Topiknyitó: Portfolio 2012. 03. 29. 19:00

Visszavonják Schmitt Pál doktoriját  

Ugrás a cikkhez
Visszavonja Schmitt Pál államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címét a Semmelweis Egyetem szenátusa - jelentette be a testület ülését követő sajtótájékoztatón Tulassay Tivadar, az egyetem rektora csütörtökön. A szenátus 33 igen és 4 nem...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=165033
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bigyula 2013. 05. 15. 19:30
Előzmény: #37  pampa
#40
"Nekik kötelességük lett volna elolvasni és így megállapítani, hogy alakilag nem megfelelő a munka"

Szerintem olvasták, de mivel nem volt feltüntetve a bolgár, így nem feltétlenül voltak a tudás birtokában, hogy Palibá lopott. Az alaki hibákban igazad van, de akkoriban ez természetes volt... Sok diplomamunkát kellene átvizsgálni mondjuk 1985 és 1995 között...
pampa 2013. 05. 15. 19:26
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#39
Nem csalt, és erről ne nyissunk vitát.

szvsz
pampa 2013. 05. 15. 19:24
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#38
Nem tévedtek,HIBÁZTAK.
Pál egy hiba miatt jutott doktorihoz.
Tőle elvették és akik hibáztak mit kapnak büntetésül?

szvsz
pampa 2013. 05. 15. 19:23
Előzmény: #34  bigyula
#37
Nekik kötelességük lett volna elolvasni és így megállapítani, hogy alakilag nem megfelelő a munka.Nem tették mert máskülönben most hogyan mondanák, hogy sem alakilag sem tartalmilag nem megfelelő?
Hibáztak ők is. Büntetés?
szvsz
Törölt felhasználó 2013. 05. 15. 19:20
Előzmény: #33  pampa
#36
2. A bírálók hibáztak/tévedtek. Schmitt pedig csalt (amivel megvezette az előzőeket). Szerinted ez ugyanaz?
Törölt felhasználó 2013. 05. 15. 19:19
Előzmény: #33  pampa
#35
Schmitt sincs büntetőjogilag büntetve. Csak elvették tőle a címet, ami nem jár neki.
bigyula 2013. 05. 15. 19:18
Előzmény: #33  pampa
#34
Értem. Ha én átverek valakit, és később lebukok, akkor az is hibás, akit átvertem...
pampa 2013. 05. 15. 19:14
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#33
Válaszolok én.
A bírálók hibáztak? Kaptak érte büntetést? Mint tudjuk a Pál kapott.Ő is hibázott és azok is akik elbírálták.
Akkor hogyan is van ez?
Törölt felhasználó 2013. 05. 15. 18:06
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#32
A mínuszolgatásból látni, hogy ha nem is válaszolt, de olvasta Joker, amit írtam...
Törölt felhasználó 2013. 05. 15. 17:25
Előzmény: #30  -bubu-
#31
Azt akartam kérdezni, hogy: "Mi van, már megint?"
De látom postokból, hogy még vélhetően nincs is meg.
-bubu-
-bubu- 2013. 05. 15. 17:10
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#30
nekifeszült már a phd nak?? mert kurvára azt mondta, hogy megcsinálja a plágium pali...

Törölt felhasználó 2013. 05. 15. 17:04
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
Mondjuk nincs kétségem afelől, hogy Joker erre valahogy nem fog reagálni...
Törölt felhasználó 2013. 05. 15. 16:39
#28
Na tessék. Kiderült, hogy ebben is tévedtél.

"Lezárult a volt köztársasági elnök Semmelweis Egyetemhez benyújtott felülbírálati kérelme alapján indult jogorvoslati eljárás, közölte szerda délután a Semmelweis Egyetem. Az egyetem tavaly március 29-i határozatával visszavonta Schmitt Pál egyetemi tudományos fokozatát, dr. univ. címét. A volt államfő sérelmezte ezt a határozatot, ezért nyújtott be ellene felülbírálati kérelmet. A kérelem, továbbá a Fővárosi Törvényszék korábbi határozata alapján indult a most lezárult jogorvoslati eljárás.

Az egyetem szerdai közleménye szerint a Jogorvosolati Bizottság azt állapította meg, hogy Schmitt Pál 1992-ben „Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése” címen benyújtott értekezése már a beadáskor sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg az 1985. évi I. törvény 111.§ (1) bekezdésében leírt követelményeknek és a Magyar Testnevelési Egyetem Doktori Szabályzatának. A Jogorvoslati Bizottság jogszabályba ütközőnek és etikailag kifogásolhatónak találta az egykori Magyar Testnevelési Egyetem azon eljárását, ahogy az értekezést hivatalos eljárásra bocsátotta. A közlemény ezzel feltehetőleg a doktori megvédésére utal.
...
A döntés után Schmitt lemondott ugyan a köztársasági elnöki címéről, de alig két héttel megszületését követően felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a szenátusi döntés ellen. Információink szerint a volt köztársasági elnök nem a plágium tényét vitatta, hanem jogi formai hibákra hivatkozva akarta elérni a határozat megsemmisítését."

link

Knight Tyris 2012. 03. 30. 20:57
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
Katasztrófa... úgy általában az egész ügy is.

Az meg pláne katasztrofális, hogy Itthon senki nem hajlandó vállalni a felelősséget vezetői szinten, illetve az ahhoz tartozó helyes magatartást gyakorolni, és még akkor sem tud helyesen dönteni, ha teljesen egyértelmű az adott dolog...

Törölt felhasználó 2012. 03. 30. 20:37
Előzmény: #25  stock33
#26
Szerintem végül a doktorija is megmarad...
stock33
stock33 2012. 03. 30. 20:23
Előzmény: #1  Portfolio
#25
nos, úgy néz ki, hogy a következő napokban is ez a .... fogja a magyarságot képviselni a világban. amikor ránéz majd valaki, akkor a magyarokat fogja látni. ő képvisel engem, téged, minden magyart. ő az "erkölcsi mintakép". legalább is a magyarok őt küldték oda, hogy képviselje őket. ezt a ........-t.
because 2012. 03. 30. 08:58
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
Karrier
Ennyi pénz jár Schmittnek, ha lemond
2012. március 29., csütörtök 14:21 Pénzcentrum.hu



Élete végéig megilleti Schmitt Pált a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatás attól függetlenül, hogy mennyi ideig lesz hivatalban - így módosított a kormánypárti parlamenti többség a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló jogszabályt idén január elsejétől. A volt köztársasági elnököt személyes gépkocsi használat is megilleti, amelyhez az autót és a sofőrt a rendőrség biztosítja. Emellett Schmitt Pál a köztársasági elnök elnevezést is használhatja. Mindez csak akkor nem járna neki, ha kimondanák, hogy a személye összeférhetetlen a betöltött tisztségével, vagy ha megfosztanák a köztársasági elnöki poszttól.

Mintha megérezte volna a parlament kormánypárti többsége, hogy meginoghat Schmitt Pál széke: idén január elsejétől törvényben rögzítette, a volt köztársasági elnöknek akár egy hivatalban töltött nap esetén is élete végéig a mindenkori köztársasági elnököt megillető tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatás jár. Jelenleg a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese a köztársasági elnök havi tiszteletdíja. Az illetményalap 38 650 forint, vagyis Schmitt Pálnak havonta bruttó 1 507 350 forint a fizetése.

Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal

Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az a helyzet állna elő, hogy a köztársasági elnök mandátuma lejárta előtt távozna posztjáról, a továbbiakban is ekkora összegű juttatás illetné meg. A törvény szerint, ha a volt köztársasági elnök öregségi nyugdíjban részesül, a pénzbeli juttatás nettó összegét a részére járó nyugdíj havi nettó összegével csökkentett mértékben kell folyósítani. Miután Schmitt Pál májusban lesz 70 éves, öregségi nyugdíjra is jogosult. Akkor nem illeti meg a tiszteletdíj a volt államfőt, ha a társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság szempontjából biztosítottnak minősül (vagyis egyéb más kereső tevékenységet folytat), ide nem értve azokat a tevékenységeket, amelyek végzése a köztársasági elnöki tisztség betöltésével nem összeférhetetlen.

A volt köztársasági elnököt - kérelmére - megfelelő lakáshasználati jog illeti meg. E jogosultság a köztársasági elnök, illetve a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. A lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja.

Emellett személyes gépkocsi használat is jár neki, amelyhez személygépkocsit és gépjárművezetőt a rendőrség biztosít. Emellett élete végéig valamennyi egészségügyi ellátást térítésmentesen vehet igénybe a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény és a Köztársasági Elnöki Hivatal megállapodása szerint.

A volt államfőt kétfős titkárság is megilleti, amelyhez a kormány biztosít helyiséget. Ráadásul még a közéletben való részvételéhez, közcélú felajánlásokra, adományozásokra is kap pénzt a központi költségvetésből. Szabadon rendelkezhet az Országgyűlés fejezeten belül, külön soron tervezett előirányzat felett. Az előirányzatból akár pályáztatás nélkül, egyedi döntése alapján is nyújthat közcélú felajánlást, adományt. Annyi csak a megkötés, hogy pártnak, illetve pártnak anyagi támogatást nyújtó szervezetnek nem juttathat forrásokat a rendelkezésére álló keretből. A kedvezményezettekkel még csak szerződést sem kell kötni. Az adományozás, felajánlás vállalásától számított tizenöt napon belül közzé kell tenni az Országgyűlés a kedvezményezett nevét, valamint a felajánlás, adomány célját és összegét.

A juttatások csak akkor illetik meg a volt államfőt, ha azt megelőzően vagyonnyilatkozatot nyújt be. A jogszabályban két megkötés szerepel csupán arra vonatkozóan, hogy mely esetben nem járnak az említett juttatások: ha kimondanák, hogy az elnök személye összeférhetetlen a betöltött tisztségével, vagy ha megfosztanák a köztársasági elnöki poszttól.
Cikkünk megjelenése után:
Molnár Csaba (független) képviselő módosító indítványt nyújtott be a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011 . évi CX. törvényhez, melyben minden juttatástól megfosztaná Schmitt Pált, ha a botrány hatására lemondásra kényszerül.

"(3) Ha a köztársasági elnök megbízatása az Alaptörvény 12 . cikk (3) bekezdés f) pontj a alapján, ténylegesen a volt köztársasági elnök érdekkörében felmerült, az erkölcs iintegritásával vagy egyes cselekményeinek jogszerűségével összefüggő körülményre tekintettel szűnt meg, az Országgy űlés - bármely képviselő javaslatára - az országgyűlési
képviselők kétharmadának szavazatával dönthet úgy, hogy a jelen alcímben meghatározott jogosultságok és juttatások a volt köztársasági elnököt a továbbiakban nem illetik meg ."

A juttatás egyáltalán nem függ attól, hogy az elnök mennyi ideig volt hivatalában. A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló sarkalatos törvény óriási könnyítést jelent a korábbi szabályozáshoz képest. A korábban hatályos, a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény időbeli feltételekhez kötötte a volt államfőt megillető juttatásokat. A 2010. augusztus elejéig érvényben lévő szabályozás szerint akkor illette meg pénzbeli juttatás a volt államfőt a távozás után, ha legalább két évig volt a hivatalában. Gépkocsi használat pedig annyi időre járt neki, amennyi ideig betöltötte a tisztséget.

A Fidesz-KDNP kétharmados többségével megalakult Országgyűlésnek az első dolga volt, hogy szigorította a jogszabályt. Csak akkor járt volna a volt köztársasági elnöknek lakáshasználati jog, lakásfenntartási támogatás, személyes gépkocsi használat, sofőr és kétfős titkárság, ha kitölti ötéves hivatali idejét. A módosítás 2010. augusztus 6-án lépett hatályba, tavaly december 31-én azonban érvényét vesztette az új jogszabály életbe lépésével.


Törölt felhasználó 2012. 03. 30. 08:25
Előzmény: #22  buyandhold
#23
hát, ez nagyon jó.... de ki tudja, mi van az alkotmányban, miért jár neki ez a sok kellemes juttatás, ha már egyszer kinevezték....
buyandhold 2012. 03. 30. 08:20
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
Törölt felhasználó 2012. 03. 30. 08:15
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#21
remélem, élete végéig nem fog kapni havi 1,5 millió ft-ot, sofőrt, írodát, két titkárt, és adómentességet az ingatlanjai után....

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek