Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 10. 11. 08:55

A Robot  

Rejtélyes szoftver bénítja a tőzsdét



Index

2012. október 10., szerda 20:45

|





Egyetlen algoritmus volt a felelős az amerikai tőzsdei üzletkötési megbízások 4 százalékáért a múlt héten - derült ki egy tőzsdei aktivitást elemző cég jelentéséből. A rejtélyes szoftver irányítója, és célja egyelőre ismeretlen, de maga a létezése komoly aggályokat vet fel pénzpiaci és informatikai szakértőkben is.



A titokzatos szoftver 25 ezredmásodperces csomagokban küld ki üzletkötési megbízásokat, egy ilyen csomag mérete 200 és 1000 üzletkötés között mozog. A megbízásokat aztán azonnal vissza is vonja, így valójában semmi nem történik, csak az adott részvény iránt tűnik nagyobbnak az érdeklődés a valódinál, illetve a sok adattó, amivel ezek a megbízások és visszavonások járnak, lelassul a rendszer. A tőzsdei informatikai rendszerek archívuma szerint egész múlt héten dolgozott az algoritmus, majd pénteken, New York-i idő szerint délelőtt hirtelen megállt, és azóta sem bukkant fel újra. Szakértők szerint a szoftver gazdája valószínűleg csak tesztelte a programot, illetve a tőzsdei rendszer reakcióját.



A szoftver több millió utasítást adott ki, becslések szerint a tőzsde üzletkötési megbízásokra használt sávszélességének tíz százalékát felemésztve. Abban egyelőre nem látszik semmilyen rendszer, hogy milyen papírokra ugrott rá a program, és az sem látszik, hogy a kereskedés minimális lelassulásával ki nyert - ez mind a tesztelés elméletét erősíti. Szakértők szerint ijesztő, hogy ilyesmire egyáltalán lehetőség van, hiszen az egész tőzsde online rendszerét be lehet dönteni, vagy komolyan manipulálni ezzel a módszerrel.



A szoftverek által folytatott, úgynevezett magas frekvenciás kereskedés a tőzsdei forgalom 70 százalékát teszi ki, a jelenleginél szigorúbb szabályozásáról régóta folynak már viták az amerikai tőzsdefelügyeletnél és a törvényhozásban.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ufo500
ufo500 2023. 05. 11. 15:33
#134
ufo500
ufo500 2023. 05. 11. 14:18
#133
_Macika_
_Macika_ 2023. 03. 09. 19:38
#131
A mesterséges intelligencia legnagyobb ellensége a természetes hülyeség
Törölt felhasználó 2020. 10. 03. 10:32
Törölt hozzászólás
#129
_Macika_
_Macika_ 2019. 08. 14. 10:07
#125
Robotok kezdték el kiszállítani a csomagokat egy kisvárosban
https://www.youtube.com/watch?v=peaKnkNX4vc
mikrobi
_Macika_
_Macika_ 2019. 05. 22. 15:13
#124
Metis_papa
Metis_papa 2019. 05. 14. 14:49
Előzmény: #122  _Macika_
#123
A többi dalt meg valami véletlenszám-generátor. :)
_Macika_
_Macika_ 2019. 02. 28. 10:22
#120
Megkezdődött a robotok "inváziója" az amerikai gyárakban
2019. február 28. 10:06     
 Minden eddiginél több robotot telepítettek tavaly az amerikai vállalatok. A robotok egyre olcsóbbak és sokoldalúbbak, így elérhetővé válnak a kisebb vállalatok számára is és megkezdődhet a térhódításuk az autógyárakon kívül. 
,
,
Tavaly összesen 28 478 darab robotot szállítottak le az Egyesült Államokban a Reuters értesülései szerint, 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az értékesítések minden szektorban emelkedtek, amit a "Fejlett Automatizációért Szövetség" (Association for Advancing Automation) figyelemmel kísér, kivéve az autószektort, ahol a gyártók visszavágták a megrendeléseiket, miután lezártak a nagy fejlesztéseket az új teherautó modellekhez. Tavaly az értékesítések kevesebb mint fele, 49 százaléka ment az autógyártókhoz, szemben az egy évvel korábbi 60 százalékhoz képest és 2010 óta először fordult elő, hogy a szektor kevesebb mint a felét adta.
,
Az élelmiszer-és fogyasztási javak szektorban 60 százalékkal ugrottak meg a robotok értékesítései az előző évhez képest, a félvezetőgyárakban és az elektronikai gyárakban pedig 50 százalékkal.
,
A vállalatokon nő a nyomás, hogy csökkentsék a munkaerőköltségeiket a feszített munkaerőpiacon. Több amerikai vállalat tervezi, hogy visszatelepíti a gyártást Ázsiából az Egyesült Államokban, válaszolva Donald Trump kereskedelmi háborújára, ennek pedig legjobb módja, ha versenyképesek akarnak maradni a magasabb amerikai munkaerőköltségek mellett, az az automatizáció.
,
A szövetség alelnöke szerint az automatizáció már rég túllépett a "hagyományos" alkalmazásai területein, mint amit az autógyárak összeszerelési munkálatai, vagy a raktárakban való felhasználásuk. A Metro Plastics Technologies nevű, mindössze 125 főt foglalkoztató cég például, többek között hangulatgyűrűket készít, tavaly márciusban megvette az első robotját. a gép feladata, hogy az elkészült termékeket a futószalagról a minőségellenőrökhöz vigye. 
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2019. 01. 09. 10:34
#119
...The algorithmic trading use case remains the top use case among the 191 use cases identified by Tractica...
 
Előrejelzés az AI top 10 alkalmazási területéről 2025-ig
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 05. 13:28
#117
Már a gépek irányítják a tőzsdéket
2018. december 5. 13:14      
 Az idei részvénypiaci zuhanásokért nagyrészt a gépek voltak a felelősek - mondta el egy alapkezelő a CNBC-nek, hozzátéve, hogy már az amerikai tőzsdei forgalom 80 százalékát az algoritmikus kereskedés adja. 
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia
Az amerikai tőzsdei kereskedési forgalom 80 százalékáért már a gépek felelnek - mondta el a Jupiter Asset Management alapkezelője a CNBC műsorában. Az algoritmikus kereskedés során fejlett matematikai modelleket használnak, amelyek gyors kereskedési döntések meghozatalára alkalmasak. Sokak szerint a 2018-ban látott részvénypiaci eladási hullámok nagy részéért már a gépek voltak a felelősek, amelyek az adatközlésekre azonnal reagálnak anélkül, hogy mélyrehatóbban végiggondolnák a jelentésüket, ahogy az emberek is teszik - tette hozzá.
Az elmúlt néhány évben egyre látványosabbá vált az algoritmikus kereskedés hatása. 2017-ben a JP Morgan becslései szerint a fundamentális kereskedők, vagyis azok, akik először megnézik a cég teljesítményét és a kilátásait és csak azt követően döntenek arról, hogy eladják vagy megveszik a részvényeiket, már csak 10 százalékot adtak a tőzsdei forgalomból.
Mindezt a tegnapi erőteljes amerikai esés kapcsán mondta el az alapkezelő. Az algoritmusokat arra programozzák, hogy eladjanak, amikor emelkedik a jövőbeli veszteségek esélye. Tegnap azt, hogy a rövid távú amerikai kötvényhozamok a hosszú fölé kerültek, egy eladási pontként azonosították, így az eladási hullámot generált a piacon.
_Macika_
_Macika_ 2018. 10. 10. 09:47
#115
Törölt felhasználó 2018. 04. 19. 10:20
#112
Elhunyt egy nagy magyar mérnök, a Homo Robo megalkotója
https://itcafe.hu/hir/meszaros_sandor_elhunyt.html
Törölt felhasználó 2018. 04. 03. 21:22
#110
Cristiano Ronaldo Meets Sophia the Human Like Robot
https://www.youtube.com/watch?v=JDE7yE5VUIQ
Törölt felhasználó 2018. 03. 26. 09:50
#109
Törölt felhasználó 2018. 03. 14. 13:28
#108
A zsarolóvírusok, azaz a ransomware-ek eddig főleg a számítógépek és az okostelefonok tulajdonosainak okoztak fejfájást, azonban a jövőben akár a robotok is áldozatul eshetnek, és addig nem fognak dolgozni, amíg az üzemeltetőjük nem fizet váltságdíjat.
A ZDNet beszámolója szerint az IOActive Labs biztonsági cég kutatói bebizonyították, hogy mind ez nem csupán feltételezés: a Softbank NAO nevű humanoid robotját fertőzték meg ransomware-rel, és úgy gondolják, hogy a gyártó Pepper nevű robotjánál is működne ugyanez a fertőzés. A szakemberek szerint a támadás egy olyan számítógépről vagy egyéb eszközről érkezhet, amelyik ugyanazon wifi-hálózathoz kapcsolódik, mint a robot.
.
© SoftbankA robot a fertőzés hatására leáll és csak váltságdíj (valamilyen kriptopénz) megfizetése után kezd újra dolgozni. A robotot használó vállalkozás számára pénzügyi veszteséget okozhat a leállás, tehát kénytelen mérlegelni a váltságdíj megfizetését – állítja az IOActive technológiai vezetője. Bár a robotok nem tárolnak olyan óriási mennyiségű értékes információt, mint a számítógépek, azonban a vállalatok a legtöbbször nem rendelkeznek megfelelő biztonsági másolatokkal a rendszerek helyreállításához, így ha egy robotot megfertőznek, akkor szinte lehetetlen visszaállítani a rendszert.
Ma még persze nem találkozunk lépten-nyomon robotokkal, azonban a jövőben egyre gyakoribbakká fognak válni a gépi segítők. Ha nem kezdenek már most foglalkozni biztonságuk megerősítésével, annak komoly anyagi következményei lehetnek – figyelmeztet a technológiai vezető.
Törölt felhasználó 2018. 01. 24. 21:19
#106
Yann LeCun (Facebook Mesterséges Intelligencia-kutatások igazgató) vs. Sophia (szaúdiak által állampolgársággal jutalmazott médiasztár robot). Yann: totál átverés az egész, ez nem egy mesterséges intelligencia, hanem emberek által irányított bábu. Nem érez, nem gondolkodik, nincs tudata, semmit nem ért abból, amit mond, szimpla átverés. Bullshit. PR-show.
Vannak előremutató mesterséges-intelligencia kutatások, de marha sok a szemfényvesztés is körülötte. Pláne a mostani tech-eufórikus hangulatban, az ilyen átverések pont a mánia tünetei, hogy el lehet adni őket.
Törölt felhasználó 2018. 01. 18. 09:23
#105
Egy brit startup, a Nuvo egy olyan mesterséges intelligenciával működő facebookos chatrobotot fejlesztett, amely segít a felhasználóknak megtalálni a legjobb jelzáloghitel ajánlatokat. 
A robot a jutalékokért dolgozó független jelzáloghitel brókerek és a hitelösszehasonlító oldalak egy új alternatívája. A felhasználó kérdését képes értelmezni, majd az algoritmus több mint 50 ezer hitelterméket vizsgál meg, majd felajánl néhányat mindössze egy percen belül.
A robot egyidejűleg több ezer párbeszédet képes kezelni illetve "emlékszik" a felhasználók adataira, hogy minél kevesebbszer ismételje magát egy beszélgetésben. A felhasználóknak küldött ajánlatokat bizonyos időközönként kérés nélkül újraellenőrzi, hogy nem érkezett-e új, a korábbinál jobb ajánlat - állítja a Nuvo.
A Nuvo nem számol fel közvetlen díjat a felhasználóknak, hanem a pénzintézetektől kapnak üzletkötési jutalékot, tehát lényegében véve ugyanúgy fizetik meg őket, mint a brókereket vagy a hitelösszehasonlító oldalakat.
https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/elkeszult-a-robot-amely-hiteleket-osztogat.273927.html
Törölt felhasználó 2017. 10. 02. 21:04
#103
Kicsit sem ijesztő: önmagát védő és fejlesztő szoftverrendszert építettek Az Oracle fejlesztői konferenciáján Larry Ellison társ-alapító (nem mellesleg a világ hetedik leggazdagabb embere) bejelentette: olyan adattárházat fejlesztettek, amely önmagát képes automatikusan, leállás nélkül frissíteni, így folyamatosan képes frissen tartani a kibervédelmét. A hagyományos rendszerek védelmének frissen tartásánál az egyik legnagyobb probléma, hogy ahhoz, hogy egy frissítést végrehajtsanak, tervezett karbantartásra, offline módra való áttérésére van szükség. Az Oracle 99,5 százalékos rendelkezésre állást garantál, vagyis évente legfeljebb 30 percet állhatnak tervezetten vagy tervezetlenül a rendszerek. Az adattárház mélyén egy gépi tanulási folyamattal biztosítják, hogy az adatbázis emberi beavatkozás nélkül tartsa magát frissen. Ezzel egyébként bérköltséget is megtakaríthatnak a cégek. link
seri2 2017. 09. 21. 21:39
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
#102
tudom,hihetetlen,de igaz.
Törölt felhasználó 2017. 09. 21. 21:28
Előzmény: #100  seri2
#101
illetve ahhoz hogy elmondd, előbb meg kellene minket ölnöd... ismerős. :))))

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek