Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 21. 06:20

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 30. 13:29
Előzmény: #12178  szieszta
#12180
Majd kiderül, hogy magadra maradtál-e.
Szerintem az előző pár hsz-em sem valamiféle 'pálfordulásról' szólt, már ha figyelmesen olvastad őket. Itt egy újabb észrevételem a mobiltárcámmal kapcsolatban.
.
Az előbbiekben írtam a privátkulcsokról. Namármost, az általam használt - elvileg népszerűnek mondott - mobiltárcánál nagyon úgy néz ki, hogy én, mint a tárca tartalmának egyedüli tulajdonosa, nem is ISMEREM a tárcámhoz tartozó privátkulcsot /ezáltal a publikus kulcsot sem/, hanem csak a tárcát létrehozó applikáció által /állítólag/ kriptográfiai véletlengenerátor révén előállított 12-szavas HELYREÁLLÍTÓ seed-et, illetve ezen kívül látom még a vételi tranzakcióimhoz generált, tranzakciónként változó nyilvános címet, melyeken a publikus btc-blockchain-en belül is szerepelek.
.
Ha jól sejtem, akkor ezek alapján egy harmadik személynek semmi másra nincs szüksége a teljes tárcám kiürítéséhez, mint ennek a 12-szavas seed-nek a megszerzéséhez, mekyet én ELEVE a tárcaszolgáltatómtól kaptam az interneten keresztül, és azon keresztül is kellett visszaigazolnom. 
.
Tehát az van, hogy én még a saját tárcám privátkulcsát sem ismerem, hanem csak egy olyan - viszonylag egyszerű szavakból álló - 12 értelmes! szóból álló szó-sort, mellyel IGAZOLOM a tárcaszolgáltató számára, hogy én vagyok a tárcatulajdonos. 
.
Hát, ez a történet így eléggé rongylábakon álló kártyavárnak tűnik.
Törölt felhasználó 2020. 10. 30. 13:10
Előzmény: #12170  valoigaz
#12179
Kerlek ne etesd a trollokat!
Eszre kell tudni venni, paran csak azert jarnak ide ill. irnak ebbe a topikba h szetromboljak ezt a topikot ill. megfoszanak masokat az informaciotol.
Mit gondolsz hanyszor irtak mar le h hanyan porul jartak a BTC-vel mert 20ezren vasaroltak es 3500-4000-an eladtak.
En nem fogom ezt rengetegszer leirni mert a tenyeken nem valtoztat....; de nehany dolgot tisztazni kellene:
1. a BTC ara egyebkent sose volt 20ezer$!!!
2. azert mert valaki 3500-4000$-on eladta nem jelenti azt hogy veszteseget szenvedett....en is adtam am 4500$-on nehany BTC-t amit korabban 400-600$-on esetleg 1000$-on vettem, csak akkor meg nem tudtam hogy lesz meg az arfolyam 5000,10000,15000...esetleg 19000$.
3. a BTC ara a jelenlegi arnal kb. 1-2%-szor volt magasabban mint most, tehat amiota a BTC letezik azota kevesebb mint 80 nap volt az elmult tobb mint 10 evben amikor az ar 13300$ folott jart; ha mondjuk az olyan sokat emlegetett 15ezer$-os arat nezzuk akkor ez kevesebb mint 40nap volt; szoval a BTC eleteben, letezeseben kb. 1%-ban lehetett magasabb aron vasarolni...az igaz hogy ilyenkor a forgalom megno, de nem hiszem hogy a BTC-t vasarlok tobb mint 10%-a magasabb aron vasarolt volna mint a jelenlegi ar...
akiket en ismerek azok kozul 1 embert ismerek aki 17000$ korul vasarolt, tehat o minuszban van majdnem 3 evvel kesobb is....es ismerek meg 1 lanyt aki 13000$ korul vasarolt; tehat o nem keresett az elmult 3 evben semmit...az osszes tobbi altalam ismert ember akinek BTC-je van az mind a jelenlegi ar alatt vasarolt, es jo nehany embert ismerek aki 400-500 ill. 1000$ -os ar alatt vasarolt...tobben nem is 1-2 BTC-t...
Szoval az igazsag az h a tobbseg aki vasarolt ugy kb. 80-90% alacsonyabban vasarolt mint a jelenlegi ar...nyilvan aki meg sose adott el BTC-t azok ugynevezett lebego profiton ulnek...szoval nyilvan vannak jo nehanyan azok is akik meg nem realizaltak nyereseget, de meg igy is a tobbseg mar keresett penzt a BTC-vel...
Szoval a tobbseg vagy penzt keresett a BTC-vel v lebego, nem realizalt nyeresegen csucsul...
Nem allitom h nincsenek vesztesek ebben a szektorban de az igazan nagy vesztesek a BTC-ben akik tul koran adtak el, vagy eppen 2 pizzaert adtak 10000BTC-t...szoval a vesztesek nagy resze aki lemaradt v kimaradt ebbol a lehetosegbol, nem pedig azok akik magasabb aron vasaroltak mint a jelenlegi ar!!!
Azzal nem lehet mit kezdeni, hogy nehanyan alapveto ismeretek hianyaba mindenfele butasagokat irnak a privat key-rol meg h hogyan mukodik vagy hogyan nem...(ez azon kivul h a hozzaszolas iroja teljes tudatlansagrol ad tanubizonysagot mas informaciot nem tartalmaz); arra jo h felre vezesse azokat akik ebben a temakorben szeretnenek informaciohoz jutni...
Eleg szomoru h ilyen emberek is vannak.
Kerlek ne etesd a trollokat!
koszi
szieszta 2020. 10. 30. 12:58
Előzmény: #12177  Törölt felhasználó
#12178
Gratulálok, akkor most már csak szépet és jót szabad írni. Magamra maradok a  kritikákkal.
Törölt felhasználó 2020. 10. 30. 12:08
Előzmény: #12176  szieszta
#12177
Az előző hsz-eimben írtam, hogy a tethermaffia mellett szerintem az internetes privátkulcs-generálás is jelentős kockázat a btc-t gyűjtögetők számára. Pont amiatt van ez így, hogy a júzereknek el kell hinniük - mivel nem tehetnek mást! - hogy a btc-címük mögötti privát kulcsot egyedül ők ismerik, vagy legfeljebb azok a megbízható személyek illetve családtagok, akiknek szándékosan átadták, 'ha történne velük valami'. Azzal nem számolnak, hogy a publikus címükhöz tartozó privátkulcsot, pont az internetes közbeékelődés miatt olyan szereplők is ismerhetik, akikre még álmukban sem szívesen gondolnának. 
.
Ettől függetlenül én itt Budapesten tapasztalatszerzési célból már veszegettem a minap a frissen letöltött mobil walletem-be a ritkásan található btc atm-eknél egy kis virtuális lábnyomot. Kíváncsi voltam és vagyok, hogyan működik a kripto-gépezet a valóságban. Ami azonnal teljes erőből arcon rúgja a júzert, az a brutális 'vételi' árfolyam és a hozzátartozó 'tranzakciós díj', de hát nem is vártam mást. Egy rövidesen /állítólag/ 1 millió usd per darabot érő eszköz esetén ne legyünk finnyásak a beszerzésre rakódó közvetítői díjakra. 
A vásárolt mennyiségű btc kb. 2 óra alatt megérkezett a walletem-be, közben a szükséges blockchain konfirmációk számát is követni lehetett 1...6 között. 
.
Itt tartok most, ezennel én is szektatag lettem. :-)
szieszta 2020. 10. 30. 10:17
Előzmény: #12175  Törölt felhasználó
#12176

Én mindig is azt mondtam, hogy a bitcoinnal nincs semmi baj, csak a köré kialakított mutyizások , spekulációk a coinbárók játékszerévé tették.
Ahogy az egyik befektetési tanácsadó ismerősöm elszólta magát, hogy ő biztosan nem tenné bele a pénzét.....abba a termékbe, amit boldogan ajánlgat mindenkinek. De hát ott a legnagyobb a jutaléka. Mindenkinek elmondja, hogy a jó hozamhoz elég nagy rizikó párosul, ezzel ő a lelkiismeretét megvigasztalta.
Törölt felhasználó 2020. 10. 30. 10:04
Előzmény: #12174  Törölt felhasználó
#12175
'..a privát kulcsok blockchain-el való 'megismertetés'-ére..'
.
mármint a publikus címek blockchain általi konfirmálását értettem ez alatt, melyhez egy adott ponton elengedhetetlen a privátkulcsok interneten való ide-oda küldözgetése.
.
A fiat bankok ezt az egész problenatikát egy sima egyszerű sms-váltással teljesen kiküszöbölik. Persze ennek ára is van: az anonimitás feladása.
Törölt felhasználó 2020. 10. 30. 09:59
Előzmény: #12173  Törölt felhasználó
#12174
Gondolom néhány itteni törzsnickünk ezekre reagálva  már készülődik, hogy bedobja a 'cold wallet'-et megoldásnak. Sajnos ez sem működik, mivel ha a cold wallet-ből kriptót szeretne kimozgatni a júzer, akkor a cold wallet adatait hot wallet-ba kell küldenie az internet-en keresztül, azaz ugyanott vagyunk ahol a part szakad a mobiltárcákkal. Vagy mégsem? Ezt találtam erről: 
.
'..This also means that not everyone can quickly withdraw all cryptocurrency from an exchange. An employee first has to collect it from the cold wallet and send it to the hot wallet. How this exactly happens is unknown. All the exchange I asked keep this a secret...'
.
Aha, tehát a nagy szereplőknek létezik valami 'titkos' megoldásuk a privát kulcsok blockchain-el való 'megismertetés'-ére. Egyre érdekesebb ez a kis belterjes szektavilág.
Törölt felhasználó 2020. 10. 30. 09:28
Előzmény: #12172  Törölt felhasználó
#12173
Ja és még valamit ehhez. Ha mindezeket a közvetlen veszélyeket érzékelve valaki nagyon okos és óvatos szeretne lenni és azt gondolja, hogy majd ő megalkotja a saját privát kulcsát a mobiltárcájához, akkor néhány mobiltárca-alkalmazás erre is lehetőséget nyújt. Nincs más teendője a júzernek, mint az INTERNET-en keresztül elküldeni a saját maga által kitalált privát kulcsot az alkalmazás számára, majd az alkalmazás az interneten KAPOTT kulcsot hozzárendeli az előzőleg már létrehozott publikus számlaazonosítóhoz, és mindezt az interneten keresztül visszaigazolja a tárcafelhasználónak. :-)
Törölt felhasználó 2020. 10. 30. 09:01
Előzmény: #12170  valoigaz
#12172
Nem azt írtam, hogy nincs igazad a forint gyengülésével kapcsolatban, hanem azt, hogy ez ellen nem biztos, hogy a btc birtoklása hatékony védelmet nyújt. Tehát úgy is mondhatnám, hogy én nem azt akartam cáfolni, amit te állítottál, hanem egy másik nézőpontot hoztam be.
.
Az emberek általad felállított 3-féle csoportját szintén nem vitatom, beleértve azt is, ahová én téged sorollak.
.
Szeretnék tőled, mint szerinted sikeres embertől kérdezni valamit a kripto-mobiltárcákkal kapcsolatban. Letöltöttem magamnak a telefonomra néhány mobiltárca alkalmazást, hogy lássam, mik is ezek.
Most figyelj jól, kérlek.
Mindegyik mobiltárca az interneten keresztül küldi el a PRIVÁT kulcsot a tárcám aktiválásához, melyet nekem szintén az interneten keresztül kell visszaigazolnom az alkalmazás felé. Ha ez megvan, onnantól adhatok-vehetek kriptoeszközöket ezekre, illetve ezekről a tárcákról.
.
Tehát a mindenek felett álló PRIVÁT kulcsaimat egy számomra teljesen ismeretlen működésű alkalmazás generálja, állítólag egy rendkívül bonyolult titkosítási eljárást alkalmazva, majd a keletkeztetett PRIVÁT kulcsokat az INTERNET-en keresztül küldi el a mobileszközömre, majd ezt követően nekem szintén a neten keresztül kell azt verifikálnom. Más lehetőség nincs!
.
Kérdésem annyi, hogy akkor te akkor melyik csoportba is tartozol az általad felállított 3 közül? Köszönöm.
szieszta 2020. 10. 30. 07:38
Előzmény: #12170  valoigaz
#12171
Ezt mindet a coinokról alkotott véleményem alapján lehet leszűrni?
valoigaz 2020. 10. 30. 05:13
Előzmény: #12167  Törölt felhasználó
#12170

Az emberek 3-féle csoportba oszthatók be.
1. A sikeres, kb. 20%  őket a múlt eredményei is visszaigazolják.
2. A balfaszok, akik okoskodnak és csak eltengődnek a mindennapokban, ők vannak a legtöbben kb. 60%.
3. Az örök lúúúzerek. ez a réteg az örök vesztese a társadalomnak kb. 20%-ez is. (igaz úgy látom, hogy a számuk 1-el megint emelkedett)
Valószínűség számítások szerint is jó eséllyel a 2-es vagy a 3-as csoportba tartozol, így a vélemény különbözet is érthető és elfogadható.
szieszta 2020. 10. 29. 17:50
#12169

Újra a fórumból csemegéztem egy kicsit, íme a reakció az 1,2 milliárd dollárnyi BTC átutalásra. Tapasztalt coiner írta:
"Milyen bankok ? Én bitcoinrol beszelek nem banki atutalasrol. Atutaltam egyik btc szamlarol masik btc szamlara es kb rajottem h rohadtul nemeri meg mert ugyanaz a helyzet mint a bankokkal mikor sima penzt utalok at hogy kibaszott sok a fee"
Közben újra nagy a jókedv. Már sokan megnyugodtak, hogy a bitcoin árfolyama nem mozog együtt a részvényekkel (nem a spekák játékszere). A bálnák mindent megtettek ennek érdekében. Aztán jött egy rossz nap a tőzsdén és együtt zuhantak, most meg jön a felpattanás, hát egy óra alatt 13000 alattról robbant 13600 ig. (egyenlőre).
Álloítólag a jó GDP adatnak örülnek. Akkor nem hiszem, hogy menekülőeszköz , nem úgy viselkedik.
Egyszerűen szuper spekulációs eszköz , a coinbárók által irányított piacon.
szieszta 2020. 10. 28. 08:41
Előzmény: #12166  valoigaz
#12168

Hát bizony, a pénzügyi ismeretek nagyon alacsony szinten vannak, de azoknál is, akik bitcoint vásárolnak. Csordaszellem ugyanúgy működik és bármilyen youtuber-re hallgatnak.
Ne csodálkozzunk, hiszen a pénzügy az nem az ősidők óta van velünk és főleg nem a modern kori.
Tanítani kellene, de mit is? A közgazdaságtan is egy elmélet, amit a törvényeink és szabályaink határoznak meg. Mostanábabn sokkal több a találgatás, mint a tudomány benne.
Törölt felhasználó 2020. 10. 28. 08:38
Előzmény: #12166  valoigaz
#12167
"Közben két év alatt 20%-ot elloptak tőled a forint gyengítéssel, de ez ne zavarjon téged, örülj a 0%.os pénzmozgatásnak."
.
Értem, hogy mit szeretnél ezzel szuggerálni.
De mi van azokkal, akik 15-20k dollár árfolyamon vásároltak 2017-ben btc-t a fiat-megtakarításaikból, aztán 2019-ben 4k alatt kellett megválniuk tőle mert szükségük volt a pénzre vagy mert megijedtek? Vagy ha nem is váltak meg tőle, de még azóta is mindig mínuszban vannak? A btc-biznisz egy eszelősen kockázatos spekuláció. Ha ügyes valaki és szerencséje is van, akkor szép profittal tud belőle lelépni, de ha nincs szerencséje, mehet a btc-ivel a híd alá.
.
Annyit viszont elismerek, hogy a rulettkaszinók vagy a lottózás helyett érdemesebb lehet btc-vel gémbölni.
valoigaz 2020. 10. 28. 04:41
Előzmény: #12162  Törölt felhasználó
#12166

"Az én saját fiat-bankomnál a bankon belüli számlák közötti pénzmozgatás tranzakciós díja 0 ft."
Atya-gatya!
Közben két év alatt 20%-ot elloptak tőled a forint gyengítéssel, de ez ne zavarjon téged, örülj a 0%.os pénzmozgatásnak... (mit mondjak, nehéz ezt feldolgozni...)
Egyébként ez sem 0%-os de ez legyen a legkevesebb.
Minap beleolvasgattam az állampapírosok kommentjeibe a facebookon. Olvasni is szörnyű volt a kommenteket, hogy milyen alacsony pénzügyi ismeretei vannak az embereknek.
szieszta 2020. 10. 28. 01:49
Előzmény: #12161  valoigaz
#12165

Ez hasonló átutalás, mintha 88 ezer dollárt utalnál el a bankodon belül, vagy még kevesebbet. A rendszer nem érzékeli az árfolyamot, csak a mennyiséget. Amikor satoshi elkezdte, ez a mennyiségű BTC egy szendvicset sem ért, így a rendszer erre van felállítva.
Lassan ébrednek az ázsiaiak, meglátják ezt a jókedvet és máris 14 ezer felett leszünk.
mereszZenesz 2020. 10. 27. 21:56
Előzmény: #12163  Törölt felhasználó
#12164
Meg a Tether maffia a coinbárók  meg  a washtrade,  tudjuk, tudjuk... : D :D
Törölt felhasználó 2020. 10. 27. 20:39
Előzmény: #12162  Törölt felhasználó
#12163
Szóval ismét csak egy otromba parasztvakító cikkről volt szó, ahogy azt a kriptoportálokon már régóta megszokhattuk.
Törölt felhasználó 2020. 10. 27. 20:35
Előzmény: #12161  valoigaz
#12162
Nem reális a 100k dollár. Egy ilyen volumenű utalást soha nem 'kondíciós lista' alapján teljesítene egy bank, hanem egyedi megállapodás alapján. A cikk egyébként sem fiat-pénzbe történő kimozgatásról ír, hanem a kriptovilágon belüli tárcák közötti mozgatásról. 
.
Az én saját fiat-bankomnál a bankon belüli számlák közötti pénzmozgatás tranzakciós díja 0 ft.
valoigaz 2020. 10. 27. 20:22
Előzmény: #12160  szieszta
#12161

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek