Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2013. 11. 28. 20:00
Előzmény: #1615  berlini
#1620
1) Nagyszeru eve volt az USA es az EU reszvenyeknek.

Mind az SP500, mint az Eurostocks ev elejen elindultak felfele, es egesz evben emelkedtek, idaig kb. 28%-ot. Wall Street unnepel, boldog mosollyal gyujtik be a penztaraknal a vastag bonuszokat, van ok oromre Thanksgiving alkalmabol.

2)De mi tortent azokkal az invesztorokkal, akik nem reszvenyekbe fektettek? Akik egyszeruen szereny fix jovedelmet akartak, es peldaul bank kamatokat, ingatlan berbeadasokat, allamkotvenyeket es mas inveszticiokat valaszottak? Bizony sokkal szomorubb a kep.
A lista nagyjabol ilyen, az USA-ban:
-Real-estate (IYR) +0.16%
-Junk bond(HYG): +5.28%
_muni bond(MUB): -3.04%
-Long treasurys(TLT):-11.5%
-International Treasuries(BWX): -3.1%
-Preferred Stocks:+0.2%
-Egy eves bank kamat: 0.1-0.5%

Azt gondolom, egeszen hasonlo lesz a lista Magyarorszagon, csak a BUX sem mutat 1-2%-nal magasabb hozamot.

Azt gondolom, mashol is hasonlo a helyzet. Szoval, mi is az, ami szinte minden inveszticio erteket nulla kozeleben tartotta, vilagmeretekben, es az meg a jo eset, mert inkabb nagy atlagban kis negativ hozamot mutat? Csak eppen az USA (es kevesbe, de megis az EU) reszvenyeket hajtotta felfele, de azokat nagyon?

3)Nyilvanvaloan nem a nagyszeruen fejlodo gazdasag. Ami legfeljebb 1-2% koruli GDP novekedest mutat, az inflacioval egyutt meg inkabb negativ nullat. Nem a fundamentumok, nem a cegek megnott jovedelmezosege, nem a megnott profitrata, es meg csak nem is egy megalapozott optimizmus a gazdasag felgyorsulo novekedesi varakozasai. Akkor micsoda?

4)A valaszt mindenki tudja. A FED hires QE programjaba vetett hit, az USA folytatodo eladosodasat keszpenzze atkonvertalo kozponti banki program. Aminek kovetkezteben a FED merlegfoosszege $4Tr fole emelkedett. A penz pedig csak kevesse a real-gazdasagba folyt at, pedig az a meghirdetett cel; ehhelyett a bankok a FED-tol kapott penzt a likvidnek tekintett NYSE es NASDAQ cegeibe fektettek. A tozsde kapitalizaciojat kb. ugyanannyival noveltek, amennyivel a FED merlegfooszege (=eladosodottsaga) megnott.

5) De, van nehany zavaro tenyezo.
A reszvenyeknel az, hogy 2007.6-2013.10 kozott az amerikai reszveny-befektetesi alapok, ahova a kisemberek es intezmenyek teszik a penzuket, -$600Mrd egyenleget mutat: igen, minusz, tehat osszessegeben kifele ment a penz, a reszvenyek arai meg szalguldottak! Nocsak?
Viszont, az utolso honapban +$24Mrd uj penz folyt be. Teljesen forditva, mint ahogy varna az ember. A hatas is forditott lesz?

A kotveny alapoknal az a zavaro, hogy 2007.6 es 2013.10 kozott a bearamlas +$1200Mrd, es a kotvenypiac megis esett! Viszont, az utolso 4 honapban -$140Mrd folyt ki, es a kotvenyek ara gyorsabban elkezdett esni! Eddig ez a logika szabalya szerint normalisan van. De elotte?

Miert van, hogy a reszvenyek a penzaramlasi logikaval ellentetesen, viszont a kotvenyek logika szerint mozognak?

6) Egy valasz van. Elkepesztoen eltorzultak a dolgok. Termesztesen, a trendek folytatodhatnak, a torzulas folytatodhat.
De nem fogadnek ra. Miert?

A)Fordulopont latszik a penznyomtatas legnagyobb ellensegenek, a fizikai aranynak az ar-alakulasaban. Az arany 3 eve esik, fejreallitva a cahrtot pontosan ugy, ahogy a FED merlegfoosszege nott. Amig QE tart es a likviditas oda megy, addig QE sikeres. Am, amikor az arany megfordul ara, az eloszele minden mas trend megvaltozasanak, mert az nagyon erzekeny barometer. A piac kicsi, ott kis penzfolyam is nagyot tud valtoztatni.

B)Az USA (es az EU kevesbe) a tulertekelt tozsdei kifaradas minden jelet mutatjak. Errol eppen eleget irnak, en is.

C)Az Emerging Markets indexek nyar ota elkezdtek elenkulni. Eloszor a 23 eve bear piacban levo Japan mozdult felfele tavany ilyentajt indulva, es eltero utemben, de egyre tobb Azsiai Index elkezdett iden felfele lendulni. Mintha mostanaban mar lenduletbe jonnenek?

Itt az ido korulnezni azokban az inveszticios romokban, eszkozokben, amiket a QE lerombolva, arzuhanasba kergetve, maga mogott hagyott az elmult 3 ev utan. Az oreg EQ nagy idoszaka elmuloban van.

Meg kell talalni az uj elrejtett gyemantokat.

Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 11. 25. 15:43
Előzmény: #1618  spy
#1619
Spy új csúcs!
spy
spy 2013. 11. 22. 22:24
Előzmény: #1617  Törölt felhasználó
#1618
Igyekszem...
Törölt felhasználó 2013. 11. 22. 20:55
Előzmény: #1616  pomperj
#1617
Spy új csúcs!
pomperj
pomperj 2013. 11. 21. 23:35
Előzmény: #1615  berlini
#1616
1)SQM azert igy is 7.2Mrd capitalizacio, 2.4Mrd arbevetel, 42% brutto profitrataval 1.0M USD az EBITDA.

Ugy mellekesen, ha nem zuhanna eppen, mindenki rohanna venni. A guano egyebkent pedig kell, horoszok ide-oda, ha egyszer a 8 Mrd ember akar enni, minden nap.

Szoval, en bull vagyok SQM-et illetoen, cask a jobb belepesre varok. Ha megall az eses 24-korul dupla aljnal, akkor veszek. Ha atszakad le, akkor a 10 eves support megfogja 18-16 korul; az nagyon idealis belepes lenne.

Itt van a chart:
link

2)Az SLCO nagyon kockazatos,
es joszivvel nem ajanlanam senkinek. En itt kaptam postan rola egy tajekoztato fuzetet, de nem sok teny van benne. Allitolag Ford akarja felvasarolni.

3)Az nyilvanvalo, hogy ha a nemet autogyarak, a japanok meg a kinaiak ramozdulnak komolyan, akkor elkepeszto uj helyzet lesz. BMW mar kihozott egy modellt, de egyenlore kicsi az EU-ban a sikere. ossze nem hasonlithato TSLA amerikai sikerevel.

Csak a szabalyzokon kene kicsit szoritani, pl. Co2 kibocsatasban, es maris megfordulna a szel ott is. De amig Benz S55-je megelhet, addig azt veszik, ha beledoglenek is.

Egyes elorejelzesek szerint a kinaiak is dolgoznak egy modellen, es 3 ev alatt 1.0M db-ra karjak felfuttatni, mert a levego problema mar nem elviselheto az 500km-es ipari savban.

4)Am, ha beindul az elektromos auto goz-hengere, akkor atomeromuvek kellenek. Szel, meg nap nem eleg, plane mersekelt egovben. Nem keves kell belole (Kina most epit 23-at!), hanem minden orszagban annyi atomeromu kell, amennyi az olajfogyasztas csokkenes energiatartalma. De, a villanymotor 98%, a benzin meg 40% hatasfoku.
Akkor meg uran kell, ahhoz uranbanya kell.

Nagy ujra-rendezodes lesz.

Good luck.
berlini
berlini 2013. 11. 21. 22:01
Előzmény: #1614  pomperj
#1615
Sajnos az oroszok még orbánnál is kiszámithatattlanabbak. Igy az SQM nyereségességének alakulása több mint bizonytalan.
Az SLCO esetében én itt közel százszoros tőzsdei érték/ könyvszerinti érték arányt látok és jelenleg veszteséges tevékenységet. link

Van valahol elemzés a cég várható nyereségességéről?
pomperj
pomperj 2013. 11. 21. 18:28
Előzmény: #1611  Törölt felhasználó
#1614
On SQM:
1)SQM, sajnos, nem tiszta lithium tema. hanem altalanos vegyszergyar Chileben. Es, mostanaban az oroszok letortek a potassium vilagpiaci arat kb. 20%-al, es tok feleslegesen belevertek a vilagot egy arversenybe. SQM is ezt szenvedi, mert, bar lithium a bevetel egy otode- negyede, de a mutragya a tobbi. Aminek esett az ara.

Az a baj, a tobbi lithium ceg is, Rockwood es FMC is vegyes. Az egyetlen, amirol tudok, hogy tiszta lithium, az Sovereign Lithium, SLCO, de az pici. Viszont tan epp ettol tud az ar 20-szorosra noni.

2)Tegnap jelentett SQM 3Q2013, es a profit esett kb. 20%-ot, 1.92USD/share szintrol 1.51/share szintre. Az arbevetel is, persze. De nem tragikus az ugy, az orosz ar-leverest is figyelembe veve. A guano meg mindig jo biznisz;-)

3)SQM nemregiben tele volt botrannyal.
En azt gondolom, most csinalja a charton a double-bottomjat 24-25 savban.
Es ha van gyomrod kivarni, SQM ara duplazni fog, amikor megint normalis vilagban jarunk.

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 11. 21. 18:12
Előzmény: #1612  Janku
#1613
Jo kerdes. Nem tudok sokat errol a regiorol.
Annyi tapasztalatom van, hogy Kozel Keleten (Izraelt kiveve, de az nalam EU figyelesi listan van) csak 2 index van, ahol hosszabb ideje beke is, stabilitas is van.

1)Amman SE General, amely nagy es hosszu secularis bear idoszakon van tul. Es elindult felfele.
Akar nagyon jo is lehet. Felteve, ha nem terjed at a rengeteg balhe a kornyekrol. Szept. ota kb. 10%-ot emelkedett; nem vezeti, hanem koveti az Em indexet. Kb. annyira erdekes, mint BUX, kivulrol nezve.

2)Dubai es Abu Dhabi-ban van index, es tobb tradelheto olajceg es bank is. Csak kicsi a volume, sajat magad elott tolod fel az arat, amikor beleveszel; eladaskor meg megkerdezi a broker, amikor a Sell szot vegre megerti, hogy "To whom?" !
Raadasul pont az tortenik, amit az emir akar.

3)Viszont, Pakisztan, ami nem a stabilitas orszaga, idonkent nagy rallyt es osszeomlast tud csinalni. Nekem ennek figyelesere nincs eleg idom, pedig nagy buli is lehetne. Csak igy az a helyzet, hogy ott 200 millioan vannak, akik nalam jobban tejekozottak.

Good luck.
Janku 2013. 11. 21. 09:23
Előzmény: #1610  pomperj
#1612
Nezegetem a blogod, nagyon jo es hasznos dolgok vannak rajta.

Mi a velemenyed a Kozel-Keleti reszvenyekrol?

Gondolok elsosorban a Katari, Dubai, Abu Dhabi cegekre , erdemes ezekkel foglalkozni?

Valahol olvastam, hogy 2014 aprilisaban a Dubai/Abu Dhabi reszvenyek is bekerulnek valamelyik MSCI indexbe , generalhat ez keresletet azok a piacok irant szerinted?
Törölt felhasználó 2013. 11. 21. 09:21
Előzmény: #1601  Törölt felhasználó
#1611
SQM nagyot esett tegnap...
pomperj
pomperj 2013. 11. 21. 03:07
Előzmény: #1609  pomperj
#1610
Ja, itt a chart:
link

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 11. 21. 03:05
Előzmény: #1587  Törölt felhasználó
#1609
A multheti vitank folytatasanak egyszerusitesere feltettem TESLA chartjat.

Idonkent majd ranezunk.

TSLA vagy ennek az evtizednek a legnagyobb innovacioja (?) (mint Apple volt az elozo evtizede),
vagy egy felejtheto kiserlet?

Az ilyesmit a tozsdek hamar ertekelni tudjak.
pomperj
pomperj 2013. 11. 20. 19:05
Előzmény: #1606  berlini
#1608
1)TSLA-t meg esesben latom, azert leptem ki belole; amig kis proba-poziciom van, adddig maskor is habozas nelkul otthagyom, ha szembefordul a poziciommal.
Azt gondolom, TSLA korrekcio alja a 95-105 savban less, ott van kb. a Fibo 50% tartomany. Nem gondolom, hogy annal lejjebb jonne...a megrendelesek dolnek be TSLA-hoz.

2)Azert leptem ki az Azsia rally elso impulzusa vegen, mert at akarom rendezni a portfoliot mas cegekbe. Es kicsit mas lesz a regiok sulyozasa is, ezzel felkeszulok a masodik impulzus hullamra.

Masodlagos szempont, hogy azt a kis esest megsporolom magamnak, ami most megy. Igaz, osszssegeben csak par szazalekra szamitok, mert az impulzusnyi Fibo 38%-anal ujra felfele fog indulni, dehat az is penz.

Amikor a rally mar stabilabb lesz, es lepcsofokszeru emelkedeben megy fel, mar nem fogok tudni ki-be ugralni, es a portfolio atrendezese ado szempontokbol is inkabb most, mint akkor optimalis.

(Megjegyzem, a Kanadai adohivatal epp most neheziti meg az elszamolast, de ez most speciel nem erint. Akit igen, toltheti ki az uj urlapot.)

A most kovetkezo, (3) tipusu kinai impulzusra sulyozok, az erosebb betaju cegekben akarok lenni.

Good luck.
berlini
berlini 2013. 11. 18. 23:26
Előzmény: #1605  pomperj
#1607
Ok, most olvasom, hogy kiszálltál.
Mikor szállsz újra be?
berlini
berlini 2013. 11. 18. 23:09
Előzmény: #1599  pomperj
#1606
Tesla: 122 USD.
Vettél ma?
pomperj
pomperj 2013. 11. 18. 22:24
Előzmény: #1604  Törölt felhasználó
#1605
1)TSLA-bol csak "proba" kis pozim volt.
MA reggel adtam el.

2)Ma NY ido szerint 14 orakor minden poziciombol kileptem. Beleertve az osszes Azsia poziciot is.

100% Cash-ban figyelem ezt a hetet.
Mindenkinek a legnagyobb ovatossagot ajanlom tovabbra is.
Törölt felhasználó 2013. 11. 18. 21:34
Előzmény: #1602  pomperj
#1604
Bocsi, elég bunkó voltam, nem akartalak megbántani a Tesla-val.
Remélem nem nagy pozid van benne.
Törölt felhasználó 2013. 11. 18. 21:30
Előzmény: #1594  pomperj
#1603
Tesla 140 ----> 122
Ez egy Ász ! :)
Amúgy két hete 180 volt, mint a nehéz kő úgy esik.
Ez egy lufi volt.
pomperj
pomperj 2013. 11. 17. 05:13
Előzmény: #1600  berlini
#1602
Soquimich itt van:

link
Törölt felhasználó 2013. 11. 16. 15:37
Előzmény: #1599  pomperj
#1601
Igen az SQM-el 5 éves időtávban biztos igazad van. De jó eséllyel 5 éven belül be fog következni az újabb globális válság, ami különösen a növekedési papírokat fogja negyedelni. A hosszabb távú technikai képe nem túl jó a papírnak, de tudom, hogy ez nem jelent sokat. Figyelőlistára tettem, de inkább jövőre veszek bele. Olyan célpontokat keresek, amik éven belül 30-50% profitot hoznak. Ilyenek például az európai bankok.

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek