Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 01. 10. 11:23

A Fidesz rendbeteszi az országot  

A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is nagyon jól teljesített a Fidesz-közeli Közgép: több mint 90 közbeszerzésen nyertek, de a leányvállalatai sem panaszkodhatnak. A cégek, illetve azok a konzorciumok, amelyeknek tagjai voltak, több mint 380 milliárd forintot nyertek 2013-ban különböző tendereken. A Közgép nemcsak vasutat és autópályát épít, hanem radioaktív hulladéktárolókat, de megjelent az energia- és távközlési szektorban is. A cég minden évben megnövelte az árbevételét, és milliárdos osztalékot fizet ki a tulajdonosainak.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
-bubu-
-bubu- 2014. 03. 25. 10:20
Előzmény: #99  gazmber
#100
link

naja
gazmber 2014. 03. 25. 10:00
#99
A cím helyesen: A Fidesz zsebreteszi az országot
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 03. 25. 09:39
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
#98
ezt csak most olvastam... erre írják általában: magyarul annyit jelent az ítélet, hogy "KÖZÖD?!" :)
Stiv
Stiv 2014. 03. 25. 09:34
Előzmény: #95  signal2
#97
Közben meg a csőd szélén az ország...

10 milliós autókat kell venni az önkormányzatoknak..

Amúgy meg van elektromos autó..
Törölt felhasználó 2014. 03. 25. 09:28
Előzmény: #95  signal2
#96
Asszem sűrűn meg lennének verve, le lennének köpve ha azzal járnának. ;-)
signal2
signal2 2014. 03. 25. 09:23
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
#95
A'szem, kötltenének tömegközlekedésre, ha arra lennének kötelezve, hogy azzal járjanak fel Budapestre.
Törölt felhasználó 2014. 03. 25. 09:18
#94
163 ezer kilométert autózott 4 év alatt szolgálati Skoda Superbjével Baja fideszes polgármestere, Zsigó Róbert – értesült az Index közérdekű adatigénylés útján. Ez a távolság elég arra, hogy nagyjából négyszer megkerülje a földet – írták.

A hírportál becslése szerint a Fidesz-szóvivő által felhasznált 10 943 liter üzemanyag 4-4,5 millió forintba kerülhetett Bajának. A több mint négymillió forintos benzinszámlát egyébként kihagyta vagyonnyilatkozataiból az egyik legjobban kereső parlamenti képviselő. Havi 1,66 millió forintos jövedelme részben abból származik, hogy olyan messze lakik a munkahelyétől. Havi 556 ezer forintos pótlék járt neki emiatt az Országgyűlés honlapján közzétett adatok szerint.

Az ügy pikantériája tehát, hogy Zsigó az állammal és Baja városával is finanszíroztatta utazásait. A város önkormányzata 2010. novemberben hagyta jóvá, hogy Zsigó magánutakra is korlátlanul használja a hivatali autót.
Törölt felhasználó 2014. 03. 06. 14:30
Előzmény: #92  Sigorszky
#93
Szimplán csak hülyeségeket beszél.
Sigorszky 2014. 03. 06. 13:56
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
#92
link
Ennek meg ömlik a szar a szájából.
Törölt felhasználó 2014. 03. 06. 13:07
Előzmény: #90  Törölt felhasználó
#91
Olyan ítéletet hozott első fokon a bíróság, amire eddig nem volt példa. Felcsút első emberének nem kell nyilvánosságra hoznia vagyonnyilatkozatát - köszönhetően az új infotörvénynek.

Bár azt ígérték, hogy az új infotörvény nem fogja megnehezíteni azt, hogy az állampolgárok megkapják a közérdekű adatokat, a bíróság most mégis a jogszabály egy új passzusára hivatkozva utasította el a 444 keresetét. A lap azért perelt, mert Orbán Viktor kedvenc polgármestere, Felcsút első embere nem adta ki nekik vagyonnyilatkozatát.

Pedig Mészáros Lőrinc gazdagodása több szempontból is a közre tartozik. Nemcsak polgármesteri mivolta miatt lenne ildomos, ha nyilvánosságra hozná a dokumentumot, hanem gyors gazdagodása miatt is. Mészáros Lőrinc ugyanis a kormányváltás óta álomszerű vagyongyarapodást tudhat magáénak. Az egykori gázszerelő jórészt az államtól kapott közbeszerzéseknek köszönhetően tavaly felkerülhetett a 100 leggazdagabb magyar listájára.
Példátlan döntés

Vagyonnyilatkozatát viszont bőszen titkolja, és mint kiderült, a bíróság is a polgármester mellé állt, amikor arról kellett dönteni, hogy az állampolgárok megtudhatják-e vagyonosodása részleteit. A 444 ugyanis hiába perelt a dokumentumokért, a Székesfehérvári Járásbíróság úgy határozott, tárgyalás nélkül elutasítja a keresetüket.

A bíró azzal érvelt: nem mondták meg az önkormányzatnak, hogy miért akarják megnézni Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát, márpedig az új törvényben az szerepel, hogy „csak úgy” nem muszáj kiadni a papírokat.

A lapot képviselő ügyvéd, aki a Transparency Internationalnak dolgozik, úgy fogalmazott: még sosem látott ilyet, ahogy TASZ-os kollégái sem. A 444 fellebbez a döntés ellen.
Törölt felhasználó 2014. 02. 26. 23:54
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
#90
Lemaradt: HVG cikk
Törölt felhasználó 2014. 02. 26. 23:53
#89
Köddé váltak a disznói, Mészáros Lőrincnek?
Hetekig sikertelenül próbáltuk felkutatni, hová lett Mészáros Lőrinc – vélhetően ezres nagyságrendű – disznóállománya, amelyre tavaly 7,4 millió állami támogatást kapott a cége. A felcsúti polgármester két év alatt virágzó agrárbirodalmat épített ki, melynek termékeit már nagy áruházláncokban értékesíti. Az is lehet, hogy a sertéseket már levágták Mészárosék húsüzemében, ám arra nem találtunk magyarázatot, hogy az állami nyilvántartásban miért nem látunk egyetlen kocát sem.

„Nagyon gondolkodom a sertéstartásban is, de a sertéstartás nem a csúcsközelben van. (…) Ha a sertésüzletág plusz nullás állapotban van, akkor általában azt mondják a parasztemberek, hogy össze lehet tenni a kezünket” – magyarázta 2012 májusában Felcsút polgármestere, hogy miért tartja jobb befektetésnek a szarvasmarha-tenyésztést a disznótartásnál. Minden jel arra utal, hogy kevesebb mint egy év alatt gyökeresen megváltozott a véleménye: 2013-ban belevágott a „sertésüzletbe” is, sőt a veszprémi vágóhídján keresztül ma már multinacionális láncoknak is szállít felvágottat, kolbászt, szalonnát.

Az Orbán Viktor alapította Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Mészáros Lőrinc három éve alatt kisbirtokosból igazi nagygazda lett: komoly birtokkomplexumot tudhat magáénak, amely a gabonatermesztéstől az állattenyésztésen keresztül az élelmiszeriparig ível. Míg 2011-ben – ahogy az interjúban kifejtette – valamivel több mint 100 hektár szántója volt (formálisan egy gazda 300 hektárt tulajdonolhat – a szerk.), egy évvel később cége, rokonai révén már 1327 hektárt bérelt az államtól. A földpályázatok körüli ügyletek ellen tiltakozva az államtitkárságról 2012-ben lemondott Ángyán József kimutatta, Mészárosék nyerték el a legtöbb földet Fejér megyében egy részvénytársaság, a Csákvári Mezőgazdasági Termelő után.
míg egy gazdaságnak rendszerint hosszú évekbe telik, mire olyan szintre jut, hogy rendszeres beszállítója tud lenni egy hipermarketnek, neki kevesebb mint két év alatt összejött.

A rejtélyes konda nyomában

Míg a 2012-es földosztás idején még hezitált rajta, 2013-ban már nagyüzemben foglalkozott a sertéstartással is – legalábbis az állami nyilvántartások szerint. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint cége, a Búzakalász 66. Kft. 7,4 millió forint sertésjóléti támogatást kapott a kormány által biztosított keretből. A Vidékfejlesztési Minisztériumtól (VM) kapott információk alapján ez akár 3,4 ezer disznót is jelenthet, ugyanis a VM szerint tavaly hozzávetőlegesen, átlagosan 2150 forintnyi támogatás jutott egy sertésre.
Hasonlóan jól jövedelmezett az államtól bérelt föld is: 2011-ben még 8 milliós földalapú támogatást kapott, 2013-ban már ennek 7,5-szeresét, több mint 60 milliót. Ugyanakkor Mészáros cége az állatjóléti állami pályázaton is jól szerepelt: az MVH szerint egy sertéstenyésztő évente 11,6 millió támogatást vehetett igénybe, a Búzakalász ennek a 63 százalékát kapta meg rögtön az első évben.
„Főleg Csákvárról érkeznek a disznók” – mondták Mészáros veszprémi húsüzemében, amikor először inkognitóban, vásárlóként érdeklődtünk arról, hol tartják a vágóhídon feldolgozandó sertéseket. Mészárosnak az országos nyilvántartásban szerepel egy Móricnak nevezett majorja Csákváron. Ott elviekben egy 7200 négyzetméternyi telep van lejelentve, de amikor február közepén a településen jártunk, több helybéli azt mondta, legfeljebb 15-20 sertésről tudnak. Hasonlót tapasztaltunk az Alcsútdoboz melletti Göbölöspusztán is, ahol az egyik alkalmazott azt mondta, „pár tucat disznót” tartanak. Több alcsútdobozi lakos is azt mondta a hvg.hu-nak, nem tudnak arról, hogy a környékükön lenne nagyobb sertéstelep. Jártunk a veszprémi húsüzemben is, ám ott csak vágják, nem tartják a sertést. (A hvg.hu a nyilvános cégadatbázisban bejelentett telephelyeket és az állami állat-nyilvántartási rendszerben szereplő gazdaságokat kereste fel, kivéve a székesfehérvári címet, mert az egy panelben található.)
Hova tűnhettek a disznók?

Még furcsább adatokat kapunk, ha megnézzük a központi Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszert (ENAR). Ugyanis a mezőgazdasági hivatal a hvg.hu kérdésére leszögezte, az állatjóléti támogatás csakis „az egyes telepeken már meglévő vágósertésre és tenyészkocasüldőre vehető igénybe”, amelyek szerepelnek az ENAR-ban (kizárt, hogy valaki csak az üzleti terveiben szereplő, megvásárolandó sertésekre kérjen pénzt). Ebben a rendszerben az általunk megnézett három Mészáros-telep közül kettőt még 2011-ben jelentettek be, egyet 2012. május elsején. Viszont a 2012. májusi interjúban a polgármester még azt mondta, egyelőre „csak gondolkodik a sertéstartásban”, az MVH-adatbázis pedig 2012-re nem jelez kifizetett támogatást. Idén február 18-án nem láttunk egyetlen sertést sem lejelentve az ENAR-ban, Mészáros pedig szarvasmarhák tartását vállalta be a földpályázataiban.
Tavaly szilveszter előtt egy nappal Mészáros cégbirodalma is tovább bővült. A pályáját eredetileg gázszerelőként kezdő, a Mészáros és Mészáros nevű cégével főleg az építőiparban jeleskedő polgármester a földekre pályázó Búzakalász mellett elindította a Bakony Hús Kft.-t is. Ezzel a névvel futnak a termékei az Auchan és a Penny Market áruházláncokban is. Az előbbiben májast, pritaminos párizsit, az utóbbiban kolbászt és baconszalonnát találtunk. Mindkét áruházban azt mondták az árufeltöltő dolgozók, hogy hetente kapnak a cégtől termékeket. A Penny egyébként is szoros kapcsolatban áll Mészárossal, ugyanis támogatják a Puskás-akadémiát, a futballisták mezén szerepel a logójuk.

A termékeikre védjegyet is igényeltek már: 38 húsárujuk viseli a „Hazai termék” címkét. A védjegyek odaítélésével foglalkozó Magyar Termék Nonprofit Kft. (MTN) szerint azok az áruk kapják meg ezt, melyek nem 100 százalékban magyar húsból készülnek, feltétel a legalább 50 százalékos hazai termék arány.
Szerettük volna megkérdezni, hogy pontosan hány sertésre kapták a 7,4 milliós állami támogatást, most miért nincs nyoma a nyilvántartásban a kondáknak, és importálnak-e, de a Búzakalász 66 a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre. Amikor a veszprémi húsüzemről készítettünk a cikkünkhöz fényképet, a Bakony Hús ügyvezetője, Gavrucza Zsuzsa – a Felcsúti honlapja szerint egyben az önkormányzat pénzügyi bizottságának tagja – azt mondta, nem járul hozzá a képek közléséhez, és közölte, hogy azonnal hívni fogja az ügyvédüket. Miután elmondtuk, hogy Mészáros Lőrinc húsipari érdekeltségeiről írunk cikket, késznek mutatkozott, hogy írásban feltett kérdéseinkre válaszoljon, de hangsúlyozta, előbb egyeztetnie kell a főnökével. (A kérdéseket múlt hétfőn elküldtük e-mailben, azóta válasz nem érkezett, telefonos megkeresésünkre sem reagáltak.)

Ki fizeti a révészt?

„Kóstoltatni kéne és reklámozni, mert egyelőre nincs nagy kereslet rá” – állította a hvg.hu-nak az egyik áruházlánc munkatársa. Ő azt állította, nem igazán fogynak a főváros melletti áruházukban a Bakony Hús termékei, amit részben arra vezetett vissza, hogy túl magas az áruk is. Szintén gyenge fogyásra panaszkodott a másik cég egyik névtelenséget kérő munkatársa is. Szerinte a lassú fogyás és a szavatossági idő miatt gyakran kell akciózni, az árkülönbözetet – azaz a veszteséget – pedig a lánc állja.
Az Auchan és a Mészáros család közt más téren is van kapcsolat: a Népszabadság tavaly júniusban számolt be arról, hogy a polgármester testvére és Felcsút alpolgármestere trafikkoncessziót kapott a francia lánc áruházaiban.

Ahogy Mészáros Lőrinc többi cége, úgy a Búzakalász is szárnyal. A 2011-ben alapított vállalkozás egyik évről a másikra 276 millióról 1,1 milliárdra növelte az árbevételét. A mezőgazdasági cégéből még nem vett ki osztalékot, az építőipari cégéből – amely 2010-hez képest 2012-re megötszörözte a bevételét – viszont 800 milliót vett fel a feleségével tavaly.
Törölt felhasználó 2014. 02. 24. 09:52
#88
A TEK elszámolása szerint 3 millió forintért vásároltak energiaitalt, ami azt jelenti, hogy minden egyes terrorelhárító minden áldott nap kétezer forint értékben fogyasztott energiaitalt árvíz idején - írja az Átlátszó.hu.

link
Stiv
Stiv 2014. 02. 07. 13:31
Előzmény: #86  Stiv
#87
A kormány inkább a faluk fejlesztésébe fogna..2014-ben hihetetlen elmaradott, rendezetlen települések vannak....

Meg az össze-vissza építkezéseket is meg lehetne szüntetni,semmi rendszert nem látni..
Stiv
Stiv 2014. 02. 07. 13:12
Előzmény: #85  Stiv
#86
Ezekbe is belenyomnak évente 1.5 milliárd forintot,aztán itt meg b.dolgozni...

Mindenféle embereket engednek be Magyarországra..A KDNP a feketékkel akarja pótolni a csökkenő születésszámot.

Agylágyulásos kijelentés..

Idővel egyre többen fognak jönni,aztán
legyen aki kezelni tudja őket.
Stiv
Stiv 2014. 02. 07. 11:12
#85
Sohasem látott menekülthullám érte el Magyarországot

Rendkívüli év volt a tavalyi: kilencszeresére nőtt egy év alatt a benyújtott menedékjogi kérelmek száma – mondta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A hivatalnál 2013-ban 18 900 menedékjogi kérelmet regisztráltak, miközben 2012-ben 2157-et. Ilyen arányú növekedést a hivatal fennállása, 2000 óta nem tapasztaltak. Tavaly júniusban egy hónap alatt kétszer annyian kértek menekültügyi védelmet,mint az előző évben összesen. Tavaly annyi kérelem érkezett a hivatalhoz,mint az előző hat évben összesen – mondta a főigazgató.

Ennek az az oka, hogy a kibocsátó országokban, például Szíriában, Afganisztánban jelentősen romlott a biztonsági helyzet, Koszovóban pedig a megélhetési gondok motiválták az útnak indulókat.

link
dexter 2014. 02. 06. 19:05
Előzmény: #83  Törölt felhasználó
#84
És ez csak a jéghegy csúcsa.
Mindezt a min pénzünkből.

A sok agyhalott fidesz hívő meg tapsikolva élteti orbánt, meg a fideszt (és adja többek között oda a pénzét ezeknek)
Törölt felhasználó 2014. 02. 06. 12:01
#83
Lottón nyert tízmilliót az egyik fideszes képviselő a vagyonbevallása szerint, de ő a lúzerek közé tartozik a Fideszben: közülük az igazi nagymenők a rezsipókeren, a reklámruletten, a közbeszerzési bingón nyernek, vagy egyszerűen csak Kerényi Imrével játszanak. Mong Attila lapszemléje.

A rezsipóker

Hivatalosan a rezsiháború azt a célt szolgálja, hogy szegény magyaroknak csökkenjenek a havi kiadásaik, valójában viszont a jelek szerint egészen más az egésznek a tétje. Kiderült, hogy egyszerűen offshore cégeknél landoltak a rezsimilliárdok. Az Index írta meg, hogy miközben a kormány a nagy rezsicsökkentéssel korrumpálja a választókat, hiszen a következő nagy hullámot csak akkor hajtják végre, ha rájuk szavaznak az emberek, eközben szépen offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak pedig kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Az Átlátszó ehhez annyit tett hozzá, hogy a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, nem mellesleg a miniszterelnök fiának főbérlője, valamint a Wallis-cégbirodalom alapítója is szerepel a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban. Az oknyomozó portál az offshore-adatbázisok alapján derítette ki, kik lehetnek a háttérben. A kormány persze megvédte az offshore-os ügyletet, ez most nem gond, sőt egyenesen nemzeti érdek.

Az állami reklámrulett

A HVG arról cikkezett, hogy közel 70 milliárd forintot költött a kormány 2010 óta a saját reklámjára, és Simicska Lajos érdekeltségei természetesen a kedvezményezettek élmezőnyében állnak. Furcsa újdonság, hogy Simicskáék csurrantanak-cseppentenek baloldali lapoknak is: nyilvánvalóan aprópénzt, de lehet érvelni a külföldiek előtt, hogy itt minden rendben van, az állami reklámköltés kiegyensúlyozott. Az aprópénzhez képest jobban tesszük, ha a milliárdokra figyelünk: a legújabb, hogy egymilliárdos megbízást kapott a Simicska-közeli tévés produkciós cég is, amely a különböző lottósorsolásos műsorokat készítheti ezért a rengeteg pénzért. Tavaly 1,6 milliárd áramlott ugyanoda. Közben a Népszabadságot megvásárló titokzatos bécsi befeketető cég vezetője nyilatkozott arról, hogy stróman-e. A reklámrulett járulékos haszna, hogy a választásokhoz közeledve (az Ígyírnánkmi blogon a legfontosabb tudnivalók a voksolás szabályairól) a reklámszabályok változásával sikeresen lehet az ellenzéket kiszorítani a médiatérből. Miközben a Fidesznek még egyetlen választási plakátja sincs az utcákon, és a CÖF hirdetéseivel tele az ország, a közmédia máris bejelentette, hogy a Duna TV-re és a közszolgálati rádiókba száműzi majd a politikai hirdetések kétharmadát. Marad az ellenzéknek a Facebook: a Blikk eközben azt szedte össze, hogy mennyit költenek a közösségi médiában a magyar politikusok reklámra.

A közbeszerzési bingó

Nagy nyerési eséllyel kecsegtet aztán, ha a fideszesek a különböző uniós és hazai közbeszerzési, valamint mindenféle egyéb pályázatokon teszik meg a tétjeiket. Csak egy árulkodó adat: a Korrupciókutató Központ számításai szerint évente 335 milliárd forint, azaz négy év alatt mintegy 1340 milliárd forint uniós forrás elköltésére kerülhetett sor részrehajló, tehát korrupt módon. (A Napi összeszedte a trükköket is.) Ez 2009–2011 között évente átlagosan az éves GDP 1,15 százalékára tehető. Ez az arány magasabb, mint Csehországban (0,94 százalék), de alacsonyabb, mint Szlovákiában (1,61 százalék). A kutató arról is beszélt az Átlátszónak adott interjújában, hogy teljesen használhatatlan a közbeszerzési adatbázis, amiből kiderülhetnének a mutyik. Az ügyek persze magukért beszélnek. A szegedi szuperlézer-állomás megépítésére kiírt 27 milliárd forintos tenderen például hiába volt olcsóbb is, és helyi, tehát szegedi is az a vállalkozás, amelyik versenybe szállt, mégis az az osztrák Strabag vitte el a pályázatot, a drágább ajánlatával, amely előszeretettel hirdet a jobbos médiában, és elég jó nyerési aránnyal büszkélkedhet az utóbbi időben a hazai nagy tendereken. A cég számos közös beruházást nyert el a Közgéppel együtt. 2013-ban a Simicska Lajos nevével fémjelzett cégcsoport legnagyobb megbízását is egy konzorcium vezetőjeként, a Strabaggal közösen kapta. A magyar közbeszerzési bingó lassan Brüsszelnek is szemet szúrt, megint vissza akarnak tartani 170 milliárdot a gyanús ügyletek miatt. Lázár kénytelen ismét az uniós illetékesekkel alkudozni. A hét vicces, mutyista pályázatát a 444 derítette ki: a lap azért kezdett nyomozásba, mert túl rondák voltak az olimpiai ruhák, és nem véletlenül.

Játsszon Kerényivel!

A legtutibb szerencsejátékos viszont a miniszterelnök kedvenc kultúrfelelőse, Kerényi Imre, aki – a Magyar Narancs számításai szerint – eddig összesen 1,5 milliárd forintot költhetett el. Magyar Krónika folyóirat, Nemzeti Könyvtár, az Alaptörvény asztala és festménypályázat, hogy csak a legemlékezetesebbeket idézzük vissza. Hol van ehhez képest a bagi lottónyerő fideszes képviselő?
myrath 2014. 01. 27. 15:00
Előzmény: #81  Hegyesi2
#82
Maradj is távol, ki ne mondd az amit kell! Csupán vessed össze a buxot pár nem unortodox indexel.
Én ködösíthetek! Én nem vagyok a népért, én nem veszek fel 2 millát/hó azért, h nekem jó legyen. Én nem gyengítem a forintot, én nem halasztom éhen a népemet, én nem dolgoztatok közmunkásokat a minimálbér feléért! Nekem tiszta a lelkiismeretem, még ha mocskos is a szám!
Nem én jutok pokolra, hanem az olyan farizeusok mint a vargamisi és troll védői...

Hegyesi2
Hegyesi2 2014. 01. 27. 14:47
Előzmény: #79  myrath
#81
Miért nem nevezed mindjárt "vargamisit" is fasisztának,ködösítés helyett? Ha már úgyis arra utaltál !
Lenne mit írnom de ilyen mocskos szájú egyénektől inkább távol tartom magam!

Topik gazda

firn
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek