Topiknyitó: Portfolio 2011. 11. 20. 20:05

Matolcsy: Nem kell változtatni  

Ugrás a cikkhez
Ha a kormányátalakítás után itt marad az IMF, a kormány nem tehette volna meg bátor, szokatlan, nem ortodox lépéseit - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter a Magyar Televízióban. Akkor nem lett volna bankadó, nem alakíthattuk volna át a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=158662
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2011. 11. 21. 00:51
Előzmény: #13  szivacs
#16
és még egy hatás amiről gyakran "megfeledkeznek":
a devizatartalékok ugyanezen árfolyamhatásnak vannak kitéve, vagyis a BRUTTÓ deviza államadósság árfolyamhatás miatti változása esetén a devizatartalékok is ugyanabban az irányban változnak. E kettő eredőjeként pedig a tartalékokkal csökkentett deviza államadósság kevésbé nő vagy csökken.
Na és most figyelj!
A dollárban számolt nemzetközi tartalékok 52,509 milliárdon álltak szeptember végén.
A bruttó devizaadósság az ÁKK szerint pedig 10.269,6 milliárd HUF volt, ami az átszámításnál használt hóvégi árfolyammal 47,610 milliárd USD-nek felel meg. Vagyis a devizatartalék nagyobb volt mint a devizaadósság!
Tehát az árfolyamhatás miatti növekedést a BRUTTÓ devizaadósságban a devizatartaléké nemcsak kinullázza, hanem még valamivel nagyobb is annál!
Ez persze a bruttóban nem látszik csak a nettóban - vagyis virtuális.
Érdekes ugye?!
Mivel azonban a lejáró devizahiteleket és kamataikat jellemzően újabb devizahitelekkel finanszírozzák, ezért a forintra átszámított virtuális értékük, ami a mérlegkimutatásban + és - oldalon is szerepel, valójában nem játszik túl nagy szerepet.
Törölt felhasználó 2011. 11. 21. 00:37
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#15
Kola47, ismerős a nicked, de nem jut eszembe régebben miket írtál, mert elég régóta nem olvasni tőled semmit.

De amit most írtál, az tökéletesen rendben van.

Abszolút egyetértek az elejével is, miszerint egy rendkívüli helyzet valóban szükségessé tehet egy pár nem teljesen szokványos lépést. Ez történelmi példákon is egyértelműen helytálló megállapítás. És konkrétan a mai helyzetre is igaz.

Az Orbán-kormány tevékenységéből pl. egyet is értettem a bankadóval. És az MNYP államosítást is abszolút elfogadtam volna, ha szigorú kiadáscsökkentéssel együtt teszik és TELJES EGÉSZÉBEN adósságcsökkentésre fordítják. És persze egyetértettem az összes valódi reform, ill. racionalizálás irányába mutató lépéssel (pl. kedvezményes nyugdíjak visszafogása).

Viszont óriási hibának tartottam a lineáris adót (pláne egy ilyen helyzetben), az IMF hazazavarást, a piacok felé történő döbbenetesen amatőr kommunikációt, a végtörlesztést, stb. És egy sor pártosítást a demokratikus intézményekben, amik a kontrollt jelentik (Költségvetési Tanács, Alkotmánybíróság, stb.).
Törölt felhasználó 2011. 11. 21. 00:04
Előzmény: #11  szivacs
#14
Ha szerinted soha nem járt utakon vagyunk, akkor neked a történelem jobb megismerését ajánlom.

Kezdd mondjuk a római hitelválságokkal, még időszámításunk előttről, Julius Ceasar válságkezelésével, de megnézheted a velencei, firenzei, mainzi, amszterdami pénzügyi válságokat is, vagy például Franciaország történelméből érdekes időszak, amikor 20 év alatt kb. 5-szor volt államcsőd. A 4. államcsőd után is volt aki hitelezzen neki.

A 19.sz-tól kezdődően még több információ áll rendelkezésre a számtalan válságról, és hatásaikról.
szivacs
szivacs 2011. 11. 21. 00:01
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Egy idézet, ami talán segíthet:
„A problémákat nem lehet megoldani ugyanazon a tudatossági szinten, amin létrejöttek.”
Albert Einstein - nem volt egy hülyegyerek!

ad ad2.:
a hasonlat nem stimmel:
"mintha árvizkor az illetékes arról győzködné az árvizben fuldoklókat, hogy a vizszint valójában alacsonyabb, mint korábban, csak a meder feltöltődött a hordaléktól.."
- ehelyett inkább a medret kimélyítette a sodrás.
Így egyébként igaz is: a devizaadósság ugyanazon az árfolyamon érdemben nem változott, növekedése árfolyamhatásból ered (túlnyomórészt) - vagyis a vízszint a parthoz képest maradt, csak kimosták a lábunk alól a medret :-)
Törölt felhasználó 2011. 11. 20. 23:43
#12
"Az ortodox rendszerek elhagyása eredményezte a pénzügyi egyensúlyt,azt, hogy az unió átlagával növekszik Magyarország". Ehhez csak annyit, hogy egy válságot eddig mindig csak az ortodox rendszerek bizonyos elemeinek elhagyásával, vagy jelentős változtatásával lehetett leküzdeni. Ld. New Deal, Bretton Woods , vagy akár a történelemből szintén ismert NEP. Magyarországon egyébként nagyon nehéz hitelesen a pénzügyi egyensúlyról szólni. Miért is? Ad.1.: Ha akkora pénzügyi egyensúlyban vagyunk, miért is kell a másfél év alatt vezető politikusaink szájából elhangzani az IMF-fel szembeni szabadságharcnak, a pézügyi szervezet kipaterolásának, az IMF diktátumok elutasitásának? Ad 2.:Amikor a miniszterelnök Brüsszelben az ország államadósságának radikális csökkentéséről nyilatkozott, miközben a ahazai valutában mért államadósság a gyenge forint miatt növekedett, vagy az IMF-fel való tárgyalások felvételét bejelentő Matolcsi -igazi csűrcsavarral arról beszélt, hogy az államadósság a2010.évi 82%-ról /változatlan euró árfolyammal? számolva?/ 74%-ra csökkent/....Ez valami olyan magyarázat, mintha árvizkor az illetékes arról győzködné az árvizben fuldoklókat, hogy a vizszint valójában alacsonyabb, mint korábban, csak a meder feltöltődött a hordaléktól..
szivacs
szivacs 2011. 11. 20. 23:40
Előzmény: #8  martin36
#11
"A szó szanszkrit eredetű. Tartalmazza a (m. मन्त्रः, és n. मन्त्रं) man- szógyököt, amelynek jelentése "gondolkodni"."
Neked is ajánlom a gondolkodást.
szivacs
szivacs 2011. 11. 20. 23:36
Előzmény: #9  plumoza
#10
Gálvölgyit el is kápráztatta az előadás! :-)
plumoza 2011. 11. 20. 23:18
Előzmény: #8  martin36
#9
Azért zseniálisan megzenésítette Magyarország és az IMF kapcsolatát Hajós András.:))

link
martin36
martin36 2011. 11. 20. 23:12
Előzmény: #7  szivacs
#8
mantra
szivacs
szivacs 2011. 11. 20. 21:51
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#7
Aki jól odafigyelt, feltűnhetett neki, hogy a pénzügyi világban nem igazán ortodox folyamatok alakultak ki, majd 2008 óta egy ortodoxnak semmiképp sem nevezhető világválság zajlik, amely a világ vezető valutáit, országcsoportjait eddig még sosem járt utakra kényszerítette.

Ebben a közegben "a régihez csökönyösen ragaszkodó, maradi"=ortodox megoldásokkal próbálkozni a kudarchoz vezető legrövidebb utat jelenti.

"Az ortodox rendszerek elhagyása eredményezte a pénzügyi egyensúlyt, azt, hogy az unió átlagával növekszik Magyarország"
Törölt felhasználó 2011. 11. 20. 21:44
#6
Bocs',de kikivánkozik belőlem a hasonlóság a Matolcsi-féle gazdaságpolitika nyilvánvaló kudarcát "szómágia"-özönnel leplező győzelmi jelentés és a II. világháborúból unalomig ismert "rugalmas visszavonulás", "a frontvonalak ésszerű kiegyenesitése", "a tér biztositása a "csodafegyver" bevetéséhez etc. A valós történéseket ismerjük....
Törölt felhasználó 2011. 11. 20. 20:46
Előzmény: #4  Sigorszky
#5
húszon éve mindenki folyamatosan Ð
Sigorszky 2011. 11. 20. 20:43
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#4
Ő fogja utoljára megtudni, hogy már lapátra került!?
Törölt felhasználó 2011. 11. 20. 20:41
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
ftc-Kaposvár 0:0 kiesési rangadó :-)
Törölt felhasználó 2011. 11. 20. 20:23
Előzmény: #1  portfolio
#2
nem vagyunk ortodox ország! de remélem nem is leszünk azok

se az orkánok. se a görcsányok által

remélhetőleg........

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek