Topiknyitó: Portfolio 2013. 02. 21. 17:38

Matolcsy nekiment a holnapi MNB-jelentésnek - Megjött a válasz (2.)  

Ugrás a cikkhez
Matolcsy György szerint "családi vita" kerekedett a magyar jegybank pénteken publikálandó elemzéséből. Ebben ugyanis az MNB szakértői növekvő államadósságot jeleznek előre Magyarország számára, ami megítélése szerint "súlyosan etikátlan és káros"....

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=180122
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 02. 22. 08:46
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#20
aki azt nyilatkozza, hogy az energia ára tart a zeró fel... az nehogymá gazdasági miniszter vagy mnb elnök legyen!!!!!!!!
Törölt felhasználó 2013. 02. 22. 08:44
Előzmény: #13  wgl
#19
hááát én konkrétan nem látom a zsenijét, szerintem egyszerűen orvosi eset...
signal2
signal2 2013. 02. 22. 08:33
Előzmény: #10  mro
#18
kukutyinbenko 2013. 02. 22. 08:29
Előzmény: #5  nemoland
#17
Látom közben már más is reagált, de ha már megírtam, elküldöm. Az esetleges ismétlésekért elnézést.

"Ráadásul az új MNB elnök 2 hónap múlva kiad majd egy másikat... :)"
Gratulálok, ez komoly szellemi igényességről árulkodó megjegyzés.

"ha valóban hiteles akart volna lenni az elemzés, akkor azt fél évvel ezelőtt jeleníti meg nem pedig az ÁPV-jelentésre indított büntetőfeljelentés után... "

Elkerülte a figyelmed egy apróság a cikkben.

"... Tette mindezt az után, hogy az MNB az elemzést megküldte a Nemzetgazdasági Minisztérium számára és az NGM a tanulmányt tárgyaló MT-konzultációra is meghívást kapott. Az NGM sem írásban, sem pedig az MT konzultáción az elemzéssel kapcsolatban kifogással nem élt, észrevételt nem tett."

Egyrészt az MNB elemzői csapatát a szakmán belül az ország legerősebbjeként tartják számon. Nem politikai megrendeléseket szolgálnak ki.
Másrészt egy ilyen elemzést nem 2-3 nap alatt hánynak össze.
Harmadrészt az a kitétel miszerint meginvitálták az NGM szakértőit is, akik el is mentek de észrevételt nem tettek, azt jelenti, hogy időben sem jön össze az elméleted, miszerint az ÁSZ (és nem ÁPV! ) jelentésre adott válaszlépés lenne az egész. Erre nem elég ennyi idő!
Negyedrészt. Egy tényszámokon alapuló elemzésben az a jó, hogy a számokat utólag nem lehet benne megváltoztatni, így a belőlük levont következtetést is bajos más irányba terelni. Na ezért nem kedveli ezt a műfajt Matolcsy mester. Ő inkább elméleteket gyárt és víziókat lát, amit szorgosan megoszt az éppen aktuális közönségével. Az hogy rendszeresen szembetalálja magát korábbi véleményeivel, szemmel láthatóan nem zavarja.
Végül. Remélem ez a pszichopata nem kerül az MNB elnöki székébe (erre utalhat a mostani, még tőle is szokatlan kirohanás), de ha mégis megtörténik, tartok tőle az elemzői csapaton fogja levezetni a frusztrációját. Ez véleményem szerint azzal járna, hogy szétszélednének a versenyszférában. A Mester ugyanis azzal nem számol (honnan is tudhatná), hogy ha valakit számon tartanak a szakterületén, annak vannak lehetőségei akár idehaza, akár külföldön és nem muszáj alávetnie magát egy nímand akaratának.
signal2
signal2 2013. 02. 22. 08:06
Előzmény: #5  nemoland
#16
1. Az MNB-nek előre kiadott publikálási rendje van.
2. Egy elemzés heteken keresztül készül.
3. Az 1. é 2. pont miatt kizárt, hogy a feljelentés miatt készült. Sőt, valószínűbb, hogy már előtte készen volt.
4. Te figyelemmel kísérted az elmúlt 20 év politikáját? Ha igen, akkor pontosan tudnod kellene, hogy a bosszú kinek a sajátja.
5. Miután Simort nem sikerült az ellenőrzésük alá vonni, ezért az elmúlt 3 év az ő lejáratásával telt, és ezt fejelték meg most egy feljelentésssel. Bizottsági meghallgatásokra citálták, csökkentették a fizetését, számtalanszor bírálták. Ez az igazi hiteltelen kicsinyes bosszú. 2 héttel a távozása előtt feljelentésbe keverni, és ISMÉT FIDESZ-esek által képviselt bizottság elé cibálni, az aztán úriemberi viselkedés! "Az ország iránt felelősséget érző vezető ILYET NEM TESZ".
6. Nem az-e a hiteltelen, aki tündérmeséről veszél, miközben egyre gyorsul a gazdasági visszaesés?
7. Ha gőzöd sincs a monetáris politikáról as a legfrissebb ökonometriai módszerekről, akkor miből állapítod meg, hogy " utólagos, béna reakciók" ezek az elemzések?
8. Az NGM-nek megvolt a lehetősége írásabn reagálni az elemzésben leírtakra, de nem tette! Ehelyett nyílvánosan bírálja a benne foglaltakat, adatok, tények NÉLKÜL. Ismét az úriemberi viselkedés egy mintája.

Szóval eléggé mellélőttél a hozzászólásoddal, és sikeresen magadba szívtad azt a gyűlöletet, amit a FIDESZ-KDNP néhány ember ellen folyamatosan folytat, a kampány sikeres. Ezt legalább megoldották! Bravó!

Viszont a feljelentés miatt majd az új elnök járkálhat az NNI-hez. Jó munkát neki!

rockmaster 2013. 02. 22. 07:40
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#15
Folyamatosan hazudoznak és még dilettánsok is.
Ki veszi ezeket komolyan?
Az a csoda h még viszonylag jól bírja a gazdaság ezt az ámokfutást. Attól tartok h idén ennél még rosszabb lesz a helyzet. Ez abból látszik h egyre agresszívebben védik a hazugságaikat.

Fidesz = Hazugság kormánya
wgl 2013. 02. 22. 07:30
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#14
Elfelejtik a csontbrigadérosok károkozását, görög csődözését, stb.
wgl 2013. 02. 22. 07:28
Előzmény: #1  Portfolio
#13
Matolcsy.

Van ember aki nem látja zsenijét?

Törölt felhasználó 2013. 02. 22. 06:58
Előzmény: #10  mro
#12
Orbán: Irigyelnek bennünket Európában
Matolcsy:Magyarország pénzügyi helyzete rendezett. "A válságnak vége"
Matolcsy:A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz.
Orbán:Mi még Kínával is versenyképesek leszünk, ha végig tudjuk, ha végig tudom csinálni azt a gazdaságpolitikát, amit elindítottam

2012 I. negyedévében 0,7%-kal csökkent a GDP
2012 II. negyedévében 1,3%-kal csökkent a GDP
2012 III. negyedévében 1,5%-kal csökkent a GDP
2012. IV. negyedévében 2,7%-kal csökkent a GDP

Igy kell felelősséggel nyilatkozni.
Törölt felhasználó 2013. 02. 22. 03:03
Előzmény: #10  mro
#11
Atyaég, titeket honnan pottyantottak ide? Az angyali értékrend képviselője, Orbán Viktor nem tanított tisztességre?
mro 2013. 02. 22. 01:17
Előzmény: #5  nemoland
#10
Pontosan így van. Felelősséggel illene viselkedni és nem rémképeket a falra festeni és negatív, önbeteljesítő jóslatokat publikálni ugyanazon szuper pénzügyi modellek alapján, ami miatt Simorék lemaradtak a kamatcsökkentési szavazásokban, és az infláció kapcsán. A pénzügy nem kis részt pszichológia.
Törölt felhasználó 2013. 02. 21. 22:29
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#9
érdekes az is hogy Matócsni nem a számokat vitatja, hanem az etikai oldalról támadja...
ez is elég vicces (eszerint kár aggódni az adósság miatt)
"Gondoljanak arra, hogy az Egyesült Államokban 0 és 0,25 százalék közötti az alapkamat. Gondoljanak arra, hogy vannak olyan országok, amelyek negatív reálkamatot fizetnek. Vannak olyan országok, amik negatív nominális kamatot tartanak. Tehát a pénz ára tart a zéró felé."

"Ugyanígy vagyunk az energiával is, bár ez most még nem látszik"
az energia árváltozás meg olyan mint a magyar-siker - láthatatlan...

azért az ország érdekében kívánom hogy az MNB tanulmányát az idő megcáfolja. Bár amennyi idiótát megválasztottunk az elmúlt néhány választáson (Megyó, Elkúró, most Viktor), nem vagyok túl optimista.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2013. 02. 21. 22:15
Előzmény: #5  nemoland
#8
én a magam részéről örülök, ha valaki megnehezíti a retrospektív történelemmódosító munkacsoport tevékenységét azzal, hogy mielőtt a fülkeforr áttöri az intézménye kapuit, rögzít pár adatot

aztán ha hülyeségeket állított, azt a közgazdászok majd szépen feltárják.
rockmaster 2013. 02. 21. 22:13
Előzmény: #1  Portfolio
#7
Ez egészen elképesztő. Ilyet sehol máshol nem csinálnak a világon.
Fidesz Matolcsy jobb lenne ha meg se szólalna, együtt tették tönkre az országot az álkeresztény KDNP-vel.
Egyszerűen nem értem h az utóbbi lassan 3 évben mi ez a napi idegroham a politikusok részéről. Ezek ennyire idegroncsok? Fáj a jogos kritika? Hamarosan MNB bedarálva, kezdődhet a lerablása, és az osztogatás...

Fidesz bux!
Törölt felhasználó 2013. 02. 21. 22:10
Előzmény: #5  nemoland
#6
megnézted az MNB naptárját, hogy mikor milyen elemzéseket adnak ki? Vagy csak vádaskodsz... Szerinted álljon meg az élet azért mert új elnök jön és ne dolgozzon az elemző brigád? Igazad van, egy magas szintű vezető ne legyen sértődékeny. Ez Kuszaszeműre is igaz kellene hogy legyen. Úgy tűnik megsértődött. És ezzel nem Simort akarom védeni, mert nem vagyok elájulva a teljesítményétől.

Az a tény, hogy az ország hiánya magasabb mint a GDP növekedés (már ha lesz). Ha nem adunk el vagyont és vagy nem segít az árfolyamváltozás akkor ebből következik, hogy nő az államadósság mind abszolút mind GDP arányosan. Szóval milyen sikerről regélnek... Matekozd ki nyugodtan, hogy a 2009-es teljes évi hiányhoz, ha visszarakod az éves szinten nyugdíjpénztárba áramlott pénzt (amit a fidesz átcsatornázott a költségvetésbe), milyen államháztartási hiány jött volna ki. Na nagyjából ezt sikerült tavalyra hozni x számú megszorítás után...
nemoland 2013. 02. 21. 21:41
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#5
Azért az is nevetséges, hogy az elnök/alelnökök kinevezéseinek lejárta előtt adnak ki a nyomásukra (és visszavágva az összes csesztetésért) egy 10-15 éves "hosszútávú" elemzést...
( Ráadásul az új MNB elnök 2 hónap múlva kiad majd egy másikat... :) )

Az ország iránt felelősséget érző vezető ILYET NEM TESZ. Csendben elhúzza a csíkot, lemondása/lejárata után pedig mondhat már mindent..de ez így nem más, mint BOSSZÚ...

Egy pénzügyi vezető pedig ne legyen megsértődve vagy sértődékeny...nem azért az MNB vezetője...azon kívül, hogy ha valóban hiteles akart volna lenni az elemzés, akkor azt fél évvel ezelőtt jeleníti meg nem pedig az ÁPV-jelentésre indított büntetőfeljelentés után...

Hiteltelen, kicsinyes bosszú...mindenki szégyellje magát benne aki a nevét adja hozzá...így voltunk képviselve az MNB-ben a válságban és 6 éven keresztül semmi másra nem számíthattunk, mint utólagos béna reakciókra....elkésve, lemaradva, kicsinyesen...
Törölt felhasználó 2013. 02. 21. 21:37
Törölt hozzászólás
#4
Törölt felhasználó 2013. 02. 21. 21:09
Előzmény: #2  kukutyinbenko
#3
már nem kell sokat aludni és az mnb-ből is egy kesztyűbáb lesz, aztán akkor már nem kell többet izgulni a számok miatt.

régebbi cikk:
"Argentínát 2007 óta folyamatosan az a vád éri, hogy manipulált adatokat szolgáltat az inflációról, a GDP és az ipari termelés növekedéséről, az áremelkedés ütemét a valóságosnál alacsonyabbnak, a GDP-mutatót és az ipari termelési adatot jobbnak tüntetve fel. Ennek részben politikai haszonszerzés az oka, részben az, hogy így akarják csökkenteni az inflációhoz kötött adósságállomány után fizetendő törlesztőrészleteket. A Buenos Aires-i kormány tagadja a vádat."
kukutyinbenko 2013. 02. 21. 21:03
Előzmény: #1  portfolio
#2
Azért érdekes hogy hétköznapi állásoknál bevett gyakorlat pszichológiai alkalmassági szűrést végezni, az ország pénzügyeiért felelős vezetők, döntéshozók esetén pedig ettől eltekintenek.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek