Topiknyitó: Portfolio 2012. 04. 18. 06:07

Újabb nagy bejelentést ígér Matolcsy  

Ugrás a cikkhez
A kormány tavaly 7 nagyberuházást jelentett be, melyek egyedi kormánydöntés keretében támogatásban részesülnek és ezek összértéke meghaladja az 500 milliárd forintot - fejti ki egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában Matolcsy György. A...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=165916
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:30
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#22
Az a baj, hogy a) "1"munkahelyet hasonlítasz össze "3000"-rel, b) egyedi terméket, tucattermékkel

a) bizonyos tekintetben a 3000x1 még többet is mozgósít pl. 100 mikrobusz 1 kamion helyett. Nem feltétlenül költséghatékony, de megbukik a a "hatáskör-elmélet".
b) alapanyagban nyilván kevesebb, de hozzáadott értékben nagyobb lehet a termék

Magyarországnak miért nem jó a főleg multi út?
A multik általában szakképesítés nélküli gépesített módon tucatgyártanak, amihez - a tervezés után - gyakorlatilag csak pénz kell. Na most ez nálunk nincs. (Egy darabig lehet magyar leleményességgel szarból várat építeni, de ez egy kínai tömeg + német géppel nem versenyképes.) Tehát szimplán ki vagyunk szolgáltatva a külföldi multiknak.
És itt térnék ki az oktatás fejlesztésének igényére: nincs más út - tehát -, mint a hozzáadott érték. Ez az, amit még nálunk gazdagabb országok is preferálnak. Mivel a KKV szektort majdhogynem "módszeresen" tönkretették, ezt nehéz lesz kivitelezni... a látvány, meg az ilyen SZJA-k csak rontják a helyzetet.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:18
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#21
Egyébként, hogy mondjak egy meglepőt... fordítva is igaz, ráadásul.

A KKV szektor fellendítése meg segíti a multikat... a multik is lehetnek a KKV szektor beszállítói.

A KKV szektor több embert foglalkoztat, akik megveszik a multik által gyártott pl. szerszámokat, termékeket, alapanyagokat, újra és újra, hogy a KKV munkájukat végezzék.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:17
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#20
Tuksz:

"A KKV szektor honnan szedi a nyersanyagot? A madarak hozzá össze? A KKV szektor felesége nem megy fodrászhoz?
Kérlek gondolkozz el az ilyen "semmilyen" kijelentéseken!"

Ebben természetesen igazad van. Valószínűleg nem fogalmaztam pontosan. 3000 KKV-s munkahely nyilván hasonló eset, mint egy nagyberuházás 3000 munkahelye. De a nagyberuházások éppen attól különböznek a KKV-któl, hogy ott egy csomagban kapod az egészet, a KKV-k esetében egyedi néhány fős munkahelyről van szó, aminek viszont nincs érdemi továbbgyűrűző hatása, vagy legalábbis az alig számszerűsíthető.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:13
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#19
"Több kellene, megfelelő szabályozással, valami %-os arány előírásával"

Ezzel egyetértenék a támogatott beruházások esetében. Bár hozzáteszem, hogy szerintem az állami támogatásos nagyberuházások tárgyalása során nyilván szóbakerülnek ilyen adatok is. Kérdés, hogy bekerülnek-e ezek a szerződésbe, ill. a betartásukat mennyiben ellenőrzik a későbbiekben.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:10
Előzmény: #13  szivacs
#18
Ez rizsa. Valahol régebben olvastam NYEurópában a hazai beszállítók aránya a külföldihez képest kb.80 -20 %.Nálunk az arány fordított.Amúgy itt is működik minden európai, japán szabvány pl. hcpc,iso, és auditált munkafolyamatok, módszerek pl. refa,kaizen, sixsigma,5s,kanban,just in time stb.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:07
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
"de általában a multik a legfehérebbek"

Ez kétségtelen. Bár ezen sokat lehetne változtatni... mármint a KKV fehérítésével, megfelelő kormányzati politikával. Pl. az SZJA-változás miatti alacsonyabb jövedelmek "pótlását" nem a vállalkozásokkal megfizettetni, ellenben a magasabb jövedelmek SZJA csökkentése helyett a munka terhét csökkenteni.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:00
Előzmény: #11  szivacs
#16
"A multi a beruházására olyan befektetésként tekint, melynek szigorú megtérülési követelményei vannak, azaz egy idő után hasznot akar kivenni belőle, aminek nem feltétlenül az a sorsa, hogy itt fekteti be újra, hanem adott esetben egy másik országbéli telephelyén, vagyis véglegesen kiviszi a megtermelt érték egy részét innen.
A hazai KKV-k esetében ez a kivitel kevésbé jellemző, ők inkább itt fejlesztik, bővítik magukat - mivel máshol nincs telephelyük), amit meg a tulaj esetleg kisíbol innen, az sem okvetlenül végleg megy ki, egy idő múlva visszahozhatja, ha itt van rá szüksége. "

Ezt azért én így nem jelenteném ki, annyi ellenpéldát lehetne mindkét részről hozni. Van olyan cég, ami inkább beruház hogy fejlődhessen, van amelyik inkább bezsebeli a hasznoz. Mindkettő érthető és természetes, de ez szerintem se nem cégmérettel, se nem a többtelephelyűséggel függ össze.

Van viszont egy lényeges különbség, amit eddig senki nem említett: a fehér-fekete-szürkefoglalkoztatás. Kivételek persze nyilván itt is vannak(pl nokia komáromban), de általában a multik a legfehérebbek.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:00
Előzmény: #11  szivacs
#15
A multik tevékenységével egyébként nincsen semmi gond. (Ha arra használják, amire valók... bármilyen látványos, vagy nem látványos.)
A gond az volt, amit pl. Magyarországon vonultattak fel, minthogy akár pl. a látvány kedvéért* a KKV munkákat is jól támogatott multikkal végeztették.
Ez addig működött, amíg tönkre nem tették a KKV szektor adott részét vele. Ezután se multi, se KKV...
Jobb esetben, ugyanis rosszabb esetben, egész egyszerűen eladtak gyárakat, melyeket simán bezártak.
Népi kifejezéssel "piacot vettek".

No, ez az, amit nem csináltak nyugaton.

Nyugaton pontosan tudják, hogy hol a KKV szektor helye és, hogy a nagy multik helye. Ez csak nálunk jelent problémát. Nálunk megy a parasztvakítás pro és kontra.

* itt inkább a tőkehiány jelentett gondot, a nyugatnak való megfelelés és az irreálisan nagy gazdasági növekmény iránti elvárás. Ma már inkább látvány kérdése (mint látványos munkahelyteremtés), de a nagy bajt nem most csinálják... ez ma már csak kényszerpálya.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 15:00
Előzmény: #11  szivacs
#14
"Egy adott funkcióra épült multi semmivel sem ad többet, mint ugyanarra a funkcióra épült bármi.
Pl. ad normális munka körülményeket / fűtés,hűtés világítás, munkavédelem stb./ Foglalkozik a környezetével / fák, bokrok parkolók, bekötő utak fejlesztése stb. Láttam egy multi üzem mellett egy szürke marha telepet kiépítve, valamiféle környezet tudatosságra hivatkoztak./ Fizet helyi adót, "normális munkabért"/bejelentett, nem minimálbér / tb-t stb.amiből az állam is több adóbevételhez jut.
szivacs
szivacs 2012. 04. 18. 14:52
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#13
Ezeknek a multiknak nagyon komoly követelményrendszere van a beszállítók felé: rendszeres audittal garantált minőség, ütemezett beszállítás, akár kontinensnyi vagy világméretű ellátási kötelezettség, szérianagyságok.
Ez ezért van és érthető ha hozzák magukkal a meglévő beszállítóikat és nem vesznek itt még egy szem homokot sem, mert az azonos szemcsenagyságot és a percre pontos beérkezést a világon szétszórt üzemeikbe csak a jól bevált svájci partnerük tudja garantálni.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 14:48
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#12
Mivel értelmes ember vagy, önvizsgálatra szólítalak fel, hogy gondold át, amit itt írtál. Mert eddig te estél a legnagyobb túlzásokba.

A KKV szektor honnan szedi a nyersanyagot? A madarak hozzá össze? A KKV szektor felesége nem megy fodrászhoz?
Kérlek gondolkozz el az ilyen "semmilyen" kijelentéseken!

A "multiimádó szélsőlibsik" pont akkora baromságokat mondanak, mint a "multigyűlőlő szélsőjobbosok".

Tehát az ilyen "semmilyen" kifejezések egész egyszerűn nagyfokú HAZUGSÁGOK, meg lényeges dolgokról való ELFELEDKEZÉS És nem kell ehhez sem imádni, sem gyűlölni a multikat. Egyszerűen józanul nézni.

Az, hogy egy cég egy bizonyos termékének előállításához mik kellenek NEM BEFOLYÁSOLJA a VÁLLALKOZÁS "FORMÁJA".

Nyilván megvan a multinak is az előnye: pl. mivel nagy pénzt tud mozgósítani az integrált üzemekhez, sorozatgyártáshoz kiváló.
A KKV szektor pl. a részegységekhez sokkal megfelelőbb, mert amint említettem jórészben nem megy el, egyedi termékek gyártásához kiváló.
Akkor van baj, amikor ezt az egységet megbontják... ez már egy másik történet.
szivacs
szivacs 2012. 04. 18. 14:48
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#11
"Egy adott funkcióra épült multi semmivel sem ad többet, mint ugyanarra a funkcióra épült bármi.
Itt inkább abban áll az előnyük, hogy maguk is pénzzel állnak a dologhoz a hátrányuk meg abban, hogy ha nincs meg az elvárt profit, gond nélkül elmennek és nem marad semmi... még annyi sem, mint a KKV szektorból."

Ebben igazad van, bár hozzátennék még egy-két eltérést.
A multi a beruházására olyan befektetésként tekint, melynek szigorú megtérülési követelményei vannak, azaz egy idő után hasznot akar kivenni belőle, aminek nem feltétlenül az a sorsa, hogy itt fekteti be újra, hanem adott esetben egy másik országbéli telephelyén, vagyis véglegesen kiviszi a megtermelt érték egy részét innen.
A hazai KKV-k esetében ez a kivitel kevésbé jellemző, ők inkább itt fejlesztik, bővítik magukat - mivel máshol nincs telephelyük), amit meg a tulaj esetleg kisíbol innen, az sem okvetlenül végleg megy ki, egy idő múlva visszahozhatja, ha itt van rá szüksége.

A másik eltérés a beruházás mérete.
Multiknál ez sokkal nagyobb, több száz új munkahelyet létesít egyidőben, mindez sokkal látványosabb jobban reklámozható, jól fest a híradóban a szalagátvágás, ezért vonzóbb a kormánynak, többet ki lehet húzni belőle érte és egy kosszal el lehet intézni több száz munkahelyet.
A KKV-knál összehozni ugyanennyit sokkal macerásabb és kevésbé látványos.
Ugyanez viszont a hátulütője is: ha egy multi leáll és elpucol innen Kínába, akkor meg több száz munkahely szűnik meg egyszerre és cikis, amikor az ellenzéki híradó meg ezt taglalja.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 14:37
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
"az idetelepült cégnek a tevékenysége során is rengeteg hazai beszállítója lesz."
Több kellene, megfelelő szabályozással, valami %-os arány előírásával.Azért az nonszensz ha egy termelő multi külföldről hozat be pl. zacskót,cimkét,papír kartont, egyszerű gumi vagy műanyag alkatrészeket stb.amit itthon is lelehet gyártani hasonló minőségben és olcsóbb áron. / Hasonlít a francia étkezési utalvány bizniszhez...
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 14:05
Előzmény: #6  szivacs
#9
Lásd előző hozzászólásomat. Egy KKV esetében, ha az felvesz 1 embert, akkor annak SEMMILYEN beszállítói körre gyakorolt hatása nincs, az gyakorlatilag kizárólag 1 ember munkához jutását segíti elő.

Egy óriás beruházás esetében viszont nem csak konkrétan az azzal a céggel létrejövő munkahelyek számítanak, hanem a teljes hastás, ami az előzőnek a többszöröse lehet.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 14:03
Előzmény: #4  szivacs
#8
Csak elfelejted azt az apróságot, hogy ez a 20 mrd támogatás nem csak ezt a 3000 munkahelyet teremti meg. A sok száz milliárdos beruházásnak és az idetelepült cégnek a tevékenysége során is rengeteg hazai beszállítója lesz. A 20 milliárd állami támogatás segítségével tehát nem csak 3000 munkahely, hanem ennek akár a többszöröse jöhet létre.

Erről hajlamosak megfeledkezni a multigyűlölő szélsőjobbosok.
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 13:38
Előzmény: #6  szivacs
#7
"akárcsak a járulékos (beszállítói) pozitív hatásai."

Na, az az amivel szokták a jónépet hülyíteni... Mármint olyan módon, hogy, ha multinak adják, akkor lesznek beszállítók, a feleségek megcsináltatják a hajukat stb.
Nos kérem, ha multit helyettesítsük bármi másra, akkor nincs ilyen?

Egy adott funkcióra épült multi semmivel sem ad többet, mint ugyanarra a funkcióra épült bármi.
Itt inkább abban áll az előnyük, hogy maguk is pénzzel állnak a dologhoz a hátrányuk meg abban, hogy ha nincs meg az elvárt profit, gond nélkül elmennek és nem marad semmi... még annyi sem, mint a KKV szektorból.

Persze a multik rendszerváltáskori, meg azóta is kisebb mértékben tartó önzetlen támogatásával nem kellett volna tönkretenni a KKV szektort és akkor lehet, hogy a KKV szektornak is lenne pénze.

Most a multik ugyanolyan kb. drágán adják a termékeiket, mint a hazai vállalkozások (adnák), csak a sz@r minőség megmaradt.
Amelyik magyar vállalkozásnak van még pénze és minőséget tud nyújtani, az meg legalább tud külföldre dolgozni, ahol nem albán fizetés van és meg tudják venni.
szivacs
szivacs 2012. 04. 18. 11:41
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Nyilván vannak a megállapodásoknak egyéb részei is, akárcsak a járulékos (beszállítói) pozitív hatásai.
A KKV-k esetében is vannak pályázati lehetőségek ÚJ munkahelyek teremtésére, ám azok részben területileg korlátozottak a hátrányos régiókra, részben max. kb. 1,5 milliót lehet kapni, az is csak úgy hozható össze, ha roma munkanélkülit foglalkoztatsz.
Pl. budapesti nemroma szoftverfejlesztőre KKV nem kaphat semmit csak a multi (Nokia-Siemens). :-(
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 11:15
Előzmény: #4  szivacs
#5
Az nem lenne jó, mert a KKV szektor ettől jóval több embert foglalkoztat.
Egyébként ezekben a számokban nincsenek benne az olyan háttérmegállapodások, mint ingyen telek, - "Romániába" költözés esetén - ígéret az itt hagyott szemét megvételére stb. Nem tudom, hogy mostanában vannak-e ilyenek, de én magam is ismerek ilyeneket korábbról.
szivacs
szivacs 2012. 04. 18. 10:55
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Összesen tehát 19,268 mrd támogatás 3.158 munkahelyre = 6,1 millió/fő - hmm, OK, akkor ennyi mehetne a KKV-knak is új munkahelyenként!
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 08:43
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Erre írtam a lentit:

Munkahely teremt ő
Törölt felhasználó 2012. 04. 18. 08:42
Előzmény: #1  portfolio
#2
Hasznos dolog a helyesírásellenőrző, de azért nincs mindig igaza.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek