Topiknyitó: Dezso_Laszlo 2011. 06. 08. 16:31

Fizessék később képzésüket az orvosok, képezzünk több orvost  

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
exley 2011. 06. 12. 08:52
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
#140
A roma cs@vónak a bögyében vannak a rezidensek, pedagógusok, rendvédelmiek, ezért szívatja őket. Az állami költségvetésben annyi pénz van mint a tenger, pl az eü intézmények 2010-es adóssága meghaladta az 500 millárd ft-ot, simán kicsengette a kormány..akkor miről beszélünk? Minden orvos a kórházak szolgálati lakásaiban él...persze rezsit sem szeretnének fizetni, akkor hogyan utazzanak a déli tengerekre nyaralni ahogy megteszik a kórházak menedzsmentjének dolgozói és mesés méregdrága luxus autókban furikáznak..el kell menni bármelyik az országban található megyei kórház parkolójába és meg lehet tekinteni a kiállított luxus modeleket, svájci genfi autószalon nem büszkélkedik olyan ritkaságokkal mint kórház vezető főorvosaink gazdasági igazgatók maszekban a kórház infrastruktúráját használó szakszemélyzet, persze,(trem: jÓl szervezet biztonsági szolgálat Őrzi a felhalmozott milliárdos értéket éjjel-nappal) hogy mindez csípi a fiatal rezidensek szemét, azt gondolják, ha nyugatra távoznak neki is ölükbe pottyan a luxus, mint magyar orvos kollégáiknak.
Törölt felhasználó 2011. 06. 11. 13:49
Előzmény: #137  Dezso_Laszlo
#139
"két napja megjelent itt egy cikk, aminek ez volt a címe: Tíz év múlva nem lesz gyermekorvos Magyarországon. Én úgy találtam, hogy ez a cím tendenciózus, az orvosok érdekérvényesítését támogatja a jelenlegi - tisztességtelen - rezidens-cécóban. "

Ezt nem vagytok képesek felfogni hogy ez nem valami jövőre vonatkozó durva spekuláció hanem a szomorú valóság. A háziorvosok átlagéletkora ma Magyarországon 58 év, ergo a jelenlegi gárda átlagéletkora 4 év múlva eléri a nyugdíjkorhatárt. Honnan fogtok hirtelen annyi orvost leakasztani hogy pótoljátok a kiesőket? Ha nem lesznek rendezve az eü. állapotai(és ennek csak egy része a bérezés) akkor max a vasfüggöny visszaépítésével és a külföldre távozott dokik titkosszolgálat általi hazarablásával oldható meg. Ez nem vicc. Ha nem változnak a viszonyok az elvándorlás miatt sok intézményben/osztályon/körzetben NEM LESZ ORVOS aki ellássa a betegeket. Lehet cseszegetni a rezidenseket mert ezt ki merték mondani, de ha nem állnak fel ez akkor is megtörténik, nem lesz ellátóképes az egészségügy. Ma Magyarországon nem divat, nem népszerű dolog kimondani az igazat, ha az lenne ez a senkiházi kormány és a két előde sem lehetett volna hatalomban.
exley 2011. 06. 11. 07:50
Előzmény: #130  Törölt felhasználó
#138
Igen, a kezdő mozdonyvezető induló fizuja 450 000/hó bruttó, mégis sztrejk van..azt qva, közben az elavult vasút kiokumlál egy kegyetlen nagy vasúti katasztrófát,mondjuk 300 sebesült stb mert ez a minden nap 24.órájában benne van, eddig csak azért nem történt mivel q nqgy mázlija van az elavult mávstartnak, persze álljanak be a rezidens orvosok müteni mivel felesküdtek hypokratesnek, hála pénzt meg felveszi a nagyon g@ci főorvos, mondjuk egy peszméker állami körülmények között 120 000 kp az induló ajánlat, ha nem kerül elő a zseton fertőzés vagy végezheti a rezidens, az a jobbik eset akkor nem "távozik" a beteg. Na így állunk..ebben a rothadó büzös hungary sundhajt ellátóban. Isten áldja meg azt aki bekerül ebbe az automata pénzmosodába. Sztem is jobban teszi az a kezdő orvos, aki teheti, hogy elmegy..a föld bármelyik részén tisztességesen megtud élni kivéve ezt a nyomorult velejéig rothadt Magyarországot.
Dezso_Laszlo 2011. 06. 10. 21:53
Előzmény: #1  Dezso_Laszlo
#137
Kedveskéim,

két napja megjelent itt egy cikk, aminek ez volt a címe: Tíz év múlva nem lesz gyermekorvos Magyarországon. Én úgy találtam, hogy ez a cím tendenciózus, az orvosok érdekérvényesítését támogatja a jelenlegi - tisztességtelen - rezidens-cécóban.

Adtam hát egy olyan címet, ami a probléma megoldásának a zanzája, ... AHOGY AZT EGY ÚJSÁGÍRÓNAK KELL!

De azért nem gondoltam, hogy egy ilyen marginális kérdés iránti érdeklődést 100 feletti hozzászólás jegyez ... bár az is igaz, hogy a mai nap kvázi uborkaszezon volt Európában.

Nézzetek kicsit körül inkább a Wall Street-en, ... bár náluk Pünkösd Hétfő is tőzsdenap, ha jól tudom.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 15:07
Előzmény: törölt hozzászólás
#136
Az orvosok érdekérvényesítőképességéhez: EU bíróságok szerint az ügyelet után kötelező pihenőidő jár. Emlékszik valaki, hány évbe és perbe telt ezt itthon elérnie az orvosoknak (ami törvény szerint jár)?
Ezt követően, a kórházak szerint az ügyelet nem munkaidő, az orvos meg otthon pihen utána - tehát egy 24 órás ügyelet után az ő munkaideje valójában 8 órát csökken. Bérlevonás a jutalma.
EU bíróság, majd később magyar bíróság szerint az ügyeletben eltöltött idő munkaidőnek számít. Sikerült ezt maradéktalanul érvényesítenie az orvosoknak? Persze, hogy nem. Ezekhez képest egy bérkérdés...
így tessék elvárni az orvosoktól, hogy képviseljék, akár a saját, akár a beteg érdekeit.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 14:38
Előzmény: #133  Törölt felhasználó
#135
Kihagytam: az osztály dolgozói esetében a munkáltatói jogokat (szabadság, tanfolyamok, bármi) a főorvos gyakorolja. Vitás kérdésekben a menedzsment természetesen.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 14:35
Előzmény: #133  Törölt felhasználó
#134
A viszony persze nem ilyen általában, de a jogi és szakmai hierarchia erre lehetőséget ad. Leginkább ezt is a beteg szívja meg a végén. Szerencsére amit vázoltam, az csak elméleti lehetőség.
De talán mutatja, ki kit tud szorongatni, ha elfajulnak a dolgok.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 14:33
Előzmény: #130  Törölt felhasználó
#133
Megpróbálom röviden megvilágítani:

A főorvos a felelőse a műtőbeosztásnak. (Ki, mennyi műtétet kap)
A főorvos a felelőse az ügyeleti beosztásnak. Ki, mikor mennyit ügyel.
Bizonyos határig elrendelhet kötelezően végzett túlmunkát, amire a dolgozó kötelezhető.

A főorvos felelős az eszköz és gyógyszerbeszerzésért, és azok felhasználásáért (ki, mit, mikor használhat a műtőben pl.). Az osztályát érintő pályázatokért, felújításokért. A tudományos kísérletekért. Ezekben a kérdésekben ő összefonódik a kórházmenedzsmenttel.

Miről dönthet a szakorvos? Az ő szakmai kompetenciájába tartozó szakmai kérdésekről (aminek végső felettese és felülbírálója a főorvos). Ezenkívül bármiről, amit a főorvos rábíz.

Miről dönthet a rezidens? Szakmai kérdésekről sem. Semmiről.

Kicsit megvilágítom a szakmai kérdések menetét.

X sebész főorvosnak is meg kell élnie valamiből, gondolja ő. Tehát mivel Marika néni sokat fizetett neki, elvállalja hogy beültet egy csípőprotézist. Szakmailag esetleg nem a legindokoltabb módon. Felülbírálhatja szakorvosa? Nem.
Ő osztja be a műtőt, tehát előnyt élvez minden orvosával szemben. A műtét igen kockázatos. Ő fogja végezni? Nem, bár erről általában Marika nénit nem értesíti. Kiadja szakorvosának.

Tegyük fel, hogy minden szakorvosa nemet mond. Akkor megcsinálja ő, a rezidenssel, aki végre láthat valamit - nemet nem mondhat, mert ő csicska, csak rezidensnek csúfolják. Ha dolgozni akar a főorvos, ha nem, akkor megvárja az ügyeletet és beindikálja ügyeletben.
Az ügyeletes (az ő szakorvosa) ügyeletben nem mondhat nemet a főorvosi indikációra. Legalábbis necces olyan indokot találnia, amivel megy a dolog.

Az ügyeletben (vagy a rendes műtéti program során) jön az aneszteziológus szakorvos. Neki nem tetszik ez az egész (főleg a beteg állapota), és javasolja a műtét elhalasztását, amíg a nénit alkalmas állapotra hozzák az osztályon.
A főorvos szeretne menni nyaralni, most kell a pénz, nem várhatunk kolléga.

Itt még léphet egy olyat az érintett szakorvos (ok), hogy kontraindikálják a műtétet, annak magas rizikója miatt. Ez egyrészt örök harag helyzet, másrészt a főorvos erre húz egy olyat, hogy vitális indikáció (a beteg meghal, ha nem műtik meg).

És már senkinek semmilyen ellenvetése nem lehet.

A rezidens annyiban tér el a szakorvostól, hogy eddig sem húzhatja, neki már az elején kuss van. És általában ügyeletben is ő fogja a munka dandárját elvégezni.
Ami akár ilyen felemelő is lehet.

Remélhetőleg ez megvilágítja a helyzetet. Tegyük fel, a szakorvosok kollektíve felmondanak. Egyrészt, vannak (ha vannak) rezidensek, akik nem mehetnek el, a főorvos beleegyezése nélkül. A menedzsmenttel pedig a főorvos a fentiekben részletezett módon általában jóban van, de legalábbis közös érdekeltségi körük van. Mi a válasz? Hadd menjenek. Nem az ő szavuk dönt.

Hát ennyire egyszerű ez.
Az orvos is kiszolgáltatott, és rá van szorulva a társadalom támogatására, mert ő nem tud elérni semmit.
Ha pedig elmérgesedik a viszony a főorvossal, csak egy valaki húzhatja a rövidebbet.

Ez a szakorvosokra vonatkozik, a rezidens az még ennyit sem tehet. Legfeljebb felmond.

Az orvos sztrájkolhat? Hogyan? Sürgősségi ellátást biztosítania kell, az ellátást csak korlátozott körülmények között tagadhatja meg. A szakmai felettesének utasításait követnie kell.
Akkor mit tehet? Elvándorolhat, ha már nagyon nekikeseredett.

Vicc, csak nagyon rossz.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 14:24
Előzmény: #130  Törölt felhasználó
#132
egészségesen kell élni és odafigyelni mit eszel, mennyit és hogyan mozogsz és használni a sok ezer éves "alternatív" gyógyászat megelőző és gyógyító tapasztaltait
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 14:13
Törölt hozzászólás
#131
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 14:09
Előzmény: #129  Törölt felhasználó
#130
Ja, és a beteg, és mindenki más, próbálja meg belátni, hogy bármennyire szeretnék, az orvosok ezt nem fogják tudni kiharcolni. Innen kezdve, pedig ez is a társadalmon múlik.

A vasutas kiharcolhat magának bért. Az orvos nem harcolhat ki semmit - mert nincs rá lehetősége. Az eü. olyan lesz, amit a beteg (és a társadalom) kiharcol magának.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 14:03
Előzmény: törölt hozzászólás
#129
Leginkább ő, de ő nem mondhat fel. A rezidens igen.

A beteg, ha jót akar magának, harcolja ki azt, hogy
-legyen bérrendezés
így több, jó orvos marad neki
-ezután harcolja ki, hogy kiirtsák a parát - amivel annyi a baj, hogy felsorolni sem lehet, a legkisebb baj a pénzügyi része
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:59
Törölt hozzászólás
#128
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:56
Előzmény: törölt hozzászólás
#127
A parát egy orvos kapja. Utólag remélhetőleg, amiről más egyébként nem tud. Ő dönthet, hogy szétdobja vagy nem. Ehhez mit tud összefogni a többi?

Ha szakmai felettesük, akkor nem tagadhatják meg vele a munkát (egyébként is milyen alapon?).
Ha más szakág, akkor meg egyébként is független. Mit kellene tenniük? Megint ide lyukadunk ki.

A rezidens írja le, hogy nem hajlandó együtt dolgozni a főorvossal. Jó, de melyikkel? Legalább 6 külön osztályon, külön főorvossal dolgozik együtt 2 év alatt.

Nagyon díjazom, hogy próbálsz megoldásokat keresni, a megvalósítás mindig az, amivel nekem problémám van. Nem egyszerű - ha az lenne, már meglépték volna.

Lehet, hogy ezt nehéz elhinni, de a rezidens minden (jogi, képzési) szempontból kiszolgáltatott. Ő a leginkább.
A szakorvos kevésbé, de alapvetően meghatározott a felelősségi és munkáltatói struktúra, aminek a tetején a főorvos, vagy professzor van. A szakmának külön kötelességei és kötelezettségei vannak. Nem magánrendszer, közalkalmazottakról van szó.
Nem tudnak összefogni, mert nincs rá lehetőségük.

A rezidens csak arról dönthet, hogy pályázik a képzésre, vagy nem. A képzés során pedig egy lehetősége van jogilag, felmond, vagy nem. Nincs semmilyen más lehetőségük.
Ezzel az eggyel próbálnak meg élni.
bassplayer 2011. 06. 10. 13:56
Előzmény: törölt hozzászólás
#126
Mióta megszerezted a képzettséged, azóta sokminden változott. És nem csak a politikai berendezkedést tekintve, hanem a fejekben is. A XXI. században, európai polgárként a fiatalok szabadabbnak érzik magukat, mint valaha. Már nem "kemény munkából megélni", hanem "kemény munkából minél jobban élni" akarnak. És teljesen jogosan bántaná a szabadságérzésüket, hogy EU állampolgárként, amikor személyi nélkül utazhatnak keresztül-kasul Európában, valaki megmondaná nekik, hogy márpedig te itt fogsz dolgozni. Én megértem a Te korosztályod ilyenfajta álláspontját, mert más volt akkoriban az emberek értékrendje. Mi, mai fiatalok egy szerencsésebb korban kezdhetünk neki a karrierünknek, a mi gyermekeinknek valószínűleg még jobb életük lesz. Hasonlóan, szüleidnek, nagyszüleidnek valószínűleg nehezebb élete volt, mint Neked.

Nem vagyok rezes, sem vasas. Mérnök leszek úgy 1 év múlva, ha minden igaz. A magánszférás kérdésem arra vonatkozott: csak az orvosokat büntetnéd röghöz kötéssel vagy engem is? Csak magyar cégénél dolgozhatnék? Vagy csak itthon? És ha kiküldenek?

Szerintem a fiatal orvosok szabadságának korlátozása és megsarcolása helyett inkább egy olyan működőképes egészségügyet kellene kialakítani, ahová akár keletről (mert nekik mi is "nyugat" vagyunk) is van kedve idejönni az embereknek dolgozni. Röviden, hogy egy élhető szakma legyen, ne akarjanak annyian lelépni, és többen akarjanak jönni.
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:53
Előzmény: törölt hozzászólás
#125
Tihanyi Kálmán nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer feltalálása.
mint minden területen itt is mi jártunk elöl és mi lett belőle ellopták a találmányát és mások ékeskedtek vele sokáig
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:45
Törölt hozzászólás
#124
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:43
Előzmény: törölt hozzászólás
#123
Ez rendkívül kedves történet, de mihez kapcsolódik? :)
Törölt felhasználó 2011. 06. 10. 13:41
Törölt hozzászólás
#122
McLain 2011. 06. 10. 13:38
Előzmény: #85  bassplayer
#121
ja, csak felülről meg ki támadja?

gondolom, pont azok tehetnének ellene valamit, akik a kedvezményezettjei a paraszolvenciának, így nem áll érdekükben megváltoztatni a rendszert.
ha a rezidensek ilyen összefogásra voltak képesek az állammal szemben, bizonyára a főnökeiket is meg bírták volna szorongatni, hiszen azok sem boldogulnak nélkülük, (ahogy monnyuk a kotrót se lehet használni kezelő nélkül).

Topik gazda

Dezso_Laszlo
4 5 1

aktív fórumozók