Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 21. 06:20

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
dimdom
dimdom 2021. 04. 08. 18:19
#13680
És az a szép ebben, hogy még csak a tetejét kapargatjuk az egésznek. Jelenleg az ethereum 15 tranzakciót képes végrehajtani másodpercenként, amely akadályt vet a innováció utjába.
Nagyon várom már, hogy a fejlesztések a következő szakaszokat elérje és ezzel az áteresztőképesség nőjjön: 
15 tps -> 2000 tps -> 120.000 tps -> 500.000 tps. 
(jelenlegi -> 2-6 hónap múlva -> kb 1-2 év múlva -> kb 2-5 év múlva)
dimdom
dimdom 2021. 04. 08. 18:13
#13679
Amit látok az ethereum ekoszisztémájában, hogy próbálják megépíteni azokat az alkalmazásokat, amik a tradícionális pénzügyi rendszerben megtalálható.
- Kereskedés (tokenek, kriptok, szintetikus részvények...)
- "Bank" (a kripto eszközödet bebírod fizetni egy alkalmazásba, ahol kamatot kapsz rá, mert más az kölcsön veheti)
- opciók létrehozása, kereskedése- biztosítások kötése
- Programatikus hozam keresés, saving accounts
- predikció piacok, ahol lehet fogadni egy egy esemény kimenetelére, mint a 2020-as elnök választás volt. Ennek az a jósága, hogy kitud váltani egy közvélemény kutatást. Pl. az elnök választást a közvélemény kutatók, ha jól emlékszem 90%-os biztonsággal Bidennek itélték, a predickiós piac viszont csak 65%ot adott neki. És láthattuk, hogy végül mennyire szoros volt a küzdelem, így hatékonynak / pontosabbnak lehet mondani ebben az esetben a becslését. (érdekes egy terület)
- supply chain tracking (termékek regisztrálása és követése az ellátó láncban)
- Próbálkozások vannak dispute rendszerek létrehozására
- NFT (alkotások eladása, játékokon belüli tárgyak kezelés...)
----
Ezeknek az az előnyük, hogy egy protokoll (program) kezeli mindezt, aminek átlátható a működése és nincs egy ember, aki önös szándékkal belenyúlhat. Viszont a hátrányuk is az, hogy egy program kezeli, és ha a program nem volt helyesen megírva, akkor azt rosszszándékkal kihasználva kárt okozhatnak a használóiknak. 
Erre talán a biztosítások adnak egyfajta fedezetet, a másik meg, hogy minnél régebben fut egy ilyen alkalmazás és közben nagy értéket kezel, annál jobban lehet ráhagyatkozni, hogy nem található benne valami sérülékenység. Emellett a fejlesztők is folyamatosan fejlődnek és az ismert sérülékenységekre felkészülnek.
dimdom
dimdom 2021. 04. 08. 17:42
Előzmény: #13676  Istvi8
#13678
A legtöbb az részvény szerű dolog. Persze vannak a csupán currency-ként funkcionálók, mint BTC, Zcash, Monero..., amelyek valamely újításokat tartalmaznak (pl monero-t lehet privátul használni, azaz nehéz lekövetni, ki kinek küldött monerot, ellenben bitcoinnal, ahol minden nyíltan követhető, hogy kinek a számláján mennyi btc van és mikor kinek küldött).
--
De szerintem a legtöbb "részvényszerű" dolog. Ami mögött valamilyen termék áll és annak a termék használatához ezzel a tokennel kell fizetned (pl. chainlink, a világban történnő dologról az adott smart contract tudomást szerezzen biztonságos módon, így a chainlink hálózatot múködtetőknek linkkel utalnak).
-
Másik nagy szelete, hogy az adott tokennel rendelkezőknek van szavazati joguk, hogy a termék milyen irányba menjen (maker, uni), vagy a termék által megkeresett profitot valahogy vissza ossza (maker, curve...). 
-
Vagy az ethereum, ahol etherrel lehet kifizetni a tranzakciók végrehajtását, de emellett az ether elterjed az egész ekoszisztémában, mint kollateral, azaz vannak olyan projektek, ahol valamiféle yield-et próbálnak elérni az ekoszisztémán belül és az ehhez lerakott kollateral tulajdonosok kamatot kapnak.
-
De előfurdalnak olyan projektek is, amiknél elkerülhetetlenül beépült a tokene az alkalmazásba (bancor).
----
Persze, hogy voltak olyan projektek amik eltűntek.  És lesznek is. Nagyon sok lehúzós projekt van, ami csak valamit ígér, de közben meg az volt a célja, hogy az emberek pénzével lelépjenek. (pl. bitconnect)
-
Viszont akadtak olyan projektek, amik akkoriban jó ötletnek tűntek, de később valamiért nem valósultak meg, pl. jogi szabályozásokba ütköztek (DMG). Vagy csak szép lassan érdektelenné váltak (EOS kezd erre a szintre lépni). Vagy a piac már mást tart értékesnek, így tovább fejleszteni felesleges volna (Szerintem ilyen lesz az ethereumon az OMG)...
mereszZenesz 2021. 04. 08. 17:13
Előzmény: #13673  tomi140
#13677
Néha kikívánkozik az emberből,  tudom én  :)
Istvi8 2021. 04. 08. 16:34
#13676
Nagyon érdekes amit írtatok. Nem gondoltam hogy ezek kb. részvények. Azt hittem olyan mint az euro vagy a forint. Tehát egy elméleti valuta és nem egy termék vagy projekt áll mögötte. Ezek közül volt már ami csak úgy eltünt? Tudjátok mint a spekuláns papírok is szoktak,...
dimdom
dimdom 2021. 04. 08. 10:06
Előzmény: #13674  tomi140
#13675
"mindenki azt a "tuti" ajánlja amiben  ő maga is benne van. ez pszichés! szeretné hogy a befektetése jól süljön el, ezért azt fogja ajánlani."
- Nem teljesen, azt is figyelembe kell venni, hogy az ajánlott projektek mennyire állnak stabil lábakon és fundamentálisan mennyire erősek. Pl. ethereum fundamentálisan nagyon erős, az ethereum foundation rendelkezik annyi tőkével, hogy kutató és fejlesztő csapatokat támogasson (lásd a lentebb linkelt sharding cikk iránti kutatás és a kliensek fejlesztése)...
-
Meghát ott van, hogy ki mit vízionál egy-egy projekt lehetőségeibe. Pl. én bitcoint annyira nem tartom nagyra, egy SoV, nagy likviditással rendelkezik és kb ennyi. 
Viszont ethereumot úgy látom, hogy az emberiség számára egy átláthatóbb és igazságosabb új pénzügyi rendszer alapja lehet. Persze ezzel nem ért mindenki egyet, szóval ez ilyen.
-
Abban viszont egyetértek, hogy bármilyen projektet érdemes megvizsgálni egyénileg, nem szabad minden jött mentnek az felhozott projektjébe beleszállni, ez alatt értsd amiket én is írtam.
tomi140
tomi140 2021. 04. 08. 09:22
Előzmény: #13671  Istvi8
#13674
ha jól étem van egy félelmed hogy esetleg pont a megpihenési szakaszban léptél crypt piarcra. VAGY esetleg rosszul választottál és más sokszorozni fog a Te választásodhoz képest. Had mondjak pár jótanácsot  kéretlenül is:
mindig lesz sokszorozás amiből kimaradsz. ilyen a pénzvilág, nem lehet mindig jókor jó helyen lenni :)
úgy érzem befektetési tanácsért és megerősítésért jössz ide. szerintem az átment hogy jó helyre ment a pénzed, csak türelemmel kell lenni! másfelől a befektetési tanács: "mi fog vajon sokszorozni mostanság" >>> nagyon nézz utána minden itt leírt véleménynek infónak. google, és bármely egyéb nagy crypt infókat összesítő fórumokon, weboldalakon.... mindenki azt a "tuti" ajánlja amiben  ő maga is benne van. ez pszichés! szeretné hogy a befektetése jól süljön el, ezért azt fogja ajánlani. ettől még nem biztos, hogy az lesz a tuti befutó neked is, nem biztos hogy azonos időtávban gondolkodtok a megtérülés kapcsán, nem biztos hogy azonos mértékben! nem biztos hogy azonos pénzzel!! (aki 10.ezer dollárral játszik meg egy 10%os longot, neki az számít. míg te annyira nem leszel elragadtatva hogy nyertél 10 dollárt hiszen nem túl sok. BÁR, sok kicsi sokra megy! szóval lehet hogy valaki tanácsol valamit mert nyerőt lát benne, de mondjuk neki a 10% sok pénzt jelent, neked meg nem annyira, aztán ő csak egy hullámot akart elkapni de ezt nem beszéltétek át, aztán a 10% nyerőd után mondjuk mínuszba mész... szóval komplex kérdések merülnek fel ha itt kérsz tanácsot. ez mindig jusson eszedbe!)
kb ennyi jut eszembe hirtelen.
tomi140
tomi140 2021. 04. 08. 09:16
Előzmény: #13667  mereszZenesz
#13673
késztetést éreztem agyonmagyarázni :D sorry.
dimdom
dimdom 2021. 04. 08. 07:52
Előzmény: #13671  Istvi8
#13672
Nekem a "duplázási lehetőségek" keresése helyett inkább azok tetszenek, amik hosszútávon értéket képviselnek az egész ekoszisztéma felé. Ez az érték megjelenhet az árukban is.
Amiket én figyelemmel követek:
- Ethereum
- Chainlink
- Uniswap, Bancor, Sushiswap, Curve
- Synthetix, UMA
- AAVE, Compound, Maker
- Yearn Finance
- Ethersic DIP
- Bitcoin
Istvi8 2021. 04. 07. 22:49
Előzmény: #13670  dimdom
#13671
De most év elején szinte minden rallizott. Te miben látsz duplázási lehetőseget? :D most jó pár konszolidál. Itt a támasznál érdemes beszállni?     És mégegyszer miben látsz? Mit nézegetsz?
dimdom
dimdom 2021. 04. 07. 21:10
Előzmény: #13669  Istvi8
#13670
Vannak akik mögött cégek állnak, de nagyon sokan vannak, akik csak egy ötlet köré csoportosult emberek, akár különböző részén a földön. Van olyan projekt, ami mögött néhány fiatal áll (18 év alattiak), és a projekt legitimnek mondható.
---
Innovációt úgy értem, hogy valami legitim újfajta projektet fejlesztenek. Pl. ethereumon a makerdao, aave, synthetix, bancor/uniswap... De maga az ethereum is egy innovatív dolog.
Istvi8 2021. 04. 07. 20:10
Előzmény: #13666  dimdom
#13669
Ezek mögött a kriptovaluták mögött különféle profilú cégek vannak? Vagy hogy értetted az innovációt? Nem olvastam utána csak azt látom hogy pörög:D  
dimdom
dimdom 2021. 04. 07. 19:48
#13668
Akit érdekel az ethereum technikai jövője, akkor annak érdemes ezt elolvasni:
https://vitalik.ca/general/2021/04/07/sharding.html
-----
Kb mit jelent skálázhatóság szintjén:
- Jeleneleg ~15 tranzakciót képes végrehajtani a hálózat. (azt nem számolva, hogy már zk rollupok jelen vannak, mint a loopring és a starkware (deversify, dydx))
- Ha a sharding kijön egy execution layerrel (zk rollup), akkor 64 x 2000 = 128.000 tranzakció másodpercenként.
- Ami tetszik, hogy egy átlag számítógépen is futtathatóak lesznek a validátorok. (nem kell hozzá szupererős gépek, ami igaz magas tranzakció feldolgozó képességhez vezetnek, de egyúttal centralizáltsághoz is, mint pl BSC, Solona...)
- A másik, ami kifejezetten tetszik, hogy ha az átlag, fontos az átlag (nem a csúcs), számítógép teljesítménye mondjuk megkétszereződik (ami szerintem várható az évek során, pl a jelenlegi csúcsgépek értékvesztése miatt jobban elérhető), akkor az egész hálózat tranzakciós képessége meg négyszereződik! (~500.000 tps) Annélkül, hogy a rendszeren kellene változtatni.
-----
Persze ez jelenleg elméleti, de a fraud/zk proof, amiről írt már nagyon közel van (lásd starkware, optimism, arbitrum), ez az egyik fele, ami kell a megvalósításhoz. 
Proof of Stake, eth1 - eth2 mergere lehet már év vége fele / jövő év eleje megvalósulhat. Utána a sharding kb 1-2 év lehet.
mereszZenesz 2021. 04. 07. 19:39
Előzmény: #13659  tomi140
#13667
Elég lett volna egy szimpla " nem " is  : D
dimdom
dimdom 2021. 04. 07. 19:36
Előzmény: #13665  Istvi8
#13666
"És az újonan bevezetett filléres kriptók szinte előírásszerűen elkezdenek felfelé indulni? És könnyen duplaznak és igy tovább?"
-
Ha egy innovatív projektről van szó, akkor elképzelhető, hogy az értéke gyorsan fog növekedni (főleg, ha nem éppen egy medve piacban van az egész szféra).
-
Persze azt már nehezebb lesz meglátni, hogy melyik egy innovatív projekt. Már most alig lehet az információkat feldolgozni egy átlag ember számára, annyira sok dolog bukkan fel napi szinten. így amire lehet valaki megtalálja, addigra már nem is lesz kis értékű projekt, hanem jön az, hogy "upsz erről lecsúsztam". 
-
Szerintem elég sok dumb money van még a piacon, így ha valaki már nem olyan kis projektekre fogad, még így is van esélye arra, hogy egy jóval nagyobb hozamot elérjen, mintha a tradícionális eszközökbe fektetne be.
---
Perrsze minden amit mondok, az nem befektetési tanács!
Istvi8 2021. 04. 07. 18:57
#13665
Ezt örömmel hallom. És az újonan bevezetett filléres kriptók szinte előírásszerűen elkezdenek felfelé indulni? És könnyen duplaznak és igy tovább? 
dimdom
dimdom 2021. 04. 07. 18:48
Előzmény: #13660  Istvi8
#13664
Hosszútávon (5-10+ év) szerintem lesz piaca a kriptonak, az hogy folyamatosan ilyen emelkedések legyenek, azt kevésbé látom, ahogy egyre jobban közelfogadott lesz és már elég sokan vannak a rendszerben. De ez a kripto szfére még nagyon nem egy lefutott dolog.
Istvi8 2021. 04. 07. 17:24
#13663
Nem! Persze úgy fogalmaz mindenki ahogy akar. Befektettem abba az MLM be. Rég óta vannak a piacon, sok referencia. És nem erzem a veszejt h a 100 dollart 6 honap alatt visszahozza hogy pont ezalatt a 6 hónap alatt menne tonkre a ceg mikor közel evtizede ottvannak. És masik 6 honapban 150 dollart hoz még.  Viszont ez a 150 dollár nyereség a 100 befektetettből, egy 12 honapra kevés. Latva hogy januar óta 3szoroztak a kis kriptovaluták! 3 honap alatt!
tomi140
tomi140 2021. 04. 07. 17:17
Előzmény: #13661  tomi140
#13662
na jó, mlm-es előítéleteimet és a poént félretéve én egy rövid válasszal járulnék hozzá: ki tudja mi lesz :D a hosszú válasszal még várok.
tomi140
tomi140 2021. 04. 07. 17:15
Előzmény: #13660  Istvi8
#13661
egy korábbi posztod: "mit én csinálok ott fixen havi szinten 21%-ot kamatozik a pénz". "csinálok"!!!! ahogy fogalmaztál... tehát végülis nem csináltad :D csak szerettél volna berántani embereket és a kapott bónuszt befekteni :D na szép :D

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek