Topiknyitó: Portfolio 2014. 03. 02. 18:14

Ez a hidegháború óta a legnagyobb fenyegetés Európára  

Ugrás a cikkhez
Szombaton rendkívül kiéleződött a helyzet Ukrajna körül. Az oroszok bekeményítettek, Vlagyimir Putyin elnök délutáni kérésére az orosz parlament engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén. Erre reagálva Olekszandr Turcsinov, Ukrajna...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=196016
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 05. 10. 17:34
Előzmény: törölt hozzászólás
#660
És milyen jó lenne, hogy a szétbombázott semmiken kívül nyakunkba vettünk volna mondjuk egy nemzetközi blokádot.
Persze, az oroszoknak kevésbé számít,... de mi talán egy hétig is húztuk volna ezzel a hatalmas és gazdag országgal.
duraczell 2014. 05. 10. 17:09
Előzmény: törölt hozzászólás
#659
És mennyivel lenne most jobb?
+ munkanélküliek
+ szét bombázott infrastruktúra
Szeretnél több adót fizetni? Mert GDP nem sok van ott
Törölt felhasználó 2014. 05. 10. 15:20
Törölt hozzászólás
#658
szivacs
szivacs 2014. 05. 10. 14:21
Előzmény: törölt hozzászólás
#657
Egyben elgondolkodtató is.

Akárcsak ez:
"Tragikomikus, hogy most mi, magyarok, lengyelek, románok – akiket a Nyugat Ukrajnában odadobott a szovjeteknek –, most mi háborúzzunk Jaltáért, az oroszok ellen, hogy Ukrajna megtarthassa azon földjeit, amelyeket Sztálintól és a Nyugattól kapott Jaltában Lengyelország, Magyarország és Románia rovására.
Mert a mai Nyugat-Ukrajna Lengyelország volt. A mai Kárpátalja Magyarország volt. A mai Délnyugat-Ukrajna román Besszarábia volt. Ide jutottunk megint, a saját érdekeink ellen kell háborúznunk. Idegen érdekekért, a Kárpátalját megszálló, ukránosító Ukrajnáért."
Törölt felhasználó 2014. 05. 10. 12:06
#656
Mint ismeretes épp holnap lett volna a 89% végeredménnyel záruló donyecki népszavazás és arra vonatkozó hangfelvételek is nyilvánosságrakerültek, hogy szervezik a végeredményt

link

A beszélgetés során kiderült, hogy a megfelelő katonai terror hiányában bukott az ügy, de ez nem számít, ugyanis felesleges holmi számolgatásokkal bajlódni, bármit be lehet írni. A 99%-os ötlet után a 89% véglegesedett.

Ravasz módon Putyin is a népszavazás halasztása mellett foglalt állást.

link
Törölt felhasználó 2014. 05. 10. 11:59
Előzmény: #653  Törölt felhasználó
#655
A nagy putyin védők és történelmileg orosz terület meg hasonlatokkal érvelők azt mér nem teszik hozzá 7 millió ukránt sztálin ki irtott és ugyan ezt csinálta Krímben a tatárokkal ha nincs nép irtás és orosz be telepítés nem lenne orosz többség Krímben és 40 %os arány a keleti részben.
neked az elég népszavazás felgyújtanak páncélozott gépet de azt a közvélemény kutatást is vedd figyelembe ami a balhés időszak előtt készült mert abban a magukat orosznak vallok fele is elutasította a csatlakozást.
Törölt felhasználó 2014. 05. 10. 08:31
Törölt hozzászólás
#654
Törölt felhasználó 2014. 05. 10. 08:07
Előzmény: #645  Törölt felhasználó
#653
"Úgyhogy kíváncsi leszek, hogy mi lesz így ezzel a donyecki szavazással..."

Valószínűleg nem tartják meg, mert nem tudják megszervezni. Harkovban már lefújták:
link

De persze te csak írj nyugodtan előre csalásról egy valószínűleg megtartásra sem kerülő népszavazáson. Mert te már csak tudod. Előre is tudod. Próbáld csak meg nyugodtan úgy beállítani, mintha ez lenne a fő probléma és nem az, hogy embereket ölnek.

Egyébként szerintem ez elég egyértelmű népszavazás Mariupolban:
link
A testükkel próbálják megállítani a lövészpáncélost.
Vagy ez Kramatorszknál:
link
Vagy ez:
link
Vagy ez:
link

Így néz ki a valóságban az ukrán demokrácia.
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 23:17
#652
Javaslom olvasgatásra. Szerintem jó, bár nem mindenben értek vele egyet, de van humora.
link
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 22:55
Előzmény: #649  Törölt felhasználó
#651
"Amúgy meg azt sem értem, hogy az "ukrán demokrácia" szépsége, hogy jön az EU orosz kiszolgáltatottságához."

Úgy jön, hogy a kijevi vezetésnek nincs demokratikus felhatalmazása. Utcai erőszakkal kerültek hatalomra. Azért mert (az amúgy tolvaj, gazember) Janukovics nem küldte rá a hadsereget a balhézókra, szemben a jelenlegi vezetéssel akiknek ezzel nincs problémájuk. Meg azért mert a február 21-i 3 EU külügyminiszter által összehozott megállapodást órák alatt rúgta fel az akkori ellenzék.

A kijevi kormány 3 pártájból az egyik az a Svoboda, amelyet az EU parlament minősített fasiszta pártnak 2012-ben. A kijevi vezetés azokat a jobb Szektorosokat használja akik a hatalomra kerülésben is segítettek nekik és most főleg belőlük szervezték a Nemzeti Gárdát a megbízhatatlan hadsereg és rendőrség helyettesítésére. Ez a Jobb Szektor nyíltan nácikból, futballhuligánokból, bűnözőkből áll.

Mégis az EU-nak és az USA-nak hirtelen elfoghatók, támogathatók lettek, hős forradalmárok, a demokrácia letéteményesei.

Ki pénzelte a Majdanon a tüntetőket? Honnan volt százával drága golyóálló mellény, gázállarc és respirátorok a könnygáz ellen, sisakok, rengeteg üzemanyag, élelmiszer, melegedők, sátrak, stb... Emlékszel 2006 október 23-ra? Ott a huligánok balhéztak, majd estére vége lett, mert hazamentek az ágyikójukba aludni, vacsorázni, kimosni a szemükből a könnygázt. Kijevben még a kemény durvább szakasza is egy hónapig tartott az utcai harcoknak, úgy hogy elég komoly hidegben éjjel-nappal kint volt a kemény mag. Ellátás nélkül? Háttér nélkül?

Hogy sikerül egy pillanat alatt gründolni az ukrán ellenzéknek egy olyan média csatornát, aminek a felszerelése megszégyenítette az ukrán állami TV és rádió cuccait?

Mit is mondott az amerikai külügyi államtitkár-helyettes? 5 milliárd dollárt fektettek Ukrajna "demokratizálásába"

Úgy jön az ukrán demokrácia szépsége a kiszolgáltatottsághoz, hogy ha nem piszkított volna a nyugat, főleg az USA a medve barlangja elé akkor most nem kellene félni a gázcsap elzárásától.
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 22:32
Előzmény: #647  Törölt felhasználó
#650
Nem az orosz hadsereg balhézik Kelet-Ukrajnában. Még csak nem is beszivárgott orosz különleges egységekről van szó. Ha azok lennének, akkor tömegével lennének kilőtt páncélosok. Akkor fel tudnák tartóztatni a bevonuló ukrán erőket. Nézd meg a videókat, hogy a legtöbb esetben 5-10 páncélozott szállító harcjárműre való, szűk 50-100 ukrán fegyveres vonul be és azokat sem tudják megállítani. Akkor nem az orosz oldalon esnének el jóval többen. Akkor jobb és több fegyverük lenne.

Kelet-Ukrajnában fegyverrel helyi oroszok és kisebb számban Oroszországból jött volt katonák harcolnak, nem Putyin. Nézd meg a felvételeket. Látsz olyan zöld emberkéket, mint a Krímben?

De legtöbbször egyszerűen csak civilek állják útját a páncélosoknak fegyvertelenül. Tényleg csak azt tudom tanácsolni, hogy nézd meg a youtobe-on Szlovjanszkban, Kramatorszkban. Luhanszban, Mariupolban készült felvételeket. A legtöbbjén fegyvertelen civil tömeg.

Érdekes módon a bevonuló katonákat nem üdvözli senki felszabadítóként, viszont anyázás, fasisztázás, banditázás az erősen megy. Valami furcsa okból az ottaniak a bevonuló csapatokat megszállóknak tekintik.

Az első hetekben bevetett átlag ukrán katonai egységek zöme nem volt hajlandó lőni az emberekre. Megálltak, visszafordultak, átálltak, hagyták elvenni a fegyverüket, de nem nagyon lőttek. Nem furcsa hogy egy hadsereg tagjainak többsége nem teljesíti a parancsot? Nem lehet, hogy a paranccsal és a parancs kiadójával van a gond.

Akiket most küldenek azok részben belügyesek. Részben a jelentős hányadban jobb szektorosokból toborzott nemzeti gárda. Frissen felvett fiatalok akik fegyvert kaptak azért, mert hajlandónak mutatkoztak lőni bárkire a kijevi vezetés parancsára. Részben külföldi zsoldosok. nem hiszed? Íme egy olasz zsoldos:
link
Ő amerikai:
link
Szólj, hogy ha szerinted a következő felvételen 0:55-től 1:19-ig, majd utánna 1:28-tól 1:37-ig az ukránoknál rendszeresített fegyvert látsz!
link

Megkérdezhetem mit keres a CIA és az FBI nyíltan Ukrajnában? Miért látogatott oda a CIA vezetője?

Az oroszok a Krím felett lelőttek két és zavarással lehoztak sértetlenül egy MQ-5B felderítő robotot. A dologban az a kínosa, hogy a hatótávolsága miatt csak Ukrajna területéről indíthatták. Az adattáblája alapján visszakeresték a gép eredetét. Az történt, hogy a németországi Ramsteinben állomásozó amerikai 66. katonai felderítés dandár egy csoportja 18 db felderítő robottal még március elején áttelepült át a közép-ukrajnai Kirovograd városába.

Egy speciális lengyel kommandó ezred települ Lvov közelében. Kanadai speciális regiment található a Kijevi események óta Poltava régióban. 22. SAS ezred divízió települt Kijevben és Csernigov régióban. Utóbbiak hivatalosan angol tanárok.

Ennyit arról, hogy ki balhézik Ukrajnában.
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 22:04
Előzmény: #648  Törölt felhasználó
#649
Ezt az új ukrán demokráci gyümölcsét nem mások csinálják, mint az oroszok, de ez ne zavarjon.

És persze az orosz demokrácia jegyében éppen hallhattuk, hogy hogy szervezik a donyecki szavazás végeredményét.

No meg persze tudom, hogy azok csak békeszerető szabadságharcosok, mint ahogy az oroszok is, ellentétben pl. az USA-val, aki ilyen esetben (elcsalt választás és elzárt gázvezetékek, meg miegymás nélkül) is csak terroriisták gyülekezete a szabadságharcosok ellen.

Amúgy meg azt sem értem, hogy az "ukrán demokrácia" szépsége, hogy jön az EU orosz kiszolgáltatottságához.

Továbbá, ha nem vagy képes megérteni és elfogadni, hogy a több lábon állás miért jobb, mint egy szimpla komcsiimádat/USA utálat, akkor sajnállak.

Felfogtam, reménytelen provokátor vagy!
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 21:51
Előzmény: #644  Törölt felhasználó
#648
Ezzel szemben íme az új ukrán demokrácia gyümölcse, Odessza. Előr szólok halottak vannak a képeken, úgyhogy 18-as karika:
link

- Elektromos kábellel megfojtott terhes nő egy szobában, ahol nemhogy tűz, de még füst nyomai sincsenek. Biztos ő volt a nagy "terrorista"
- Az azonosítás nehezítése érdekében az arcukon és kezükön megégetett emberek, akiknek a ruhája és a körülöttük lévő éghető tárgyak meg sem pörkölődtek.
- Egy alsó ruházat nélküli megégett nő. Biztos úgy akart megmenekülni a tűzből, hogy alul meztelenre vetkőzött.
- Lőtt sebek.

Felgyújtották az épületet, de előtte bementek és módszeres lemészárolták a bent lévőket.

Nem az odesszaiak mentek kijevbe, vagy nyugat-ukrajnába, hanem Odesszába ment 2500 jobb szektoros. Azt ne mondja nekem senki, hogy a hatóságok nem tudtak kb. 50 dugig tömött távolsági buszra való Jobb Szektoros Odesszába szállításáról, vagy korábban kb. dupla ennyiről Harkovba és Doonyeckbe buszoztatásáról! Vagy ki hiszi azt el, hogy békés fociszurkolóknak nézik őket, miközben nem a helyi vegyesboltban vásárolják a vascsöveket, baseball ütőket, pajzsokat, petárdákat, tűzijáték rakétákat, száz marmonkanna szám a molotov koktélhoz való naftát, hanem viszik magukkal. Miért nem lehetett megállítani őket a városok elérése előtt?

Nem az orosz pártiak mennek Kijevbe a balhé/pogrom kedvéért, hanem fordítva. Nem az orosz párti fegyveresek mennek Nyugat-Ukrajnába háborúsdit játszani, hanem azért van lövöldözés, mert Kijev kiadta a bevetési parancsot.

Persze szigorúan a demokrácia jegyében.
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 21:39
Előzmény: #646  Törölt felhasználó
#647
Jaj értem, az oroszok csak a világot akarják megmenteni ezért balhéznak Ukrajnában is...
Európának meg az az érdeke, hogy az orosz védőháló alatt legyenek és nem több lábon álljanak.
Eddig nem értettem, de most már megvilágosodtam.
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 21:34
Előzmény: #644  Törölt felhasználó
#646
Pofátlan és demokráciaellenes módon úgy használják ki, hogy az orosz gáz tartósan olcsóbb, mint az LNG. Na ez aztán a pofátlan visszaélés a monopolhelyzettel. Ezt is csak azért csinálják azok a gaz oroszok, hogy ne akarja őket senki helyettesíteni és még jobban visszaélhessenek.
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 21:31
Előzmény: #642  Törölt felhasználó
#645
Úgyhogy kíváncsi leszek, hogy mi lesz így ezzel a donyecki szavazással...
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 21:29
Előzmény: #641  Törölt felhasználó
#644
Megint ez az idétlen USA fóbiás... ökörködés.

A gázt több helyről tervezik, északról, délről, az oroszoktól és azért kell az usa, mert ők is tudnak prezentálni.
Ez máris nem amerikai függőségre váltás, amit bele akarsz hazudni.

Van egy rövid távú terv és van egy hosszú távú.

A hosszzú távú az, hogy a TELJESEN MEGBÍZHATATLAN oroszokat leépítik.
Egyébként pedig, tegyükk fel, hogy az USA olyan drágán fog szolgáltatni, de teljesen valószínűtlen, hogy meglévő szerződéseket fel fog rúgni az USA. Ez az oroszoknak láthatólag nem jelent problémát, az USA viszont nem fogja megtenni ezt a leszerződött szállításokra.
Ráadásul, ha ez az elképzelhetetlen dolog megtörténnek, akkor konkurenciaként még mindig ott lennének az oroszok, akik kapkodhatnának az üzletért... most azonban az oroszoknak nincs konkurenciájuk és ezt nem is akárhogyan, hanem pofátlan, demokráciaellenes módon használják ki.
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 21:19
Előzmény: #639  Törölt felhasználó
#643
Az Oroszország elleni szankciókhoz:

- Az EU export Oroszországba duplája az oroszok EU-ba irányuló exportjának, tehát az EU vesztene nagyobb piacot.
- Az EU áruk helyettesíthetők, megvehetők Kínán keresztül, BMW és Audi nélkül el lehet éldegélni. Viszont az oroszok exportcikke az olaj és főleg a gáz, amit az EU rövid távon nem tud helyettesíteni. Ezzel szemben az oroszok el tudják adni másnak (Kínának, Koreának, stb...)
- Az EU orosz befektetései többszörösét teszik ki az oroszok EU-ba fektetett pénzének.
- Az EU befektetések jellemzően működő tőke beruházások amik nehezen mozdíthatók, míg az orosz pénzek nyugaton legnagyobb részben gyorsan mozdítható, kivonható pénzügyi befektetések.
- Az EU átlagos GDP arányos eladósodottsága 90 % feletti, míg az oroszoké egy nagyságrenddel kisebb, 10 % alatti. Az állampapírpiacuk nem függ a külföldi kereslettől, főleg ha visszaviszik a saját pénzügyi befektetéseiket.
- Az oroszok devizatartaléka 500 milliárd dollár, úgyhogy néhány évig vígan ellennének egy fillér export bevétel nélkül is. Hogy érzékelhető legyen: az orosz gázexport az EU-ba 50-60 milliárd dollár értékű évente.

Az EU jóval nagyobbat szívna a szankciókkal. Nyilván az oroszoknak sem lenne kellemes. Az USA az EU micsodájával kaszálja a csalánt és megpróbálja az EU-t és Oroszországot összeugrasztani, gyengítve mindkettőt.

Mi magyarok is nagyon megszívnánk egy gazdasági háborút.
- Függünk az orosz gáztól
- Nem ártana nekünk az orosz tőke az állampapír piacunkra.
- Vannak befektetéseink Oroszországban (pl: OTP. MOL)
- Fontos nekünk az orosz piac (pl: Richter, Egis)
- A legfőbb export partnerünk Németország és őket is agyon szívatnák a szankciók.

Ezzel együtt is jó viccnek tartod a nagy "főgonosz" Oroszország "megleckéztetését"?
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 21:15
#642
Ha nincsnek meg a feltételek egy szavazásra, akkor szimplán körbe kell járni, be kell gyűjteni a papírokat, aztán le kell sz@rni az egészet és írni valamit... mondjuk 99%-ot... ne 99-et, inkább 89-et és nem kell itt értetlenkedni.
link
Törölt felhasználó 2014. 05. 09. 21:07
Előzmény: #637  Törölt felhasználó
#641
Az oroszok nagyjából 150 milliárd m3 gázt szállítanak évente az EU-ba. Ha Ukrajna igényét is hozzávesszük, akkor 180 milliárdot. Ez az EU fogyasztásának közel 30 %-a.

A világ LNG fogalma évi 330 milliárd m3 földgáznak felel meg, tehát ennek 45, az ukránokkal együtt 55 %-át tenné ki az EU új igénye. Azt a 330 milliárd m3-nek megfelelő LNG-t mintegy 400 hajó szállítja, tehát az új igény miatt 180-220 új hatót kellene építeni. Csakhogy a világ LNG hajóépítő kapacitása 40-50 hajó évente + 2-2,5 év az elején amíg az első hajó elkészül, mert ennyi az építési idő. Gondolhatnánk, hogy akkor 6-8 év alatt megépülhet a flotta. Csakhogy a világ legnagyobb LNG importőrei, Japán és Korea, akik a világ LNG fogyasztásának több mint felét adják, évekre előre lekötötték a kapacitásokat. Ma több, mint 60 hajó van már megrendelve. Már 2017-re vesznek csak fel megrendelést. Japán tavaly ősszel határozta el, hogy 90 új hajót építette, ami még nincs benne a jelenlegi megrendelésekben, valamint Korea is nagyjából fele ennyit tervez rendelni. ha a már ismert és csak a japánok és koreaiak által tervezett megrendeléseket is teljesítik az EU igények mellett, akkor az a 6-8 év 10-12 évre tolódik ki.
Azt is tegyük hozzá hogy egy ilyen hajó átlag 200 millió dollárba kerül.

Ki kellene építeni az USA-ban a palagáz mezőktől a tengerig a csővezetékeket, a cseppfolyósító kapacitást, az átmeneti tároló kapacitást és a feltöltő terminálokat. Az EU-ban a meglévő LNG fogadó terminálok főleg olyan országokban vannak, amelyekbe nem jut el számottevő orosz gáz, hiszen az LNG közel 1,5-szer drágább, mint a csövön jövő orosz gáz. A spanyoloktól Pireneusokon, az olaszoktól az Alpokon nehéz lenne áthozni a gázt. Tehát ki kellene építeni a fogadó terminálokat a Németalföldön, Németországban, Lengyelországban és a fránya Kárpátok miatt nekünk az Adrián. Onnan megfelelő kapacitású csővezetéket a jelenleg meglévő elosztó hálózatig, ami önmagában nagyobb munka a Nabucco lett volna, vagy Kék Áramlat.

Ez a beruházás százmilliárd dollárt meghaladó nagyságrend.

A végén kapnánk a jelenlegi orosz gáznál bőven drágábban egy egyoldalú USA gázfüggőséget. Ez tényleg jó üzlet az USA-nak. Ki is támogatja legjobban a kijevi vezetést, a szankciókat, az Orosz-EU gazdasági háborút?

Addig az egy évtizedig pedig, amíg megvalósul, legfeljebb befagy a hátsónk.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek