Topiknyitó: Portfolio 2012. 03. 11. 11:05

Kedden döntenek: ezt várja el konkrétan a kormánytól Brüsszel  

Ugrás a cikkhez
Magyarország lesz az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésének fő témája, miután ismét terítékre kerül a hazánk ellen folyó túlzott deficit eljárás. A miniszterek egyszerre két döntést fogadhatnak el Magyarországot illetően: a kohéziós források...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=164127
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2012. 07. 10. 10:15
Előzmény: #173  szivacs
#199
"Megkapják a bankmentő csomag első 30 milliárd euróját a spanyol hitelintézetek. Az eurózóna pénzügyminiszterei a tegnapi találkozón állapodtak meg a döntésről, július végéig minden bizonnyal átutalják a bankok újratőkésítését szolgáló kölcsön első részét. Emellett Spanyolországnak elég lesz csupán 2014-ben 3 százalék alá szorítania államháztartás hiányát és az idei deficitcélt is 5,3-ról 6,3 százalékra módosították. A 100 milliárd euróra taksálható spanyol bankmentő csomaggal kapcsolatos végleges döntéseket július 20-án, az Eurócsoport találkozóján hozzák meg."

túlzottdeficit csökkentés spanyol módra: 4,4% -> 5,3% -> 5,8% -> és most 6,3%!
6,3-ra győztek a spanyolok! :-)
szivacs
szivacs 2012. 03. 30. 14:26
#198
"pf 2012. március 30. | 13:40

Az eurózóna pénzügyminiszterei megállapodtak, hogy maximum 800 milliárd eurót különítenek el válságkezelésre - nyilatkozta Maria Fekter, osztrák pénzügyminiszter. A tartós alapot (ESM) 300 milliárd euróval egészítik ki, ami már magában foglalja az íreknek, a portugáloknak, és a görögöknek ígért összegeket.

Maria Fekter, osztrák pénzügyminiszter már a hivatalos tájékoztatót megelőzően ismertette az eurózónás pénzügyminiszterek koppenhágai találkozójának fontosabb eredményeit. Fekter szerint a pénzügyminiszterek megállapodtak, hogy 800 milliárd euróra növelik az uniós tűzfalat, vagyis pont annyira mint amennyiről, tegnap Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter beszélt.

A tartós alap (ESM) 300 milliárd euróval egészül ki, ami három tételből adódik:

- 200 milliárd euró, amit várhatóan Írország, Portugália és Görögország kap,

- 53 milliárd euró, amit már átutaltak Athénnak,

- 49 milliárd euró az EFSM-ből.

Fekter szerint az EFSF-ben maradt 240 milliárd eurót egészen addig pufferként használják, amíg az ESM nem nyeri el végleges formáját (meg nem történik az összes befizetés)."

Csak úgy röpködnek az 50-100 milliárdok, vajon hol landolnak végül?
szivacs
szivacs 2012. 03. 30. 09:49
#197
"2012. március 30. | 08:31

Az uniós mentőalapokat biztosan ki kell bővíteni, a kérdés már csak az, hogy mennyivel. Francois Baroin, francia pénzügyminiszter szerint az alsó határ 1000 milliárd euró, pont annyi, amennyit a napokban az OECD is javasolt.

Ma kezdődik az uniós pénzügyminiszterek koppenhágai informális találkozója, ahol eldőlhet, hogy mennyivel növelik az uniós mentőalapok keretösszegét. Francois Baroin, francia pénzügyminiszter szerint 1000 milliárd euróra kellene emelni a keretösszeget. A napokban az OECD is hasonló összeget javasolt.

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter szerint 800 milliárd euró is elég lehet, ami a már meglévő görög, ír és portugál csomagokból, illetve a tartós mentőalapból (ESM) jönne össze. 800 milliárd euró elég lehet, hogy megelőzzük a fertőzést, megőrizzük a stabilitást, és biztosítsuk a növekedést - mondta Schäuble, aki Baroin tegnapi szavaira a Bildnek adott interjújában úgy reagált, hogy semmi értelme a piaci szereplőket újabb összegekkel elbizonytalanítani.

Baroin szerint azonban minél nagyobb a mentőalap, annál kisebb az esélye, hogy spekulatív támadás éri valamely gyengébb országot. Az OECD hasonló véleményen van, a napokban megjelent tanulmányában ugyanis arról írt, hogy 1000 milliárd euróra kellene emelni a mentőalapot."

Kétsebességessé vált az eu (legalább).
Törölt felhasználó 2012. 03. 22. 19:21
Előzmény: #195  szivacs
#196
Meggyzőződésem, hogy az EU reakciója nem lenne túlzó Magyarországgal szemben, ha a magyar kormány nem úgy állna az EU-hoz, mint elnyomó ellenség, aki ellen szabadságharcot kell vívnia.
szivacs
szivacs 2012. 03. 22. 17:52
Előzmény: #194  szivacs
#195
Már nyugati politikusok is elismerik, hogy szándékos lejáratás zajlik Magyarország ellen:
"meggyőződésem, hogy a sajtóban túlzásokkal és tudatos félreértésekkel a magyar kormány rossz hírét akarják kelteni"
szivacs
szivacs 2012. 03. 19. 16:56
Előzmény: #193  szivacs
#194
"Portugálián még a nyugdíjalapok államosítása sem segített

Portugália A portugál kormánynak idén kisebb csodát kell művelnie, hogy teljesíteni tudja a trojka által elvárt deficitcélt. Az országnak megítélt nemzetközi segélyért cserébe költségvetési hiányát idén 4,5 százalék alá kell szorítania, pedig tavaly is csak egy egyszeri kiigazítás révén sikerült eredményt elérnie - a kormány a nyugdíjalapok államosításával csökkentette a deficitet a GDP 5,9 százalékára. Idén a trojka ennél többet vár - szerkezeti reformokat és kiadáscsökkentést írt elő Portugália számára.

A kormány feladatát nehezíti, hogy a gazdasági aktívitás idén tovább csökkenhet, sőt, az EB legújabb előrejelzése szerint még a kormány mínusz 3 százalékos GDP-várakozásait sem éri el. Portugáliának ráadásul egyre nagyobb - az év elején már több mint 14 százalékos - munkanélküliséggel kell számolnia, a tavaly bevezetett adóemelések, a nyugdíjak és munkanélküli segély csökkentése pedig jócskán visszafogja a belső keresletet. Elemzők szerint amennyiben a brüsszeli honatyák nem akarnak egy második Görögországot, az idei 78 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagon túl még éveken át pumpálják majd a pénz Portugáliába."

Na az ilyen országoktól kell elvenni a kohéziós pénzeket büntetésül - az eu jelenlegi (kontraproduktív) szabályai szerint!
szivacs
szivacs 2012. 03. 19. 16:44
Előzmény: #191  szivacs
#193
"Portugália sikeresen teljesítette gazdaságának a 78 milliárd eurós EU/IMF-mentőcsomaghoz kapcsolódó, esedékes felülvizsgálatát - közölte szerdán a portugál pénzügyminiszter."
"Portugáliának az idén várhatóan sikerül államháztartási hiányát a tervezett 5,9 százalékra leszorítania a tavalyi 9,8 százalékról. A november 19-én a parlament elé kerülő költségvetési tervezet szerint a hazai össztermék arányában mért államháztartási hiány jövőre 4,5 százalékra mérséklődik."
A portugáloknak úgy sikerült ez a "bravúr" (a költségvetési hiány 5,9%-ra való leszorítása), hogy államosították a magánnyugdíj pénztárakat. Strukturálisan persze.
Szankció? Semmi. Minek is, hisz "biztató" a helyzet. Van remény, hogy jövőre akár a 4,5%-os hiányt is elérik.
Minket viszont szankcionálni kellett, mert nem garantálható, hogy a hiány 3% alá megy. Persze kettős mérce az nincs.
Kimondva.
Törölt felhasználó 2012. 03. 18. 09:40
Előzmény: törölt hozzászólás
#192
Februárban tovább emelkedett Spanyolország negatív egyenlege. A TARGET2 segítségével látható, hogy a spanyol központi bank (Banco de Espana) negatív egyenlege újabb negatív rekordra (-197,896 Mrd. Euró) nőtt februárban. A spanyolok továbbra is menekítik külföldre pénzüket.
link
szivacs
szivacs 2012. 03. 14. 11:50
Előzmény: #189  szivacs
#191
2010-es cikk, elég jól leírja az alaphelyzetet:
"A probléma magva az euróövezet biztonságos működésének kereteit kijelölő, 1997-ben életbe lépett EU-beli Stabilitási és Növekedési Paktumban van. A paktum véste kőbe az addig "maastrichti feltételekként" ismert szabályokat: a tagországok államháztartási hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, a bruttó közadósság nem lehet több a GDP 60 százalékánál, de legalábbis meredeken közelítenie kell ahhoz. Tulajdonképpen itt kezdődtek a hitelességi problémák: ha a 60 százalékos adósságküszöb eleve vastörvény lett volna, mindjárt be sem kerülhetett volna az euróövezetbe egynéhány alapító tagja, például a több mint 100 százalékos adósságú Belgium vagy Olaszország.

Az évtized elején az euróövezet alapítói közül Németország és Franciaország több éven át megsértette a 3 százalékos szabályt. Az Európai Bizottság annak rendje és módja szerint kezdeményezte ellenük az ilyenkor kötelező túlzottdeficit-eljárást, azonban az EU miniszteri tanácsa eljárási kegyelemben részesítette a két nagy szabályszegőt.

E tanulság nyomán az EU 2005-ben módosította a Stabilitási és Növekedési Paktumot. Maradt a 3 százalékos és a 60 százalékos szabály, azonban a módosítás elvett a túlzottdeficit-eljárás ridegségéből. Az eljárásban azóta figyelembe kell venni a szabálysértő ország általános gazdasági helyzetét és várható pályáját. Megnyújtották a határidőket és fölerősítették a mentő körülmények, köztük is mindenekelőtt az esetleges gazdasági visszaesés figyelembe vételét a megítélésben. Ez ugyan könnyített az esetleges szabályszegők helyzetén, de újabb csapást mért az EU-beli konvergencia hosszú távú hitelességére.

Pusztán a dolog bürokratikus oldalát nézve: az EU Miniszteri Tanácsa decemberben húszra emelte a túlzottdeficit-eljárás alá vont tagországok számát a 27 EU-tag közül. Görögország - vagy éppen Magyarország - Németország, Franciaország, Ausztria és sokan mások illusztris társaságában van most az eljárás alá vont szabályszegők között. Az eljárásból még kihagyottak közül is öt országnak nagyobb lesz a hiánya az idén - néhánynak még jövőre is - 3 százaléknál, legalábbis az Európai Bizottság előrejelzése szerint.

A túlzottdeficit-eljárás azonban az eljárás alá vontak túlnyomó többségénél formális, mert a szabályszegőket menti gazdaságuk visszaesése, és elfogadott menetrendjük van a deficit megfelelő lefaragására többnyire legkésőbb 2013-ig.

Formálisan viszont a paktum szankciókkal fenyegeti az együtt nem működő, a deficitet időben nem csökkentő euróövezeti országokat. Görögország szinte sosem működött együtt az Európai Bizottsággal, eleve kétes adatok alapján jutott be az euróövezetbe is. Adósságproblémája sokéves görgetésének is következménye mostani szorult helyzete, és nem csupán a gazdasági visszaesés okozta azt, sőt, Görögország hazai össztermékének alakulása messze nem is a legrosszabb volt az euróövezetben tavaly.

Az EU állam- és kormányfői már elvi támogatásukról és bizalmukról biztosították Görögországot. Konkrét összegekről nem esett szó, és Görögország hivatalosan hangsúlyozottan nem is kért pénzt, de hírügynökségi értesülések szerint a görög kormány, ha mégis kérne, akkor 20 milliárd eurós EU-kölcsönnel megelégedne.

Ez újabb különös precedens lenne: Görögországnak a Stabilitási és Növekedési Paktum betűje szerint tulajdonképp már régóta pénzbírság járna a sorozatos szabályszegésért, ehelyett a végén még támogatást kaphat."
pampa 2012. 03. 14. 11:40
Előzmény: #189  szivacs
#190
ő ellenük nem volt eljárás.okosabbak voltak és nem valós adatokat adtak meg. :(((
szivacs
szivacs 2012. 03. 14. 11:35
Előzmény: #188  bigyula
#189
Görögország
bigyula 2012. 03. 14. 11:29
Előzmény: #187  szivacs
#188
"Egy korrekt vakteszten, mint a boroknál, ahol csak az adatok alapján kell dönteni, még a dobogóra sem kerültünk volna fel!"

Melyik az az EGY ország amelyik ellen 2004 óta folyamatosan eljárás folyik a költségvetési deficit miatt?
szivacs
szivacs 2012. 03. 14. 11:15
Előzmény: #182  Phylaxa
#187
"voltak olyan uniós pénzügyminiszterek, aki szerint a hiányszámok és makrogazdasági adatok nem arra predesztinálják az országot, hogy szankciókkal sújtsák."

Egy korrekt vakteszten, mint a boroknál, ahol csak az adatok alapján kell dönteni, még a dobogóra sem kerültünk volna fel!
bigyula 2012. 03. 14. 09:41
Előzmény: #185  bigyula
#186
Alcímek:

"Eddig mindig megmagyarázták"
"Kapituláltunk, csak ki ne derüljön!"
"Teljes tanácstalanság"
bigyula 2012. 03. 14. 09:36
#185
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 23:33
#184
"Másfél héttel ezelőtti informális találkozójukon Angela Merkel német kancellár is lebeszélte a miniszterelnököt, hogy "blokkoló kisebbséget" szervezzen az európai uniós pénzügyminiszterek tanácsának tagjai közt arra, hogy leszavazzák az Európai Bizottságnak a magyar kohéziós támogatások 2013-as felfüggesztéséről szóló határozattervezetét - tudta meg az [origo]. A kancellár információink szerint jelezte a miniszterelnöknek, hogy Németország maximum a döntés elhalasztásában lehet partner. A keddi, sokakat meglepő megoldás, úgy tudjuk, végül német kezdeményezésre született meg." link
Törölt felhasználó 2012. 03. 13. 21:48
Előzmény: #182  Phylaxa
#183
Phyl, jó, hogy itt vagy.

1. Legalább te ne értetlenkedj. 2010-ről 11-re romlott az államháztartás helyzete. Ezt a kormányon kívül minden politikai tényező, a jegybank, az összes hazai kutató cég, az összes hazai és külföldi elemző, az összes minősítő, alapkezelők, befektetők, minden nemzetközi szervezet állítja és igazolja adatokkal. Ezen túl mintha lett volna egy olyan kormányzati (nem szélsőséges ellenzéki párti) kommunikáció, hogy "nekünk nem főnökünk az EU", "Európán kívül is van élet", stb. Ezek után te az EU helyében egy adósságválság közepén mit tennél? Vállba veregetnéd Orbánt, hogy minden rendben Viktor, így tovább a szabadságharccal?

2. Azért is jó, hogy végre itt vagy, mert a lineáris adóval kapcsolatban kíváncsi vagyok a véleményedre. Jó sokat vitáztunk korábban a bérekről. Te ugye sokszor mondtad, hogy a statisztika egy dolog, szerinted a valóságban az átlagbér is álom a legtöbb ember számára, mert 80-100e-ből él a lakosság. Nos, ők ugye a kormány adópolitikájával buktak, miközben egy szerinted elenyésző kisebbség nyert. Szerinted ez rendben van-e?
Phylaxa 2012. 03. 13. 20:50
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
#182
Ha jól értem akkor egy fél százalékos pótlólagos vágást akarnak az idénre nyárig. Miért gondolom mindig az ilyen szövegekből azt, hogy vajon mi lehet a valódi ok? :)
jancsika 2012. 03. 13. 19:39
Előzmény: #179  szivacs
#181
NIncs itt kettős mérce.

Oli nőhiányban szenved a spanyolok ezt észrevették mi nem.

Könyörgöm vigyünk már neki valakit (ebben ugye azért jók vagyunk) és minden problémát megoldnak.

Elég megkérdezni erről Kovács Lacit.
Bekre_Pal 2012. 03. 13. 18:40
Törölt hozzászólás
#180
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 18:10
Előzmény: #170  szivacs
#179
"Félreértésre adhatott okot a Reuters által közzétett, Ecofin-üléssel kapcsolatos hír, miszerint elhalasztásra került a Magyarországnak járó kohéziós kötelezettségvállalások felfüggesztéséről szóló döntés. Valójában nincsen szó a döntés elhalasztásáról, a helyzetkép csak annyiban változott az elmúlt napokhoz képest, hogy szeptember helyett csak júniusig van ideje a kormánynak, hogy megtegye az EU által elvárt lépéseket, ebben az esetben ugyanis automatikusan visszavonásra kerül a szankció. Ellenkező esetben viszont 2013-tól befagyasztásra kerülnek a kohéziós források. A hír így nem okozott pozitív meglepetést, de az ülést követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy a kormány komoly elkötelezettséget mutat a lépések végrehajtására, ez pedig újabb lökést adott a piacnak."

Most már csak azt kellene tisztázni, hogy pontosan mi a fenét várnak el júniusig?

A következő évi költségvetést amúgy nem ősszel szokás mindenütt tárgyalni?
Még a szeptember 13.-i határidő is nagyon szűk volt, a júniusi viszont 2013 vonatkozásában elég irreális.
Ezzel az erővel Húsvétot is előírhattak volna: 40 nap böjt, minden hétre egy megszorítással és mondjuk egy nagypénteki keresztrefeszítéssel, hogy KEVÉSSS!...
Törölt felhasználó 2012. 03. 13. 18:06
Előzmény: törölt hozzászólás
#178
Mit is úsztunk meg?

"Nem úsztuk meg, büntet az EU
Index

2012. március 13., kedd 14:52

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben a dán EU-elnökség."
link
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 17:44
Előzmény: törölt hozzászólás
#177
Viszlát!
Bekre_Pal 2012. 03. 13. 17:39
Törölt hozzászólás
#176
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 17:23
Előzmény: törölt hozzászólás
#175
Eszerint nem olvastad a rasszistatopikot :-) Na a kökifog az dögunalom!

Ez viszont a nap várvavárt híre!
Végre pofánvágták Magyarországot, jól megkapta a Viktátor meg Matolcsycska, lehet örvendezni!

Nem is értem miért szárnyal a forint...? :-)
Bekre_Pal 2012. 03. 13. 17:16
Törölt hozzászólás
#174
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 17:14
Előzmény: #172  szivacs
#173
"Enyhítették a spanyol deficitcélt az euróövezeti pénzügyminiszterek

Az eddig a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékában meghatározott deficit helyett így a hiány 5,3 százalékot is elérhet. Ez ugyanakkor fél százalékponttal (5 milliárd euróval) még mindig kevesebb, mint a spanyol kormány legújabb terveiben szereplő 5,8 százalék."

Ja, tényleg körte/alma: 5,8% / 2,5% még idén!

szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 17:09
Előzmény: #171  Denever
#172
Ott meg 8,5%
Tényleg körte/alma...

"A spanyol GDP-arányos államháztartási hiány tavalyi magasabb lett a decemberben felfelé módosítottnál is. Cristobal Montoro spanyol pénzügyminiszter jelentette be hétfőn, hogy a deficit 8,51 százalék lett. Ez magasabb az előzetesen számított 8,2 százaléknál. A kormány decemberben 6 százalékról 8 százalékra emelte a 2011. évi GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését."
Denever 2012. 03. 13. 17:01
Előzmény: #170  szivacs
#171
Ja, csak nálunk a hiány az egyszeri tételek nélkül 5% lenne.
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 16:52
Előzmény: #167  szivacs
#170
"Nem hasonlítható össze Spanyolország és Magyarország közvetlenül, nem hasonlítható össze egy alma a körtével - vélekedett a pénzügyi biztos.

Margrethe Vestager dán pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány részéről erőteljes elkötelezettséget kaptak a reformok végrehajtása iránt és azt is kiemelte, hogy egyenlő elbánást alkalmaz az Európai Unió az egyes országokra vonatkozóan a költségvetési hiányt illetően."

Aha.
Vagyis:
"Nem hasonlítható össze Spanyolország és Magyarország közvetlenül -de- egyenlő elbánást alkalmaz az Európai Unió az egyes országokra vonatkozóan a költségvetési hiányt illetően."
Látjuk. Az egyiknek engedélyezik a felfelé eltérést a 3%-tól a másiknak még a 3% is sok, 2,5% kell.

"az előző napon az eurózóna pénzügyminiszterei a magas deficitet felhalmozó Spanyolország esetében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak" - azért az bíztató, hogy nem volt pofájuk egy napon tárgyalni a kettőt! Ez még az ő képükre sem fért rá.
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 16:16
Előzmény: #168  Törölt felhasználó
#169
Persze stimmel, a politikusok érdekeltek a hitelből való szavazatvásárlásban, ám vannak országok közötti versenyhelyzetek is, melyekben való előnyszerzéshez hiteleket vetnek be, pl. infrastrukturális fejlesztések, energetikai beruházások, külföldi befektetők vonzása támogatásokkal vagy akár pl. az orvosok megtartása is, melyek deficitnövekedéshez és eladósodáshoz vezetnek.
Törölt felhasználó 2012. 03. 13. 15:58
Előzmény: #165  szivacs
#168
"Az országok is éppúgy versenykényszerben vannak egymással, mint a vállalatok. A hitel, az előrehozott költés a rendszer része."

A két mondatod között nem az az összefüggés, amire gondolsz.
Közép és hosszútávon pont az az ország kerül valódi versenyelőnybe, amelyiknek alacsony a hiánya és az államadóssága. Van aki plusszos költségvetést is tud produkálni, még a mostani időkben is.
Az előrehozott költés (államháztartási szinten) nem a versenyképesség javítását szolgálja, hanem a választások megnyerését, azaz szavatszerzést.
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 15:52
#167
"Emlékezetes, az euróövezet pénzügyminiszterei hétfő éjszaka úgy döntöttek, hogy az idei spanyol hiány magasabb lehet az eredetileg várakozásoknál, de még így is pótlólagos intézkedések megtételére szólították fel a madridi kormányt.

Azzal viszont, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei engedélyezték a spanyol kormánynak a magasabb deficitet az idei évre vonatkozóan, úgy tűnt, hogy különleges elbánásban részesül Spanyolország, vagy éppen Magyarországgal szemben alkalmaz kettős mércét Brüsszel. Ennek elkerülése érdekében döntenek várhatóan úgy az uniós pénzügyminiszterek, hogy elhalasztják a Magyarországnak járó kohéziós források befagyasztásáról szóló döntést."

Erről beszéltem! Nem minket, hanem saját magát minősíti a bizottság a kettősmérős javaslatával és az egyenlő elbánás elvének meghágásával.
Ezt ismerte fel az ecofin és nem adták a nevüket ilyesmihez.
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 15:43
Előzmény: törölt hozzászólás
#166
a fel sem ismert "dolgokat" viszont csak hülyén lehet kezelni
szivacs
szivacs 2012. 03. 13. 15:41
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
#165
A 0%-kal egyetértek - bár tartok tőle, hogy a jelenlegi gazdasági berendezkedésben -neveztessék az bárhogy- nem reális. Az országok is éppúgy versenykényszerben vannak egymással, mint a vállalatok. A hitel, az előrehozott költés a rendszer része.
Szvsz egy 0%-os javaslattól az egész eus garnitúra szívgörcsöt kapna ott helyben.
Látod a 3%-t sem fogadták el általánosan mindenkire kötelezőnek.
Bekre_Pal 2012. 03. 13. 15:29
Törölt hozzászólás
#164
Törölt felhasználó 2012. 03. 13. 15:18
Előzmény: #162  Törölt felhasználó
#163
Még egy apróság:
Számomra felfoghatatlan, hogy miért kell külső kényszer ahhoz, hogy egy ország alacsony költségvetési hiányt produkáljon, azaz ne költsön sokkal többet annál, mint amennyi bevétele van. Ennek természetesenk kéne lennie... Én nem 3%-ban határoznám meg a maximálisan megengedhető hiányt, hanem 0%-on.
Akik a nagyobb hiány pártján állnak, azok bizonyára tisztában vannak vele, hogy az így elköltött többletpénzt később úgyis vissza kell fizetni kamatostul. Azaz a nagyobb hiány pártján állók a saját gyerekeik jövőjét élik fel, és a saját gyerekeik vállára helyeznek egy jókora adóssághalmazt - csak hogy egy jó kis lózungot is betegyek a végére :)
Törölt felhasználó 2012. 03. 13. 15:10
Előzmény: #151  szivacs
#162
"Éppen azt a virtuális világot nem fogadom el, amelyik azt állítja magáról, hogy ááá, ő nem így működik ám, nem erőből, nem lobbiérdekek mentén, nem hoci-nesze alapon és nem politikai korrupcióval működik, hanem elvszerűen, alapértékek mentén, mindenkit egyenlő mércével mérve, nem diszkriminálva az egyenlő elbánás elve szerint és ez megkérdőjelezhetetlen, mert aki mást tapasztal és szóvá teszi az demokratikusan lakolni fog! "

???
Ezt az EU hol és mikor állította magáról? Semmilyen közös alaépértékek nincsenek lefektetve, semmilyen lényeges kérdésben nincsen egységes álláspont. Az persze szabályozva van, hogy az uborkának milyen hosszúnak és átmérőjűnek kell lennie, hogy a boltokba kerülhessen, de a lényeges kérdésekben nincsen egységes álláspont ill. közös értékek/érdekek. Ez a folyamat csak most indult el.
Az országok sem voltak soha egyenlőként kezelve, és soha nem is állította az EU, hogy ez így lenne. Van amiben mi előnyre tettünk szert (pl rengeteg EUs pénzt kaptunk), van ahol kevésbé (pl mezőgazdasági támogatások rendszere). Az évekkel ezelőtt lefektetett konvergencia program is csak miránk, magyarokra vontakozott. Most erről a pályáról letértünk, ezért helyezték kilátásba a büntetést. Az, hogy más országokban több/kevesebb a hiány, az az ő dolguk, az a mi konvergenciaprogramunktól teljesen független.
A büntetés kilátásba helyzése (!! még csak itt tartunk) pedig elsősorban azért történt szvsz, mert jelenleg képtelenek vagyunk a saját érdekeinket a tárgylóasztaloknál képviselni. Ment a kokiosztogatás, az EU fikázása, a szabadságharc, úgyhogy most nincs egy "szövetségesünk" sem az EU-ban. Emiatt amikor teszünk egy kis kitérőt a konvergenciapályánkról, akkor a hiteltelenné vált vezetőinkkel már senki le sem akar ülni egy asztalhoz, hanem inkébb meglebegtetnek felénk egy kokit.
Jól látszik, hogy azok az országok, amelyek vezetői inkább felelős politikusokhoz méltó módon viselkednek és kommunikálnak, egész más pozícióban vannak a tárgyalósztalnál, mint mi.
Törölt felhasználó 2012. 03. 13. 15:05
Előzmény: #158  Törölt felhasználó
#161
Egyébként a mi lett volna ha típusú mondatok semmi értelme.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek