Topiknyitó: totoro 2013. 11. 28. 08:45

XETRA indulás  

Egy hét és indul a XETRA, mindenkinek minden világos? Mert nekem a BÉT-es leírások nesze semmi fogd meg jól. Semmi konkrét kereskedési példa, semmi a díjakról stb. Valamelyik szolgáltató már felmutatta az új felületet?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zsaver 2013. 12. 03. 19:31
Előzmény: #39  wyl
#40
A bét oldalán a duma, hogy igy olcsóbb lesz a kisbefektetőknek, de brókercég sem fog semmit olcsóbban adni, azért nem írják le hogy mi lesz az olcsóbb, mert nekünk semmi, max ők jutnak majd olcsóbban a rendszer egyes elemeihez.
Én azt olvastam a bét-en, hogy ft-ban lehet majd mindent venni, ha majd lesz árjegyző,- ami most még nem lesz.
Én úgy látom azért nem írnak le semmit, mert mi szinte semmi új dolgot nem fogunk kapni,- a nyomorult ecbergekkel megtüzdelt 10 sávon kívül.
wyl 2013. 12. 03. 19:00
Előzmény: #37  totoro
#39
Hablatyolnak össze-vissza, a lényeget meg elkussolják.
Lehet-e külön devizaszámla is, mint pl. eur, vagy usd, stb,
Ha viszont csak forint szla lesz, azt mikor, milyen árfolyamon váltják át illetve vissza.
Ez utóbbi lenne a legszarabb, mert az árfolyamban benne lenne a HUF kockázata is. Pl. amit megnyersz mondjuk a rv. árfolyamán, azt elbukod a HUF árfolyamával vagy fordítva. A CIB/ebrokernak volt ilyen gagyi elszámolási rendszere. Pffff.
Aztán mennyibe kerülhet az összes xetra real árfolyama, kereskedési költségek mindegyiknél eu és usa rv-eknél is azonosak-e. Mi a minimum vétel mind rv. db számra, mind költség szempontból. Ennyi, ami úgy kapásból érdekelne.
Nem tudom mi a fenének nem lehet egy korrekt tájékoztatót adni, vagy legalábbis egy DEMÓ felületen 1 hét gyakorlást biztosítani a kedves ügyfeleknek.
Persze miért pont itt lenne korrekt tájékoztatás. Bizonyára mert mindenki meglepődne rajta.
-bubu-
-bubu- 2013. 12. 03. 17:38
Előzmény: #34  sly36
#38
totoro
totoro 2013. 12. 03. 14:08
Előzmény: #36  1216
#37
Most is nem egyszer látni ilyet pl. OTP-ben. Hogy veszik ki, és folyamatosan egy fix darabszámmal áll is be abban a pillanatban az automata. Komolyabb szoftverek biztosan tudják ezt az ajánlatot is produkálni, nem is értem minek ehhez xetra.
1216 2013. 12. 03. 13:59
Előzmény: #33  philosopher
#36
Más piacokon kb. így működik az Iceberg:

Ez valójában egy speciális limit ajánlat, ahol meg tudod adni, hogy a teljes mennyiségből mennyi "látszódjon" a könyvben. Ha jók az információm akkor a BÉT-en nem értékhatárhoz lesz kötve, hanem értékpapíronként különböző mennyiséghez.
"Látszódjon"-ot azért írtam idézőjellel, mert valójában a nem látható mennyiség nincs is a könyvben...pl. Ha az 1000db-os teljes mennyiségű 100db-os látható mennyiségű eladási ajánlatodból elvisznek 130 db-ot, akkor csak 70db-al fogsz ott állni eladóként. Mindig csak maximum a megadott látható mennyiség van benn aktívan a könyvben (kivétel ez alól az aukció ahol a teljes mennyiséggel szerepel az ajánlat).
Ezekből következik, hogy az ajánlat nem látható része mindig az adott árszinten lévő ajánlatok után lesz.

MIND ajánlat teljesen más és ott 25 millió Ft volt az alsó határ.
totoro
totoro 2013. 12. 02. 13:57
#35
A certifikátoknál a folyamatos aukciós modellt egyszerűen nem értem. Az ár az alaptermék pillanatnyi árától függ, akkor mi a frásznak az aukció? Az illikvid kisrészvényeknél értem, legyen, de itt folyamatos a likviditás az árjegyzők miatt, nincs értelme az aukcióknak.
sly36
sly36 2013. 12. 02. 13:15
#34
BÉT XETRA átállás
link
philosopher
philosopher 2013. 12. 01. 10:44
Előzmény: #32  egy_kezdo
#33
Ha ez tényleg így lesz, az jó lesz az online kereskedő kisbüfiknek. a 10-es könyv mondjuk szerintem csak a BLUE-k esetében fog többet érni, mint az 5-ös.

Azt valaki tudja, hogy az ICEBERG típusú megbízás esetén ,mennyi lesz a minimális összeg, amikor lehet alkalmazni? Volt eddig a MIND típusú megbízás, az is csak bizonyos összeg felett volt elérhető, ha valaki ezt is ideírja, megköszönöm. Mert az ICEBERG-gel jelentősen lehet torzítani a könyvet, de ha csak pl. 1 mrd Ft felett lesz elérhető, akkor kevesek tudnak élni vele és az is csak a BLUE-k esetében jeletkezik majd.
egy_kezdo 2013. 11. 29. 17:45
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
Egyrészt a versenyelőnyük és a sumákolásaik által biztosított profitjukat féltették, de ezt a Xetra már nem teszi majd lehetővé számukra. Eddig kizárólag saját magam kereskedtem és külföldön, mivel ott a törvényi szabályozás biztosította az egyenlő feltételeket. Próbálna csak egy germán vagy jenki brokicég sumákolni mint a magyarok, rögtön megtanítanák őket keresztbe tett kézfejekkel zongorázni.
Gyakorlatilag a 10-es realtime könyv több szolgáltatónál is elérhető lesz már dec 6-tól a 20-as pedig hamarosan. Többet senki nem láthatja a kereskedő cégek aktivitásait, ők sem egymást. A XETRA minden kereskedő kis és nagybüfi érdekeit egyformán szolgálja ki. Csak ilyen feltételekkel van értelme a tőzsdére vinni a pénzedet. Egyébként, ami eddig zajlott Magyarországon az röhej!! Amennyiben a magyar cégek mégsem adnák át a XETRA előnyeit a kisbüfiknek, akkor megjegyzem, hogy ezentúl a XETRA rendszerben, több évtizede létező jól ellenőrzött, külföldi cégek által is lehet majd kereskedni a BÉT-en, korrekt feltételek mellett.
Törölt felhasználó 2013. 11. 29. 16:56
Előzmény: #29  egy_kezdo
#31
Vannak broker ismeroseim, nem vedeni akarom oket, de azokat a horror sztorikat sem tudom figyelmen kivul hagyni, amiket a sok idiota ugyfelekrol meselnek. Beirasaidbol itelve neked is sokat bukott valamelyik broker es most o a hibas. Nagyon egyszeru, ha rabizol 1 millio forintot egy brokira, akkor kb. ugy kell hozzaalni, mintha sajat magad kereskednel, azaz mintha az 1 millio forint nem is letezne es akkor nincs nyavogas. A Xetra nem tudom, hogy fog mukodni brokeroldalrol, szerintem nem lesz semmivel jobb a kisbefektetoknek, de majd rakerdezek. Azzal egyet ertek veled, hogy a brokercegek sajat erdekeik miatt ragaszkodtak az MMTS-hez. Ez nem vitas. Felnek a kulfoldi versenytol, mint minden magyar ceg, amely a kulfoldi palyara lep.
Törölt felhasználó 2013. 11. 29. 16:50
Előzmény: törölt hozzászólás
#30
miert is?
egy_kezdo 2013. 11. 29. 09:39
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#29
Amennyiben voltál már befektetési szolgáltató bármelyik oldalán, akkor tudod, hogy mi a valóság. Nem az a kérdés, hogy többet tud, hanem hogy ez jogilag sem korrekt. Ha Te beállsz kártyázni egy játékba a pénzeddel, ahol a többi nagy játékos kívülről ismeri az összes lapot, akkor kérdem én ki ott a b@lf.sz?
A XETRA elvileg az ilyen játékot megszünteti, de azt még el kell érnünk itthon, hogy minden adatot szolgáltassanak nekünk is. Azokat amiket a most BÉT-re belépő külföldi befektetők és az itthoni brokicégek a XETRA-ban igénybe vehetnek.
Törölt felhasználó 2013. 11. 29. 08:17
Törölt hozzászólás
#28
totoro
totoro 2013. 11. 29. 06:44
Előzmény: #25  exmnbs1
#27
Épp ez a poén, hogy nem érjük el a Xetra részvényeket. Ezt valahogy semelyik szakértő nem hangsúlyozza. Most csak lehetővé válik a brókercégeknek, hogy elérhetővé tegyék. Az egyszeri kisspeki meg szív addig, mert az új szabályok egy rakás kisrészvény kereskedését megnehezítik.

A forgalom meg nem fog esni, mert a BÉT-et hatodikától ötvenszer annyi (hasraütés, lehet hogy százszor) befektető éri el mint eddig, így az a párezer magyar kisbüfi, aki ezentúl nem otp részvényt vesz, hanem BMW-t az nem oszt nem szoroz.
Törölt felhasználó 2013. 11. 29. 05:15
Előzmény: #21  egy_kezdo
#26
a `brokiknak` ehhez semmi kozuk nem. Ha egy kicsit tajekozodtal volna, nem beszelnel hulyesegeket. Ugyanis a TOZSDE nem engedelyezi, hogy az egyes cegek eladasi-vetelei publikusak legyenek. Idiota! Masreszt, mar reg megtanulhattad volna, ha valaki tobbet tud, mint a masik, majd hulye lesz veled megosztani. Te lennel ekkora balf@sz?
exmnbs1 2013. 11. 28. 23:00
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
szerintem ha Xetra-s rv-eket is elérik akkor a forgalom csökken
Törölt felhasználó 2013. 11. 28. 22:26
#24
sziasztok,üdv.!

én pár dolgot nem értek a XETRA-ban.
pontosabban nem tudom,hogy az éles kereskedésben,azaz a gyakorlatban milyen változások lesznek.

engem ilyen kérdések érdekelnek,amikre jó lenne választ kapnunk befektetőknek:

1. a tőzsdei kereskedésben, befektetésben mit veszek észre az új rendszerben?
2. változnak-e a limithatárok a részvényeknél?
3. az árlépésköz hogyan változik ezentúl?
4. könnyebb lesz-e ajánlatot bevinni a könyvekbe?
5. mekkora lesz a forgalom? jóval nagyobb,mint eddig?

na ilyen gyakorlati jellegű kérdésekről kéne itt beszélni a nagy szakértőknek,brókerházaknak! azaz képviseljék az ügyfeleik érdekeit és adjanak részletes tájékoztatást a közeljövőben minden újdonságról a XETRA-val kapcsolatban!

Egyébként volt valaki a szerdai portfoliós előadáson? a XETRA-ról szólt...
sajna nem tudtam elmenni.
Valami videóanyagot miért nem raknak föl ide is ezzel kapcsolatban?

na üdv.!
egy_kezdo 2013. 11. 28. 15:59
Előzmény: #20  totoro
#23
Van jelentősége, minden nagyobb papírnál. Mert a brokik látják a könyv két oldalát(vétel, eladás) összesítve, illetve melyik cég mekkora erővel mit csinál, és ebből általában eldönthető, hogy merre mozdulhat el az árfolyam, így ők nem úsznak árral szembe. No ezt egy kisbüfi soha nem tudhatta, és mindig vakon kereskedett! Ennek kellene a XETRA-val megváltoznia.
-bubu-
-bubu- 2013. 11. 28. 15:54
Előzmény: #20  totoro
#22
egy_kezdo 2013. 11. 28. 15:52
Előzmény: #19  minden6ó
#21
20 éven keresztül használták a brokicégek ezeket az információkat. Eszükbe sem jutott ezt megosztani az ügyfeleikkel, s ha jónak látták akkor megkopasztották a saját ügyfeleiket. Kíváncsi leszek, sikerül-e Magyarországon a XETRA által bevezetni az egyenjogú tőzsdei kereskedést (kisbüfik és brokik között). Illetve a kedves brokik ezentúl megtanulnak-e szolgáltatni a saját ügyfeleik felé és ebből élni(ez lenne a feladatuk), s nem mint eddig a versenyelőnyükből hasznot szerezni.

Topik gazda

totoro
totoro
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek