Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 01. 08. 21:14

Albert Einstein Néhány Gondolata a Kapitalizmusról  

A kapitalista társadalom gazdasági anarchiája, abban a formában ahogy ma ismerjük, véleményem szerint, a gonoszság valódi forrása. Láthatjuk magunk előtt a termelők széles közösségét, amelynek tagjai szüntelenül igyekeznek megfosztani egymást a közös munkájuk gyümölcsétől - nem erőszakkal, hanem teljes összhangban a jogilag megalapozott törvényekkel. Ebben a tekintetben fontos, hogy felismerjük, a termelés eszközei, és az egész gyártási kapacitás amely a fogyasztási cikkek, és a termelő eszközök előállításához egyaránt szükséges, legálisan, és nagyrészben magánszemélyek tulajdonában vannak.



Az egyszerűség kedvéért a következő eszmefuttatásban "munkásoknak" fogom nevezni mindazokat akiknek nincs tulajdonrészük a termelési eszközökben - annak ellenére, hogy ez nem teljesen egyezik meg a kifejezés általános használatával.



A termelési eszközök tulajdonosa olyan pozícióban van, hogy megvásárolhatja a munkás munkaerejét. A termelési eszközök használatával a munkás javakat állít elő, amelyek a kapitalista tulajdonát fogják képezni. Lényeges ezzel folyamattal kapcsolatban a munkás által előállított javak és az előállításért kapott fizetés reálértékének aránya. A munkás fizetését nem az előállított javak reálértéke határozza meg, hanem a munkás minimális szükségletei, illetve a kapitalista munkaerőigénye, és a munkahelyekért versengő munkások számának aránya. Fontos megértenünk azt, hogy a munkás fizetését még elméletben sem határozza meg az előállított javak értéke.



A magántőke általában néhány kézben koncentrálódik aminek az oka, részben a kapitalisták közötti verseny, részben pedig az, hogy a technológiai fejlődés, és a növekvő munkamegosztás elősegíti a nagyobb termelési egységek létrejöttét a kisebbek kárára. Ennek a fejlődésnek az eredménye a magántőke oligarchiája, egy olyan óriási hatalom, amit nem lehet eredményesen szabályozni vagy ellenőrizni, még egy demokratikus berendezkedésű társadalomban sem. Ez így van amióta a jogalkotó szervek tagjait a politikai pártok választják, amelyeket finanszírozással és egyéb eszközökkel befolyásolnak a tőkések, akik pusztán gyakorlati okokból éket vágnak a választók és a törvényhozás között. Ennek következtében a képviselők nem védik eredményesen a populáció elnyomott rétegeit. Továbbá a jelenlegi körülmények között a magántőke elkerülhetetlenül közvetve, és közvetlenül kontrolállja az információk fő forrásait (sajtó, rádió, oktatás). Ez rendkívül megnehezíti, sőt a legtöbb esetben lehetetlenné teszi az egyén számára az objektív következtetések levonását, illetve a politikai jogai érvényesítését.



Ez a helyzet egy olyan gazdaságban áll fenn amelynek alapja a magántőke, és ebből kifolyólag két fő alapelv jellemzi: a termelési eszközök magántulajdonban vannak, és a tulajdonosok úgy rendelkeznek velük ahogy jónak látják, a második a "szabad" (egyoldalú, megkötések nélküli, a szabadság a tőkésekre vonatkozik) munkaszerződés. Természetesen ebben az értelemben tisztán kapitalista társadalom nem létezik. Meg kell említeni, hogy a munkások hosszú, és keserves politikai küzdelmek során elérték a "szabad munkaszerződés" valamelyest kedvezőbb változatainak biztosítását bizonyos területeken. De egészében véve napjaink gazdasága nem sokban különbözik a tiszta kapitalizmustól.



A termelés nem a szükség, hanem a profit érdekében folyik. Nincs biztosíték arra, hogy aki dolgozni akar annak állása is lesz, a munkanélküliek serege mindig létezik. A munkás folyamatosan retteg az állása elveszítésétől. Mivel a munkanélküliek, és a rosszul fizetett munkások nem számítanak jövedelmező piacnak, a fogyasztási javak termelése korlátozott, és ez nélkülözést von maga után. A technológiai fejlődés nem a munkakörülményeket javítja, hanem a több munkanélkülit eredményez. A profit elsőrendűsége, és kapitalisták közötti verseny együttesen felelős a tőkefelhalmozás, és hasznosítás instabilitásáért, ami egyre súlyosabb válságokhoz vezet. A korlátlan verseny óriási pazarlást eredményez, és elsorvasztja az egyének szociális érzékenységét.



Az egyének megnyomorítása az én véleményem szerint a kapitalizmus legnagyobb bűne. Az egész oktatási rendszerünk szenved ettől a gonosztól. Az erőltetett versenyszellemet oltják a tanulóba, aki a vagyonszerzés imádatát sajátítja el, miközben a karrierjére készül.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Sony123 2012. 01. 09. 13:02
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Ez sajnos nagy igazság, mivel ha valaki új utat keres a legelső ellenérv az, hogy nincs még kipróbálva, tehát nem tudjuk, hogy mi lesz a következménye. Ha az évszázadok alatt így gondolkodtak volna emberek, akkor még mindig a kőbaltát szorongatnánk, de szerencsére léteznek olyan emberek, akik képesek gondolkodni és továbblépni mindenen!:-))

Én mindig azt mondtam, hogy minden új gondolatnak adjuk meg az esélyt, hogy bizonyíthassa. De ha már fizika világában járunk, akkor főleg XIX. XX. századra igaz, hogy rengeteg olyan felfedés született, amit csak matematika igazolt...és évekkel vagy évtizedekkel később jöttek rá, hogy ez igaz, amikor nem értettek bizonyos jelenségeket!

Ha maradunk a mai világunkban, már most kezdik mondogatni, hogy az Unió is életképtelen lesz, mivel abból az alapelvből indult, ki, hogy minden tagállam egyforma gazdasági szintre kerül. Baj csak ott kezdődik, hogy Európát több száz éve különböző államok alkotják és ez embereknek eltérő a gondolkodás módjuk. A másik probléma a kisebbség, ahol szinte minden országban megjelenik. Nálunk cigányság, franciáknál négerek. Ha cigányságot nem tudták integrálni az adott ország kultúrájához, akkor miért gondoljuk, hogy nekünk ez sikerülni fog??? De ugyanez ez gond a franciáknál vagy angoloknál. Ott állampolgárságot kaptak a gyarmatokon élő népek most pedig csodálkoznak, hogy nem úgy gondolkodnak, mint az európaiak! De miért is lenne így, mivel ahonnan jöttek nem ezt hozták magukkal!

érdekes volt az egyik beszélgetésem egy doktorral! Korábban azt feltételezték, hogy az ember jellemét három dolog határozza meg: az öröklött gének, szülői környezet és életeben megtapasztalt dolgok! Úgy gondolták, hogy ezen három tényező egy forma mértékben befolyásolja az egyént, de manapság már ott tartanak, hogy nem igaz és legnagyobb mértékben az öröklött gének. Az hogy ki mit örökölt csak az ősei tanulmányozásiból és jelleméből lehet lekövetkeztetni. Ezért hódítanak mostanában az önismereti tréningek. ha megismered a múltad, akkor megérted jövődet és érteni fogod azt is hogy vár rád az elkövetkező években!:-))

Ha egy kicsit nagyon elkalandoztam, akkor elnézést kérek!!!!:-))
Törölt felhasználó 2012. 01. 09. 12:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#9
a bajt mindig is könnyebb "gyártani" mint helyette újat kifundálni és összefoltozni .. / ez utóbbi a sokkal veszélyesebb és támadhatóbb

a legtöbb kerüli is .. mint ördög a tömjént

lásd a hazai képviselőit akik ontják a fikát tömegével: drábik, bogár, csaht

..és beleesnek ebbe a csapdába olyan nagy tudósok is mint einstein is

nincs jobb a kapitalizmusnál de az nem jelenti azt , hogy jó ..

bár az az igazság, hogy sosem lesz olyan jó egy bármilyen gyártott rendszer , ami az emberi természetet felülmúlhatná pusztán csak a jó oldaláról .. mert azt a fránya szar oldalát is cipelnünk kell mindenhová és mindig magunkkal
Bekre_Pal 2012. 01. 09. 07:32
Törölt hozzászólás
#8
Törölt felhasználó 2012. 01. 09. 04:24
Előzmény: törölt hozzászólás
#7
egyetértek Veled és nem értek egyet számos részlettel, amit az állítólagos Einstein-idézetben olvastam. Vlszeg azért, mert a mai kapitalizmus már messze nem olyan, sokkal békésebb és sokkal emberségesebb, mint amit Einstein tapasztalt. Szerintem a "munkások" százszor jobban élnek ma, mint anno...

Részletek, amelyekkel nem értek egyet:

"Láthatjuk magunk előtt a termelők széles közösségét, amelynek tagjai szüntelenül igyekeznek megfosztani egymást a közös munkájuk gyümölcsétől - nem erőszakkal, hanem teljes összhangban a jogilag megalapozott törvényekkel."

Ha valaki tisztában van azzal, hogy pl. devizatrédelésnél csak azt nyerheti meg, amit más elvesztett, akkor ezzel azért együtt lehet élni, nem beszélve arról hogy a motiváció nem az "ellenfél" legyőzése (mint Einstein idejében a háborúk esetén), hanem a személyes profit elérése. Ja, hogy ez azzal jár, hogy mások meg veszítenek? Aki ezt nem tudja elviselni, az ne menjen pókerezni...

" A munkás fizetését nem az előállított javak reálértéke határozza meg, hanem a munkás minimális szükségletei, illetve a kapitalista munkaerőigénye, és a munkahelyekért versengő munkások számának aránya. Fontos megértenünk azt, hogy a munkás fizetését még elméletben sem határozza meg az előállított javak értéke."

A gondolat közepével egyetértek, de az eleje és a vége - ami lényegében megegyezik - egyszerűen nem igaz. Hasonló teljesítményért egy nagyobb nyereséggel működő cég általában magasabb bért fizet. Ez is része a munkaerőpiacnak.

"A termelés nem a szükség, hanem a profit érdekében folyik."

Hogyan is lehetne bármit is eladni a piacon, ha arra nincs szükség? Ha nem adnak el, hogy lenne belőle profit?

"Mivel a munkanélküliek, és a rosszul fizetett munkások nem számítanak jövedelmező piacnak, a fogyasztási javak termelése korlátozott, és ez nélkülözést von maga után."

Én épp az ellenkezőjét vélem felfedezni manapság, gyakorlatilag túl sok fogyasztási javat termel a gazdaság, az emberek pedig túl sokat fogyasztanak...

"A technológiai fejlődés nem a munkakörülményeket javítja, hanem a több munkanélkülit eredményez."

Részben akár igaz is lehet, az automatizálás valóban feleslegessé tesz bizonyos alacsony képzettséget igénylő munkakköröket, viszont az új technológiák jelentős mértékben vonzzák a magasan képzett munkaerőt...

"A profit elsőrendűsége, és kapitalisták közötti verseny együttesen felelős a tőkefelhalmozás, és hasznosítás instabilitásáért, ami egyre súlyosabb válságokhoz vezet."

A gazdasági instabilitásért sokkal inkább a pénzügyi rendszer önszabályzási hiányosságai valamint az államok hibás szabályozása felelős...

"A korlátlan verseny óriási pazarlást eredményez, és elsorvasztja az egyének szociális érzékenységét. "

Némi ellentmondást vélek fölfedezni a néhány sorral előbb írt korlátozott termelés, nélkülözés, és a később írt óriási pazarlás között. :)

"Az egyének megnyomorítása az én véleményem szerint a kapitalizmus legnagyobb bűne. Az egész oktatási rendszerünk szenved ettől a gonosztól. Az erőltetett versenyszellemet oltják a tanulóba, aki a vagyonszerzés imádatát sajátítja el, miközben a karrierjére készül. "

Én nem látom ilyen sötéten a kapitalizmus bűnét, szerintem még mindig inkább a versenyszellem tengjen túl az emberiségben, mint a központosított elnyomás, a kilátástalanság, a tespedés... mint a szocializmusban...

Csupán arra kellene törekednünk, hogy versenyből ne haljanak ki a szabálykövetés és faiplay elvei.
Bekre_Pal 2012. 01. 09. 00:44
Törölt hozzászólás
#6
Sony123 2012. 01. 08. 23:52
Előzmény: #4  upgrayeddAKS
#5
..ja a VV és társai??, Lehet hogy az én kulturálatlanságomnak köszönhető, de én ég az sem tudtam dalárda "só" van, mígnem az egyik ismerősöm véletlenül megpendítette, hogy ma lesz döntő! Így tudtam meg hogy van!:-))

Sajnos fene nagy határozatlansági elvből számomra csak egy dolog következik!.-(( Ha így folytatja a kormány, akkor borulni fog a határozatlansági elv is ezért veszélyes most tőzsde!:-(( Ameddig nyugodt a piac és csak az eredmények számítanak addig tényleg jól működnek a különböző valószínűséggel kiszámolt dolgok! Azonban egy ilyen környezeteben borul minden! Ezért is nézem inkább kívülről tőzsdét. Ameddig nem kerül a politika a maga medrébe, ameddig nem arról szólnak a hírek, hogy melyik barom ma éppen mit nyilatkozott, addig nagyon veszélyes és sajnos sokkal jobban, mint Bajnai kormány idején! Ők is hazudtak, de legalább hazudni megtanultak.
sztochasztikus események, de nem szabad elfelejteni a legfontosabbat!:-))) A sztochasztikus események ritkán fordulnak elő..tehát nem jellemező! Azonban ha a mai politikát nézem ez minden napos!:-(((...na most erre állítsál fel egy valószínűség elméletet???..de az is biztos, hogy lehet! Mondjuk minden másnap előjönnek egy olyan hírrel, hogy az az összes korábbit ignorálja...csak éppen azt nem tudom, hogy most akkor ebből mi következik, mivel diploma után megfogadtam, hogy csak négy lapműveletes gépen vagyok számolni...így most egy kicsit körülményes lenne meghatározni!:-(((
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 01. 08. 23:18
Előzmény: #3  Sony123
#4
"Vannak dolgok, amit nem határozhatunk meg pontosan.....ja és hogy mit nem fogadott el..a kvantum fizikát..és határozatlansági elvet! vannak dolgok amire csak valószínűség válaszolhat, tehát biztosak nem lehetünk, de azt megtudjuk mondani, hogy milyen valószínűséggel fog bekövetkezni..."

nem gondoltam volna, hogy valakivel egyet fogok érteni ebben a topikban :)
valójában az egész XX. sz. és a XXI. is a sztochasztikus kapcsolatokról szól (amik nem szerepelnek a bulvárlapokban, mert nem VV évi és VV alekosz kapcsolatáról szól :) hanem valami másról, így sokan nem is tudnak róla, mert szerintük nem érdemes...)

az árfolyamok esetében is csak az eloszlásfv. ismert, nagyjából a szórást is tudjuk (bár a múltbeli szórás semmi esetre sem garancia a jövőbeli szórás mértékére), meg hogy ezekkel hogyan lehet számolni... aztán nagyjából ennyi

persze akinek jó számítógépei vannak, az jobban meg tudja becsülni, mint akinek ez nincs meg...

de pontosan, precízen nem lehet jósolni...
Sony123 2012. 01. 08. 22:27
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#3
Ez mind nagyon szép és jó, csak egy dolgot ne felejts! Einstein azt vallotta, hogy világ törvényszerűségei pontosan leírhatók a matematika és fizika nyelvén! Épp ezért egész munkássága arra épült, hogy ezt a lehető legegyszerűbben leírja és megválaszolja...és itt kezdődik a bökkenő! Vannak dolgok amit nem tudunk megérteni...és ezt nem tudta elfogadni! Vannak dolgok, amit nem határozhatunk meg pontosan.....ja és hogy mit nem fogadott el..a kvantum fizikát..és határozatlansági elvet! vannak dolgok amire csak valószínűség válaszolhat, tehát biztosak nem lehetünk, de azt megtudjuk mondani, hogy milyen valószínűséggel fog bekövetkezni...akárcsak tőzsde, ha már ide írogatok! Bizonyos valószínűséggel megmondható, hogy mikor mi fog bekövetkezni, de sajnos azt nem tudjuk kiszámolni biztosan....és arra biztosan nincs válasz, hogy holnap melyik fideszes, ilyen kijelentést fog tenni és az milyen hatással lesz bux-ra. Tehát nagy elme volt, csak ő sem tudott túllépni a saját árnyékán...elveiből nem engedett, pedig ha enged, lehet, hogy még többet adhatott volna!:-(((
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 01. 08. 21:49
#2
xar a rendszer végeredménye - na és, tudsz jobbat?
Einstein sem tudott...
amúgy sem a rendszer ilyen vagy olyan, hanem az, amit produkál, márpedig abban elsősorban az emberi tényező a ludas...
minél jobb, minél tökéletesebb a verseny (amit btw. nagyon nehéz elérni), annál jobb és igazságosabb a rendszer is
a kapitalizmus nem egy csodaszer, amit egy igencsak primitív faj (pl. emberi faj) bevesz, aztán egyik napról a másikra rendbe jön minden...
ki kell érdemelnünk azt a társadalmat, ami élhetőbb, mint a mai, de ehhez nem a verseny feltételein kell beavatkozásokkal módosítani, hanem a verseny lehetőségét megteremteni, lehetőleg úgy, hogy a fair play mindig fontos szerepet kapjon

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek