Topiknyitó: motorGP 2010. 11. 15. 10:28

GSPARK  

Ma piaczárás után fog jelenteni a GSPARK.

MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.



Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.

Vélemény?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Idea 2020. 02. 10. 09:21
#3460
Mindig azt kell nézni, hogy a nagytőke/nagytulaj jobb hozamot szeretne elérni mint a többi versenyző. Ő kockáztatott, ő gürcölt vele, ő rakott bele nagy pénzt, így ez a törekvése valahol érthető is. A törekvés mellé vannak eszközei is amivel megvalósíthatja a terveit. Ha erre a folyamatra egy kisbüfi ráhangolódik, igen korrekt pénzeket lehet eltenni. Ha meg rosszul gondolta akkor stop.
Moles_tal 2020. 02. 10. 08:19
#3459
Egy kis matek, hogy ne csak kizárólag feltételezésekkel éljünk! A 11 Mrd Ft a maximált, 6280 Ft-os árfolyammal számolva ~1.750.000.- db, a jelenlegi, 5300 Ft-os árfolyammal számolva pedig ~2.075.000.- db részvény felvásárlására elegendő. Kérdés, kinek, mekkora csomag áll a rendelkezésére és azzal mit tud, vagy akar kezdeni?
Moles_tal 2020. 02. 10. 08:07
#3458
A pénteki forgalmat értem, de az árfolyamot annál kevésbé! A jelenlegi értékével (5300 Ft) és a maximált vételi árfolyammal (6280 Ft) kalkulálva 2 hónapon belül akár 19%-os hozam is elérhető lenne, ha összedolgoznának a szereplők. Magasra hajtott tőzsdei árfolyam alatt vélhetően senki sem tenne eladási ajánlatot a cégnek.
maveryck 2020. 02. 09. 19:12
#3457
Azt nem tudom, hogy hol lesz az árfolyam a visszavásárlás lezárulása után, de kevesebb részvényre fizetnek majd osztalékot a jövőben, és ha nő az osztalék (eddiginél lényegesen), akkor az árfolyammal sem lehet baj.
Akkor lenne baj az árfolyammal, ha csak simán kiosztanák osztalékként a pénzt, de pont ezért nem azt választották.
Törölt felhasználó 2020. 02. 09. 19:10
Előzmény: #3455  Törölt felhasználó
#3456
És megint bocs, de most meg magam kell pontosítanom az 1) -et illetően, mert hülyeséget írtam a 33MRD-al, ami a 33 millió eur akart lenni, csak lendületből MRD lett ez is. Ez természetesen forintban a 11MRD körüli összeg, de a lényeg, hogy egyben a teljes tranzakcióra.
Törölt felhasználó 2020. 02. 09. 18:48
Előzmény: #3454  vgyhun
#3455
Bocs, de alapjaiban téves az érvelésed.
1) Nincs 11MRD-s keretösszeg külön a versenyzőre. 33MRD van együtt, amit a két kategória arányában osztanak szét.
2) Az eladók nem abban érdekeltek, hogy az aukcióban adjanak el mindent, és ezért olcsóbb ajánlatot tegyenek, hanem abban, hogy az aukcióval és az esetleges azt követő eladásaikkal együttesen maximalizálják a bevételüket. Ebben az a jobb, ha a lehető legmagasabb árszinten adnak el az aukción, és után a legóvatosabban csepegtetik el a maradékot, hogy tartsák az árat amilyen magasan lehet. De ettől az még eladói nyomás lesz akár hónapokig is, ahogy azt az elmúlt 2 évben elég tisztán lehetett látni.
Szerintem olvasd el a 02.06-i tájékoztatót, hogy tisztábban lásd mi a meghirdetett protokoll.
vgyhun 2020. 02. 09. 17:50
Előzmény: #3453  Törölt felhasználó
#3454
Úgy tűnik az álláspontjaink különbözősége szemléletmódi eltérésből fakad.
Ezt a helyzetet úgy látom te nagybefektetői, shortos, pesszimista, rövidtávú és kiszálló szempontok alapján mérlegeled. Az én álláspontom ezzel szemben kisbefektői, longos, optimista, hosszútávú és bennmaradó jellegű.
Nos, tegyük fel, hogy beigazolódik a jóslatod, és a HOLD tényleg ki akar szállni, eladva a nála lévő részvények többségét, vagy akár az összeset is. Azt is írod, hogy ezt a napi kereskedésben nem teheti meg, mert ez jelentősen torzítaná (lefelé vinné) az árfolyamot. Igen ám de - és itt hibázik az elgondolásod - ha ugyanezt az eladást a részvény visszavásárláskor az árversenyző részben kívánja realizálni, akkor ugyanebbe a korlátba fog ütközni. Mivel a részvények megvásárlására a legalacsonyabb árszintről indulva kerül sor a 11 milliárd HUF keretösszeg kimerüléséig, nagy tételt csak alacsonyabb áron fog tudni eladni. Minél több részvényt akar eladni, ezt annál alacsonyabb áron kell meghirdetnie, különben a nyakán marad mind. Hasonló a helyzet részarányos részben is, ha esetleg a HOLD úgy akarna eladni részvényeket, hogy a részarányát meg kívánja tartani, akkor itt a többi eladóhoz kellene igazodnia.  A különbség a hagyományoshoz képest itt mindössze csak annyi, hogy az eladás az aukcióban sokkal gyorsabban valósul meg, mintha a vevőket egyenként kellene összevárni, illetve ami számomra/számunkra a legfontosabb, hogy az árcsökkenésnek ez alkalommal nem a kisbefektetők látják a kárát. És ezt a mennyiséget pedig nem a kisbefektetőknek kell felszívni - mint ahogy írod. Felfoghatjuk ezt az ügyletet akár egy OTC-nek is. Kérdés, mennyire éri meg a HOLD-nak diszkont áron megszabadulni a részvényeitől, pont abban az időszakban, amikor az irodai ingatlanpiacon továbbra is boom várható, az euró árfolyama várhatóan az egekbe szökik, a célárfolyamot 6000,- HUF közelébe tették, a cég bevételei, osztalékai stabilak, növekvőek, a cégvezetés korrekt, működése átlátható és ez az alapkezelők egyik kedvenc részvénye. Mennyire racionális döntés, ilyenkor kidobni a részvényt?
Tegyük fel azt is, hogy a 11 milliárd-os aukciós keret kimerülése után továbbra is el akarnak adogatni. Ezt megint csak csökkentett áron tehetik, meg, - de velük ellentétben - a kisbefeketőket egyrészt kompenzálni fogja az ennek nyomán növekvő osztalék, a növekvő egy részvényre eső profit, a diszkont árfolyam, ami további vásárlásra ösztönöz. Tehát itt megjelenik egy olyan helyzet, amely tőzsdén a legritkábban fordul elő - a részvényeladásoknak árfelhajtó szerepe lesz hosszabb távon. Egy WIN-WIN szituáció (longos, optomista szemléletmód). Tehát szerintem is elképzelhető, hogy az aukciót követően is a HOLD lefelé löki majd a részvény árát, de ennek kisbefeketőként én nagyon fogok örülni, és örömömben bővíteni fogom a készletem. És biztos vagyok benne, hogy mások is velem együtt, akik bíznak a cégben. Egyébként már most is látni, hogy csak nagyon ritkán és csak nagyon rövid ideig tartózkodik az árfolyam 5000,- HUF alatt.
Azt is írod, hogy szerinted a bent maradók (tehát akik nem adnak el) rizikója növekedni fog a kilépőkkel szemben. Nem inkább az a rizikó, hogy egy növekedésben lévő stabil cég részvényét nyomott áron eladom nagy mennyiségben?
Én most inkább  az eladás/visszavételben látok kockázatot pont azért, amiért Te is, nincs információnk arról, hogy a nagyok hová fognak beállni (nem lesz részvénykönyv). Talán jobb lenne megvárni, hogyan fog hatni az egész aukciós folyamat a részvény árfolyamára, és ha lemegy az árfolyam, akkor utólag diszkont áron belevenni. Nem tudom.
Törölt felhasználó 2020. 02. 09. 13:03
Előzmény: #3452  vgyhun
#3453
Na erre azért nagy tételben ne fogadj. Amikor egy Hold, vagy egy nagyobb örökös ki akar szállni részben vagy egészben (több éves, nagy pozícióból) az nem fog egy osztalékvágás után visszaugrani. Eleve azért száll ki így, mert piacon nem tud adni akkora volument jelentős árfolyam torzítás nélkül, akkor jó eséllyel vásárolni sem fog így, hiszen azzal még magasabb áron ragadna be..
Ezen kívül kérdés, hogy mennyit fognak tudni eladni azok, akik kijárták ezt az ügyletet a cégvezetésnél, és marad-e még eladási szándékuk az aukció után. Ha helyesen fogtam fel a konstrukciót, akkor ez arra van kihegyezve, hogy aki hisz benne, vagy lusta a részvételt intézni, annak növekedni fog a részaránya, azaz átveszi a kilépni szándékozók tulajdonosi pozícióját áttételes módon. Aki nem akarja hagyni hogy a Hold elvigye a nyerőt kockázat nélkül a bent maradók rizikójának növelése árán, az be fog állni Bojár mellé a részarányos ügyletbe. Mivel jelentős vétel nem nagyon volt, így szerintem feltételezhető, hogy a megmaradó nagy szereplők mind megteszik ezt. Ha az erős hitű, vagy lusta kisbefektetők nem szívják fel a teljes eladó tételt akkor lest maradék eladói nyomás a papíron rögtön az aukció után. (Szerintem lesz.)
A nagy kérdés, hogy hol fog kialakulni az aukciós árszint. Pl. ha a nagy eladók hogy-hogynem, de közel összehangolt magatartást folytatnának, és beállnak együtt 6280-ra, akkor fel lehet tenni az égbe az aukciós átlagárat, csak kevesebb részvényük fog elmenni ennyin, és aztán várhatóan egymás ellen önteni fogják a piacra (magasabb bázisról!!), hiszen újabb kutyavásár nem várható Budán. Ha ezt valaki elhiszi, akkor nyilván az a jó stratégia, ha beáll az árversenyzős aukciós részbe a nagyok alá kicsivel az összes papírjával, kimaxolja a parasztshortot, és aztán visszavesz amennyit akar a nagyok eladása után jóval lentebb. Ha nyilvános lenne az ajánlati könyv, akkor ezt elég jól lehetne matekozni. Így viszont a kicsik óriási információs hátrányban vannak a pár nagy eladóhoz képest. (És kicsit pikáns, hogy pont a Concorde szervezi, khm...) Tovább gondolva pedig az jönne ki szerintem, hogy ennek ellentételezésére célszerű lenne kb. mindenkinek beállni Bojár mellé a részarányosba az ármaximumon való arányos eladás érdekében, mert az eleve bekorlátozza az árversenyzős keretösszeget, és az aukció után a sor elején kiszórni mindent, ha látszik, hogy maradt eladó tétel.
vgyhun 2020. 02. 09. 11:11
Előzmény: #3449  Moles_tal
#3452
Sőt, én arra is számítok, hogy az akkori árfolyamnál  magasabb áron eladók jelentős része újból be fog vásárolni az osztalékvágás utáni olcsóbb áron.
maveryck 2020. 02. 07. 17:46
#3450
Nem is véletlen: 
" A profi befektetők a magyar blue chipek közül ebben a hónapban Molt kedvelték a leginkább, a midcapek közül a Graphisoft Park és az ANY Biztonsági Nyomda részvényei kapták a legtöbb említést a felmérésünkben résztvevő alapkezelőktől ebben a hónapban."https://cdn.portfolio.hu/articles/images-o/a/l/a/alapkezelok-kedvenc-reszvenyei-348757.png
Moles_tal 2020. 02. 07. 11:46
#3449
Határozottan pozitív véleményem van, mivel mindenki megtalálhatja a számítását. Aki azonnali nyereséget akar (a max. 6280 Ft-os felajánlás realizálódása esetén ~20%), aki hosszú távon gondolkodik (a csökkenő darabszám miatt növekvő osztalék, ill. a vártnál kevesebb felajánlás miatt megmaradó összeg esetén extra osztalék), valamint a nagyobb csomaggal kiszállni kivánók számára is. Ezenkívül az utóbbihoz kapcsolódó exit lehetősége igencsak erős támaszt nyujthat az árfolyam jövőbeni alakulása szempontjából (a nagyobb eladói nyomás okozta kockázat csökkenése miatt).
stolz
stolz 2020. 02. 07. 09:42
Előzmény: #3447  stolz
#3448
egyre szebb ez a papíros!
kövesi 2020. 02. 06. 21:15
Előzmény: #3443  lukskypoker
#3445
Köszi hogy feltetted.
Gyorsan kétszer is átfutottam, de értékeléshez és várható árfolyamhatás előrejelzéséhez ez még kevés.
Rágni kell, és holnap nyitásig talán sikerül a lényeget megragadni és aszerint járni el.
Törölt felhasználó 2020. 02. 06. 21:12
Előzmény: #3443  lukskypoker
#3444
Ügyes konstrukció. :))
dexter007
dexter007 2020. 02. 05. 12:51
Előzmény: #3437  vgyhun
#3442
szépen emelkedik az elmúlt 3 napban az 5e-es szintekről, elvileg pénteken jönnek a részletek, gondolom piaczárás után. Akár 6e is benne lehet addig.
431145 2020. 02. 04. 09:55
Előzmény: #3440  maveryck
#3441
ez legalább nem NER-es részvény,évek óta stabil,kiszámítható.

Topik gazda

motorGP
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek