Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 06. 25. 08:57

Norbi Update Nyrt.  

Itt a BÉT megmentője... :)

link



(Vagy ez már tényleg a vég...?)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Janku 2014. 09. 05. 09:29
Előzmény: #499  Civinjanos
#500
Koszonom a hosszu beszamolot, jo volt olvasni!

Norbieknek egy ilyen tanacsadora lenne szukseguk.
Civinjanos 2014. 09. 05. 09:22
#499
A Norbi sztori nem feltétlenül bukta, nagy üzlet lehet, csak Norbinak és támogatóinak néhány kérdést tisztáznia kellene.
Ezeket az információkat beszerzendő mentem el az Aquincum szállóba tegnap. Az előadások közül Norbié volt figyelemre méltó leginkább. A testbeszéde, a kifejezései és értelmezése volt igazán érdekes és egyben igen zavaró is, a többiek profi módon elismételték azokat az információkat, amiket már megkaptunk.
Norbi spícsében roppant zavaró az interpretálása annak az információcsoportnak, amit a beszállítók, a logisztikus és az üzletek (boltok) kapcsán hoz fel, a sajátjaként, a tőzsdei cég sajátjaként emlegeti – nota bene kijelenti: mi nyitunk meg egy boltot, majd franchise-ba adjuk -; ezen az információ elemeit később a profik helyre tették, de a zavar ettől még fennmarad.

A mondandóját megismerve, ki kell jelentenem, hogy annak előadásmódja hagyott kívánnivalót maga után.
Amit elmondott, annak a lényege az volt, hogy ők ketten Rékával létrehoztak valamit, ami alkalmas az európai, illetve világpiacra lépésre és ami ezután következik, az egy kisebb erőkifejtés, mint amit eddig végrehajtottak. Ennek helyes, profi interpretációja az lett volna, hogy ők ketten létrehoztak valamit, ami méltó az európai piacra és most már meg merik osztani a kockázatot (hiszen lényegesen kisebb, mint eddig volt) idegenekkel is – ezért a tőzsdei bevezetés. Pénzre szükségük van, mert az európai piac nem tréfadolog, oda muníció kell.
Nem így adta elő. Roppant zavaró volt „a nincs egy vasunk sem, de Agassi projektünk az van és azt az Önök pénzéből fogjuk finanszírozni, de nem mondjuk meg, hogy mekkora az összeg” interpretáció is, főleg a hadart szövegrészek rontanak az összképen, de leginkább az alkalmanként igen rosszkor leszegett fej.

Százmillió, milliárd forintokról, millió dollárokról van szó. Ezt el kellett volna próbálni és egy pozitív előadásra lett volna szükség. Amit Norbi produkált, az inkább élesítette a befektetés kockázatainak képeit, mintsem a bizalmat erősítené iránta. Káros volt és így negatívan hat, hogy sem a befektetési tájékoztatóban, sem a tegnapi előadásban sem említette egyetlen munkatársa nevét sem; akikre pedig nagyon számít, hiszen ez nem „one man show”, azaz az ő egészségi állapotán nem fog múlni a siker – válaszolta az erre irányuló kérdésre Norbi.
Norbi szemmel láthatóan a jelenlegi helyzetet nem egy siker kezdeteként éli meg, amit mondott és kisugárzott az sajnos a „nagy fába vágatták velem a fejszémet, de nem igazán vagyok tisztában mi fog történni” képet alkotta meg bennem.

Összefoglalva: Norbi nem ért a tőzsdéhez és a tőzsdei kommunikáció mikéntjéhez, és az őt támogató BudaCash pedig csak a kibocsátás sikerére koncentrál, ennélfogva a józan befektetőket is kétkedővé teszi Norbi viselkedése, és amiatt a két dolog miatt jelentősen növekszik néhány hiányzó információ, illetve ellentmondás jelentősége.

Tekintettel a meghatározott befejezési időre (hét után 10 perccel) az embernek az volt az érzése, hogy igyekeznek kitölteni így a rendelkezésre álló időt, hogy a kétségeket az érdeklődők ne nyilváníthassák ki. Ez profi munka volt, de így legalább van módjuk a további kommunikáció során tisztázni azokat a kérdéseket, amelyekből néhány álljon itt:

1.) Az üzleti terv hiánya

Nyilván készült ilyen (mondták is), de nem teszik közzé, mert annak számonkérhetősége bizonyos feszültségekkel jár. Ezt az állítást el kell fogadnunk, ez igaz. Kétség kívül kellemetlen, ha egy terv részleteit később kritizálják, bár az adekvát válasz az egy ilyen esetben az, hogy „a terv azért szükséges, hogy legyen mihez viszonyítani az eltéréseket”. Mindazonáltal a négy év múlva elvárt 2,2 milliárdos árbevételt és 1,2 milliárd forintos EBIDTA-t leírva láttuk – és ehhez csatlakozott az a szóbeli kijelentés, hogy ennek alapján a vállalat 10 milliárdos értéke prognosztizálható.
Lábjegyzetben jegyzem meg, hogy az előadásokra vonatkozóan egy igen érdekes felirat jelent meg azok elhangzása előtt a kivetítőn. Azt írják ott, hogy az előadók által elmondottakért semmiféle felelősséget nem vállalnak, az nem lehet egy befektetésre vonatkozó döntés alapja. Ez különösen érdekes, főleg egy Nyrt elnökének mondókájára vonatkoztatva.

2.) A 990 forintos ár.

Sajnos nem hallottunk ezzel kapcsolatban semmi érdemlegeset. Ennek megítéléséhez egy kibocsátási, osztalékfizetési vagy még inkább egy ilyesmit is tartalmazó üzleti terv lenne szükséges, amiből az is kiderül, hogy mennyiért apportálja (majd) Norbi a jogait, illetve mennyit fizet magának ezekért a jogokért. Az árazás kapcsán sokkal elegánsabb lett volna egy komoly prémium megjelenítése – nota bene erre vonatkozóan is lehetett volna tenni a kibocsátás sikerét elősegítő gesztust.

3.) Ellentmondások a kiadott tájékoztatóban

Az üzleti eredmények figyelmes átolvasása következtében kérdésessé válik az üzletpolitika (franchise-árazás) helyessége. Egy példa ide: ha 88 hazai üzlet a jutalékok 67%-át adták ki, akkor a 24 szlovák üzlet miképpen adhat csak 2%-ot? Erre nyilván van magyarázat, de csak egy homályos („nagyobb összeget fizetett előre a franchiser”) célzás van.

4.) A két legnagyobb tételre vonatkozó adatok üzleti titkot képeznek.

Roppant nehéz úgy megítélni egy üzlet lukrativitását, hogy a két legnagyobb költségtétel titkos. Nem tudjuk, hogy Norbi mennyit vehet ki a kasszából a jogaiért, és nem tudjuk mibe kerül a cégnek Agassi. A lehetséges tulajdonostársakkal szemben az effajta bizalmatlanság különösen kellemetlen, mivel nincsenek lezárt üzleti évek, még saccolni sem lehet ezeknek a költségeknek a mértékét és végtelen mértékű leszívásra ad lehetőséget, hiszen az IT és a közgyűlési többség Norbié, felügyelő bizottság meg nincsen.

5.) Hibák a kibocsátás során, amelyekre nincs magyarázat.

5.1.) Az apportálandó jogok sok lépcsőben apportálhatók, mert sok van belőlük és gyártható is még több ilyen, pl.: a master franchise szerződésekből fakadó bevételek diszkontált értéke, stb. Ezek nyilván Norbi érdemei és jogai, amikért ő korlátlanul vehet ki pénzt a cégből, illetve kaphat frissen kibocsátott részvényeket (hígítás lehetősége).

Ugyanide: sajnos nem tudjuk a szerződés részleteit, pl.: mi a helyzet akkor, ha Norbi itthagyja a céget és azt mondja, hogy vigye tovább, aki akarja és ő megél a jogdíjaiból… Még az is elképzelhető, hogy egy kényszer okoz egy ilyen helyzetet, de akkor is, a befektető semmiképpen sem kap bankárilag értékelhető garanciát a jogok használatára, vagy az elállásra vonatkozóan, nota bene a jogdíj emelésének lehetőségére és annak mértékére – vagy legalábbis nem tudunk ilyen garanciáról.

5.2.) A kibocsátás sikeressége esetén egy jelentős rész Norbié és nem a cégbe megy a pénz. Ha egymilliárd felett jön be a megvásárolt részvényekből, akkor abból csak 840 millió (+160 millió adó) amiről Norbi lemond, a többit (adott esetben többet, mint amennyit visszatesz) hazaviszi és még kap is a 840 milliójáért részvényeket (cca 840.000 darabot); feltéve, hogy alaptőkét emel – de erre (az alaptőke-emelésre) vonatkozóan nincs bankárilag értékelhető garancia.
Lábjegyzet ismét: én nem sajnálom Norbitól az egymilliárd feletti összeget, mert megérdemli, de egy befektető nem örül, ha azt látja, hogy ő beszáll, aki meg erre őt rávette, az meg éppen kiszáll…

5.3.) A részvényeket Norbinak és Rékának a cég rendelkezésére kellett volna bocsátania és a céget kellene, hogy megillesse a befolyó összeg. Ezzel elmaradna egy alaptőke-emelési lépés és egy adófizetési többlet.

A teljességre való törekvés nélkül ennyi. Ennyi, azzal, hogy alapvetően elkötelezett vagyok és leszek Norbi sikeréért. Főleg a rövid távú, alaptőke emelés sikeréért szorítok, mert akkor azok az ismerőseim (talán egy tucatnyian is vannak), akiket Norbi nem fizetett ki az elmúlt években (van, akinek milliókkal tartozik, van akinek pár tízezerrel, pl.: egy gázszerelő – no nem a felcsúti polgármester) talán megkapják a pénzüket és végre nem nyaggatnak kölcsönökért, meg azért, hogy: na! ehhez mit szólsz…?

Őszinte hívük
Janku 2014. 09. 05. 09:14
Előzmény: #497  totoro
#498
pl Dzsudzsak, o vilagsztar es peldakep:)

De lehetett volna pl Rogan Antal is !
totoro
totoro 2014. 09. 05. 09:10
Előzmény: #496  Janku
#497
A célközönség nem is a 18-25 évesek, hanem a 30-on túliak, ebből a szempontból szerintem Agassi nem rossz választás. Mondjuk annyiból igazad van, hogy régen volt már ő sztár, talán szerencsésebb volna egy most is foglalkoztatott, aktuális arc. De az biztosan drágább lett volna.
Janku 2014. 09. 05. 09:04
Előzmény: #495  kukker
#496
Agassirol a mostani 18-25 eveseknek fogalma sincs, hogy kicsoda, az meg tulzas , hogy oket 15 millioan ismerik agassit meg 6 milliardan.

Mar az elejetol csalassal indul ez a ceg a sok kamu adattal es hirrel.
kukker 2014. 09. 05. 08:55
Előzmény: #494  exmnbs1
#495
"Magyarország ezeréves történelmében ugyanis ilyen erős ember nem állt magyar cég élén."

És Fekete Laci meg Nick Árpi az smafu?
exmnbs1 2014. 09. 05. 08:37
Előzmény: #493  Törölt felhasználó
#494
Törölt felhasználó 2014. 09. 05. 08:15
Előzmény: #491  Törölt felhasználó
#493
1 darabot lehet venni ebből a csodából? szivesen tennék 800 huffot norbi zsebébe.
exmnbs1 2014. 09. 05. 08:07
Előzmény: #491  Törölt felhasználó
#492
meg a navéba?
Törölt felhasználó 2014. 09. 05. 08:04
Előzmény: #490  Láma
#491
Ez is olyan lesz mint CIG anno.Nagy tervek,majd jön a semmi...egy beültetős balakoknak való papír lesz.Bevezetés után
1-2 napig tartják és adják,majd fokozatosan lökik a mélybe beragasztva örökre...s ahogy esik majd akik vették vesznek még...a tőke meg elúszott norbika zsebébe....
Remélem tudom majd shortolni...1000-ről 100-ig...
Láma
Láma 2014. 09. 05. 07:58
#490
Kibocsátás előtt átb@szni a potenciális befektetőket az álmoskönyv szerint se jó ómen.
Portfolió klub, zárás előtt tíz perccel: "nagyon elszaladt az idő, három kérdésre maradt idő"
Kösz...
________
________ 2014. 09. 05. 07:45
Előzmény: #488  krida
#489
:)

ebbe a Norbi-féle semmibe csak az fektessen bele, aki imádja a buktát

annak gondolom minden pénzt megér részesülni a sikerböl
krida
krida 2014. 09. 05. 07:06
Előzmény: #487  Janku
#488
főleg a bukta... :)
Janku 2014. 09. 05. 07:00
Előzmény: #484  kukker
#487
Siman osszejon akkor az 5 mrd os cegertek, csak a kakaoscsiga meger 10 milliot, akkor meg hol a tobbi pogacsa, bukta stb.. -:)
kukker 2014. 09. 04. 21:54
Előzmény: #485  Bekre_Pal
#486
Hopp, a hozzászólásokban olvasva itt egy helyreigazítás is közben:

link
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 09. 04. 21:42
Előzmény: #484  kukker
#485
fuj, elolvastam
kukker 2014. 09. 04. 21:29
Előzmény: #482  Janku
#484
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 09. 04. 21:28
Előzmény: #482  Janku
#483
volt egy ilyen south park rész

seggbe fel, szájon ki

a végeredmény tényleg norbis volt
Janku 2014. 09. 04. 21:16
Előzmény: #474  exmnbs1
#482
Ezek a termekek jok hizasra is , csak akkor forditva kell enni.
jarisz 2014. 09. 04. 21:16
Előzmény: #478  lukskypoker
#481
ELSŐ Kereskedési nap ki van jelölve. Most figyeltem fel erre kibocsátásra. köszi !i

Topik gazda

wannabe
3 3 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek