Topiknyitó: Portfolio 2011. 12. 30. 12:56

Megszavazta a Parlament a kritizált jegybanktörvényt - esik a forint  

Ugrás a cikkhez
Új, a kormányfő által jelölt alelnöke lehet a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), hétről kilencre nőhet a monetáristanács-tagok száma, és ismét igazgatóság jön létre az MNB-ben, miután a parlament pénteken - 293 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=160694
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
stock33
stock33 2011. 12. 31. 07:10
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
#100
"Magyarországon, de nemcsak nálunk, hanem szerte Európában magánpénzrendszer van a közpénzrendszer helyett."

ez bődületes nagy marhaság, és ezt bizony te is tudod.
az mnb feladata a piacon lévő pénz mennyiségének szabályozása. a piacon lévő pénz mennyisége pedig az inflációt befolyásolja. ha magas kamatot szab az mnb, akkor többen viszik a pénzüket az mnb-be, így kevesebbet költenek, ezáltal csökken az infláció (ahhoz képest, ami alacsonyabb kamatnál lenne).

sajnos a mai, orbánnal fémjelzett rendszerben az mnb is már csak szalad a piac után, nem ő szabályozza azt. egyszerűen annyira kritikus a helyzet, hogy a szabályozói hatalmának visszaszerzéséhez olyan mértékű emelést kellene végrehajtania, amitől a vérkomcsi vezetés végre lekommunikálhatná a szekta felé, hogy "látjátok, mi megmondtuk".
stock33
stock33 2011. 12. 31. 07:02
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
#99
:) aranyos. ez az egyetlen közintézmény, ahol még nem orbán pribékje trónol. "picit beleszólhatnánk"... na igen. hány milliárd euróért tennétek le róla?
Törölt felhasználó 2011. 12. 31. 01:23
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
#98

"Magyarországon, de nemcsak nálunk, hanem szerte Európában magánpénzrendszer van a közpénzrendszer helyett. Ez annyit jelent, hogy a pénz kibocsátásának joga magánkézben van. A pénz is egyfajta árucikk lett, amit az adott ország megvehet a pénzt kibocsátó bankárkaszttól, és kénytelen is megvenni, hiszen erre a jelrendszerre szükség van. A magyar parlament 1991-ben mondott le erről a jogáról, feles törvényben, sőt 2001-ben még nagyobb önállóságot szavazott meg a Magyar Nemzeti Banknak, amely csak nevében „magyar nemzeti”, valójában se nem magyar, se nem nemzeti, hanem ennek a nemzetközi pénzügyi közösségnek a budapesti pénzügyi kirendeltsége. A Magyar Nemzeti Bank de facto állami tulajdonban van, azonban teljesen magánirányítás alatt működik. Ezt onnan lehet tudni, hogy a parlament az MNB semmilyen döntésébe nem szólhat bele, ha nyeresége van, azt lenyeli, ha veszteséges, akkor belenyúlhat a költségvetésbe, a magyar adófizetők közös befizetésébe. A másik dolog, amiért lehet tudni, hogy magánirányítás alatt van az MNB az az, hogy egy állami tulajdonban lévő intézménynek kutya kötelessége lenne ingyen az állam rendelkezésére bocsátani a kinyomtatott pénzt, ha egyszer az intézmény az államé. A pénz előállítása szinte ingyen történik, egy darab papír, rajta színes festék.

Ehelyett a következő történik: Az állam kincstárjegyeket, államkötvényeket bocsát ki, amelyet a MNB által kinyomtatott pénzzel nagyobbrészt bankok vesznek meg, és így jut az állam a papírpénzhez, kerülő úton. Ezzel az a probléma, hogy ezért még kamatot is fizetnie kell az államnak, mivel az adott banknál van az adóslevele (államkötvény, kincstárjegy). Pontosan annyi kamatot kell fizetnie, amennyi a jegybanki alapkamat mértéke, és ezt is az MNB határozza meg, ez jelenleg 6,25%,de volt már 12% is. Ezzel a módszerrel 1991 óta 14.000 milliárd Ft-nyi adóslevelet bocsátott már ki a magyar állam, vagyis ekkora az államadósság jelenleg. Ezzel könnyen kiszámolható az éves kamat, 6,25%-kal számolva ez évente 875 milliárd Ft, ennyit fizetünk a külföldi bankoknak, bankároknak a költségvetésből, csak azért, mert az állam adósleveleit birtokolják.

Lehet máshogy is? Igen. Az állam vegye vissza a Magyar Nemzeti Bank nevű, pénzügyi oligarchia által irányított magánbanktól a pénzkibocsátás jogát, nyomtasson az állam saját pénzt, hiszen ennek minimális bekerülési költsége van. Ezt még csak nem is 2/3-os, hanem feles törvényben is meg lehetne tenni. Ennek nincs se jogi, se pénzügyi, se közgazdasági, egyedül politikai akadálya van, vagyis, az, hogy a pénzt kibocsátó nemzetközi pénzügyi háttérhatalom érdekeit ez sérti.

Ezzel a döntéssel kettős eredményt lehet elérni. Egyrészt nem kell újabb adóslevelet kibocsátani, ami után évente milliárdos kamatot fizetni, másrészt 2-3 évre elosztva vissza lehetne vásárolni az eddig kibocsátott adósleveleket a bankoktól, szintén megspórolva a milliárdos kamatot. Ehhez azonban még egy lépést meg kell tenni, a banki tartalékrátát az eddigi 5%-ról 100%-ra kell emelni, így a kibocsátott állami pénz nem okozna inflációt, hiszen nem kerülne ki a gazdaságba, hanem a bankrendszerben maradna.

Ha az állam ezt nem meri felvállalni, ha nem mer szembeszállni ezzel a szűk bankárkaszttal, akkor részbeni adósság-elengedést, vagy adósság-átütemezést kell kérni, amire számos példa van a világon. Ezzel a lehetőséggel több, mint 50 ország élt már, nálunk kisebbek, gazdagabbak is. Vajon mi miért nem?

Ha csak azt sikerülne elérni, hogy három évig a kint lévő adóslevelek utáni kamatok összegét megtarthatnánk a költségvetésben, az összesen 875x3, vagyis 2625 millárd Ft-ot jelentene. Ezzel a pénzzel rendbe lehetne hozni a mezőgazdaságot, az egészségügyet, lehetne nyugdíjat emelni, de tőkeinjekciót juttatni is a veszteséges állami vállalatokba.

A ’90-es évek elején, közepén a bankok anyagi nehézségekkel küzdöttek, a Horn-kormány ezért 500 milliárd Ft-ot fizetett nekik bankkonszolidáció címén. Most, hogy az a gazdaság minden területe, a háztartások úsznak az adósságban, az államot pénzügyi csőd fenyegeti, egyedül a bankszektor az, ami elképesztő nyereséget ér el, itt az ideje, fizessék vissza ezt az ajándékba kapott 500 milliárdot.

1997-ben volt egy második bankkonszolidáció, amely az elsőnél sokkal többe, 3500 milliárd Ft-ba került a magyar adófizetőknek. Ez a pénzügyi bűncselekmény adósságcsere néven híresült el, fő elkövetői Medgyessy Péter akkori pénzügyminiszter, és Surányi György volt MNB-elnök. Az úgynevezett adósságcserével a Nemzeti Bank mintegy 2170 milliárd forint, könyvelési tételként nyilvántartott fiktív adósságot alakított át piaci kamatozású tényleges tartozássá. Ez nemcsak jelentősen megnövelte a belső államadósságot, hanem húsz évig tartó, évi 200-300 milliárd forintra rugó kamatjáradék fizetési kötelezettséggel terhelte meg a költségvetést. A lakosság a mai napig sem tudja, hogy miből jött létre az a 2170 milliárd forintos tétel, amelyet aztán piaci-kamatozású valódi adóssággá átminősítve a költségvetésre, azaz az adófizető polgárokra terheltek. A veszteség összesen a kamatokkal együtt 3500 milliárd Ft. Több adat is utal arra, hogy a pénzügyi hatalom által tudatosan előállított álveszteségekből, a bécsi CW Bank rossz hiteleiből, a nevadai kaszinóból és pénzügyi csalásokból felhalmozódott veszteségekről van szó. Egyszerűen a MNB, a tulajdonában álló, és más bankok veszteségeinek finanszírozására a magyar állam nevében devizahitelt vett fel a Pénzügyminisztérium és a MNB, amit egyszerűen hozzácsaptak a magyar államadóssághoz, megkárosítva ezzel a magyar adófizetőket.

A dolog érdekessége, hogy ezt a közönséges csalást Medgyessy Péter kérdésre válaszolva – igaz kis nyilvánosság előtt 2001. szeptemberében a Kossuth klubban – elismerte. Miután szembesítették tettével, azt válaszolta rákvörösen, hogy igen, ezt így megcsinálták, azért, hogy az állam megtanulja, hogy a pénznek ára van. Jellemző az ország állapotára, hogy ilyen mértékű csalást egy miniszterelnök-jelölt elismerhet minden felelősségre-vonás nélkül, azóta sem történt az ügyben semmi."
Törölt felhasználó 2011. 12. 31. 01:22
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
#97
Eddig 100%- ban az EKB, IMF érdekeltsége alá tartozott a MNB élen Simorral, most picit beleszólhatnánk mi is, ez fáj nekik.
Törölt felhasználó 2011. 12. 31. 01:19
Előzmény: #95  Ody_Mnadrell
#96
Ők szivatnak minket, nem mi őket.
Normális esetben mi a jó büdös közük van hozzá hogy a demokratikusan választott parlamentünk beleszólhat e a nemzeti bankunk ügyeibe vagy sem ?
Normális esetben az kellene hogy fájjon nekik ha nem szólhat bele. Csakhogy rég nem normális amit a nyugati nagy bankszervezetek művelnek, a bankunk az övék, csupán nevében a miénk.
A törekvés örvendetes Orbántól, de az időzítés annyira elcseszett, hogy az már katasztrofális.
Ody_Mnadrell 2011. 12. 31. 00:26
Előzmény: #94  zintan_
#95
Duma! Ki hisz már ezeknek? Annyit ér a szava mint a falra hányt borsó. Teljesen hülyének nézik az európai politikusokat. Szerintem még röhögnek is rajtuk orbáncék, hogy már hónapok óta szívatják őket.
zintan_ 2011. 12. 30. 23:50
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
#94
Orbán Viktor pénteken levélben tájékoztatta José Manuel Barrosót arról, hogy az Országgyűlés elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt, egyúttal elküldte a jogszabály teljes szövegét az Európai Bizottság elnökének - mondta Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az MTI-nek.

A miniszterelnök tájékoztatást adott arról is, hogy a jogalkotási folyamat során az Országgyűlés figyelembe vette az Európai Központi Bank javaslatait és azok elsöprő többségét be is építette az új törvénybe.
Szijjártó Péter közölte, a miniszterelnök arról is biztosította az Európai Bizottság elnökét, hogy az új MNB-törvény minden tekintetben összhangban van az európai uniós joggal és előírásokkal.
Orbán Viktor jelezte, hogy készen áll, ha bármilyen részletet illetően tisztázó konzultációra vonatkozó igény merülne fel. Levelében a kormányfő világossá tette, hogy a jelenlegi jegybankelnök mandátumának ideje alatt nem áll a kormány szándékában élni a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására vonatkozó lehetőséggel - húzta alá a miniszterelnök szóvivője.

mti
Törölt felhasználó 2011. 12. 30. 22:53
Előzmény: #88  prmiklos
#93
fel kellett volna hívni a havert a romai birodalomból : a berlusconit
prmiklos 2011. 12. 30. 22:45
Előzmény: #91  Peter_21
#92
Én hajlamos vagyok rá, hogy nehéz és szerencsétlen helyzetekben akár kínomban is mosolyogjak, mert a kesergés és "sírás" csak tovább ront a helyzeten. Most nem így érzek. Mérges vagyok és elkeseredett, hogy ilyen töketlen és gátlástalan a politikai "elit", és ennyire vak a társadalom hazánkban. Újra és újra visszalökjük magunkat a létrán, nem tanulunk a hibánkból. Vágytunk rá, hogy utolérjük a nyugatot, számolgattuk, hogy hány év kell ahhoz, hogy elérjük az osztrák életszínvonalat, de tenni nem igazán tettünk érte. Most itt állunk egy nappal szilveszter előtt, és ha a előre nézünk, nem egy boldogabb jövőt, hanem kérdőjeleket, komoly kockázatokat látunk magunk előtt. Nagyobbakat, mint az elmúlt évtizedekben. Nehéz lesz így őszintén boldog új évet kívánni...
Peter_21 2011. 12. 30. 22:29
Előzmény: #88  prmiklos
#91
Az-az igazság, hogy ez humorosan hangzik, de szerintem tragikus.
Remélem ebben az eszeveszett kapkodásba előbb-utóbb (inkább előbb), de beledőlnek.
Ez így ebben a formában egész biztos, hogy nem tartható fenn.
Más kérdés, hogy azt sem irigylem akinek ebből a kupiból rendet kell majd csinálni...
Törölt felhasználó 2011. 12. 30. 21:51
#90
prmiklos 2011. 12. 30. 21:31
Előzmény: #87  Szundi
#89
Ez azért komoly. Ez hogy "materializálódik" a törvényben? A vízközműtörvény kiegészül paragrafusokkal, ami teljesen más témával foglalkozik? Hogy találja meg így egy jogkövető jogalany a reá vonatkozó előírásokat?
prmiklos 2011. 12. 30. 21:26
Előzmény: #86  johai
#88
Eleget bosszankodtunk már a kormányzati gépezet működésén az előző napokban, most lazításként egy kis "humor":

"Az év végére apró homokszem került a jogalkotás csúcsra járatott gépezetébe: a Magyar Közlöny mai számában megjelent az idei sorban a 200-ik, (a nemzeti mobil fizetési rendszerrõl szóló) törvény. A római számmal jelölt új jogszabály az igazgatás dzsungelében azonban a CXCX. sorszámot kapta, azaz a százkilencventizedik.

A törvények az elnöki szignót követően az igazságügyért felelős tárcánál (ez jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) működő kormányirodában kapják meg a sorszámukat. A zavart feltehetően az okozta, hogy kétszáz törvény még soha sem született egy évben a rendszerváltás óta, és előállt az a kellemetlen helyzet, hogy se sablon, se miniszteri tanácsadó nem volt épp kéznél, hogy segítsen kitalálni, hogyan jelölték a Római Birodalomban a CXCIX (199)-nél egyel nagyobb számot."

link
Szundi 2011. 12. 30. 21:21
#87
Sok a homok a gépezetben !! :)

link
johai 2011. 12. 30. 20:20
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
#86
Szerintem vannak olyanok akiket ezért fizetnek...erőt mutatnak,és ezzel megnyugtatják a kognitin disszonanciában leledző tagokat.
Máskülönben összeroppannának,mivel a legostobábbnak is megfeküdte már a gyomrát ennyi tömény hülyeség,amit ov,és bandája napról napra produkál.
Törölt felhasználó 2011. 12. 30. 20:01
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#85
félreértettél. jószándékkal adtam neked tanácsot. orbán és simicska megússza Argentínában, de a csahos kutyákat nem viszik magukkal. ez neked és a hozzád hasonló senkiháziaknak nem lesz jó. szerintem menekülj

Törölt felhasználó 2011. 12. 30. 19:54
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
#84
hát, ha holnap az mnb-ből zsákkal lopnák a pénzt, a tévében, integetve vigyorogva, akkor se lenne semmi.
Törölt felhasználó 2011. 12. 30. 17:39
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
#83
De a dedós mínuszolgatás látom megy a sok klónnickkel.
Törölt felhasználó 2011. 12. 30. 17:37
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
#82
A zsidózásról bezzeg hallgatsz...
Törölt felhasználó 2011. 12. 30. 17:32
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
#81
baszki te mekkora sötét vagy? :DDDDDD nem érted amit írnak, nem tudod elolvasni, és értelmezni... és ezt még lobogtatod is, jó magasan, hogy még az is észrevegye, aki véletlen elsiklott felette... atya ég. :DDDDDD és hidd el, ezt sem gyűlöletből mondom... szánom, hogy buta vagy.. komolyan... sajnállak.. komolyan, az amőba létforma alatt is van még élet?! :DDDD

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek