Topiknyitó: Dezso_Laszlo 2011. 08. 19. 18:39

Paksot le kell bontani, új energiastratégia kell, biometánnal és GDP-növeléssel  

link



Mindenki a saját szemével olvassa: micsoda bődületes ökörség a Fellegi-Bencsik páros által összehozott NEMZETELLENES STRATÉGIA, amely csak az energialobbi környezetrombolását szolgálja.



A mezőgazdaság energetikai fejlesztése a legfontosabb, amellyel 12 millió CO2tonna/év üvegházhatás-keltés akadályozandó meg, cca. 1,0 ... 1,3 millió használatlan termőföld kerül - a lehető legkíméletesebb, egyúttal legalacsonyabb munkaigényű - művelés alá, ... de az sem elhanyagolható szempont, hogy a családi agrárgazdaságok éves nettó árbevétele átlagosan 2 millió forinttal nő, hatalmas mennyiségű építési megrendeléshez jut az építőipar és mintegy 90 ezerrel több munkahely keletkezik, mint a minden szempontból kártékony Paks-bővítéssel.



A családi/osztott áram- és melegvíztermelést kell támogatni, mert ez fogja helyettesíteni a 10 ÉVEN BELÜL FELSZÁMOLANDÓ VEZETÉKES ÁRAMRENDSZERT.



A járműpark CNG-re való átállítását kell támogatni.



Igen nagymértékű ENERGIATAKARÉKOSSÁGOT kell támogatni, hiszen az ország energiaigénye HUSZADÁRA CSÖKKENTHETŐ.



Nna. Ez energiastratégia, ugyanis az EGYRE GYORSULÓ GLOBÁLIS MELEGEDÉS LEÁLLÍTÁSÁT összekapcsolja a GDP NAGYMÉRTÉKŰ NÖVELÉSÉVEL!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dezso_Laszlo 2023. 05. 25. 10:39
Előzmény: #839  Dezso_Laszlo
#840
kieg.
Gazdaság: Szijjártó: Az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződésmódosításokat | hvg.hu
Cseppenként adagolják. A legrosszabb híreket szokták így közölni. Az biztos, hogy nem véletlenül titkolódznak ...
Sok-sok pénzbe fog kerülni a paksi gödör, amit talán a tőkés récék fognak hasznosítani.
Dezso_Laszlo 2023. 05. 25. 10:11
#839
Jaj.
Index - Gazdaság - A nukleáris biztonságon a jövő múlhat, és Paks II. most lapot kért
Bla-bla ... az egyetlen hír, hogy Aszódi Attila már nem kormánybiztosa Paks-II-nek. Igazából ez a cikk része annak a propaganda-kampánynak, amellyel a Miniszterelnök Úr megpróbálja lenyomni a torkunkon ezt a pénzpocsékolást, a többi inflációgerjesztő lépésével együtt. De az időjárási anomáliák meg fogják buktatni a FIDESZ-KdNp-t és szakértői kormány alakulhat, az operett-ellenzék nélkül.
Dezso_Laszlo 2023. 05. 24. 15:47
Előzmény: #836  Dezso_Laszlo
#838
kieg.
A pv-magazine.de honlapon ma Petra Hannen arról ír, hogy önkormányzatok számára szerződésmintát dolgoztak ki, hogy "napelem-parkok" finanszírozásában részt vehessenek. Eszerint Németországban még mindig GLOBÁLIS MELEGÍTÉST folytatnak ezzel a - környezetszennyező, koncentrált hőszennyezést okozó - megoldással. És még csodálkozunk, hogy melegszik a globális légkör ... miközben melegítjük ...
Dezso_Laszlo 2023. 05. 23. 15:30
#837
Érintő problémákkal is meg kell küzdeni, ... de hogyan?
Készek vagyunk 1 milliárd eurót befektetni a magyar áramhálózatba, de kiszámítható keretekre van szükségünk - Portfolio.hu
A Weinhardt Attila által készített interjú kissé reklámízű: szvsz a német interjúalany fogalmazhatta meg a kérdéseket is. A kihívások hármasára korlátozódik az interjú, ami nem baj, csak szemellenző. A legfontosabb ugyanis - legalábbis az interjúban megfogalmazott növekedési szándék területén - a MŰSZAKI-INFORMATIKAI FEJLESZTÉS, amiről itt egyetlen árva szó sem esik. A dolog azért annyira különös, mert a piacot is ez érdekli igazán és nem a Dunaferr ügyeinek botrányokkal terhes története. Az biztos, hogy ha én interjúvolok valakit, akkor azt kérdezem meg tőle, amire az olvasók kíváncsiak és nem azt, amiről az alany szólni akar, úgyhogy a cikk után ki kellett volna tenni az (x) jelet, szvsz.
Dezso_Laszlo 2023. 05. 18. 16:06
#836
Jaj.
Majdnem egy évtizedet javított Magyarország: száguldunk a nagy napelemes cél felé - Portfolio.hu
Hogy lehet összekeverni a "napelem-parkoknak" nevezett KONCENTRÁLT hőszennyezést, a hőerőművi áram fenntartásával globális melegítést okozó aljasságot az épületek tetőzetére vagy homlokzatár szerelt  környezetbarát OSZTOTT áramtermeléssel? Ráadásul a termőföld-vagyonunkat is elveszi a NER-befektető, a családok csatlakozási lehetőségét is. Hát nem elég ez a mennyiségű időjárási anomália Orbánnak?
A "napelem-parknak" nevezett aljasságot be kell tiltani, tulajdonosuknak pedig környezetszennyezési bírságot kell fizetni!!!
Törölt felhasználó 2023. 05. 15. 21:28
#835
hidegfuzio,paksfélék pedig zsákutcák.
Dezso_Laszlo 2023. 05. 15. 20:46
Előzmény: #833  Dezso_Laszlo
#834
kieg.
Jaj.
Az egész ország az MVM-et figyeli, óriási a nyomás (msn.com)
Kedves Mátrai Úr,beszéde sajnos nem tartalmaz konkrét tényeket. Kérdéseim:  1  Hány kisfeszültségű hálózati trafót üzemeltet a MAVIR Magyarországon?  2  Hány kisfeszültségű hálózati trafó valósidejű monitorozása folyik?  3  A MAVIR havonta hány kisfeszültségű hálózati trafó valósidejű monitorozásának beindítását vállalja?  4  A legmagasabb napenergiájú kecskeméti területen miért nem hirdetnek AZONNAL közbeszerzési pályázatot kisfeszültségű hálózati transzformátorok ötszörösre bővítésére?  5  A kiskunhalasi 30,000 családtól elvett napelemes csatlakozási lehetőségről megkérdezték-e az érintetteket? *** Szíves figyelmébe ajánlom az előző kommenthez fűzött alábbi KONKRÉTUMOKAT. Az MVM olyan sokba kerül az adófizetőknek, hogy az egyre botrányosabb! Azért tették Önt oda, hogy a támogatottságot növelje és nem NER-profitot szolgáló bővítésekkel - mint pl. a kiskunhalasi koncentrált hőszennyezést kiszolgáló - felháborítsa az érintett választókat!!!
Folytatva az előző kommentet, az érkező napenergia évi 4720 MJ/m2,a maximuma - ha az éves eloszlást a napkelte-napnyugta közti időszakokkal arányosnak tételezzük fel (vagyis eltekintünk a felhős időszakoktól, azokat egyenletesen eloszlónak tételezzük fel) - június 20-án 16.831855 MJ/m2,d, ami átszámítva (az aznapi 57,480 másodperces nappali idővel elosztva) 293 J/m2,sec, vagyis 293 W/m2 napi átlag. A napelem villamos hatásfokának csak az éves átlaga 15 %, télen magasabb és nyáron alacsonyabb; a napelem június 20-ai 10.34 %-os villamos hatásfokával az aznapi áramtermelés 30.28 W/m2 napi átlag. Ebből a 13-órai maximum annak kb. a 2.7-szerese, vagyis 81.75 W/m2 csúcsterhelés LENNE.
Azonban a mért csúcsterhelés ennél jóval magasabb lesz, a felhős időszakok miatt. Ezen a területen a napos órák száma évi 1100 körüli, ami az összes nappalnak a 24.6 %-a, nagyjából 1/4-e. A felhős időszakokban az átlagnak csak a 60 %-a érkezik, a napos időkben emiatt a 220 %-a. A felhőhatással korrigált érték tehát napos időben 179.9 W/m2 csúcsterhelés. A háztartás helyi fogyasztását nem vonjuk le, az nagyjából kiegyenlíti a számításunkban megmaradt kis bizonytalanságot (és nyári napos időben könnyen lehet, hogy nyaral a lakó).
Az előző példában említett, minimális méretű - 107 m2-es tetőfelületű - családiház a legkedvezőbb - vagyis K-Ny-i hossztengelyű - tájolás esetén 85.6 m2-es déli tájolású tetőnek felel meg, tehát a csúcsterhelésére 15.40 kW vehető számításba (ami a lakossági fogyasztás jelenlegi normájának több, mint 3-szorosa; nem lehet csodálkozni a túlterheléseken). Egy 2 MW-os trafó ezért nagyjából 130 db minimális méretű családiházat lenne képes kiszolgálni.
A családiházas trafó-körzetek ennél lényegesen nagyobbak (500 ... 600 ingatlanra jut 2 MW-nyi trafó), az itteni átlagot sajnos nem ismerem. Egy 500 családiházas trafó-körzetben, ahol a családiházak átlagmérete jóval nagyobb a minimálisnál, akár 10 MW-os trafóra is szükség lehet. A területen nagyjából 30,000 db családiház van, ezért nagyjából 600.0 MW össz-teljesítményű trafóra van szükség (a szélenergia itt nem annyira nagy, majdhogynem el is hanyagolható), ha csak a fajlagosan (vagyis lakónként) legnagyobb termelésű családiházakat vesszük figyelembe (a többlakásos házakat és nem lakás céljára használt épületek tetőzetét nem, azokat csak a következő lépcsőben zöldítjük). Ha a kisfeszültségű trafó költségének a normáját 0.1 dollárcentre becsüljük wattonként (ami a járulékos költségeket is bőven fedezi), ez 340 HUF/USD árfolyamon 20.4 MdFt, az MVM konszolidált eredményéhez képest smafu. (Mibe fogadjunk, hogy a legalacsonyabb összegű - rablók által benyújtott - pályázat is ennek legalább a kétszerese lesz!)
A lakosság által végzett fejlesztés a trafó-költségtől nagyságrendileg különbözik. A 30,000 db családiház, átlagosan 150 m2 napelem-felülettel, ennek az ára (a  DMFC-rendszer nélkül, kulcsrakészen bruttó 70,000 Ft/m2 átlagot számítva) összesen cca. 315 MdFt, családiházanként cca. 10.5 MFt. Ennek hitelezése esetén a - terheletlen - lakóingatlan megfelelő fedezet. Az MVM vállakozásának, a MAVIR-nak most már lépnie kell, mert azt kockáztatja, hogy az ügyfelek "elengedik a kezét" és átállnak metanolra. Amúgy a padlásra telepített DMFC-rendszerre a napelem-felülettől függően nagyjából bruttó 50,000 Ft/m2 számítható, a 4 db földalatti krómacél tartályra pedig 150 m2-es K-Ny hossztengelyű tető és teljes nyári-félévi metanol-tárolás (amikor 13,579 kWh a háztartással csökkentett termelés) esetén további bruttó 6.98 MFt projekt-költség vehető számításba, az eladható hálózati inverter pedig bruttó -0.82 MFt. Az ilyen 150 m2-es KÖRNYEZETBARÁT projekt összes költsége tehát 10.5 + 7.5 + 6.98 - 0.82 = 24.16 MFt lenne ... és a környezetszennyezést kiszolgáló MAVIR-t el lehet felejteni (a részleteket ld. a topikban korábban).
Amikor minden épület tetőzetét teljesen kihasználtuk, Paks nélkülözhető lesz (de addig is egyre drágábban fog termelni egyre kevesebbet). A posztorbán - zöld - kormány legfontosabb teendője az MVM tőzsdére vitele és az állami tulajdon fölszámolása lesz, akármennyit is veszít rajta a kincstár (mert a rejtett állami finanszírozás viszont - ami az EU-ban amúgy is TILOS - megszűnik). Nekünk, választóknak, akik ezt a környezetszennyező kormányt megválasztottuk, egy szavunk sem lehet a lakásrezsiben a piaci energiaárakra való visszatérésért. A méregdrága hőerőművi áram lesz a legerősebb zöld hatás, amely a metanol-paradigmát létrehozza, a globális melegítés paradigmájával szemben. A hálózati túlterhelés mesterséges fenntartása csak a huzal-anyagú hálózat összeomláshoz vezethet, a lakosság zöldítő akaratát nem képes megakadályozni ...
Dezso_Laszlo 2023. 05. 13. 02:18
Előzmény: #832  Dezso_Laszlo
#833
kieg.
A kisfeszültségű trafók terhelésének valósidejű monitorozását ki kell építeni, de az előtt is felállítható néhány prioritás a nap- és szélenergia háztartási hasznosításával kapcsolatban, ugyanis nagyok a területi különbségek. Pl. az érkező napenergia Magyarországon 4190 ... 4720 MJ/m2,a. A Duna-Tisza közén egy kb. 38 km széles, K-Ny hossztengelyű területen a legmagasabb (>4700) az érkező napenergia mennyisége. A központja nagyjából Kecskemét, de a terület kicsit átnyúlik a Tiszántúlra és egy még kisebb területen a Dunántúlra is. Itt azzal kell számolni, hogy MINDEN TETŐN MAXIMÁLIS MENNYISÉGŰ NAPELEM LESZ (a kormány itt előbb-utóbb 100 százalékos támogatást fog adni, a hálózatba betáplált áram áráért cserébe, a helyi fogyasztásra pedig kedvezőbb tarifát fog megállapítani). Az is jól megbecsülhető, hogy itt mennyi lesz családiházanként a hálózatba táplálás.
Egy hagyományos vályogfalú, nagyjából a legkisebb méretű családiház, amelynek mindhárom helyisége (szoba, konyha, kamra) 4 m x 4 m alapterületű, oromdeszkás 45-fokos tetőzetű, nincs tornáca és az eresze is minimális, azon 107 m2 napelem fér el (ha nincs a tetőt áttörő semmilyen szerkezet). A legkedvezőtlenebb (É-D hossztengelyű) tájolás esetén ez a napelem-terület 84.7933 m2 délre tájolt tetőnek felel meg. A fenti terület határán - például épp Kiskunhalason - ezen a tetőn évi 16,605.0 kWh/a villamosáram termelődik. Ha a család kétfős, a lakosonkénti éves fogyasztást, a 2,400.0 kWh/pers,a áramot levonva a hálózatba kerül évi 11,805.0 kWh/a villamosáram. Csakhogy az itteni családiházak nem mind ilyen aprók, úgyhogy családiházas lakóingatlanonként átlagosan kb. 15,000.0 kWh/a várható, kis biztonsággal a kisfeszültségű trafóra évi 20,000.0 kWh/a számítható, szélenergia nélkül. A napenergia éves és napi eloszlása ismert, amiből a trafóterhelések maximuma ezen a kiskunsági területen monitorozás nélkül is számítható.
Hasonló a helyzet a szélenergiával is. A Pápa-Mosonmagyaróvár tengellyel leírható ÉNy_Dunántúl a legszelesebb, hasonló módon ott is kiépíthető a megfelelő - maximális háztartási betáplálásra méretezett - trafóhálózat (a napenergiát is figyelembe véve).
A nap- és szélenergia maximuma egyidejű bekövetkezésének igen kicsi a valószínűsége, 10-20 évente egy emiatti párórás túlterhelési leállás még elviselhető. De ha a háztartás fogyasztását ilyen esetben maximalizáljuk (pl. a bojlert - nem törődve a veszteséggel - 95 fokra felfűtjük), ez az eset is elkerülhető (háztartásonként távvezérelt bojlerkapcsolót kell beépíteni, amelyet az áramszolgáltató tud - mérőórán kívüli árammal - működtetni).
Amúgy az 1 millió családiház tetőzetén - átlagosan 4400 MJ/m2,a érkező napenergiát és családiházanként 100 m2 délre tájolt 45-fokos (vagy annak megfelelő) tetőt feltételezve - nagyjából 18,333 GWh/a villamosáram termelhető, ami több, mint Paks-I 17,000 GWh/a teljesítménye. De a többlakásos házak lakásai teszik ki a 4-milliós lakásállománynak nagyjából a 3/4-ét, azonkívül nem lakás céljára épült tetők is vannak, úgyhogy Paks - még a jelenlegi, erősen eltúlzott ipari áramfogyasztás esetén is - NÉLKÜLÖZHETŐ!!!
Dezso_Laszlo 2023. 05. 12. 10:59
Előzmény: #796  Dezso_Laszlo
#832
Egy hónap a Hőkatasztrófa megelőzésében ma már nagyon nagy idő. Április 18-án megfogalmazta a Siemens szakértője a minimális feladatot, ... de nem látni, hogy a MAVIR bármit tett volna ... vagy nem? A 18-i egyhavi időből már csak pár nap hiányzik, nehogy gondatlan veszélyeztetés legyen az újabb mulasztásból!!!
Dezso_Laszlo 2023. 05. 12. 00:33
Előzmény: #830  Dezso_Laszlo
#831
kieg.
Azt a 30 ezer családot ki kérdezte meg arról, beleegyezik-e abba, hogy az ő napeleme nem juthat hálózati csatlakozáshoz? Mi a fenét művel a mi energiaügyi minisztériumunk, ha ehhez nem szükséges helyi népszavazás? Micsoda törvényeket javasol a mi energiaügyi minisztériumunk, ha ilyen arcátlan rablás folyhat a mi hazánkban?? Egyáltalán, KINEK A MINISZTÉRIUMA AZ ENERGIAMINISZTÉRIUM, A MIENK, VAGY A RABLÓKÉ???
Dezso_Laszlo 2023. 05. 11. 23:30
#830
Íme egy példa arra, hogyan NE CSINÁLJUK, tipikus félrevezetéssel:
Óriási naperőmű kezdi meg a termelést rövidesen Kiskunhalas mellett - Portfolio.hu
Az, hogy 100 hektárt kivettek a termőföld-állományból, föl sem merül, mint ahogy az sem, hogy 30 ezer család NAPELEMES csatlakozási lehetőségét vették el.
A koncentrált hőterhelés időjárási anomáliához vezet, KÖRNYEZETSZENNYEZŐí!!!
MIKOR LESZ ÚJRA KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTÉRIUMUNK, VIKTOR?
Dezso_Laszlo 2023. 05. 11. 23:11
#829
Nyugati szomszédunk iparkodik, ... de hová?
Ausztriában áfamentes lesz a napelem, a vásárláshoz százezren még állami támogatást is kapnak - Greenfo
Az osztrák hálózat eleve nagyobb teljesítményű, de ez csak annyit jelent, hogy később lép fel náluk az időjárásfüggő áramtermeléssel okozott túlterhelés, a MAVIR-szindróma. A metanolra való átállás náluk is elkerülhetetlen. Talán ők nem pazarolják a pénzüket a huzal-alapú hálózat - lebontás előtti - bővítésére ...
Ami az ALTEO rendszerirányítási szolgáltatását illeti, az nem csodaszer, csak az eddigi gyakorlat átültetése a folyamatszervezési környeztbe; Paks - és általában a környezetszennyező áramternelés - nélkül nem működne.
Dezso_Laszlo 2023. 05. 09. 10:28
#828
Ez is valami, bár képtelen megoldást találni az elavult hálózattal; az pedig, hogy az EU ki akar dobni az ablakon 611 Md eurót, hááát ...
hvg360 - Két tűz közé szorult az európai energiahálózat, fejlesztések nélkül a fejünkre is omlik az egész
Ha nem áll át sürgősen metanolra, katasztrófa lesz belőle! Tudomásul kell venni, hogy ez az egyetlen megoldás.
Dezso_Laszlo 2023. 05. 08. 23:02
Előzmény: #826  Dezso_Laszlo
#827
kieg.
És mindez nem elég, még elkezd minket kioktatni, ő, aki leszerepelt:
Szijjártó Péter: Elektromobilitás és atomenergia nélkül pusztán illúzió marad a Föld megőrzése (origo.hu)
Ne tégy hamis tanúbizonyságot a te felebarátod ellen ... és ha ilyesmit kijelentesz, előtte mérd meg a lázad!!
Dezso_Laszlo 2023. 05. 08. 18:21
#826
Egyre érdekesebb a kormányzat környezetvédelmi mulasztásainak listája.
Csökkennie kellene a kibocsátásunknak a 2050-es klímacélokhoz: de mégis növekedik - Portfolio.hu
Ahogy sejteni lehetett, a környezetvédelmi tárca feldarabolása és magukat ellenérdekelteknek tartó idióták alá rendelése ostobaság volt, Orbán bukását készíti elő.
Nincs két Föld, mind egy csónakban evezünk, ugyanaz az érdekünk, A TÚLÉLÉS!!!
Dezso_Laszlo 2023. 05. 08. 14:04
Előzmény: #824  Dezso_Laszlo
#825
kieg.
"... Finnország továbbra is elkötelezett az atomenergia iránt – igaz, az oroszokkal már felmondták a szerződést –, és a svédek is ki akarják nyitni a piacot, hogy „akár kis, akár nagy reaktorok jelenleg nem használt telephelyen vagy új telephelyen is üzembe léphessenek”. A belgák, a hollandok, a szlovének, a szlovákok, a csehek, a magyarok, a románok egyértelműen atomerőmű-építés mellett vannak, ahogy Franciaország is – tette hozzá."
Ez sem igaz. A magyarok közül engem - és minden épeszű, a globális melegítést ellenző személyt - tessék csak kivenni!!! Ezeknek az országoknak AZ ATOM-LOBBIJA - van atomerőművek mellett. Az pedig, hogy az Önök által félrevezetettek közül hányan támogatják, az irreleváns, csalás bűntette miatt!
Dezso_Laszlo 2023. 05. 08. 13:47
#824
Ejnye, Aszódi Attila! Ne tessék minket félrevezetni!
Atom: Magyarország egyedül maradt Európában - Napi.hu
Nézzük csak:
"Az európai rendszerben a megtermelt villamosenergiából pedig nagyjából 20 százalék az atomerőművek részesedése."
Ez ugyan igaz lehet, de a valóságnak csak a pozitívuma. Ha a negatívumról hallgat valaki, az hazudik. Mert a megtermelt villamosenergiánál nagyából kétszer nagyobb a megtermelt hő ... és ennek több, mint a felét atomerőművek termelik, ATOMERŐMŰVEK SZENNYEZIK HŐVEL A KÖRNYEZETET!!!
Ha az üvegházhatású gázok kibocsátását - amely CSAK KÖZVETETT ÉS KÉSLELTETETT HATÁS - szankcionáljuk, akkor a hőszennyezést - amely KÖZVETLEN ÉS AZONNALI HATÁS - MIÉRT NEM???
Dezso_Laszlo 2023. 05. 08. 13:15
#823
Érdekes:
Telex: MVM: Már meg is vannak az új felsővezetők
A kutatási területet ki kapja? Kinek kellene a DMFC-fejlesztéseket indítania??? Kiss Csaba elindítja-e a paksi személyzet átképzését, nem Paks-II, hanem épeszű irányban?
Dezso_Laszlo 2023. 05. 06. 20:42
Előzmény: #821  Dezso_Laszlo
#822
kieg.
A zöldre mosó propaganda hiteltelen, bedőlünk a bolygómentő kampányoknak? - Napi.hu
A legfontosabb globális greenwashing: "az atomenergia környezetbarát", amely szemérmetlen hazugság.
Dezso_Laszlo 2023. 05. 06. 20:29
Előzmény: #820  Dezso_Laszlo
#821
kieg.
Az MVM green-washing valamivel károsabb a kozmetikai szerek kereskedelménél ...

Topik gazda

Dezso_Laszlo
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek