Topiknyitó: Portfolio 2013. 07. 02. 10:56

Miért is drágul ennyire a cigaretta?  

Ugrás a cikkhez
A kiskereskedelmi árrés szélesítése növeli a cigarettára kivetett adók mértékét, így egy átlagos doboz dohánytermék 16 százalékkal drágulhat. Ekkora drágulás már az inflációs mutatóban is jelentkezik, a teljes hatás 0,6 százalékpontos lehet. A...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=186099
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Phylaxa 2013. 07. 03. 14:08
Előzmény: #26  totoro
#27
1000 kistelepülésen maradhatnak a régiek.
totoro
totoro 2013. 07. 03. 12:32
Előzmény: törölt hozzászólás
#26
Ja, és az extraprofit itt még értelmet is nyert :)

Ami nem azonnal jelentkezik: a falusi kisboltok nagy része is bezárhat. Eddig is vegetáltak, úgy hogy a forgalmuk kb. 30%-át a dohányárú adta. Ha az is kiesik akkor roló.
Törölt felhasználó 2013. 07. 03. 12:06
Törölt hozzászólás
#25
Törölt felhasználó 2013. 07. 03. 12:02
Törölt hozzászólás
#24
totoro
totoro 2013. 07. 03. 11:13
Előzmény: #11  tomi140
#23
" - a trafikos alkalmazkodjon, áruljon elektromos cigit."

Ó, az e-cigi már nem konkurencia, a fiúk mindenre gondolnak. Ha hiányzik a nikotin, akkor tessék valódit venni a valódi magyar trafikusokatól:

"Az e-cigaretták Magyarországon 2010 környékén kezdtek megjelenni, akkor még alig használták páran. A kormány egy éve döntött úgy, hogy az elektromos cigik nikotinos patronja veszélyes és a gyógyszertörvény hatálya alá eső termék, ezért csak engedéllyel lehet árusítani, annak beszerzése azonban évekbe telhet - emlékezetet az Origo.

A Büntetőtörvénykönyv módosítása nemsokára életbe lép, júliustól akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az engedély nélküli parton árusításáért.

"Nem fogják börtönbe dugni azokat, akik szájában meglátnak egy elektromos cigarettát füstölni - nyilatkozta a hírportálnakaz e-cigit használóit képviselő Villanypára Egyesület elnöke. Kovács Dániel szerint a szabályozás elsősorban a hazai forgalmazást érinti, ami gyakorlatilag teljesen le fog állni, ideértve az internetes kereskedést is."
watson
watson 2013. 07. 03. 08:49
Előzmény: #17  jumbo2
#22
Ilyen leegyszerűen helyénvalóbb lenne azt mondani hogy Orbán adósította el nyakig az országot és az embereket...

Nyilván ennél összetettebb megállapítások állnák meg a helyüket de ha már ilyen primitív hazugságokkal megy a kommunikáció akkor néha lesüllyed az ember erre a szintre ;)

Államadósság tekintetében ha elkölti Viktor a felhalmozott devizatartalékot meg a manyup megtakarításokat Simicska több 10mrd-os osztalékára, feléli közmunkabérekben és SZJA csökkentésekben adósságcsökkentés nélkül az valódi eladósítás szemben pl. ha a devizatartalékba esetleg manyup megtakarításokba autópályákba stb fektetik.

lakosság eladósítása tekintetében ha szabadon 'spekulálhat' a lakos az az eladósítás vagy ha a kormányváltáskori 265Ft-os eurót szándékosan 300 Ft-ig tekerik?
Persze most magasabb devizánál 'megóvnak' nehogy véletlenül kedvező irányban is spekulálni tudjál...

Összességében viszont Orbán kinyírta az országot évtizedekre. Jogbizonytalanságot hozott létre. Lezüllesztette a demokratikus intézményrendszerét az országnak amit nem két pillanat újraéleszteni. Vállalkozó nem vállalkozik, mert a profit az utált dolog lett, a befektető nem fektet be mert kiszámíthatatlan az elvonás, a magántulajdont nem tisztelik, Polt Peti nem emel vádat csak politikai ellenfelekre koncentrál, Bíróság kiherélve, csupa szakbarbár, kontár tacskó bíráskodik már... PSzáf és társai... EU-ban Sztálinozós Szájer feleségének diktátumában...

virágzik a FideSS maffia bűnözés

rockmaster 2013. 07. 02. 23:52
Előzmény: #17  jumbo2
#21
Szerintem ne kapcsolj többet a közszolgálati csatornákra:)
rockmaster 2013. 07. 02. 23:43
Előzmény: #16  tomi140
#20
"én úgy látom mivel az államháztartás deficites, így valahonnan mindig is el kell majd venni ahhoz hogy a hiányokat foltozzák" --> megnyugtatlak ez nem mindenhol van így, tehát nem lenne szükségszerű. A probléma a Fidesz-ÁlKeresztény dilettanizmus. Már 3 éve nyögjük ennek a terheit és a gazdasági adatok se mutatnak javulást. Ne hidd el a Fidesz-féle hazudozást, inkább járj utána ezeknek, meg fogsz lepődni, mekkora az ország leépülése..
Törölt felhasználó 2013. 07. 02. 22:41
Előzmény: #17  jumbo2
#19
Mellébeszélsz, ennek a topicnak a trafiksztori a témája.

Feltettem egy egyszerű kérdés: miért is kellett az átalakítás?

Várom a válaszodat.
Törölt felhasználó 2013. 07. 02. 22:40
Előzmény: #16  tomi140
#18
"én úgy látom mivel az államháztartás deficites, így valahonnan mindig is el kell majd venni ahhoz hogy a hiányokat foltozzák."

Elárulod, hogy a nemzeti dohány bolt rendszer miben is növeli a költségvetés bevételét?

Pont arról beszéltem lejjebb, hogy ráadásul jövedéki adó bevétel csökkenésével jár a dolog, tehát az állam nyer vele.

Pont ezért tettem fel a kérdést, hogy miért is kellett az átalakítás?

Koncentrálj a kérdésre és próbáld megválaszolni.
jumbo2 2013. 07. 02. 22:34
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#17
"Pedig 2/3-al tényleg rendbe is lehetett volna hozni az országot."

2010-ben ismét hálás feladatot kapott a fidesz a szociktól, egy világválság közepén egy minden szinten eladósított országot kellene rendbe tenniük. Tudom, szerinted ez könnyen lehetséges, a szocik alatt nyakig eladósodott lakosságot fogyasztásra lehet bírni, az államadósságot csak úgy vissza lehet fizetni, stb.

Ha megkaptuk volna a hagyományos európai válságkezelést (pl. Bajnaitól), akkor most Spanyolország vagy Portugália, rosszabb esetben Görögország nyomdokában járnánk.

Szerencsére Orbán nem ezt tette.
tomi140
tomi140 2013. 07. 02. 21:41
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
én úgy látom mivel az államháztartás deficites, így valahonnan mindig is el kell majd venni ahhoz hogy a hiányokat foltozzák. így mindig lesz elégedetlen réteg, a gazdagok és a nagy cégek mindig megoldják hogy továbbadják a költségeket a kevésbé tehetős rétegek felé...
a lényeg: mindegy ki van uralmon, mindig szinte mindenki ujjal fog rájuk mutogatni mert:
1: a fent említett ok, hogy mínuszból nem lehet csettintésre feljönni, áldozat nélkül
2: mindegy kit adóztatnak meg és milyen formában, ha az érintett terület vagyonos, akkor nem tudják megfogni rendesen.
3: a fentiekből következik hogy az intézkedések eredményessége és hatékonysága nem a kormány hibája, hanem azoké a bankoké akik "adjanak puszira hitelt" és továbbhárítanak minden adót. azoké a telekom cégeké, akik szintén továbbhárítják, mert nem méretük ellenére nem hajlandók résztvenni a közös teherviselésben
...és még lehetne sorolni. nem védeni akarom Orbánt. egyiket sem akarom védeni. mindig lesz olyan ember aki szemében jó vagy épp rossz az adott döntés.
csupán azt mondom hogy amíg a megcélzott tehetősebb réteg ki tudja kerülni az intézkedéseket, addig nem az aktuális kormányt kéne szidni. csinálja valaki jobban! álljon ki és csinálja! nem lehet egyszerű. sokan itt semmire nem látnak rá, csak az irányított média cumit kapják be. a híreket a neten stb...
Phylaxa 2013. 07. 02. 19:19
Előzmény: #12  tomi140
#15
EZ csak belegondolás kérdése.

Senki sem tudja megfizetni a cigit. Leszokni sokan nem tudnak vagy nem is akarnak, plusz mindig jönnek újak. SZerinted honnan lesz cigijük? Mert lesz.

Az egyre növekvő feketepiacon. Csak költöd az adópénzt és elkapsz 20 embert. Nem is tudnak magyarul. Lecsukod őket és eltartod a börtönben. Közben a helyükre lép 100. Előbb utóbb kiutasítod őket. Inkább nem is folytatom.

Ja és közben nincs cigarettából befolyó adó, mert addig emelted, hogy már senki sem fizeti meg. Kihirdeted, hogy az ország egészséges lett és közben a kieső adóbevételt is pótolnod kell, plusz a feketepiac takarítására is nem kis pénzt kell majd beszedned új adók formájában.

Nem bonyolult. Szerintem ezért nem fogják sosem az egekbe emelni.Most is rendesen kiszámolták, hogy még megéri-e.
Törölt felhasználó 2013. 07. 02. 19:19
#14
Az egész eddigi 2. Orbán-kormány alatti politikájára igaz, hogy az a cél, hogy úgy osztogasson a híveknek/szavazóknak, hogy uszító politikával megtámadható helyről vesz el. Ilyen az összes bank-, multi-, piac- és EU ellenes lépésük, ilyen a rezsicsökkentés, stb. Vagy ugyanezen logika mentén szerez meg a "közösnek", hogy abból oszthasson. Ilyen az MNYP, államosítások, stb.

Rettenetesen felelőtlen, rövidtávú és káros mindez. Pedig 2/3-al tényleg rendbe is lehetett volna hozni az országot. Ők kevés kivételtől eltekintve nem éltek, hanem visszaéltek a hatalmukkal.

A trafikügy ennek a politikának a mintapéldánya. Ahol ráadásul nem is volt semmi olyan előzmény, ami indokolta volna az átalakítás szükségét, az állam és az emberek nem nyer vele semmit. Gondolja végig minden Fidesz hívő:
- Miért és mire is kellett ez?
- Tényleg ezen a területen volt feltétlen és halaszthatatlan átalakításra szükség?
- És mi is az előnye az állam és/vagy az emberek számára?
Megdöbbentő ugye a válasz, magatoknak nyugodtan bevallhatjátok, hisz tudjátok ti is ha tényleg végig gondoltátok: SEMMI. Mégis megtették, és ráadásul hogyan. Mert 500 milliárdos piac és kell a pénz a haveroknak.
Törölt felhasználó 2013. 07. 02. 19:17
Előzmény: #6  tomi140
#13
Az, hogy drágul a cigi, nem érdekel, sőt a keresletcsökkentő hatása miatt társadalmilag még előnyös is. Az már baj, hogy a többletpénz nem az államhoz kerül, ahol keletkeznek a dohányzás társadalmi kárának költségei, hanem a kereskedői rétegnek adnak belőle extraprofitot, az állam jövedéki adóbevétele pedig csökken. Az is baj, hogy a kommunikált ifjúságvédelem nem valósul meg, ha már fagyi és más is kapható ezekben a boltokban, így ugyanis SEMMI különbség ezek között és az eddigi trafikok között. Csak annyi történt, hogy az eddigi piacot újraosztották nagyobb haszonkulccsal maguknak.
tomi140
tomi140 2013. 07. 02. 19:08
Előzmény: #10  Phylaxa
#12
a feltételezésekkel az a baj hogy a gyakorlatban mutatják meg vajon tényleg bekövetkeznek-e. egyébkén ez is helytálló érv. ha bekövetkezne, akkor valószínűleg úgy lenne. mindent előre azonban nem lehet tudni, különben mindenki mindenben nyertes lenne. nem igaz? ;)
tomi140
tomi140 2013. 07. 02. 19:07
Előzmény: #7  David78
#11
- Kisemmizek a trafikosokat? Ugyan, kit érdekel, nem tarozom közéjük!
- a trafikos alkalmazkodjon, áruljon elektromos cigit. attól csak embóliát kapsz, de legalább nem rákot. de ez csak egy példa. az a vállalkozás tud fennmaradni amelyik képes alkalmazkodni, vagy inkább proaktívan elébe menni a változásoknak. ez mindig így volt.
- Kifosztják a bankokat? azok úgyis szemetek, kussoljanak és adjanak hitelt puszira - van ahol működik a bankrendszer, alacsonyabb, kevésbé rabló hitelkamattal, de nem menjünk bele, a lényeg hogy van rá példa.
- tönkreteszik a közműcégeket? kit érdekel, legalább kevesebbet kell fizetnem (amíg még van szolgáltatás) és nem rokonom egyik kirúgott szerencsétlen sem, aki ezért veszti el az állását. - a közműcégek elég soká emeltek díjakat ahhoz hogy vágjanak egyet. a tőzsde is ilyen. nem mehet folyton csak FEL az árfolyam.
- Szétcseszik az oktatást? úgysem járok már suliba, gyerekem sincs, szarok rá.
stb. - mivel is?
a lényeg hogy jók az érveid egyébként. hozzáteszem pártatlan vagyok és egyáltalán nem követem a politikát. ezeket a híreket is csak úgy nagy vonalakban...
kicsit ugyan most visszairogattam arra amit írtál, de attól még látom és értem a nézőpontodat. nyilván nem fogjuk tudni meggyőzni egymást és nem is ez a szándék :)
és végül: attól mert másképp látom a dolgot még nem hiszem hogy rászolgáltam egy "sorra kerülsz"-re. és ha már túl vagyok rajta? ha már megdolgoztam a dolgaimért és voltam lent is? nem ismered az embert de máris kívánsz ezt azt... nem illik.
Phylaxa 2013. 07. 02. 18:41
Előzmény: #6  tomi140
#10
Ha ez bekövetkezne, akkor gondolom kiszámoltad, mennyibe fog kerülni a cigarettecsempészet felderítése. Elárulom, hogy többe mint amennyi ad be fog érkezni belőle. És mindig lesz utánpótlás, korlátlanok a keleti források és szállítók. :)
Phylaxa 2013. 07. 02. 18:38
Előzmény: #8  Bekre_Pal
#9
Korrekt!
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2013. 07. 02. 18:01
Előzmény: #6  tomi140
#8
majd jön az ukrán cigi, te meg fizeted az elmaradt jövedéki adót

vö. fa-erdő-nemlátás
David78 2013. 07. 02. 17:59
Előzmény: #6  tomi140
#7
Ezért sikeres a fidesz megosztó politikája.
- Kisemmizek a trafikosokat? Ugyan, kit érdekel, nem tarozom közéjük!
- Drágul a cigi, hogy fidesznyik klientúra megszedhesse magát? le van szarva, nem dohányzom, szokjál le büdös k*cs*g.
- Kifosztják a bankokat? azok úgyis szemetek, kussoljanak és adjanak hitelt puszira
- tönkreteszik a közműcégeket? kit érdekel, legalább kevesebbet kell fizetnem (amíg még van szolgáltatás) és nem rokonom egyik kirúgott szerencsétlen sem, aki ezért veszti el az állását.
- Szétcseszik az oktatást? úgysem járok már suliba, gyerekem sincs, szarok rá.
stb.

Mondanám, hogy egyszer sorra kerülsz Te is, de őszintén szólva még téged is inkább sajnálnálak, úgyhogy helyette jöjjön egy jókívánság: Go West.

tomi140
tomi140 2013. 07. 02. 17:41
Előzmény: #5  westy
#6
ha a saláta előállításának ára és drágasága lenne a téma, akkor érdekelne. de egy egészségkárosító büdös szarról van szó (ismétlem alkalmanként én is szívom) így azt mondom emeljék a csillagos egekbe az árát, úgy legalább az ország 70%-nak (most csak mondtam egy számot, de talán ekörül vannak a minimálbér környékén élők, nem tudom) nem lesz rá pénze és leteszi. egészségesebb nemzet >>> kevésbé savanyú és beteges >>> életvidámabb >>> több energiája van >>> az energiáját fel tudja használni önképzésre, fejlődésre stb... nem besavanyodva megdöglik egy szalag melett napi 1-2 dobozzal, inkább éhezve csak hogy cigire teljen...
kicsit drasztikus vélemény-nyilvánítás tudom, de néha ez kell.
westy 2013. 07. 02. 17:34
Előzmény: #4  tomi140
#5
Lehet, hogy igazad van.
Ebben az esetben viszont az jön ki, hogy 1 doboz cigi -- dohányostól, papírostól, szűrőstől, gyártási költségestől együtt -- nem több 50-60 Ft-nál.
És még a termelőt nem is számoltam.
tomi140
tomi140 2013. 07. 02. 17:30
Előzmény: #1  Portfolio
#4
ezt a topicot felesleges volt megnyitni. ha drága a cigaretta, az értelmesebbje legalább leszokik. kit érdekel mitől drága. (sokáig dohányos voltam és alkalmi bagós vagyok most is, tehát "poziból" nyilatkozom.
signal2
signal2 2013. 07. 02. 15:44
Előzmény: #2  westy
#3
Szerintem a "nagyker bevétel" sor tartalmazza együtt az előállítás költségét, a gyártó profitját és a nagyker profitját. E három együtt nevezhető nagyker (bruttó) bevételnek végül is.
westy 2013. 07. 02. 15:40
Előzmény: #1  portfolio
#2
A cikkben lévő táblázatból kiderül, a cigi ingyen terem valahol, amit a nagyker. gyűjz és terít.

Merthogy gyártási költség nincs a 800 Ft-ban.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók