Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2014. 04. 15. 18:03
Előzmény: #98  Hathor
#100
Érdemes átfutni ezt a kiadványt, nagyon jó mérőszámokkal, grafikonokkal és szöveges értékeléssel, a jelenleg 28-ból az utolsó helyen álló Budapestről is:

Emerging Trends in Real Estate - Real estate returns Europe 2014:

link
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 17:22
Előzmény: #98  Hathor
#99
Fundás blue chipek szépen esnek, befektetések értéke csökken. Forint viszonylag gyenge szinten 300forint felett euroval szemben. Jegybanki alapkamat 2.6%.
Ingatlan nem rossz ilyenkor. Rá kellene jönni végre.
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 17:09
Előzmény: #95  Hathor
#98
Eljött végre a mi időnk - Hihetetlen lehetőségek előtt áll Magyarország
2014. április 15. 12:15


Európában a befektetők optimizmusa töretlen: 2013-ban 29 százalékkal 166 milliárdra nőtt a kontinens kereskedelmi ingatlanbefektetési piaca. Idén a befektetők a hagyományosan erős londoni, párizsi és német nagyvárosok ingatlanpiacai mellett egyre érdeklődőbbek az ír, olasz és spanyol lehetőségek mellett a közép-európai térség iránt. Ebből a trendből immár a magyar főváros ingatlanpiaca is profitálhat - derült ki a CBRE éves Ingatlanbefektetési Reggelijén elhangzott szakértői véleményekből.

"Ugyan a befektetők Európában még mindig az Egyesült Királyságot és Németországot teszik az első két helyre befektetési célpontjaik között, 2014-ben már Spanyolország került a dobogó harmadik helyére. London elsőbbségét nem vitatva, Madrid, Amszterdam és Barcelona javított legtöbbet a megítélésén a CBRE európai befektetők között végzett és 2014-re vonatkozó felmérésében" - fejtette ki Mike Atwell, a CBRE kelet- és közép-európai tőkepiacokért felelős igazgatója.

2013-ban a Madrid, Milánó, Dublin és Prága ingatlanpiacára áramló befektetések volumene nőtt a legtöbbet, arányaiban 150-230 százalékkal több euró érkezett ezekbe a nagyvárosokba. A befektetők az általános, egyre javuló európai üzleti bizalomra építve a kockázatosabb régiók és nagyvárosok felé fordulnak és ez a budapesti ingatlanpiac esélye is lehet. A legnagyobb volumenű tőke az irodaszegmensbe áramlik, a figyelem középpontjában még mindig a prémium eszközök állnak, de a jó minőségű másodlagos eszközök is számíthatnak az érdeklődésre. A kelet-közép-európai régiót tekintve Lengyelországban a figyelem egyre inkább a kiskereskedelmi (retail) piac felé tolódik el. "Magyarország befektetői megítélésében hatalmas változásokat látunk, azt tapasztaljuk, hogy a nemzetközi befektetők újra akarnak beszélni Magyarországról, míg például Lengyelországról egyre kevésbé" - hívta fel a figyelmet Mike Atwell.

"A javuló magyar makrogazdasági adatok, a biztosabb ingatlanpiaci fundamentumok, a jó európai befektetői hangulat és az a tény, hogy Budapest az elmúlt időszakban relatíve olcsóvá vált, nagy lökést adhat a befektetési piacoknak" - mondta Tim O'Sullivan, a CBRE budapesti tőkepiaci vezetője. 2013-ban Magyarország (3%-ról +5%-ra), Csehország (15%-ról 21%-ra) és Szlovákia (0%-ról 5%-ra) profitált legtöbbet a régió felé forduló érdeklődésből, míg a térség éllovasa, Lengyelország vesztett népszerűségéből, bár még mindig a piac 61 százalékát tudhatta magának a 2012-es 68% után.

"A magyarországi ingatlanpiac kilátásai jók: a növekvő bérlői kereslet, a csökkenő üresedés és a fejlesztés alatt álló ingatlanok alacsony szintje vonzóvá teszik a piacot. Az európai befektetők 5 éves távlatban Budapestet a legnagyobb értéknövekedés előtt álló városok közé sorolják, az alacsony bérleti díjak és a relatíve magas hozamok mellett, így egyre többen érezhetik úgy, hogy itt az ideje belépni a magyar befektetési piacra." - tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE budapesti kutatási és tanácsadási vezetője. "A nettó piaci felszívás - amely az irodapiac egyik legfontosabb mutatója - a magyar piacon 2013-ban pozitív tartományba mozdult el, míg pl. Lengyelországban vagy Csehországban csökkenő trend indult el" - fejtette ki a szakember.

Magyarországon az ingatlanpiaci hozamok tekintetében nem történt jelentősebb változás az elmúlt hónapokban. A prémium irodapiaci eszközök esetében 7,5 százalékos hozamokról beszélhetünk, igaz, ebben a szegmensben még mindig nagyon kevés a tranzakció történik. Azok a tranzakciók, amelyek a jelenleg a hazai piacot dominálják, megközelítőleg 8 százalékos hozam mellett realizálódnak. A retail eszközök - mind a hight street retail, mind a bevásárlóközpontok (a budapesti top 5 bevásárlóközpontot alapul véve) 7%-os hozamszint mellett érhetőek el, bár a tavalyi tranzakciók ebben a szegmensben is ennél 100-150 bázisponttal magasabb hozam mellett kerültek lezárásra), az ipari ingatlan/logisztikai szegmensben 9,5 hozamokról beszélhetünk.

"Értékben viszonylag könnyen behatárolható, hogy milyen ingatlanok iránt van érdeklődés a magyar piacon. Túl nagy kitettséget egyelőre nem vállalnak a befektetők, egy 40-50 millió eurós tranzakció már túl nagynak bizonyulna, jellemzően 20-30 millió euró az, amely vállalható részükről, az ilyen ingatlanok iránt azonban erős a kereslet. Több tranzakció is lezárásra kerül majd a közeljövőben, az év első felében 250 millió eurós forgalomra számítunk, amely figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy tavaly egész évben beszélhetünk ekkora volumenről" - fejtette ki a szakember.

"A piac másik szegmense az opportunista befektetések terepe, itt főként olyan ingatlanbefektetésekről van szó, amelyeknél valamilyen értéknövekedés potenciált tud a vevő kihasználni. Ez egy nagyon intenzív piaci rés jelenleg Magyarországon, elsősorban a magyar befektetők terepe, akik a javuló a finanszírozási környezetben, illetve a Növekedési Hitelprogram (NHP) forrásait bevonva vonzó lehetőségeket találnak. Az NHP forrásait jellemzően 1-2 milliós tranzakciókra használják fel, ez pont az a piaci szegmens, amelyet a nemzetközi tőke soha nem fog elérni" - tette hozzá.

link
jumbo2 2014. 04. 15. 14:06
Előzmény: #95  Hathor
#97
És hogyan néz ki a grafikon 10 éves távlatban?
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2014. 04. 15. 11:56
Előzmény: #85  Hathor
#96
A hitről jut eszembe:

link
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 11:21
Előzmény: #94  Hathor
#95
Dunahouse márciusi ingatlan összefoglalójából:

"A viszonylag erős idei ingatlanpiaci forgalom a harmadik hónapban sem esett vissza, sőt az adás-vételek száma az elmúlt két év egyik legmagasabb adata lett. A 8124 darab tranzakció 21%-kal erősebb a tavaly márciusi adatnál és az első negyedéves, eddig összesen közel 21 ezres darabszám is 12%-os növekedést jelent 2013. év azonos időszakához viszonyítva. Ez a trend ugyan túlmutat a szezonalitáson, de az összehasonlítást torzíthatja, hogy tavaly márciusban még nehezítette a kemény időjárás az értékesítési folyamatokat, és több tranzakció a későbbi hónapokra csúszott. Bár a Keresleti Index egy százalékpontot esett az előző hónaphoz viszonyítva, a 86 pontos érték így is az elmúlt két év második legerősebb keresletét mutat-
ja a februárt követően."
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 11:13
Előzmény: #93  Hathor
#94
Ettől nem biztos, hogy igazunk lesz, de vélhetően így lesz.
Én egy éve mondom másik fórumon. Kaptam is a savazást miatta, hogy itt milyen rossz makro számok vannak.
Aztán egy éve minden Magyarországi makrónk egyre jobb lett, folyamatos növekedést mutatva. Az utolsó választ nem kapták még meg. Azt mondják a fórumosok. Majd akkor hiszik el, ha nőnek a beruházások!
Erre megérkezett a 9%-os emelkedés a beruházásokban is válaszként. Na akkor már nem tudtak olyan makro számot mondani, ami nem teljesített volna jobban, mint azt várták, remélték.

Ez hogy nem minősítenek fel minket még, ez is egy nagy kamu! Szépen vissza vagyunk tartva. Valakinek még nem szabadult fel a pénze, hogy szépen belevegyen piacunkba, addig altatnak még minket. Fórumosokat meg húzza le a lebigyesztett orruk. Attól nem látnak felfele, csak le.
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 11:07
Előzmény: #92  jumbo2
#93
Szerintem nem kell semmit számokkal alá támasztania.
Blogot vezet. Egy blogjegyzést olvasol.
Minek kell neki bárkivel is elszámolnia?
Elmondta a véleményét. Ettől senkinek nem kell ingatlant vennie. Ő így gondolja.
Hozzáteszem én is.
jumbo2 2014. 04. 15. 11:04
Előzmény: #88  Hathor
#92
"Így aztán, ismét végiggondolva a témát sem tudok mást gondolni, mint korábban: 5-éves távon szerintem jobban fog járni, aki budapesti lakást vesz, mint aki bankban tartja a pénzét"

Egy elemzőnek egy ilyen állítást számokkal kellene alátámasztania.
Pl. mennyi az üresen álló lakások száma ill. hogyan arányul ez a történelmi átlaghoz,
mennyi lakásnak várható még az elárverezése,
a demográfiai hatások részletes becslése, a jövedelmi viszonyok és lakásárak összevetése és időbeli összehasonlítása,
a jelzálog hitelállomány és a múltbéli átlagok

Ezek nélkül üres pofázás az egész.
kukutyinbenko 2014. 04. 15. 10:59
#91
Szerintem TopK egy nagyon fontos különbségről megfeledkezett a mai helyzet kapcsán. A 90-s évek végén kezdődött ingatlan árrobbanás előtt nem igen volt árcsökkenés. A reálárak természetesen erodálódtak, de nominálisan még így is max stagnálás volt. Évtizedek óta élt a közvélekedés, hogy az ingatlan árak nem nagyon tudnak esni, csupán az emelkedés mértéke a kérdés. Nálunk még kimaradt az akkori generáció a 80-s évek második felében Nyugat-Európában több piacon is bekövetkezett áresésekből. A kamatok, a tőzsde tud esni is (arra már addigra rájöttek), de az ingatlan nem. Emiatt is fektettek sokan ingatlanba. Én személyesen emlékszem hányan néztek hülyének amikor 2004-2005 körül arról beszéltem hogy nem lesz örökké emelkedés, sőt csökkenés is lesz. Még élt a hit az eu-s árkonvergenciában.
Mára viszont a hazai lakosság is megtapasztalta, hogy az ingatlan is tud veszíteni az értékéből. Ez keserű és mélyen elraktározódó tapasztalat, mivel a legtöbb ember legnagyobb befektetése az ingatlana, ha van. Nem véletlen, hogy a fejlett piacokon is megfigyelhető egy 20-30 év közötti periodicitás az ingatlanmániákban. Jönnie kell egy generációnak aki már nem tapasztalta meg személyesen az előző ciklus fájdalmas részét.
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 10:56
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
#90
Kis részvényes társaimmal megalapítottam az optimisták klubját :D

Minek keseregni mindig?
Itt mindenki csődözik, kampó vég.. shortol ezerrel. Minden emelkedésbe belead, mert hova megy mááá fel.. :D

Szépen le van itthon minden árazva.
Remélem nem sokáig már.
Törölt felhasználó 2014. 04. 15. 10:56
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
#89
Szimplán csak poziból beszél. Ingatlanügynök + beragadt kisspeki.
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 10:50
Előzmény: #86  Hathor
#88
"Múltkor beszélgettem egyébként a témában egy kiváló kollégámmal, aki azt mondta, hogy most hasonló a helyzet az ingatlanpiacon, mint 1997-ben."

Én emlékszem erre az árrobbanásra. Akkor kezdtem ingatlanozni.
Az akkori árrobbanás oka nem más volt, mint hogy bejelentették, hogy Magyarország várhatóan hamarosan belép az Európai Unióba.
Elindult a spekuláció az emberekben, hogy a külföldiek itt fognak ingatlanokat venni és felvásárolják a belvárost. Elkezdték kapkodni az ingatlanokat. Expressz újságot keddi számát már megvettem a hétfői nap 14.00ás időpontjában, mert akkor adták a kezembe a József körúton. Előző nap kellett a másnapi újságban megjelenő új hirdetésre lecsapni :DD
szép időszak volt. Fél év alatt dupláztak a Budapesti ingatlan árak.. aztán évente dupláztak egy újat kb.. ez így ment pár évig. Majd beléptünk az Unióba, és a külföldiek mégsem vásárolták fel a belvárost. Erre elkezdődött egy értékcsökkenés. A korlátlan kamu hitelek tartották el valahogy a piacot. Na meg a lakászszerzési kedvezmény érvényesítéséből származó spekulációs vételek! Amit sajnos a szockók szépen eltöröltek! Mivel véget ért 2008ra a hitelboom, meg az uniós felvásárlás kamuból is felébredtek az emberek, és elkezdtek égni a tőzsdei pánikokban a megtakarítások, befektetések. meg megszűntek a lakásszerzési kedvezményes spekulációs vételek, így elkezdett hanyatlani az ingatlanpiac is.

Most valóban a kb 2%os nettó banki kamat nem túl nyerő. Na meg az sem normális, hogy egy világgazdasági válság alatt kimeneküljön az ingatlanokból a pénz szerintem. Itt egy abnormális dolog van már.

Jó.. tény, hogy nincs pénzük az embereknek.. de régen volt??
Akkor nem voltak Iphonok, plazma tévék, tabletek, kocsi minden családtagnak, meg 4-5szobás ház igények normál 4tagú családnak.

Van itt pénz, mert ezeket meg tudják venni az emberek. Audi, BMW, meg Mercikkel tele az ország. Pénz van! Csak ki mire költi az nem mindegy!

Az ingatlan mindig ingatlan marad! És megfelelő helyen mindig pénzzé tehető. Na persze megfelelő áron, piachoz igazodva.

Zárva soraim Zsiday utolsó gondolatával:

"Így aztán, ismét végiggondolva a témát sem tudok mást gondolni, mint korábban: 5-éves távon szerintem jobban fog járni, aki budapesti lakást vesz, mint aki bankban tartja a pénzét."
Törölt felhasználó 2014. 04. 15. 10:42
Előzmény: #86  Hathor
#87
Te meg a másik véglet vagy.
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 10:23
Előzmény: #85  Hathor
#86
Ennyi elégedetlen és pesszimista embert, ami ezen a fórumon van a világ nem látott egy helyen :D
Hathor
Hathor 2014. 04. 15. 10:22
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
#85
:DDD

A hitetleneket összegyűjtötte..
Helyes!

Hajrá Ingatlanpiac, hajrá kis papírok!

Törölt felhasználó 2014. 04. 15. 10:14
Előzmény: #70  buyandhold
#84
link

Itt idéz téged is.
stoky 2014. 04. 14. 11:18
Előzmény: #82  Törölt felhasználó
#83
Érdemes áremelkedésre spekulálni? - Néhány mítosz megdőlni látszik

Élénkülő lakáspiacról, befektetői rohamról, mindjárt emelkedésnek induló lakásárakról szóló ingatlanközvetítői elemzések buzdítanak vásárlásra most már szinte hetente. Az indokok között az alacsony kamatok, a mélyponton stagnáló lakásárak, az elhalasztott vásárlások sorakoznak, mint a lakáspiac fellendülését, a várt trendfordulót megalapozó tényezők. A Napi.hu által megkérdezett szakértők az alábbiakban jelentősen árnyalják az áhított trendfordulóról festett képet.
link
Törölt felhasználó 2014. 04. 14. 10:57
Előzmény: #79  ujonc
#82
Azt hittem, ez a te véleményedet is tükrözi. De ha te is csak megállapítottad, hogy ez létezik, úgy oké:)
ujonc 2014. 04. 14. 09:59
Előzmény: #79  ujonc
#81
-1 vagy

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek