Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 04. 13. 21:29
Előzmény: #6719  mage
#6720
mage 2020. 04. 13. 21:24
Előzmény: #6718  berlini
#6719
Kutatók nyilván dicsérik a saját portékájukat, de én az autóneppernek se hiszem el, hogy sose volt törve és 10 év alatt a német tulajdonosa csak 50000Km-t rakott bele az eladni kívánt autóba.
Én nem vagyok virológus, de abból indulok ki, hogy nyilván van egy adott számú kutató akiknek ez a területet ezek most nem 5-10 vírusra fognak fókuszálni, hanem 1-re és plusz pénz kerül a rendszerben, de nem lehet minden fáról egy új szakembert leakasztani. Azt látom, hogy nagy az iparkodás és gyanúsan ki akarják hagyni az állatkísérleteket, de az emberei kísérleteket nem tudják felgyorsítani, ráadásul mivel az emberek nagy része tünetmentes és az se világos, hogy ezeknél a személyeknél mennyire tudják kimutatni egyáltalán a vírust emiatt nagyon hosszadalmas lesz a kísérletezés, aztán ha valamelyik szer használ is akkor azt kell majd vizsgálni, hogy milyen mellékhatások lépnek fel és milyen gyakorisággal, aztán milliárd számban le is kell gyártani. Nem véletlen, hogy független szakértőtől még nem hallottam idei évet bemondani, sőt inkább jövő év végére várják, ha minden jól megy. Az meg, hogy kész a vakcina nem egy nagy durranás, ha fogsz egy adag vírust és jól felforralod (elpusztítod) az is egy vakcina, csak manapság már inkább a vírus részeket adunk be az embereknek és várjuk a csodát az elterjedt.
Mutálódásba nem mennék bele, mert az tényleg csak egy extra pesszimista feltételezés volt a részemről.
Azt, hogy a vírus ne tudjon kötődni a sejtekhez nem vakcinával oldanák meg, hanem gyógyszerrel, ahogy tették azt az eboláhnál. A vakcina minden esetben az immunrendszer képezi ki arra, hogy felismerje a vírust (esetleg baktériumot) és megtámadja és én éppen ebben látom a problémát, nagyon hosszú a lappangási idő és nagyon hosszú a betegség lefolyása. Tehát úgy gondolom az immunrendszer nem igazán ismeri fel a vírust és akkor csak egy darabkáját mért is ismerné fel? Ezt nem érzem egy könnyű menetnek.
Ne felejtkezünk el arról se, hogy nem sikerült vakcinát csinálni évtizedekig olyan komoly betegségekre se, mint a malária, ebola és HIV, vagy SARS és MERS-re (korona vírusok). HIV-re 40 év alatt sikerült olyan gyógyszert csinálni ami annyira elnyomja, hogy nem alakul ki az AIDS. Gyógyszerekbe ezért is hiszek jobban, mert nagyobbak a kapacitások, csak össze kellene dobni 100 milliárd $-t amit az eredmények függvényében osztanának szét a gyógyszercégek között, mert akkor tényleg megmozdítanák a kapacitásaikat. Viszont a gyógyszerekkel az a baj, hogy azért közel se tökéletes a hatékonyságuk. Vakcinánál azért 90% felett szokott lenni a hatékonyság és ezzel meg is van a nyájimmunitás.
Azon meg még én is agyalok milyen hatással lesz a bankorra és otp-re. Holnap ha nem felejtem el írok is az otp-s tapasztalatomról. 
berlini
berlini 2020. 04. 13. 18:31
Előzmény: #6717  mage
#6718
Igen, ez lenne a horror verzió.
Én azért ezeknek nem adok nagy eséyt.
Vakcina:
az egyik kutató 80%-os valószinűséget ad annak, hogy szeptemberre lesz engedélyezett vakcinájuk és ezér már azt megelőzően szeretne gyártani, hogy utána nagy tömegben rendelkezésre álljon.
És ő csak az egyik cég. Párhuzamosan legalább 3 nagyon komoly szakmai bázissal és rengeteg pénzzel rendelkező csoport jutott el oda, hogy a vakcina kész és már az embereken is elkezdenek kisérletezni.
Mutáció:
már idáig találtak mutációkat (8 törzs), de ezek nem mutattak olyan méretet, ami alapján a vakcina kifejlesztés ne sikerülhetne. Igy egyenlőre nem mutat semmi arra, hogy a pesszimista verzió jönne be.
De tételezzük fel, hogy mutálódik, de csak úgy ahogyan az influenza törzsek. Azaz az új évadra megjelenik egy genmódositott, amire az előző évi vakcina már nem ad védelmet. Pont erre az esetre már megvan a kisérleti védőoltás, ami nem a legyengitett (előző évjáratú) virus vakcinája, hanem a koronavirus kötődését akadályozza meg az emberi sejtek falán. 
De tegyük fel, hogy mégis igazad van. Mostantól úgy folyik az élet a földön, hogy évente pár hónapra bezárkózunk, tesztelünk, karanténezünk.
Ez egészen más világ lesz. Számos vesztessel. Komplettgazdasági ágazatok mennek tönkre, alakulnak át. (Légitársaságok, repülőgépgyártók, szállásadók, szállodák stb.
Az OTP szempontjából a lényeges kérdések, amire választ kell hogy adjunk:
Mi lesz a szerepük a bankoknak egy ilyen világban?
Hogyan hat ez a világ bevételeikre, költségeikre?
Várhatóan hogyan álja majd a sarat az OTP?
Szerintem a bankok átalakulása gyorsul. A digitális bankolás szinte minden szegmensben előretör. A bevételek erősen csökkennek, de a kiadások is. (Gyökeresen csökken a fiókszám, dolgozók lesznek tömegével leépitve.)
Nagy kihivás lesz ez minden bank számára.
OTP-t csak az vegyen ebben a rendkivül képlékeny helyzetben, aki arra teszi a voksát, hogy a bankcsoport a győztes oldalon áll majd ebben az átalakulóban levő világban.
mage 2020. 04. 13. 17:55
Előzmény: #6716  berlini
#6717
Hát szerintem nem az a pesszimista verzió, hogy csak az év végén lesz vakcina. Ez kb a legoptimistább verzió.
A pesszimista verzió szerintem az, hogy soha vagy csak évtizedek múlva lesz vakcina és olyan gyógyszer se lesz ami jelentősen csökkenteni tudja a halálozást. Ez esetben a nyájimmunitás fog védelmet jelenteni idővel. Kivéve, ha az extra pesszimista verzió jön miszerint tovább mutálódik a vírus rossz irányba és a sars, mers 20-30% halálozás arányát fogja hozni, nem a mostani 0,5-2%-ot.  
berlini
berlini 2020. 04. 12. 22:52
Előzmény: #6714  egy_kezdo
#6716
Ma már én sem gondolom, hogy a 3-4 hónapja még erre az évre várt  490 milliárdos nyereségből hirtelen eltűnik a fele.
Induljunk ki abból, hogy ez az év megy a levesbe.
Többször leszoritott járványhullám és csak az év végén vakcina.
Ebben az esetben:
A 9 leánybanki piacon a szerbek sütötték el a móratórium fegyvert a magyarországi erővel és a bankadó ideiglenes emelése (bevezetése) sem jutott eddig senkinek sem eszébe. (2-3 héttel ezelőtt még azt gondoltam, hogy ami késik nem múlik, de most már remélem ennyiben is marad)
Nyilvánvalóan csökkenni fog a hitelállomány szinte minden relációban, illetve csak ott nem ahol a moratórium miatt befagy, de ott meg kiesik a kamatbevételek nagy része. Jó hir azonban, hogy Magyarországon sem veszi mindenki a moratóriumot igénybe. Szerintem max 60-70%.
Igy az ez évi bevételcsökkenések valószinűleg 200 milliárd ft alatt maradnak.
Furcsa módon van valami jó is a történetben.
Be lehet gyorsitani a
szerb,
montenegrói,
bolgár 
relációban a bankok összeolvasztását., hiszen senkinek nem szúr szemet ha most pár ezerrel több munkanélküli lesz. 
Tömegével kerülnek utcára, valószinűleg a pénzügyi szektorban is..
Nehéz megbecsülni, hogy mennyi költséget lehet ezzel megspórolni. Idén valószinűleg nem többet mint 20-40 milliárd ft-ot.
A céltartalékolást is növelik. Még akkor is, ha éppen az állami intézkedések miatt nem valószinű hogy nagy számban hitelbedőlések lesznek. Ilyenkor kötelező még óvatosabbnak lenni. Ezen a vonalon biztosan több fogy el (lesz tartalékba helyezve) mint a szinergia hatás miatti költségcsökkenés.
Igy a kamatbevétel csökkenés várhatóan nagyrészt átmegy nyereségcsökkenésbe.
Ezt megfejeli a magyarországi emelt bankadó, amiben az egyedóli jó, hogy kamatmentes kölcsön az államnak, mert a következő években a bankok apránként visszakapják.
Tehát nagy fegyvertény lesz, ha megmarad 300 milliárd nyereség ebben az évben.
Persze alakulhat jobban is az év.
A szuper fejlemény az lenne, ha:
 a járvány lecseng nyárra és a 2. félévben ujraindul a gazdaság, akkor ez az uniós és magyar államilag garantált hitelekkel megtámogatott ujrainditás már hozhat a 2. félévben egy tavalyihoz hasonló hitelkihelyezési növekedést.
Ebben az esetben a nyereség megközelitheti szerintem is a 400 milliárdot ebben az évben.
Ha a rosszabb verzió jön be, akkor is lesz 1130ft részvényenkénti nyereség.
Ez a csütörtöki árfolyammal P/E=7,8 körüli értékeltség.
Ha a szuperoptimista verzió jön be, akkor ez akár az 1500ft-ot is elérheti. 
Ez  P/E=6 -os értékeltség.
Még a pesszimista verzióhoz is egy komoly alulértékeltséget látunk, 25%-os felértékelődési potenciállal.
Meglátjuk, hogy a nagyok mikor gondolják ugyanigy.
Ha évközben a dolgok a vártnál jobban alakulnak, és a nyereség nem csökken 400 milliárd alá,  akkor még az idén láthatunk ujra 14 ezerrel kezdődő árfolyamokat.
wgaspar 2020. 04. 06. 23:08
Előzmény: #6714  egy_kezdo
#6715
Nagy-nagy köszönet!
egy_kezdo 2020. 04. 06. 22:52
#6714

Az eddig bejelentett elvonások egyszeri hatások. 
Az árfolyamra ma 4 dolog is negatív hatással volt:
- 55 milliárdos hozzájárulás a bankra eső része
- Goldmann célár csökkentés 17k - 12,2k
- OTP jelzálogbank kilátásrontás Moodys-tól stabilról negatívra
- szerbiában 80% körüli a moratórium igénybevétele
+ főleg a politikai kockázat amire a befektetők az elmúlt 10 évből még jól emlékeznek.
-
Ezek ellenére, ha nem lesz éves szinten 25-30%-os gdp és hitelkihelyezés csökkenés, akkor az a kérdés, hogy az éves profit a 400-450 milliárdos sávhoz vagy a 350-400 milliárdos sávhoz lesz-e közelebb...
-
Egyébként az összes OTP-s leánynál az országok már meghozták a döntéseket, hogy erről M-on nem tudnak? Akkor ezeket be kell szerezni, lényeg, hogy a halasztások majdnem mindenhol tőkésednek, kivéve MNB! 
A legfontosabb piacon Bulgáriában pedig maguk a bankok határozhatják meg, hogy milyen konstrukciókat ajánlanak az ügyfeleknek! Ezek miatt lehet leírni a fenti profitszámokat....
-
Nyilván azt , hogy a 10-20-30 millió darab részvénnyel árfolyamot egyedül alakítgató Móka Mikinél mennyi van még betárazva eladásra azt nehéz kifürkészni, mert likvid piac az Mo-n eddig sem volt, az egész cirkuszt egy darab hft algo csinálja hetek óta, rá bízzák a nagyok az eladásokat, értelemszerűen mivel előre tudja a megbízásokat, az algo elsősorban magának dolgozik, a tetején a sajátjait adja el az alján az ügyfelekét. Gondolkodásra kényszeríteni csak pár milliós vétellel lehetne, az srv vételek ehhez kevesek...
gyula1971
gyula1971 2020. 04. 01. 13:16
#6713

És, hogy mit mutat az árazás? Ha elővesszük a sztenderd ábránkat, amin a régiós bankok 2020-ra várt profitjával számolt P/E-ráta és a 2020-2022 közötti éves átlagos várt profitnövekedés szerepel, akkor az OTP a középmezőnyben szerepel, és az igencsak vonzó 6-os P/E-rátán forog. Csakhogy ez az ábra az elmúlt hetekben mérsékelten csökkent elemzői profitvárakozások és a nagyot esett árfolyamok által torz képet mutat, és nem igazán tükrözi a bankok működési környezetének hirtelen romlását.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20200401/lefelezodott-az-otp-arfolyama-erdemes-mar-beszallni-423440
Törölt felhasználó 2020. 03. 28. 22:06
Előzmény: #6709  kukacponthu
#6712
https://www.portfolio.hu/bank/20200327/torlesztesi-moratorium-jon-romaniaban-is-messze-nem-olyan-mint-a-magyar-422320 ;
A román teljesen más. 
Sokkal korrektebb, mint a magyar. Konkrétan a valóban érintetteknek segít, nem válogatás nélkül egy kaptafára mindenkinek. A kamatot tőkésítik és ennyivel megnő a törlesztőrészlet a moratórium után. 
Ez így korrekt.
Cyberslider
Cyberslider 2020. 03. 28. 20:29
Előzmény: #6709  kukacponthu
#6711
Na igen.. mindezek csak körülbelüli számítások, ha a helyzet nem változik. Majd kiderül a végén...utólag.. ki tudja még azt...
Cyberslider
Cyberslider 2020. 03. 28. 20:27
Előzmény: #6708  mage
#6710
Így van! A core tartalmazza a jelzálog bankot. Ez csak lebontva lenne ennyi, nem összeadandó.
Az OTP Core az OTP Csoport magyarországi alap üzleti tevékenységének eredményét mérő gazdasági egység, melynek pénzügyi kimutatásai az OTP Csoport magyarországi tevékenységét végző egyes vállalkozások (OTP Bank Nyrt., OTP Jelzálogbank Zrt., OTP Lakástakarék Zrt., OTP Faktoring Zrt., OTP Pénzügyi Pont Kft., illetve a csoportfinanszírozást végző vállalkozások; 2016 4Q-tól bekerült az OTP Bank Munkavállalói Résztulajdonosi Program Szervezet, 2017 1Q-tól az OTP Kártyagyártó Kft., az OTP Ingatlanlízing Zrt., az OTP Ingatlanüzemeltető Kft. és a MONICOMP Zrt.) részkonszolidált IFRS szerinti pénzügyi kimutatásaiból számolódnak. Az előbbi cégek konszolidált beszámolójából elkülönítésre kerül a Corporate Center, mely egy virtuális gazdasági egység.
kukacponthu 2020. 03. 28. 20:24
Előzmény: #6708  mage
#6709
Igen, papiron, de nem csak a meglevo hitelek “be”, hanem egy ideig valoszinuleg az ujak eseteben is lesz visszaeses, ez kettos hatas.A hazai moratorium melle mar becsatlakozott roman kormany es nem tartom kizartnak, hogy a bolgar, szerb, szloven, horvat negyesbol is lesz jelentkezo.Ezek ismereteben az a 26 milliard egy igen optimista szam szerintem...aztan majd kiderul mi az igazsag.
mage 2020. 03. 28. 19:43
Előzmény: #6706  mage
#6708
Böngészve az otp jelentését arra jutottam, hogy a jelzálogbank az otp core-hoz tartozik. Tehát szerintem csak 26 milliárd veszteséget okoz összesen a magyar moratórium.
mage 2020. 03. 28. 19:34
Előzmény: #6689  egy_kezdo
#6706
Portfólió szerint az otp jelzálog banknál is keletkezhet maximum -13 milliárdos egyszeri tétel: https://www.portfolio.hu/uzlet/20200327/tobb-tizmilliard-forint-veszteseget-okozhat-az-otp-nek-a-moratorium-422298 
gyula1971
gyula1971 2020. 03. 27. 11:27
#6705
Az OTP-nek nagy veszteséget okozhat a törlesztési moratórium 2020. 03. 27. 03:00 Az OTP Bank előzetes, nagyságrendi becslése alapján a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett kamatok későbbi, kamattal nem növelt értéken történő megfizetése akár 26 milliárd forint egyszeri veszteséget is okozhat (adózás előtt) az OTP Core - a magyarországi alaptevékenység - esetében - jelentette be a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
pomperj
pomperj 2020. 03. 27. 10:07
Előzmény: #6703  wgaspar
#6704

Nem ertetted meg, vagy en nem irtam vilagosan:
felesleges ugy czinlani, mintha OTP-nel  most is "business as usual" van,
felesleges tagadni hogy baj van,
es felesleges hazudni hogy ez nem BlackSwan, meghozza egyszerre 3-4 is jot,
-jarvanyugyi+egzisztencialis+penzugyi+gazdasagi
,
 mire valo  azt allitani, hazudni masoknak,
hogy minden megy tovabb mint azt December vegen gondolta valaki?
wgaspar 2020. 03. 27. 08:05
Előzmény: #6702  pomperj
#6703
Újra trollkodsz.
pomperj
pomperj 2020. 03. 27. 07:09
Előzmény: #6701  Törölt felhasználó
#6702

dec,30-an
"   az éves profit 2020-ban 500M körül lesz és politikai szimpátiáktól függetlenül az USA-ban marad még 4 évig a mostani elnök és tegyük fel nem dönti romba az USA-EU vagy USA-Kína gazdasági kapcsolatokat, továbbá Skóciával nem kezdődik el egy nagyobb brit-EU geopolitikai probléma, akkor valamikor 2020 második felében az OTP árfolyama megközelítheti a 20.000-es szintet, 
előtte pedig 2020 tavaszán a 17.000-es szintet. "

Törölt felhasználó 2020. 03. 26. 23:50
Előzmény: #6700  egy_kezdo
#6701
Értem. Köszönöm a választ. 
Te kizártnak tartod a jósolt 7k célárakat?

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek