Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2013. 11. 16. 14:23
Előzmény: #1599  pomperj
#1600
SQM engem is érdekel.
Tusz egy linket, ahol a jövőbeni kitermelés, nyereség becsléseket valaki elemzi?
Amit én találtam ott (marketwatch.com) visszaesőnek irják le részvényenkénti nyereséget.)
A világszinvonalu szerszámgépgyártás sorsa hasonéó mint az egykor a világ legnagyobb autóbuszgyártőjának az Ikarusznak a sorsa.
pomperj
pomperj 2013. 11. 15. 20:45
Előzmény: #1597  Törölt felhasználó
#1599
1)Persze, igaz.
De ok mozgatjak a vilagot, innovativak, es ehesek. Es amikor majd meglesz a merger Cryslerrel, komplett meglesz az egesz gyartasi capacitas, nos, akkor lesz a nagy kaszalas. Vannak, akik szerint nem is kell olyan sokat varni. Nekem csak keves TSLA-m van, de 130-90 USD savban rendesen veszek hozza.

2)Errol eszembe jut, 5 eve Dubai palma-szigeteken egy hazat $5m-ert adtak. Nezd meg most.

A masik: en ott voltam, a Csepeli Szerszamgepgyar Nagypontossagu Uzemeben, amikor Brezsnyev oda latogatott, mint a vilag legerosebb embere.
Akkor az volt egesz KeletEuropa legkorszerubb uzeme: 1/1000 mm pontossaggal dolgoztunk, 20 fok allandoan, patika tisztasag, akkor ott olyan gepeket gyartottunk, megmunkalo kozpontokat, amiket ma is csak Japanban gyartanak.


Nezd meg ma: duledezik, pokhalo a betort ablakon. Egyszer cask elvesztettuk a versenyt. Aprosagokon, nem sorolom.

3) Persze, ha nem hiszel benne, ne vegyel.

De pl. lithium mashova is kell, ami villamos energia tarolas:minden vacak mobil, apro elektronika hasznalja.

Es piszokul megy fel az Atacama sivatagbeli legtisztabb banya ara.
Nezd meg SQM-et, ha TSLA tul draga. Raadasul, SQM most kiarusitasi aron van.
Ha megveszed es elfelejted 5 evre, kellemesen meg fogsz lepodni. Veletlenul most epp jo is a timing.

Good luck.
good luck.
Törölt felhasználó 2013. 11. 15. 20:03
Előzmény: #1596  berlini
#1598
A Spy ma is új csúcs!
Törölt felhasználó 2013. 11. 15. 19:00
Előzmény: #1594  pomperj
#1597
1) Szerintem túlértékeled a TSLA szerepét, egy relatív kis cég nyilván jobb növekedési kilátással bír, mint a legnagyobb autógyárak.

2) Dubainak és az ottani elitnek addigra annyi felhalmozott tőkéje lesz, hogy ez már problémaként nem fog jelentkezni. Már most is turista paradicsom, és hiába az olcsó olaj ennek ellenére tudatosan költ a megújuló energia forrásokra. (Arról meg ne is beszéljünk, hogy mekkora földterületeket, más ipari és luxus ingatlanokat vettek a fől különböző országaiban.

3) Nem zárom ki, hogy a TSLA-ba van még mindig növekedési potenciál, de én már nem veszek bele, ilyen szinteken.
berlini
berlini 2013. 11. 15. 18:21
Előzmény: #1590  Törölt felhasználó
#1596
Ismét bebizonyitottad, hogy otthon vagy a pénzvilágban. Meg sem kisérlem, hogy cáfoljam a leirt összehasonlitásaidat.
Inkább csak megkérdezem.
Szerinted azok a befektetők, akik naponta milliárdokat mozgatnak mindezeket nem látják?
Te is tudod hogy igen.
De még mit tudnak?
Ha nem hoznak hozamot, akkor kirúgják őket, vagy ha övék az értékpapir alap akkor tönkremennek, mert a tőkét kivonják a kezelt alapjukból.
Ma viszont mással mint részvénnyel nem lehet a fejlett piacokon (tehát kis kockázattal,) az elvárt hozamot teljesiteni.
De miért hiszik azt, hogy a szakadék elérése előtt ki tudnak még szállni és nem landolnak a náluk kevésbé tájékozott és gyors kisbefektetőkkel együtt a szakadékban?
Mert ellentétben 2007-tel most (ahogy tegnap a nominált FED elnök is,) minden mérvadó forrásból azt hallják, hogy a QE jövő év dereka előtt mégcsak csökkentve sem lesz és hogy a szinte nulla dollár alapkamat valószinűleg még 2-3 évig úgy marad.
Tehát jogos a kérdés ezek után:
mi a fenének jammerozzanak már most, amikor még van várhatóan legalább egy fél év amikor a részvényárfolyamok longban állnak és amokor ezen részvények hozama (árfolyamuktól függetlenül,) még 2-3 évig magasabb lesz mint a kis kockázatú kötvényeké?
Persze mindez másként is elsülhet, ha - miközben mindenki azt hiszi hogy még kilábalunk a válságból - a következő válság váratlanul a nyakunkba szakad.
berlini
berlini 2013. 11. 15. 18:06
Előzmény: #1594  pomperj
#1595
Biztosan szép és gyors autó a Tesla.
5 évvel ezelőtt, amikor azt hittem, hogy egy hordó olaj ára 200 dollár lesz pár hónapon belül, biztos voltam abban, hogy az alternativ energia felhasználás (többek között a gépkocsik hibrid és tiszta elektromos meghajtása) rövid időn belül elterjed.
Azóta azt látom, hogy a szénhidrogén készletek az olajpalatechnológia kiérlelése után még 20-30 évig a peremre szoritja ezeket a kisérletezéseket.
Az elektromos autók most még túl drágák és túl rövid a hatósugaruk, és nagy blamázs, de a feltöltésüknél a konektorba eljutó áram többségében szénhidrogén alapú erőművekből jön.
Jelenleg a benzin árának túlnyomó többsége adó. Ha ugyanazt a szénhidrogént elégetik az erőműben akkor jóval kisebb adóterheléssel kapunk "üzemanyagot", csak ezért éri meg ezeknek a drága elektromos autóknak az üzemeltetése.
Hiányzik az áttörés az elektromos autók energiatárolásánál is.
De amúgy jó kis játékszer lehet.
Én amúgy inkább a BMW-re tennék. (Sajnos csak 100db részvényem van, de 26 Eurós vételáram most 82 eurónál jár.)

pomperj
pomperj 2013. 11. 15. 15:22
Előzmény: #1591  Törölt felhasználó
#1594
1)Igazad is lehetne.
Ha. Ha nem tudnak, hogy TSLA legalabb annyira strategiai ceg, mint INTC volt 40 eve a pici vacak 8060 mikrochippel. De tudjak.

2)Fel kell keszulni, evekig kell tartson. Mert texas, Alaska olajbol el,
ja, meg 1.5Mrd ember, foleg arab. El tudod kepzelni, hogy fog kinezni a csodas Dubai, amikor 2 eve nem lesz olaj bevetele? Mennyi fegyver es gyilkos ero fordul egymas ellen?
megis, meg fog tortenni.

3)EGy fogadasta ajanlok.
Irjuk ide Daimler, DDAIY, TSLA es a lithiumceg, mondjuk FMC es SQM arait.
Minden honapban update.
Most: 140, 79, 63.

Good luck.

Törölt felhasználó 2013. 11. 15. 15:18
Előzmény: #1588  pomperj
#1593
6) erre nem írtál smemit sem :)
7) Nem vezettem még, de nem is tudom, hol lehet Test Drivingot kérni Mo-on, de szívesen kipróbálnám!
Törölt felhasználó 2013. 11. 15. 15:15
Előzmény: #1588  pomperj
#1592
1) Láttam, nem szép, egy Passat is szebb.
Törölt felhasználó 2013. 11. 15. 11:58
Előzmény: #1588  pomperj
#1591
Ha látnának benne fantáziát felvásárolnák, de úgy tűnik nem látnak.

A német autógyárak a tőkeerejükkel és kutatóbázisukkal úgy el fognak húzni a Tesla mellett, hogy élvezet lesz nézni. Ők akkor fognak technológiai váltást csinálni, ha megéri nekik. Jelenlegi bevételeik, igencsak impozánsak...
Törölt felhasználó 2013. 11. 15. 11:35
Előzmény: #1583  berlini
#1590
"Amúgy pedig a részvények túlvettségének becslésénél önbecsapás a legnagyobb pánik 2009 évi hónapjainál látott árfolyamokból kiindulni és azokat a maiakkal összehasonlitani."

Ez önmagában igaz. Viszont az ellentéte is igaz. Ha a korábbi csúcsra számoljuk rá a GDP növekedést, árbevétel növekedést, eredmény növekedést, eszközérték emelkedést, vagy inflációt és még erre is ráteszünk egy FED prémiumot, az ugyanúgy önbecsapás.

Amerika a hosszú távú visszatekintő átlagokhoz képest egyértelműen felülárazott.
- Az S&P500/GDP hosszú távú átlaga 83 % (a GDP-t 10 milliárd dolláros egységekben mérve 4 negyedéves gördülő adatok alapján), miközben ma ez az érték 108 %. A 2007-es csúcson ez az érték alig volt 110 % felett.
- Az S&P 500 kapitalizációja a GDP-hez képest ma 114 %, míg a hosszú távú átlag 73 %. A mai érték már meghaladta a 2007-es csúcsot.
- A vállatok árbevételéhez mért P/S mutató hosszú távú átlaga 0,93. Ma ez az érték 1,62. A 2007-es ATH idején 1,52 volt.
- A 10 éves visszatekintő inflációval korrigált Schiller P/E hosszú távú átlaga 16,5. Most 25,2-nél tartunk. A 2007-es ATH idején 27,3 volt a csúcs. Ettől sem vagyunk messze.
- A sima 12 hónapos gördülő visszatekintő P/E hosszú távú átlaga majdnem telibe 15. Most 19,7-et lehet mérni. A 2007-es ATH idején kicsivel 20 felett volt. Majdnem ott tartunk.
- A 12 hónapos előretekintő P/E most 15,2, pont annyi, mint a 2007-es ATH idején. Előretekintő P/E-re igazán hosszú távú átlagot nehéz találni, a leghosszabb, amit találtam 37 évre megy vissza 12,9-es átlaggal.
- A P/BV 30 évre visszatekintve átlag 2,38 volt,most 2,64. A 2007-es ATH idején 2,9-en állt.
- A Tobin Q mutató értéke most 1,04. A hosszú távú átlag 0,7.

Ma 14,5 %-kal vagyunk a 2007-es ATH felett. Tehát reálértéken közel a 2007-es ATH szintjén áll az index. Ha elfogadjuk, hogy a 2007-es ATH egy fenntarthatatlan, irreális mértékű hitelezéssel túlfűtött állapotot tükrözött, akkor a mai értéket is ugyanúgy túlfűtöttnek kell minősíteni. Csak most éppen pénznyomtatással és közel nulla kamatszinttel fűtik (Meg a még mindig magas állami túlköltekezéssel.)

Azt írod:
"Abban egyetértek, hogy már egy éve várod a DJIA korekciót és abban is egyetértek, hogy az előbb vagy utóbb jön. Viszont ez alatt az egy év alatt. felment a DJIA közel 25%-ot (!) és még felmegy 5-10%-ot mielőtt korrigál talán 10-15%-ot.
Tehát a korrekció mélypontján is valszeg jóval magasabbakat mint az egy évvel ezelőtti arfolyamokat látjuk majd."

Természetesen senki nem tudja pontosan belőni mikor dől össze a kártyavár. Amíg ez be nem következik, addig tovább tart a lufi fújás. Már 1 éve, 1,5 éve, vagy 2 éve is irreálisak voltak az árfolyamok és már akkor sokan (én is) egy közeli nagyobb visszaeséstől tartottunk és tartunk ma is, miközben a nagy esés még nem következett be és az elmúlt 1-1,5-2 évben jelentős árfolyam emelkedést láthattunk. Csakhogy ebből nem következik, hogy az esés örökre elmarad. Ezt te is látod, hiszen te is vársz egy korrekciót.

A különbség köztünk abban van, hogy te mindig az aktuális csúcshoz képet egy kisebb, 10-15 %-os, inkább technikai, mint fundamentális alapú korrekciót vársz. E feltételezés mellett valóban annál jobb, minél későbbi a korrekció, hiszen annál magasabban lesz a korrekció utáni mélypont is. Akár bőven afelett, amely értéknél az olyan vészmadarak, mint én, vagy pomperj elkezdtünk károgni.

Viszont én nem technikai, hanem fundamentális alapú esést várok. Nem 10-15 %-ot, hanem sokkal többet (50-70 %-ot 0,5-1,5 éven belül az esés kezdetétől). Szerintem minél nagyobbra fújják a lufit, annál nagyobbat fog szólni. Szerintem a várható mélypont, a fair érték nem nő párhuzamosan az index emelkedésével.

Az OTP szempontjából ez azért érdekes, mert az OTP értékét a politikai kockázat, a magyar piacot kerülő befektetők és a várható devizahiteles csomag tartja a valós fundamentális fair értéke alatt. Ez előbb-utóbb kiárazódhatna és az OTP árfolyama nagyot ugorhatna. De mire bevezetik és az OTP kiheveri a devizahiteles csomagot, mire a Kormány felhagy a bankok egyre durvább szívatásával, mire a befektetők elfogadják adottságként a jelenlegi politikai vezetést (nagyon úgy néz ki 2018-ig ez marad) és pozitív értelemben a magyar piac felé fordulnak, addigra komoly esélye van a kinti esésnek is.

Azt írod:
"A FED valszeg nem taperingol március előtt és akkor sem nagy mértékben. Mindenki azzal számol, hogy az alapkamat viszont még több mint 2 évig szinte nulla marad."

Az OTP-t lenyomó hazai környezet nem fog javulni márciusig, sőt a devizahiteles csomag miatt csak rosszabb lesz. Április-májusban a választási eredmény várhatóan nem lesz a befektetők ínyére. Ahhoz., hogy az OTP árfolyam igazán komolyan emelkedjen szerintem még legalább 1,5-2 év kell. A kormánypolitika várhatóan csak az önkormányzati választások után válik kevésbé bankellenessé. A befektetők 2015 tavaszán találhatják meg legkorábban pozitív értelemben Magyarországot. Már amennyiben a 2014-es költségvetés nem száll el, a 2014-es növekedést valóban sikerül ösztönöznie az MNB-nek (ma főleg az MNB próbálkozik ezzel, nem a kormány) és a 2015-ös költségvetés is hitelesnek tűnik. Addigra talán lelkileg túlteszik magukat a választási eredményen.

De közben a devizahiteles csomag miatt még megjárhat komoly mélységeket is az OTP. Ráadásul nem elég elindulnia a mélypont után egy emelkedésnek, hanem idő kell ahhoz is, hogy az emelkedés a mainál jóval magasabbra érjen.

A kérdés nem az, hogy márciusig fűtik-e még Amerikát, vagy hogy ma hány ével számolnak az amerikai kamatemelés ütemezésére. (Tőlem akár azzal is számolhat bárki, hogy 5, vagy 10 évig marad közel nulla a kamat, ugyanolyan alaptalan jóslás, mintha azt állítanám, hogy 1 éven belül emelni fogják. A FED sem tudja, mert ők is csak kényszerből fogják emelni, ha emelik és ezt még nem látják előre.) A kérdés az, hogy egy amcsi zuhanás ráerősít-e az OTP devizahiteles szenvedésére, vagy belerondít-e az OTP jelentős diszkontjának ezt követő kiárazódásába. Ha igen, akkor hiába tűnik most jó befektetésnek 3, de inkább 5 évre az OTP.

Nem most kell vásárolni, hanem a devizahiteles csomag hatása és a választás után, ha már megvolt a mélypont. Viszont még akkor is keményen benne marad a kinti összeomlás kockázata.
-bubu-
-bubu- 2013. 11. 15. 09:28
Előzmény: #1586  pomperj
#1589
pomperj
pomperj 2013. 11. 15. 09:24
Előzmény: #1587  Törölt felhasználó
#1588
1)lehet, hogy nem lattad?
2)290kw, a vilag autoinak 99.5%-nal erosebb es gyorsabb.
3)Ja, most, a kornyekbeli milliardosok veszik. Hidd el, nem veletlen ternek at/le a Bentley-rol. Ara lesz a 1/3-a is, evek mulva, nagysorozat kell hozza.
5)Atomeromuvek kellenek, es kesz, nem napelem.
7)Egyszer kerj teszt driving-ot. Sokkal nagyobb biztonsagban erzed majd magad, mint a 745-ben.

Az auto nem politika. Az technologia. Nagyon elhuztak, mint a Ford-T a lovaskocsitol.
Törölt felhasználó 2013. 11. 15. 08:53
Előzmény: #1586  pomperj
#1587
A vélemyem a Teslaról:
1) Nem szép. Formára alsó középkategóriára hasonlít.
2) Lehet, hogy gyors, de nem eléggé, és hiányzik belőle minden elemében az aggresszió.
3) Iszonyat drága.
4) Nem tudom mikor jönnek rá az amcsik, hogy nem attól lesz egy kocsi jó, hogy egy szekérkerék is befér a kerékdobba. (20 felett...)
5) Nem biztos,hogy mindenkinek van helye napelemes töltőgarázs építésére. Akinek nincs az meg elgondolkodik, hogy hány kg szenet kell elégetni, hogy a Tesla guruljon.
6) Nem igazán biztatóak a hírek a kocsi üzembiztonságát illetően link
7) Külön könnyfakasztóan nevettető a "az amerikai közlekedési hatóság, az NHTSA a legbiztonságosabb autónak minősítette"
mondat.
Hisz még valaki ezeknek a szemfényvesztő amcsiknak ?

Összegzve nem vennék Teslát, csak azért mert van benne egy háromtenyérnyi kijelző.
Maradok inkább más nemzetek autóinál.
pomperj
pomperj 2013. 11. 15. 03:56
Előzmény: #1583  berlini
#1586
3)Ebben neked drukkolok.
Kivanom, maradjon igy: Nemetorszag ma az EU-ban a jozansag, a stabilitas, az ovatos optimizmus otthona. Az EU adminisztracioja is veluk tart, ahol csak lehet, meggondoltan es jol dontenek.

a)Csakhogy, bar az europai tobbseg hisz az EUban, ugy 60% atlag korul. De 40% nem, es nyiltan ellene van. Az uj EU parlamentben is, majd 40% lesz az EU-szkeptikusok varhato aranya. Ez a legnagyobb frakcio lesz. Semmi nem fog mukodni, es az meg a jo eset.


b)Csakhogy, ekozben most NAGYON JO VILAG VAN. 3 eve felfele megy, nincs nagy baj sehol. Most van legnagyobb keszseg az egyuttmukodesre, aldozathozatalra, masok megertesere.

Amikor sokkal nehezebb lesz, az egyuttmukodes atvalt onzesbe, az aldozathozatal atvalt onerdek ervenyesitesbe, a megertes atvalt polarizacioba.

c)Van egy pici masik baj is. Jelei vannak, hogy Daimler lemaradt Tesla mellett, Siemens lemaradt a Chung-hwa es tarsai mellett, stb. Itt Californiaban a Tesla uzletben sokkal tobben vannak minden nap, mint a Benz-nel.

(Ma arra jartam, beultem az S modellbe. A minoseg a 745i-vel azonos, a muszerfal 2 db ipad nagysagu, az auto siman lehagyja az E kabriot 290KW teljesitmenyu, 0.42KWh/miles a fogyasztasi atlaga, es ranezesre fele annyi alkatresze sincs...sokkal olcsobb nala.) Elkepeszto a kulonbseg.

Pont ugy, ahogy 5 eve sokkal tobben voltak az Apple store-ban, mint a PC uzletben.

Ez a 3 tenyezo nem tesz optimistava EU ugyben; jo eselye lehet egy rosszabb kimenetnek.
Ettol fuggetlenul, drukkolok, hogy jol menjen a Germany markanak. De egyenlore egy dollart se teszek ra.

Van epp eleg Emerging Markets ceg, amik sokkal igeretesebbek.

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 11. 15. 03:22
Előzmény: #1583  berlini
#1585
1)OTP eseteben tovabbra is latom egy pici eselyet a bull-nak, de legalabb 80% a bear verzio eselye. Itt az eselyek aranyaiban van koztunk a kulonbseg.

Nem csak TA alapon, es csak az abszurd Elliott forma miatt. A magyar kormany gazdasag politikajat sokszor egyetertesben latjuk. Az MNB mindenben kiszolgaloja az otleteknek, es fokozatosan egyre kockazatosabb lepesekre kenyszerul.

Egy megrazkodtatas eselye minden nappal no. OTP ennek csak kis aldozata lesz, es azt gondolom, csak kb. 40% areses az OTP invesztorok kockazata. Nem is olyan nagy;-), plane, ha pl. a Citibank 2009-es 94% aresesehez hasonlitjuk.

Ebben a gazdasagban OTP nagyszeruen helytall, nyereseges maradt, jol manoverez, nem vitasan minden mas banknal jobban.

OTP eseteben, ahogy mar tobbszor bizonyitottam, az EU indexek emelkedo hatasara, annak mellekhatasakent tartotta-tartja magat. Igy is joval lemaradva azok atlagatol. Lenyegeben a kulfoldi spekulatoroktol fuggo armozgasa van.

OTP-t nagyon kockazatosnak latom 4500Ft korul. Ettol meg maradhat azon a tartomanyon sokaig. Egy Orban vereseg a valasztason oriasi rallyt produkalna.

2)Amikor a vilag lapjaiban az jelenik meg naponta, ami ma portfolioban,
"Fél százalékot emelkedett az S&P,
Yellen szavai repítették az indexeket.",

mert megigerte, hogy 2016-ig marad a nulla kamat(!?!) Mirol van szo?

a)Arrol nincs, hogy az USA gazdasaga jobban teljesitene. Epp forditva, ha rossz szam jon a havi statisztikaba, mindenki orul, mert a FED akkor nem csokkenti a penznyomtatast.

b)Ha 20 eve Volker ilyent igert volna, a DJIA index aznap min. 20%-ot ugrott volna.
Ma nagy nyogvenyelos fel szazalekot ment, anelkul is annyit ment volna.
Az egesz miskulamciat a FED mindenhatosagaba vetett hit tartja fenn.

c) Az altalam rajzolhato SPY-ra illesztett gorbe mar vilagosan hatvanyfuggveny, ami lassankent egeszen meredekbe valt. A matematikaban ez szingularitas, ami nem folytathato. Mert a belso egyensulyvesztes elobbutobb megzavarja, es felboritja. Mert mar egesz rovid ido mulva naponta 1%, aztan 2%, aztan 4%, aztan 8%-ot kell emelkedjen; ami nem folytathato, az nem fog folytatodni. En hiszek a matekban.

d)Az amerikaiak pozitv gondolkodasa nem lep meg, 15 eve koztuk (is) elek. Ennyire optimista hangulatot nagyon ritkan lattam a ket csillogo ocean kozotti foldon; talan soha.

Nem tudom pontosan, masok se, mikor lesz vege ennek a FED-manianak. Ahogy 360 eve se tudta a holland, hogy egy tulipan, amiert egyik nap egy hazat adtak Amsterdamban, melyik nap esik le 1 gulden ala. De leesett. SPY is le fog.

folyt. kov.

berlini
berlini 2013. 11. 14. 21:30
#1584
Engem a legnagyobb rosszindulattal sem lehet a Nemzeti Együttműködés (zugügyvédi) Kormánya támogatójának nevezni. Inkább kemény kritikusa vagyok, különösen a gazdaságpolitika terén.
Viszont már egy évvel ezelőtt megirtam, hogy a magyar GDP 2013-ban valszeg 1,5%-os növekedést mutat majd.
A mai GDP becslés ennek az esélyét növeli.
Növekvő fogyasztás generálhat végre magánberuházásokat a vállalkozói és hitelfelvételeket a fogyasztói oldalon.
Ez pedig nem fog működni a pénzügyi szektor aktiv közreműködése nélkül.
Itt viszont a nagy szereplők közül csak az OTP-t és a K&H maradt tőkeerősen talpon. Az OTP már a visszaesés időszakában is jelentősen tudta növelni mind a vállalkozói hitelkibocsájtásában mind a fogyasztási és jelzáloghitelekben részarányát. Ennek a pozitiv trendnek várom 2014-ben a folytatását.
berlini
berlini 2013. 11. 14. 21:14
Előzmény: #1579  pomperj
#1583
Irtad már - teljesen jogosan - nekem is, hogy nagy baj forrása lehet, ha valaki annyira szeretné, hogy egy általa várt tőzsdei folyamat bekövetkezzen, hogy a tényeket már csak egy szubjektiv szűrőn keresztül hajlandó számba venni, kiértékelni. ennek a veszélyét látom Nálad is.
1.)
A charton (amit belinkeltél,) az OTP letörés esélyével szerintem TA alapon legalább annyira esélyes egy a 2009 március óta 2012 év végi szintet a mai árfolyammal összekötő trend folytatása, (tehát emelkedés).
Nem látom továbbra sem annak esélyét, hogy az OTP meglátogatná akár csak egy percig is a 2500-3000 közötti sávot.
2.)
Abban egyetértek, hogy már egy éve várod a DJIA korekciót és abban is egyetértek, hogy az előbb vagy utóbb jön. Viszont ez alatt az egy év alatt. felment a DJIA közel 25%-ot (!) és még felmegy 5-10%-ot mielőtt korrigál talán 10-15%-ot.
Tehát a korrekció mélypontján is valszeg jóval magasabbakat mint az egy évvel ezelőtti arfolyamokat látjuk majd.
De van-e esély egy közeli korrekcióra?
A FED valszeg nem taperingol március előtt és akkor sem nagy mértékben. Mindenki azzal számol, hogy az alapkamat viszont még több mint 2 évig szinte nulla marad. Ilyen körülmények között a dollár ezermilliárdok felett rendelkező alapkezelők egyedüli hozam esélye a részvény. Ez még akkor is igaz lenne, ha a részvények nyereségessége 2007 óta nem nőtt volna 20%-ot. (Amúgy pedig a részvények túlvettségének becslésénél önbecsapás a legnagyobb pánik 2009 évi hónapjainál látott árfolyamokból kiindulni és azokat a maiakkal összehasonlitani.)
Nincs olyan szoros összefüggés az amerikai GDP növekedés és a vezető amerikai részvényel árfolyam alakulása között. Illetve van, de úgy, hogy egy válságból való kilábalásnál először a cégek "jönnek helyre" (akár forgalomcsökkenés és elbocsájtások árán és csupán a második fokozatba kapcsolásnál (ami már forgalomnövekeéssel , beruházásokkal és munkahelyteremtéssel jár együtt) várható dinamikusabb GDP növekedés.
3.)
Németország:
itt tényleg nem tudom, hogy mit lehet kifogásolni. Kiegyensúlyozott költségvetés, eladósodottsági szint csökkenés, rekord alacsony munkanélküliség, versenyképes ipar. A DAX szinte minden tagja előtt biztató fejlődési lehetőségek vannak.
Az Únióból senki nem akar kilépni, még a görögök sem!!! Több shortos spekuláns guru elsütötte már ennek a valószinűségét, de még az euróövezetből sem fog senki sem kilépni. Hosszú fejtegetést kivánna ennek magyarázata. Elég legyen most annyi: ha ennek lett volna esélye az már a válság mélypontján, 2011-2012-ben bekövetkezett volna.
berlini
berlini 2013. 11. 14. 20:38
Előzmény: #1559  berlini
#1582
Látszólag megint túl optimista voltam.
46 milliárd adózott eredményt vártam az elemzői konszenzus 39 milliárd volt, az eredmény 10 milliárd.
De a mögöttes számok már nem olyan rosszak:
stabil bevételek, szoros költséggazdálkodás és csak enyhén csökkenő marzs.
igaz, hogy az orosz reláció nyeresége szinte nulla lett, de a céltartalékolást felvitték közel 100%-ra. Enélkül adózás után 5 milliárd ft-tal több maradt volna.
Az ukrán goodwill leértékelés nélkül adózás után kb. 29 milliárd ft-tal több lett volna a csoportszintű adózott nyereség. (Furcsa a leirás időzitése, mert az ukrán leány egyre jobban nyereséges és csökken az NPL90-es mutatója.)
Egyébként a csoport szintű NPL90 először nem növekedett tovább. (Stagnálásról persze csak akkor tudunk beszélni, ha ez még legalább 1 negyedéven keresztül igy marad és egyszeri hatások, mint egy-egy nagy követelés eladása már nem lesznek érzékelhetők.
Nagyon furcsálom, hogy a sajtótájékoztatón senki nem tette fel azt a kérdést, hogy az április 26.-i kijelentés ellenére az OTP miért növelte a csoportszintű céltartalékfedezettségi arányt és igy miért csökkentette az adózott nyereségét több mint 20 milliárd ft-tal.
Számomra csak egy magyarázat van minderre. Ez a gyj. szerintem üzenet a Fidesznek. Kockázatos játéknak tartom ezt a szándékos cégértékleértékelést.
Ebben a gyj.ben fentiek szerint benne volt egy 59 milliárd ft-os adózott eredmény. Ezt viszont most nem akarták kimutatni.
Törölt felhasználó 2013. 11. 14. 19:25
Előzmény: #1579  pomperj
#1581
Spy új csúcs! OTP +3.4%

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek