki.
Am talán a 4-esek még akik hitelt vesznek fel 5-6 akik spekulatívan vásároltak ingatlanokat 2009 előtt meg nem vesznek helyette alapokban tartják a pénzüket.

2010-2014 között az 1-3 jövedelmmel rendelkezőek jövedelme reál értéken nem, hogy nőtt hanem esett. Míg a 4-6-osaké meg reálértéken masszívan növekedett.
Még mindig kérdés kik fogják és hogyan beindítani a hitelezést? Hiába alacsony a kamat, ha az önrész és a jövedelmek 1-3 kategóriában nem nőnek, megtakarítás nincs és újabb és újabb adók sújtják őket!
Törölt felhasználó 2014. 12. 27. 10:23
Előzmény: #473  xmann
#477
Sorry, a karácsonyi kaják megfeküdték a gyomromat:) Elnéztem, amit írtál. Most vettem észre, hogy "keresetek" szerepelt a szövegedben. Így rendben van.

Bár hozzátenném, hogy így viszont az is igaz, hogy 2001-2008 között meg felfelé tértek el az ingatlanárak ettől, éppen a hitelboom miatt.
pomperj
pomperj 2014. 12. 27. 10:19
Előzmény: #461  qpec
#476
Abszolut egyet lehet erteni az erveiddel. Hadd egeszitsem ki egy masik szemlelettel.

Valoban, a demografia altal letrehozott kereslet a donto tenyezo az ingatlan piacon. A demografiai/gazdasagi ciklusok es ingatlanciklusok egybe esnek, es a torzulasaik mindig "eros" politikai erok hatasara jonnek letre.
Hadd hasznaljak Elliott hullamokat erre;-)

Elliott.1)Fellendules.

1920-40 kozott volt az elso nagy konjuktura, amikor varosi/budapesti peremkeruletekben gyarak epultek, videki lakossag ipari munkaskent bekoltozott, rengeteg lakas epult. Tobbnyire gyenge komfortfokozatu, olcso, de sok.

Elliott.2)Valsag.
1940-1965 kozott volt az elso ingatlan valsag. A haboru lerombolta, a Rakosi rezsim eltulajdonitotta, a Kadar-rezsim "nem tamogatta" 1965-ig az ingatlan piacot. Alig epult, viszont kozben leromlott.

Elliott.3)Fellendules.
Mindettol nagy lakashiany lett a szocializmus 60-as evei masodik felere, majdnem akkora mint az 1. Vilaghaboru vegere kialakult.

Es beindult az 1965-2006 kozotti ujabb ingatlan konjuktura, amely tipikus 3. hullamos Elliott forma egyebkent, belso strukturajaban is harmas tagozodasu.

Elso szakasa a panel lakotelepek allami penzbol, amit sok feltetel teljesulessel lehetett "kapni", (pl. 3 gyerek kellett hozza, es alacsony fizetes), szovetkezeti lakasepites vallalati szervezesben, tarsashaz epites egyeni erobol. Ez a szep konjuktura 1985 korulig tartott.
Masodik szakasza a nagy irodahaz/shoppingcenter/raktarhaz epitesi periodus, az 1985-2000 idoszak. Mellette, ha lassuloan is, de folyt a lakasepites.
Harmadik subhullama a 2000-2005 idoszak, amely mar inkabb csak a maniakus (deviza) hitelezesre epulo, tullendulo szakasza az ingatlan konjukturanak. Semmi egeszseges nem volt benne, "kedvezmenyekkel utanad hajitottak a lakast", ez a penzboseg altal tulhajtott, lezaro szakasz volt.

Elliott.4) Valsag
Egyelore ebben a szakaszban, annak az elso harmadaban jarunk. Nagyjabol 20-25 eves "bear" idoszakra lehet szamitani, 2005-2030 kozott.

Ennek elso, (a) hullamanak a vegen jarhatunk 8 ev utan 2014ben. Ket dolog jellemzi: elmenoben a 20-30-as kororsztaly. Es, jol erezeto a szakasz vege, mert most minden hir errol szol: devizhiteles mentes, bankok gyulolete es szivatasa, a korabbi "tulporges" lecsengese folyik: nincs uj epites, sot tiltjak a plazaepitest (ez a Rakosi idoszak korszeru masa), stb. Ezek tipikus Elliott (a) hullam vege jelensegek.

Arra szamitok, hogy most kovetkezik egy (b) "lazulas", szereny visszalendules es kis konjuktura nehany (5?) evre. Kisse elenkul a kereslet, talan ujra indul ovatos lakasepites is, talan lesz korlatozott allami hitel-program, lazul a szelsoseges tulkinalat.

Aztan jon a (c) szakasz, a dekonjuktura es valsag elmelyulo, vegso, igazi kritikus idoszaka. Ami egybe esik majd a kulfoldre "elment" generacio 30-40es eveivel, ami mar nem general lakas/butor/haztartas keresletet a piacon, viszont folyik a demografiai kihalas, es senkinek se kell semennyiert se lakas a vegere.

A guru teved: arrobbanas helyett szereny stabilizalodas es kis emelkedes varhato, par evre, az ujabb zuhanas elott.
mpagnes 2014. 12. 27. 09:54
Előzmény: #471  Sarpac
#475
nem feltétlenül manipulált, hanem rosszul számolnak...látom a nullás bért nem sokan értik, hogy miért kell bevenni az átlagba....azért kell, mert van mondjuk 5 millió munkaképes ember, akkor az egész jövedelmet 5 millióval kell osztani és nem csak azzal, aki dolgozik....de van erre egy ősi példa (miért is kell a nulla), hogy a 3 dobókockával mennyi az átlagos dobott érték hosszútávon??
xmann 2014. 12. 27. 09:07
Előzmény: #471  Sarpac
#474
Egyrészt ez butaság. Másrészt ez klasszikus védekezés: ne fogadjuk el az adaokat, mert manipuláltak/nem mutatják a valóságot, stb.
DE! Még ha manipuláltak is, akkor is sokkal jobb ezekből kiindulni mint a semmiből, azaz az adatnélküliségből, mert annak aztán akkor tényleg semmi alapja nincs.
Harmadrészt ha évek óta manipulálják az tök jó, mert akkor legalább a VÁLTOZÁST jól mutatják, ha aza abszolút értéket nem is. Minket pedig pont ez érdekel.

Mondhattál volna persze ehelyett a hablaty helyett értelmes érveket is, pl. sok a kivándorló, emiatt nem kell lakás, vagy pl. a népesség természetes fogyási üteme, vagy pl. nem fognak hitelt nyújtani a bankok, vagy pl. sok minden mást is. De nem tetted. Az általad elmondottak meg nem érvek.

Az infláció irreleváns, illetve pozitív faktor a lakásárakat tekintve, tehát pont érv a lakásár emelkedés mellett nem ellenérv

A másik a gazdagok-szegények különbség: Magyarország egyáltalán nem lóg ki a KKEU-ból ebben a tekintetben, mégis volt ahol volt lakásár emelkedés volt ahol nem. Ez sem jó magyarázó tényező
xmann 2014. 12. 27. 08:59
Előzmény: #470  Törölt felhasználó
#473
Nem a tautológikus összefüggéről volt szó, hiszen nyilvánvaló, hogy ha nő a kereslet nőnek az árak, csökken a kínálat akkor dettó, stb. Hanem arról, hogy a lakásárak nagyjából követik a nominális béreket. A 2008-14 közötti szétszakadás oka eléggé egyértelmű. Recesszió, hitelválság. Ha ezek változnak, akkor az összefüggés is helyreáll. Ha nem, akkor nem.
Sarpac
Sarpac 2014. 12. 27. 01:30
Előzmény: #471  Sarpac
#472
Egyébként meg ha olyan nagy a gazdasági növekedés kedves kormányunk miért találki ki újabb és újabb plussz hülyeségeket adózás terén? Talán azért mert a költségvetés folyamatosan + hiánnyal küszködik azaz kevesebb a bevétel és pótolni kell valamivel.
Sarpac
Sarpac 2014. 12. 27. 01:20
Előzmény: #469  xmann
#471
KSH-s adatokat nyugodtan el lehet felejteni, manipulált közel távol se a reális valóságot mutató adatokat közölnek nagyon sokszor, már nem olyan mint 6-8 éve.
A másik meg a szórás keresetek terén óriási különbség van a gazdag tehetős réteg és a lecsúszott szegény csóró réteg között. Az előbbinek drasztikusan megnőtt, míg az utóbbinak elenyészően többségnek szinte semmit az elmúlt 6-8 évben. Ellenben viszont volt tetemes infla, hülyeségadók amik viszik a pénzt. Nézzetek rá a forint árfolyamára újabb és újabb negatív csúcsokat dönt. 2001-től 2008-ig tartó bummban a jövő ingatlan értékesítései már elkeltek egy évtizedre előre.
Törölt felhasználó 2014. 12. 27. 00:13
Előzmény: #469  xmann
#470
"Pontosan. A lakások ára jellemzően követi a kereseteket. Az hogy 2008-14 között nem ez történt a válság és a hihetetlen hitelösszeomlás hatása. Amennyiben a gazdaság helyreáll és lesz hitelezés, akkor az összefüggés visszaáll."

Az összefüggés most is, eddig is állt, hiszen 2008-14 között is a kereslet-kínálat határozta meg az árakat. Pont azért történt az, ami: kínálat volt/van, kereslet alig.
xmann 2014. 12. 26. 22:08
Előzmény: #466  Lajos50
#469
Pontosan. A lakások ára jellemzően követi a kereseteket. Az hogy 2008-14 között nem ez történt a válság és a hihetetlen hitelösszeomlás hatása. Amennyiben a gazdaság helyreáll és lesz hitelezés, akkor az összefüggés visszaáll. Mindkettőnek van jele. többéves csúcson van az új lakáshitelek folyósítása és 2006 óta nem látott csúcson a gazdasági növekedés.
Törölt felhasználó 2014. 12. 26. 19:34
Előzmény: #466  Lajos50
#468
Most pedig ezutánaz extrém hatás után vagyunk, annaka korrekciója zajlott/zajlik.
Törölt felhasználó 2014. 12. 26. 19:32
Előzmény: #466  Lajos50
#467
Az, hogy egy dupla hitelboom (először támogatott Ft lakáshitel, utána meg a devizahitel) nyomta fel az ingatlanárakat.
Lajos50
Lajos50 2014. 12. 26. 19:23
Előzmény: #459  xmann
#466
Ez egy érdekes ellentét amít írsz.
Máskor ahogy a fizetések nőttek a házak, lakások ára is nőtt ugyanúgy. 1996-2008.

Mi okozhatta most ezt az extrém helyzetet?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 12. 26. 18:10
Előzmény: #461  qpec
#465
BÚÉK!
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 12. 26. 18:07
Előzmény: #459  xmann
#464
akik nagyon jól jártak az új adórendszerrel (min. 2 gyerekkel, de inkább min. 3-mal rendelkező, min. átlagbért hazavivő párok), azoknak már jellemzően volt eddig is ingatlanuk

gondolom, már elkezdték gyűjtögetni az önerőt a majdani bővítésre és/vagy gyerekeknek kecó vételére, de az még odébb van, mire ez az önerő össze is gyűlik
mpagnes 2014. 12. 26. 16:54
Előzmény: #461  qpec
#463
így van....., de egyébként az áresés is lehet éppen "jó megoldás" a társadalmi problémákra.....talán a helyére kerül a jövedelem és lakások árának aránya.....itt írhatnak 155 ezer átlag fizuról, mert annak semmi köze a lakások árához.....ja és valóban ,ami kis településeken zajlik, főleg árakban, az valami félelmetes és nehogy azt gondolja valaki, hogy az nagyobb városokban nem következhet be....simán.....összközműves telken 60-70 éves , a maga módján jó állapotú házak, 5000 nm telken 3 millió ft alatt kaphatók.....szinte a közmű árán vannak és biztonságos falvakról beszélek ,ami nagyon fontos !!!
mpagnes 2014. 12. 26. 16:48
Előzmény: #460  mpagnes
#462
az átlagfizetés ilyen formában hülyeség...1 nincs benn, aki nem dolgozik a nullájával....2....nem közlik a szórástényezőt.....Egy családot ugyanúgy nem húz ki a gondokból, ha a 4 családtagból 1 jól keres, mint ahogy az sem megoldás a családnak, ha valakinek nincs munkája és a többi átlagosan keres.Ebben az esetben nem vesznek lakást, pedig ez jellemző ma szinte minden magyar családra.Én csak ilyeneket ismerek......
qpec 2014. 12. 26. 16:48
Előzmény: #457  mpagnes
#461
Elolvasva az alap hírt és a véleményeket,kialakítottam a magamét is.
Való igaz,az ingatlan nem tözsdecikk.Aki akart,épített,vett ilyen-olyan hitelből,amit végtörlesztett,árfolyamgátba lépett,forintosítva átvált,a lényegen nem változtat semmit,megszívta.Járva az országot,nem látom,hogy sok lakóparknak hirdetett területen emelkednének az új házak.Kis és nagy városokban,falvakban tömegével vannak eladó,különböző korú és minőségű lakások és házak,de épülő csak ritkán.Magyarul a kereslet pang,nincs pénz.Hogy miért,nincs és nem is lesz?A válasz kézenfekvő:akinek szüksége volt és lehetősége,az már megépítette,megvette amire igénye volt.Az a GENERÁCIÓ aki most lenne ennek a piacnak az aktív fizetője,az már a határon túl,nyugaton rendezi a sorait,építi a jövőjét,ezébe jut ugyan hogy honnan jött,de ki is veri a fejéből a gondolatot is,hogy visszatelepüljön.Az idősebb korosztály,tetszik vagy nem,de biológiai tény , szép lassan kihal,tehát igencsak szaporodik az eladó ingatlanok száma.Nem a levegőbe beszélek,három rokon , sok-sok ismerős és én is,ebben a cipőben járok.Még szerencsés akinek a gyermekei Európában vannak és nem az USA,Ausztrália,vagy ÚjZéland valamelyik államában.Tehát nem értek egyet sem a Guruval,sem azokkal akik hisznek neki.
Biztos a Tőzsde,ha jól állunk be és több a nyereséges,mint veszteséges ügyletünk.
BUÉK minden Kedves Üzlettársnak.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek