Topiknyitó: Portfolio 2012. 12. 06. 13:16

Lázár: januártól csökken a villany és a gáz ára  

Ugrás a cikkhez
Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára - ismertette a kormány döntését Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Erről a kabinet végleges döntést hozott - nyomatékosította a politikus,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=176753
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2013. 01. 03. 16:47
Előzmény: törölt hozzászólás
#30
viszlát, fiam :)
Törölt felhasználó 2013. 01. 03. 16:47
Törölt hozzászólás
#29
Törölt felhasználó 2013. 01. 03. 16:47
Előzmény: #26  Bekre_Pal
#28
Tegyél rá fibót és megvilágosodsz.
:))
Törölt felhasználó 2013. 01. 03. 16:46
Előzmény: #21  mondoka
#27
Gondolom éves leolvasásod van, a ma megkapott csekket meg még tavaly gyártották le. Valószínűleg a következő adagban korrigálnak a túlfizetéseddel vagy legkésőbb az év végi elszámolásnál.
Legalábbis így tűnik logikusnak.
:))
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2013. 01. 03. 16:43
Előzmény: törölt hozzászólás
#26
pedig pont meg szerettem volna kérdezni, hogy hogy kell tanácsodnak megfelelően az összeg helyett a kilowattot nézni, forintban kifejezve
mondoka 2013. 01. 03. 16:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#25
Hé te! Elszabadult én-em!
A kw ugyanannyi.
De nefélj nem izgulok.
Csak nem sikerült sarkasra ez az atrakció!

Hmm...
Még egy ilyen pimasz "fan" -t ....
Törölt felhasználó 2013. 01. 03. 16:40
Törölt hozzászólás
#24
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2013. 01. 03. 16:32
Előzmény: törölt hozzászólás
#23
nocsak, azt mondta a felcsúti maradona, hogy aki átalányt fizet, annak nem lesz forradalmi csökkentés? csak mert erről én is lemaradtam

amúgy nyilván nem a kilowattot csökkenti a kedves vezető, hanem annak az árát. úgyhogy ha a kolléga x kilowatt átalányt fogyaszt, akkor annak az összára egyszerűen csökkenthető, nem ügy
Törölt felhasználó 2013. 01. 03. 16:21
Törölt hozzászólás
#22
mondoka 2013. 01. 03. 16:08
#21
Nah, jelenthetem nincs itt semmiféle díjcsökkentés az áramszámlában. Ma kaptam meg 3db. számlát és csekket egy levélben, a januárit (aktuális), februárit és a márciusit. Mind a három csekk ugyanarról az összegről szól. Ugyanarról mint decemberben. ...
Törölt felhasználó 2012. 12. 09. 09:53
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#20
alain,

"Nekem, mint OTP részvénytulajdonosnak, nekem is van hozam elvárásom. Ha a bank nem hozza az elvárt hozamot, kiveszem belőle a pénzem és átrakom oda, ahol jobban tejel. Tehát a banknak muszáj kielégítenie a részvényesek elvárásait..."

Alapvetően egyetértek azokkal amiket írsz, de ez nekem túl tankönyv-szagú részlet. Persze, minden tőzsdei befektető azt hiszi, hogy számít a tevékenysége, amikor a másodlagos piaco vesz vagy elad, de ha egy kicsit elfelejted a tankönyvet, és mélyebben belegondolsz, valójában semmilyen közvetlen befolyással nem bírsz azzal az OTP részvény eredményességére, pláne a profitra, osztalákra, hogy a másodlagos piacon adsz vagy veszel. Ez a tevékenység ugyanis semnem juttat, semnem von el pénzeszközt az OTP-től. Ez nem olyan, mint a betétesek bizalma, hogy ha megrohanják a bankot és egyszerre túl sokan szeretnének hozzájutni a betétjükhöz, akkor a bank akár csődbe is mehet. A másodlagos piaci befektetői tevékenység legföljebb a menedzsmentre lehet közvetlen hatással, ha ennek következtében a szavazó részvényesek el is zavarják a menedzsmentet. De a kereskedő (nem szavazó) részvényeseknek alig van hatása a társaság eredményességére. A tőzsdei társaság eredményességére leginkább a menedzsmentnek van.

Ennek fényében elméletben akár lehetne is sikeres egy állami tulajdonú részvénytársaság (ha versenyképes menedzsment vezetné), de sajnos (vagy szerencsére) elég ritka az ilyen társaság pláne, ha a javadalmazásukat maximálják...
qpec 2012. 12. 09. 09:29
Előzmény: #18  qpec
#19
Piszokul leülnék beszélgetni azokkal a tanácsadókkal,akik a döntéselőkészítéshez kapcsolódó tanulmányokat,vagy a számításokat végezték.Tartok tőle hogy ilyen csapat ma nincs,mert az is csak a piszok cocializmusban működött.Tököltek is egy-egy intézkedés bevezetésén elég sokáig.
Ezt a mostani fejetlenséget és kapkodást már nem lehet az elmúlt 8 évre kenni,mert abból 2év és 6hónap már a mostani kormány uralma és ámokfutása volt.
qpec 2012. 12. 09. 09:22
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
Teljesen igazat adok a 14,15,16-os véleményeknek.
Most számoltam ki amúlt éves számlákat összesítve,hogy ez a fantasztikus jótétemény havi 2850Ft kedvezményt jelent számomra,ill a család számára.
A pénzügyi szorításokból-tranzakciós adó,sárgacsekk,stb-adódó költségekből ha fele átterhelődik ránk,máris köddé válik az energia kedvezmény.
Az állam meg bukja a 20mrd áfát,ahogy a GFK kiszámolta.
Alapvetően továbbra is hülyének nézik a népet,de közelébe sincsenek a gazdasági tudományoknak,ill egyes intézkedések vagy döntések következményének.
Törölt felhasználó 2012. 12. 09. 08:34
Előzmény: #16  szivacs
#17
pénzből lehet pénz csinálni.

tehát ha csóró a magyar, nehezen fogja beburkolni a 30 40 éves családiházát 1 milkóé hungarocellbe, pedig igencsak megtérülne, esetleg egy új kazán, nagyobb radiátor...

korszerűbb a+++ hűtőt, és mosógépet is venne, de egy miele nem a mi pénztárcánknak való, egy 5 évre tervezett wirhpól meg elmos 2* annyi kilowattal és 3* annyi vizzel.

egyszerű dolgok ezek, csupáncsak pénz kell. a minimálbéres csodaországban. :(
szivacs
szivacs 2012. 12. 08. 23:22
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#16
Kevesebb, mint feleannyit - legalábbis a fűtést tekintve, mivel az épületeinek hőigénye fele sincs, mint a magyar lakásállományé.
Villamos fogyasztói -bár valószínűleg több van neki- korszerűbbek, alacsonyabb fogyasztásúak és a kedvező zöldáram támogatási rendszer miatt egy részét maga termeli meg magának, sőt akár el is adja.

Tehát a megoldás az energiatakarékosság komplex ösztönzése az épületektől az energia fogyasztásig és házi termelésig.
Törölt felhasználó 2012. 12. 07. 10:20
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Gáz van (egyelőre még)
2012.12.06. 20:58 | Lord_Valdez | 17 komment
Címkék: állam gazdaság

A mai nap igen meglepő, na jó, nem meglepő, hanem megdöbbentő dolgot olvastam. Orbán Viktor azt találta mondani, hogy "A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa". Ez jól hangzik, feltéve, hogy ez az igazság. De az valójában messzebb nem is lehetne tőle.

A kormány elhatározta, hogy csökkenteni kell a gázszolgáltatók nyereségét. Ezt ugyan más különadókkal és egy elfuserált árszabályozással már megtették, de ez még mindig nem elég. A mocskok élősködnek a választókon. A profit a fogyasztó meglopása.
Ez egy nagyon kényelmes álláspont. De érdemes megnézni a kevésbé kényelmeset is.
A Nemzetközi Gázkonferencián ugyanis sötét jóslat hangzott el: "Kész csoda, ha lesz még gázellátás 2015-ben Magyarországon egy olyan gázpiaci modell mellett, amelyben a földgáz beszerzési árát Moszkvában, míg a hazai értékesítési árat egy budapesti minisztériumban határozzák meg".

Igen, jól tetszik érteni, a kérdés nem az, hogy mennyibe fog kerülni, hanem, hogy lesz-e bárki is, aki hajlandó szolgáltatni. Ez egy kis költői túlzásnak tűnhet első ránézésre, de közel sem biztos, hogy az. Az ágazatban már így is komoly veszteségek keletkeztek és ez csak romlani fog a hamarosan életbe lépő közműadó miatt. A közműadó másik mellékhatásáról nem is beszélve, hogy a vidéki szolgáltatást rettenetesen megdrágítja. Ahol ugyanis alacsonyabb az előfizetősűrűség, ott sokkal hosszabb szakaszok jutnak egy előfizetőre.
Természetesen a kormánynak erre is van megoldása. Ugyanaz, mint mindenre: állami irányítás alá kell vonni.
Persze, az állami kézben is veszteséges marad, mert a gázt ugyanannyiért kapja és ugyanannyiért adja. Sőt rendszerint a veszteség még inkább el szokott szállni az állami kézbevétel után, de nem gond, mert adóforintokból, illetve hitelből kipótolják. Ezzel megteremtik az ellátásbiztonság és olcsó gáz illúzióját. Idővel ez a modell, természetesen, megroggyan, mert a veszteségeket csak ideig-óráig lehet rejtegetni. Előbb-utóbb valakivel ki kell fizettetni a különbözetet.

Már csak azért is abszurd a gondolat, mert mit is jelent a közszolgáltatás? Minden, ami közérdek? Aligha, mert akkor a pékséget is annak kellene nevezni. Már pedig ott mindenki felfogja, hogy a pék a profitért süti a kenyeret. Sőt, még azt is elfogadja, hogy ha a pék küldetés tudatára várunk, akkor éhesek maradunk.
Vagy vegyük a benzint. Az közelebb van a gázhoz. A MOL profitorientált társaság? Mi az, hogy. Sőt,tovább megyek: a MOL se azért tudta magát multivá kinőni, mert benzinhez akarta juttatni az embereket, hanem azért, mert azt is tudta, hogy ebből hogy lehet pénzt csinálni és bizony, pénzt akart csinálni. Azaz profitorientált magatartást mutatott.
Elvben lehet valami állami kézben is profitorientált. Vannak is példák ilyenre. Pl. a svéd Vattenfall, ami mellesleg a német villamoshálózat kb. 1/3-t birtokolja és mégse aggódnak miatta a németek. Viszont Svédországban élesen szétválik a tulajdonos állam és szabályozó állam. Nálunk ilyesmire számítani sem lehet. Ha itt egy állami cégnek gondja van, akkor készítenek neki egy törvényt, mert "mégse lehet kiszolgáltatni a piaci viszonyoknak". A különbség az, hogy a svéd modell működik is. A magyart meg ismerjük...

Mivel egy vállalat, még ha közérdekű szolgáltatást végez is (pl. a mobil szolgáltatók), azt nem szeretetből teszi, hanem bizony önző módon a haszon reménye hajtja. Ez, lehet, hogy nem helyes, de így van. Érdemes megnézni, hogy non-profit vállalatok növekedési ütemét. Elhanyagolható.
Ha befektetésről van szó, akkor meg különösen nem. A befektetés ugyanis kockázat. Azaz, ha nincs reális esély a haszonra, de még csak a megtérülésre sem, akkor nem fog befektetni. Ez jelen esetben azzal jár együtt, hogy a gázhálózat lerohad. Nem csak elavul, de ténylegesen le is rohad, mert a legegyszerűbben a karbantartáson lehet spórolni.

Mivel triviálisan nem érdeke az országnak a rossz infrastruktúra és a pazarló szolgáltatás, ezért kénytelen vagyok (a szándékos károkozást kizárva) a piacgazdaság legalapvetőbb tulajdonságainak meg nem értését feltételezni.

Engedelmetekkel tartanák egy kis Matolcsy-szintű vulgárközgazdaságtan előadást. Bár lehet, hogy Gyurinak sem ártana végig ülni.

A piacgazdaság kulcsa a szabad döntés. Nem egy hivatal hozza meg, hanem a vásárló, illetve befektetők tömege. Nem az van, hogy a Hivatal eldönti, hogy 300 ezer vascsicsergőt építünk, hanem annyit építünk, amennyire a vevők igényt tartanak. Ezért is sokkal hatékonyabb a piacgazdaság, mint a tervgazdaság.
Mivel a befektető is szabadon dönt a pénzéről, érdemes megismerni, hogy mi alapján teszi ezt.

Mivel a befektetésnek van kockázata, illetve azt a pénzt, teszem azt, költhetné luxuscikkekre is, valamit vár cserébe azért, hogy átmenetileg lemondjon erről a pénzről. Természetesen, minél több időre kell lemondania, annál többet vár el a befektetéstől. Hasonlóan, minél kockázatosabb a befektetés, annál nagyobb jutalmat remél érte.

Kockázat.gif
Ezért van egy kockázatfüggő hozamelvárás (piros görbe).
A görbét nem kell túlságosan komolyan venni, mert senki se tudja, hogy milyen alakja van. Valamilyen van, nem biztos, hogy ilyen. Sőt még időben sem állandó. És igazából nem is egy szilárd vonal, hanem egy diffúz valami, mert mind a kockázat, mind a várható hozamok megítélésében vannak bizonytalan, illetve szubjektív elemek.
De ez most mind részletkérdés. A jelenség megértéséhez nem fontosak.

A lényeg:
Ha választhatok, már pedig ez a piacgazdaság lényege, akkor azt preferálom, ami minél kevésbé kockázatos, és minél magasabb hozamot hoz. Azaz az ideális befektetés az a függőleges tengelyen van végtelenben. Minél távolabb van tőle, annál kevésbé ideális. És van a vonal, ameddig egyáltalán hajlandó vagyok elmenni. Ami a vonaltól balra van, az még belefér, azt a befektetők szeretik. Ami jobbra, az nem.
Az ábrán elhelyeztem kis sárga kereszteket. Ezek valamilyen befektetést szimbolizálnak. Magas hozam, alacsony kockázat, de viszonylag messze a görbétől. Ha egyedül vagyok a piacon akkor ezek begyűjtöm. Mivel mások is vannak, ezért ezekért nagy a versengés. Ezért ilyen nem nagyon van szabadon. Az ilyen, ha véletlenül keletkezik is, azt olyan gyorsan elviszik, hogy az átlag befektető nem is látja.
Aztán vannak a zöld keresztek. Ezek azok a befektetések, amikkel leggyakrabban találkozhatsz.
Van a pirossal bekarikázott. Ha választhatok, akkor azt preferálom a kékkel bekarikázott helyett. Ha sok van ilyen pirosból, akkor az kiszorítja a kékkel bekarikázottat. Hasonlóképp, ha van egy adott hozamú befektetésből kisebb kockázatú is, akkor azt választom.
Van az a vastag sárga vonal. Az az a képzeletbeli határ, ami fölé csak spekulánsok merészkednek. (A spekuláns a negatív konnotáció ellenére csak annyit jelent, hogy aki hajlandó magas kockázatot vállalni.)

Lefordítva mindezt a konkrét példára a kormány csökkenti a várható hozamot, azaz a befektetést lefelé tolja. Plusz a kiszámíthatatlanságával növeli a kockázatát is, azaz jobbra tolja. Ha a befektetés eléri a piros vonalat, akkor a befektető azt mondja, hogy ő nem hajlandó befektetni. Ha csak annyit ér el, hogy más országokhoz képest van lejjebb és jobbra, akkor is a befektető azt mondja, hogy a pénze jobb helyen van ott.
Mi meg hoppon maradunk, mert azért legyünk realisták, igenis nagy szükségünk lett volna az ő befektetésére.

Ha ezt a kormány értené, akkor értené, hogy miért van ekkora különbség a magyar és német állampapír hozamok közt, vagy mitől ilyen a forint árfolyam. Azért ilyen, mert a befektetőknek van hangulata. Amikor optimisták, akkor a vastag sárga vonal jobbra tolódik és a piros vonal valamelyest kilapul. Máskor nagyon pesszimisták, ilyenkor ez a görbe meredekebb lesz. Az országok államadósságának és gazdaságának kockázatossága adott, de az, hogy az adott kockázati szint mennyire vonzó nagyon is hangulatfüggő és jaj annak, aki átesik a jobboldalára.
De értené azt is, hogy mi történik most a bankszektorban. Matolcsy nemrég azon sajnálkozott, hogy nem hiteleznek, de véletlenül sem értette, hogy mi lehet az oka. Arra jutott, hogy mert kapzsik és még jobban meg kell őket szorongatni.
Pedig, ha csak annyit megértett volna amennyit most elmondtam, akkor tudná, hogy a bank nem is tehet mást. A recesszió miatt a magyar piac nagyon kockázatossá vált. Magas a fizetésképtelenség miatt bebukó hitelek aránya. Azaz a befektetések (a hitelezés a bank részéről egy befektetés) igen nagy része jobbra mozdult. A különféle extra adók miatt az elvárt hozamgörbe viszont felfelé tolódott. Összességében a potenciális hitelezhetők igen nagy része átesett a görbe jobboldalára.
Miért tolódott felfelé az elvárt hozamgörbe, kérdezhetné most az olvasó?
Azért, mert a bankok mögött is befektetők állnak. A banknak nem csak a betétesek pénzéért kell megküzdenie, hanem a részvényesekéért is. Nekem, mint OTP részvénytulajdonosnak, nekem is van hozam elvárásom. Ha a bank nem hozza az elvárt hozamot, kiveszem belőle a pénzem és átrakom oda, ahol jobban tejel. Tehát a banknak muszáj kielégítenie a részvényesek elvárásait, de ahhoz, hogy ezt megtehesse módosítania kell a saját elvárásait hitelfelvevőkkel szemben. Vagy legalábbis valamilyen módon ki kell gazdálkodnia a növekvő költségeit.
Törölt felhasználó 2012. 12. 07. 09:22
Előzmény: #12  signal2
#14
percenként hazudnak, és fakítanak... és még mindig sok elvakult hívő be is veszi a szöveget...
cscsb 2012. 12. 07. 09:12
Előzmény: #4  szivacs
#13
Igazad van: az LMP is ezt szorgalmazza, az energiatakarékosságot , ezzel én is egyetértek. (viszont Paksra szerintem szükség van, itt nem értek egyet az lmpvel)
signal2
signal2 2012. 12. 07. 09:00
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#12
Orbán: "a közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa".

Az állami tulajdonban lévő MVM Csoport feladata: "A cégcsoport versenyképes stratégiai holdingként a hazai villamosenergia-piac meghatározó, integráltan működő résztvevője, amely szerepet vállal a régió villamos energetikájában is."

MVM Csoport adózott eredménye 2011-ben: 22 mrd Ft. link

Tehát az áram árában megfizetünk az Orbán-kormány által 27%-ra emelt ÁFÁ-t + az MVM 22 mrd-os profitját, amiből az állam 15 mrd-t fel is vett.

A legtöbb pénzt tehát az állam keresi az áramáron, és leginkább miatta kerül annyiba, amennyibe.

no comment
ujonc 2012. 12. 07. 08:51
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#11
Légyszi ilyeneket ne írogass nyilvános fórumon!
Így is elég nagy a fantáziájuk...
Egyébként teljesen logikus, hogy úgy növelje a bevételét, hogy nincs mögötte direkt kiadás. És annak is fizetnie kéne, aki nem fogyaszt.
ujonc 2012. 12. 07. 08:48
Előzmény: #4  szivacs
#10
Ez mind szép és jó, de vajon van-e fizetőképes kereslet az energia hatékony megoldásokra?
Írsz adóbevételről és GDP növekedésről.
És a nagyobb fogyasztásból eredő ÁFA kiesést, hogyan értékelné a kormány?
Pont tesznek rá, hogy a panel hogyan engedi el a meleget, mint ahogy a rengeteg dohányos egészségkárosodása sem érdekli őket.
Van egy kis propaganda itt, egy kicsi ott. A lényeg azonban az energiára rakódott adón van.
Törölt felhasználó 2012. 12. 07. 06:45
Előzmény: #1  Portfolio
#9
És lesznek akik majd bedőlnek ennek is.
Gondolom bevezetik/megemelik az alapdíjat, hogy a profit megmaradjon de a parasztvakítás is hatásos legyen.
Törölt felhasználó 2012. 12. 07. 06:45
Előzmény: #4  szivacs
#8
Készülnek a választásra. 2013-ra már csökkentenek és így év végén már lehet döngetni a mellüket, hogy milyen fasza gyerekek.
Azon túl, amiket leírtál a legnagyobb baj még mindig az, hogy minden ilyen lépéssel egy nem működő rendszert tovább torzítanak. Az ember ráadásul hozzászokik a jóhoz és majd sír, ha el akarják venni tőle. A végén persze már senki nem fog tisztán látni, hogy mi miért van csak mondja mindenki a magáét.
Kaszát már nem tudunk egyenesíteni, de mindenki húzza ki az egerét és parittyaként még használhatjuk.
Törölt felhasználó 2012. 12. 07. 06:18
Előzmény: #4  szivacs
#7
valszeg a német feleannyi energiát fogyaszt a 4-5 szörös fizetéséből, mint mi.

tehát a megoldás, ha szarul élünk még pl fázzunk is a sötétben, éhesen.
Törölt felhasználó 2012. 12. 07. 01:45
Előzmény: #4  szivacs
#6
Teljes mértékben egyetértünk szivacs. Ez így igen rövidtávú, szavazatszerző megoldás.
Személy szerint ez nekünk mint fogyasztó jó hír, de mégse tudok örülni neki. Kiváncsi leszek hogy a szolgáltatók igyekeznek e majd leolvasni év végével a órákat, mert leleményes magyar fogyasztók különben alacsonyabb év végi állásokat fognak bemondani (később fizetsz, ráadásul kevesebbet).
Jó látni, hogy kritikai észrevételed is van a kormánnyal szemben.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2012. 12. 07. 00:00
Előzmény: #4  szivacs
#5
vagy több zseton kéne. a zembereknek. főleg. akkor mindenki kintebb lenne a szarból. de ahhoz foglalkoztatni tudó vállalkozások kellenének ugye. ez így a szar pofozgatása.
szivacs
szivacs 2012. 12. 06. 23:55
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Helytelen döntés.
Nem a villany és a gáz árát, hanem annak fogyasztását kellene csökkenteni. Mégpedig az energiamegtakarítást eredményező beruházások komplex ösztönzésével.
Ez munkahelyeket teremtene és hozzájárulna egy válságágazat, az építőipar mélyrepülésének megállításához, adóbevétel és GDP növekedést is eredményezve.
Peter_21 2012. 12. 06. 13:49
Előzmény: #2  stock33
#3
Ott kevés a Fidesz szavazó nem érdekes :o)
stock33
stock33 2012. 12. 06. 13:41
Előzmény: #1  portfolio
#2
mi a helyzet azokkal a társasházakkal, ahol egy központi kazán van? úgy rémlik, hogy ezek a társasházak luxusfogyasztónak minősülnek, mivel nem albetétenként nézik a fogyasztást, hanem egyben az egészet.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek