Topiknyitó: Portfolio 2011. 11. 08. 09:31

A CBA megvenné a Profit, a Corát és a Matchot  

Ugrás a cikkhez
A CBA vevő lenne a Profi, a Cora és a Match hálózatára, ha a tulajdonos Louis Delhaize-csoport valóban megszabadulna magyarországi érdekeltségeitől. Ha megtörténik a felvásárlás, javulhat a magyar élelmiszer-termelők pozíciója, ugyanis a hazai...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=157998
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 17:13
Előzmény: #18  szivacs
#20
"a magyar tulajdonú boltok nagyobb arányban forgalmaznak magyar terméket és kevesebb importot. "

A polcaikon nem látszik...
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 17:03
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#19
Ha valaki rendelkezik földekkel, terménnyel,malommal,állatokkal, húsfeldolgozóval stb. már csak egy jó üzletlánc kell aki minden árut és terméket garantáltan átvesz és elad.
szivacs
szivacs 2011. 11. 08. 16:51
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
Azt írja a pf, hogy a magyar tulajdonú boltok nagyobb arányban forgalmaznak magyar terméket és kevesebb importot.
Ez egyrészt külker mérleget javít, piacot és ezzel többlet munkalehetőséget, teremt itthon, másrészt az élelmiszer biztonság is nő valamelyest mivel saját hatóság sőt akár egy vevő is képes eljutni akár a termelőig is.
A többletjövedelmet pedig a hazai termelők feltehetőleg nagyrészt itthon költik el, ami más szektorok számára is némi fizetőképes kereslet bővülést eredményez, tehát van pozitív visszacsatoló, gazdaságélénkítő hatása is infláció növelő hatás nélkül.
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 16:30
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
Na jó, de maradjunk a témánál: jó nekünk, ha a CBA megveszi a Corát, a Profit és a Machot ?
Mert óccsóbb nem lesz ezeknél, arra hideg vizet ihatunk.
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 15:57
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
végén a lényeg
amíg van olyan hülye, aki padló bérért elvállalja, addig nem lesz fizuemelés, márpedig most rengeteg ilyen ember van
szivacs
szivacs 2011. 11. 08. 15:43
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
"addig nem is adnak több fizetést a munkáltatók. Minek, ha 300 euroért is kap melóst, nem igaz ????"

No ennyit az egyenjogúságról és a közös európai értékekről...
A régi szoc vicc jut eszembe erről európaiasítva: Az értékek közösek, tehát az övék is - és ami az övék, ahhoz nekünk semmi közünk, azt viszik haza!
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 15:33
Előzmény: #13  szivacs
#14
Igen, tudom, hogy nem nekem írtad.. :-)
És nem is a férjem fizetéséről szól a topik, csak kibukott belőlem.
Mert éppen tegnap számoltam át, hogy mennyi is az annyi euroban, és vajon egy osztrák vagy egy német munkavállaló hajlandó lenne-e egyáltalán felkelni reggel ennyi pénzért. Aligha....

És tudod mi a szomorú ???? Hogy 1 évig keresett melót, és 120ezer bruttó volt a legtöbb, amit ajánlottak neki a lakhelyétől 40 km-re !!!
Pedig nem egy tanulatlan ősbunkó, aki semmihez nem ért, jó szakmája van.

És ha még ehhez azt is hozzáteszem, hogy eszméletlen embertömeg jelentkezik egy-egy álláshirdetésre, akkor a megdöbbenésem határtalan.
Ez van. Amíg hajlandóak ennyi pénzért dolgozni szakképzett emberek, addig nem is adnak több fizetést a munkáltatók. Minek, ha 300 euroért is kap melóst, nem igaz ????
szivacs
szivacs 2011. 11. 08. 15:07
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#13
Nem is neked írtam az irritálóst :-)

"attól megyek a falnak, hogy ezek mellett a felkapaszkodott, újgazdag sznobok mellett átlagember éhendöglik és a férjem havi bruttó 320,- Euroért dolgozik napi 10 órát a XXI. században, Európa közepén egy (állítólag) civilizált országban !!!!"

No ez már egy lényegi kérdés, ami megérdemel egy kis elemzést!
Megértem a felháborodásod/elkeseredésed, de azért ne vedd zokon, ha pontosítanám atekintetben, hogy "Európa közepén egy (állítólag) civilizált országban !!!!" élnénk:-(
Ez bizony max. földrajzilag igaz, gazdasági vonatkozásban nem vagyunk Európa közepén (sajnos), periféria vagyunk, provincia, annak is a széle:
- HU GDP az EU GDP 0,8%-a!,
- egy főre jutó GDP az EU átlag 61%-a,
- a harmadik osztrákokénak a 47%-a,
- minimálbér pl. az ír/belga/hollandnak kb. az ötöde, de megelőz ebben Szlovákia, Görögország de még Törökország is,
- az átlagbér (kb. 700EUR) tekintetében szintén az utolsó ötödben vagyunk, az úniós átlag 45%-a körül és az e tekintetben vezető országok negyede-ötöde körül,
Vegyük észre, hogy nem igaz az a mese, hogy ez azért lenne így, mert "keveset dolgozunk", "nem jól dolgozunk", "nem hatékonyan dolgozunk" stb.. Az egy főre eső GDP tekintetében ugye 61,9%-on vagyunk az EU átlaghoz képest de az átlagbér tekintetében viszont csak 42,5%-on (2010)! Ha ehhez hozzátesszük, hogy ezt az egy főre eső GDP-t egy legalább 10 %ponttal alacsonyabb foglalkoztatási szint és alacsonyabb versenyszféra/közszféra arány mellett érjük el, akkor elgondolkodtató, hogy egy kb. 1/3-os hatékonyságbeli lemaradás miért párosul majd 60%-os bérlemaradással!?
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 14:04
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
Mármint a hazai elit. Ugyanis csak akkor döngethessék büszkén magyarságtól duzzadó keblüket a hazai vállalkozók, ha adófizetési moráljuk is eléri legalább egy multiét - a léc nem túl magasan van, ugye.
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 14:04
Előzmény: #9  szivacs
#11
Engem nem a nemzeti burzsoázia irritál, sőt, az "óvónőből az ország leggazdagabb asszonya" címet elnyerő missp...a sem piszkálja a csőrömet. Sokkal inkább attól megyek a falnak, hogy ezek mellett a felkapaszkodott, újgazdag sznobok mellett átlagember éhendöglik és a férjem havi bruttó 320,- Euroért dolgozik napi 10 órát a XXI. században, Európa közepén egy (állítólag) civilizált országban !!!!
Ez a szégyen, a milliárdosokat meg leszarom. Nekik is megvan a saját keresztjük, lehet hogy nagyobb, mint gondolnánk. Csak azzal nem dicsekszik egyik sem.
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 13:58
Előzmény: #7  szivacs
#10
Szivacs, ez egy nagyon szép gondolat és egyetértek, azonban a magyar társadalom ehhez - mint oly sok mindenhez - még nem nőtt fel !

szivacs
szivacs 2011. 11. 08. 13:57
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#9
Lapozd fel a történelem könyvedet! A nemzeti burzsoázia létrehozása, az eredeti tőkefelhalmozás minden őskapitalista országban minimum irritáló módon zajlott le.
Az elmúlt 25 évben nálunk lezajlott "folyamatokban" is találhatsz Lázáréknál sokkal irritálóbb privatizátorokat!
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 13:53
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
Hát azt nemtom, hogy hátszél kellett nekik vagy sem.... erős a gyanúm, hogy az a pár milliárd is elég volt elindulni, amit a lovak "kinyúvasztásával" összeszedtek (na ez meg a másik... ilyennel bekerülni a 100 leggazdagabb magyar közé... szívsebész meg keres bruttó 200ezret) :-(.
A Cora az egyik legkulturáltabb üzletlánc volt Magyarországon, igaz, mostanában ott is elszaladtak az árak rendesen, de legalább rend és tisztaság volt, és nem kellett órákig sorban állni a pénztárnál. Épp egy hete hallottam, hogy kivonulnak innen, de nem nagyon akartam elhinni. A szolnoki Cora mindenesetre decemberben bezár.
szivacs
szivacs 2011. 11. 08. 13:50
Előzmény: #4  tokos.
#7
Én a magam részéről inkább az egészséges élelmiszerek, egészséges módon történő piacra juttatásának, mint az élelmiszerszemét-forgalmazásának híve vagyok.

Tulajdonosi oldalról nézve pedig azt tartom számunkra előnyösnek, ha a magyar piacból élő láncokban keletkező haszon, osztalék a hazai gazdasági keringésből nem kerül ki sem offshore sem holding, sem marketing/management/akármi szolgáltatás csatornákon.
Legyen a tulaj akár Herr Müller akár Molnár úr!
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 13:47
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Ebben az egész storyban a Lázár fivérek számomra a legirritálóbbak. Ilyen intellingencia szinttel ekkora pizíciót elfoglalni a hazai piacon hátszél nélkül nyilván lehetetlen. De most még egy lapáttal rátesznek, és Viktor segít nekik bekebelezni még egy adag boltot.
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 13:38
Előzmény: #2  szivacs
#5
CBA... hmmmm... ami azt illeti, szégyen-gyalázat, hogy az összes említett és általuk felvásárolni kívánt cég üzleténél jóval magasabb árszínvonalon adnak mindent. De mindent. A magyar tulajok magyar boltja a magyar embernek. :-(
Abban az utcában, ahol lakom, van egy CBA.
Undorító az egész üzlet. Mind az eladó-személyzetet, mind az árukészletet, mind az árakat tekintve. Gusztustalan, romlottnak látszó felvágottak, lejárt szavatosságú tejtermékek, kiszáradt pékáru, és mindenen 500 %-os árrés.
Hiába kárognak, hogy így a büdös külföldi multi meg amúgy... sokszor a magyar jobban alátesz a magyarnak. :-(((
tokos. 2011. 11. 08. 13:34
Előzmény: #2  szivacs
#4
Én a magam részéről inkább az erős verseny, mint a hazai üzletláncok híve vagyok.
jancsika 2011. 11. 08. 13:28
Előzmény: #2  szivacs
#3
Nyugi szivacs, nincs itt semmi trenddel szembe megyünk effektus, csak ugye a statisztika.

A magyar kiskerek egyszerűen eltüntetik bevételük 20-30%-át (mondjuk a cba ebben is az élen van tekintve azt a 20-30 céget amivel rendelkeznek.

A corára is csak az ÁFA miatt van pénzük.,.

szivacs
szivacs 2011. 11. 08. 13:19
Előzmény: #1  portfolio
#2
\"...fontos lenne a hazai kézben lévő élelmiszer-kereskedelem arányának növelése, mert az jelentősen elmarad a Nyugat-Európában szokásostól.\"

Ám ennek ellenére

\"...a hazai kézben lévő élelmiszer-hálózatok piaci részesedése 5 éven belül akár 30 százalék alá is csökkenhet az egy évtizeddel ezelőtti csaknem 40 százalékról, a külföldi vállalkozások kezén lévő láncok piaci részesedése viszont meghaladhatja a 60 százalékot.\"

Már megint szembe megyünk Európa fejlettebb részével! Ki felelős ezért???

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek