Topiknyitó: motorGP 2010. 11. 15. 10:28

GSPARK  

Ma piaczárás után fog jelenteni a GSPARK.

MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.



Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.

Vélemény?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tigus7313 2014. 04. 06. 16:22
Előzmény: #559  xmann
#560
"EGYIKÜK SEM ADJA EL ÁR ALATT."

a Rábában is ezt gondoltuk az alapokról...

szóval csak óvatosan ezzel.
xmann 2014. 04. 06. 15:46
Előzmény: #558  tigus7313
#559
azért nincs igazad mert a rába és a gspark abszolút eltérő tulajdonosi struktúrával rendlkeznek. A rába esetében egy szórt struktúra volt. Pont ilyenben lehet átvenni a hatalmas ellenséges felvásárlással. A gspark esetében LEHETETLEN.

Hiszen mi történik ha jön valaki egy 1000 ft-os ajánlattal? Semmi, a nagytulajok kiröhögik és ezt látva a kicsik sem adnak el. Bojárnál van 30%, tari 10%, Ccorde 15%, ez összesen 55%, meg asszem az IT-nél is van valamennyi. EGYIKÜK SEM ADJA EL ÁR ALATT. Ez a lényeg. Ezért nincs esélye ár alatti ellenséges felvásárlásnak, és mivel a felváséárlók sem hülyék már hozzá sem látnak. Csak olyan felvásárlásnak van esélye a GSp esetében ahol magas árat kínálnak, olyan magasat ahol mondjuk tari vagy a concorde eladná. csak így van esélye a felvásárlásnak. Ehhez olyan magas árat kell kínálni, amit már elegendőnek, "fair"-nek tartanak a nem-bojár nagytulajok.

Tehát felvásárlási veszély ár alatt NINCS, NEM VOLT ÉS NEM IS LEHET.
csak a drága felvásárlástól véd a bojár féle szavazatsokszorozó dolgozói részvény, de attól meg mi, kisrészvényesek nem szeretnénk ha bárki megvédene minket. ha kellően magas árat kínál, vigye. na ebben próbál megakadályozni minket bojár, amihez szerintem nincs joga. Ha örökre magának akarja megtartani, tegye, de akkor tegyen ő ajánlatot és vigye ki a tőzsdéről. akkor már nem nyrt akkor azt csinál amit akar. de amíg nyrt addig vannak az övén kívül más érdekek is
tigus7313 2014. 04. 06. 14:53
Előzmény: #556  xmann
#558
sajnos nem értelmetlen.
a Rába esetében megtörtént, és még az állam volt gáláns sokak szemében, hogy az épp akkori piaci ár felett 30%-ot adott, miközben a mindenki által ismert ingatlanérték-különbözetet is beszámítva az ajánlati ár 2/3-da volt a korrigált saját tőkének (ezért is volt ellenséges).

Egyetétek azzal, hogy a szabályozást kellene az IFRS-ek miatt módosítani, hogy ne történhessen meg ilyen.

Igazából azért írtam csak le, mert ha tényleg a felvásárlási félelem hajtja Bojárékat más útat is lehetne választani.

Az állam helyére be lehet helyetesíteni más szereplőt is.
Egyébként Bojár valószínűleg nem a teljes felvásárlástól tart, hanem esetleg egy másik "dudás" is bekerül mellé, aki esetleg fejlesztéseket sürget, bele akar szólni, stb.
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 13:03
Előzmény: #556  xmann
#557
A gyors profit opcióban teljesen igazad van, de ami az "alapok nem adják oda" tézist illeti az erősen elméleti jellegű. Gyakorlatilag az alapok a Rábánál is lefeküdtek az államnak, pedig ott is lett volna még kb. 3-400 forint befektetési ingatlan, amihez illett volna ragaszkodniuk (a menedzsmenttel együtt). Szóval szerintem Tigus felvetése egy esetleges újabb 2/3 esetén még lehet realitás.
A Plotinus még talán lenne olyan tökös, hogy a gerincklinikás perhez hasonlóan ott is kiáll az igazság mellett, de a Concorde már igen kétséges, hogy máshol nem tud-e többet bukni, ha keménykedik.

Egyébként lesz egy másik sokkal kínosabb vetülete ennek, ha átmegy. Precedens lesz, amit a tolvaj kategóriások sorban fognak lemásolni, és ők viszont garantáltan vissza fognak élni vele.
Ha valóban ez lenne Bojárék motivációja, akkor jobb lenne a rábás eset jogértelmezését helyre tenni, és visszaállítani a jogállamiságot meg a számvitel becsületét. Feltéve, hogy lehetséges. ;)
xmann 2014. 04. 06. 12:33
Előzmény: #555  tigus7313
#556
1702-vel egyetértek, de tigus szerintem ez értelmetlen amit írsz. Kit érdekel hogy az állam mondjuk 700 ft-on felvásárlási ajánlatot tesz? Nyilván senki nem adja oda neki, sem bojár, sem a concorde, így nem lesz sose többsége az államnak. Egy alacsony árú felvásárlási ajánlat a gsparkban egyértelműen sikertelen lenne, mert mind a pénzügyi befektető (conc) mind bojár pontosan tudják a gspark értékét. A gspark részvényeit a nem bojárhoz hű részvényesek csak akkor adnák oda ha legalább megkapnák azt az árat amit reálisnak ítélnek, tehát mondjuk 2000 Ft-ot. A sztori lényege éppen az, hogy bojár viszont nem adná oda és ezzel a húzásával megfosztja a pénzügyi befektetőket attól a lehetőségtől hogy HA lenne valaki aki adna mondjuk 2000-et a részvényekért, akkor ők gyors hasznot realizáljanak. Nyilván 2000-en vagy 2500-on minden kisbefektető örömmel odaadná a részvényeit mert nem nagyon ér ennél többet a park. de bojár nem adná oda mert ez az ő kisgyermeke. Így bojár leértékeli mindenki más részvényeit, mert a hirtelen nagy upside-ra vonatkozó opció kiárazódik a papírból. nekem aki sok éve részvényes ebben a cégben ez egyáltalán nem tetszik. Értékromboló számomra, konkrétan pénzt vesz el tőlem, hogy fenntarthassa az álmát.

Pont olyan antidemokratikus mint amit az általa kritizált fidesz csinál, csak úgye más szemében a szálkát....
tigus7313 2014. 04. 06. 09:50
Előzmény: #554  Törölt felhasználó
#555
A magyar realitásról jutott eszembe.

Az is elképzelhető, hogy Bojár okult a Rába állami ellenséges felvásárlásából.
A Gspark esetében ugyanis hasonlóan a Rábához, a befektetési ingatlanok átértékelési különbözete (piaci értéke-könyvszerinti érték) közvetlenül nem jelenik meg a saját tőkében, csak a kiegészítő mellékletben teszik közzé.

Így egy felvásárló (ami akár az állam is lehet - Bojár nyilatkozatok nem tetszhettek a fijjúknak) a saját tőke értéken tehet felvásárlási ajánlatot, ami nem tartalmazza az ingatlanok piaci értékét.

Persze Bojár helyében, ha csak ettől fél ténylegesen, megfontolnám a befektetési ingatlanok kimutatási metodikájának a megváltoztatását, így azok értéke közvetlenül bekerülne a saját tőkébe, ezáltal egyszerűbb módon biztosíthatná a többi részvényes védelmét.

A magasabb saját tőke "európaibb" megoldás a mai Magyarországon, mint a szavazati arány ilyen tipusú megváltoztatása (pláne ha jelentős higitással járna együtt, ami a mostani részvényeseket egyáltalán nem érintené jól)

Pláne azért is, mert itt megtanulták a szereplők, ha valamit, vagy valakit megakarnak védeni mostanában, annak tudjuk mi lesz a vége....
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 09:12
Előzmény: #552  fatihszultan
#554
Lehet, hogy soknak tűnik a 15%, de ha megnézed, hogy mekkora vagyont kezelnek a concorde-nál, és hogy abszolút értékben mennyit jelent ebből a parkos 15%, akkor azért abban nincs semmi extrém. Az xmann által írt időbeliség pedig általad is ellenőrizhető tény.
Maximum annyiban van igazad, hogy ha lenne egy felvásárló szándékú szereplő, akkor az nyilván keresnék a concorde-ot, hogy hol adná oda a pakkját, és volt is példa (bchem) más szereplőkkel, hogy külön alkut kötöttek a kicsikkel és a nagy tulajjal, de azért ez egy egészen más kockázati kategória mindenki részéről.
Igazából szerintem attól pikás az ügy, hogy hitvita zajlik a megítélésről, és nincs elég információ a tényszerű értékeléshez. Nekem pl. nem világos, hogy kiosztanánk-e akár egyetlen részvényt is ebből a kibocsátásból, vagy a cég ülne rá, mint bármikor prompt aktiválható ütőkártya.
Mindenki abból indul ki, amit a _magyar_ realitás alapján vízionál. A hivatalos érv pedig az, hogy tessék európai módon gondolkodni, és örülni a védelemnek.
Érdekes esettanulmány, bármi is lesz a vége.
xmann 2014. 04. 06. 08:43
Előzmény: #552  fatihszultan
#553
Örülök hogy ilyen kiváló bennfentes információid vannak, én sajnos csak a nyilvános adatokból tudok kiindulni. Most hirtelen előkaptam a 2010-es éves jelentést ahol már 8,63% részesedése volt a concordenak, a 2011-es szerint 11,21%, és azóta szépen folyamatosan nő. Tehát nekem van igazam, folyamatosan veszik ÉVEK ÓTA.

Sajnos a másik állításod sem igaz miszerint "a tőkepiacokon bevett gyakorlat, hogy nem egy versenytárs kezdi vásároéni a részvényekekt, hanem megegyezik 1, vagy több alappal". Ez egyáltalán nem bevett gyakorlat. magyarországon nem tudok rá példát, USA-ban pedig úgy megbüntetné az ilyen titokban megegyező alapot a felügyelet hogy arról kódulna, szerintem még börtön is lenne belőle. Szóval ez a "bevett gyakorlat" nem létezik.

Harmadsorban a brau. szép dolog hogy ennek "is" kivásárlás lett a vége, ez azonban az égvilágon semmit nem bizonyít mert a tőzsdéről a legtöbb cég úgy távozik hogy kivásárolják, és elég sokkal megesik, erre a magyar piacról is számtalan példa van. Már nem emlékszem hogy a braut mikor vitták ki 2002-3-4-ben-e, de azt tudom hogy 1998-ban a concorde már bőven gyűjtötte. És mint tudjuk ott sem stróman volt hanem value-befektető.

Ennyit az érveidről.
fatihszultan 2014. 04. 06. 08:04
Előzmény: #549  xmann
#552
Nincs igazad!Véletlenül tudom, hogy kb. mikor kezdték el a komolyabb tételek vásárlását. Az, hogy vesznek pár 10K részvényt, OK. Na de 15%???
Másrészt a tőkepiacokon bevett gyakorlat, hogy nem egy versenytárs kezdi vásároéni a részvényekekt, hanem megegyezik 1, vagy több alappaé. Az nem kelt különösebb földindulást a piacon, ha 1-2- alap összegyüjt X%-ot. Ha ugyanezt egy versenytárs teszi....
ikor a Nemetschek felvásárlás volt, akkor is véletlenül a Concord vásárolta össze.
Braum nekem is volt. Megjegyzem felvásárlással és kivezetéssel végződött a sztori...
tigus7313 2014. 04. 05. 18:13
Előzmény: #550  maveryck
#551
még nincs megszavazva.
Bojárék minden áron nem ragaszkodnak olyan döntésekhez, ami esetleg nem tetszene a tulajdonos társaknak.
Pl. a Concorde ebben elég mérvadó lehet.

link

Ez alapján érdekes módon fel sem merül a higitás Bojárban, ami vagy azt jelenti, hogy

nem is lesz érdemi higitás, azaz a vezetői prémiumoknak megfelelő nagyságú részvény kerül átadásra, így osztalék ágon kerül kifizetésre (mint Fotex esetében) a prémium.
Emiatt magasabb lenne az eredmény, és nőne ugyan a részvényszám, de nagyjából megmaradhat a régi tulajok osztaléka.

A másik lehetőség, hogy erre nem is gondoltak (ezért beszél folyamatosan csak a felvásárlás elleni védelemről). Ebben az esetben még meggondolhatják és nem szavazza meg (visszavonják) a kgy, vagy megszavazza, de nem osztják ki az egészet(ld. előző pont), vagy, ha tényleg minden részvényt kiosztanának, akkor bizony tényleg rombolni fogják a mostani tulajdonosokra jutó részvényértéket (ami vaskos kellemetlen meglepetés lenne az eddigi hozzáálláshoz képest)
maveryck 2014. 04. 05. 17:25
Előzmény: #549  xmann
#550
Ez így van, és mégsem esett az árfolyam. Amit nem tudom, hogy ki ért?
xmann 2014. 04. 05. 15:26
Előzmény: #548  fatihszultan
#549
szerintem teljesen irreális amit írsz. Két-három éve folyamatosan veszi a concorde tehát nem mostanában "tudtak meg valamit" egy felvásárlásról
strómannok: ez a concordeot ismerve valószínűtlen, és az időtáv is ellene szól. Pár hónapra lehetsz stróman, évekig nem tartasz pozíciót strómanként

Mindkét lehetőséget elvethetjük.

a concorde korábban is szívesen vett nagy csomagokat illikvid, de olcsó részvényekből, például brau. nem azért mert tudott valami vagy strómankodott, hanem mert olcsónak tartotta. itt pont ugyanez a helyzet. Vettek valami ami jó sztori, és még olcsónak is tűnt, és a menedzsment is korrekt volt. eddig.

semmi nem indokolja hogy ingyen kiosszanak ennyi részvényt a menedzsmentnek, azt meg végképp nem hogy 5szörös szavazati joggal ruházzák ezeket a részvényeket fel. gondolkozz! mi értelme van az egésznek azon kívül, hogy bojárt bebetonozza a székébe? Semmi, csak annyi a cél, hogy nehogy elvehessék Bojár szeretett GSparkját. Mert úgy érzi hogy ez az övé, az ő gyereke, ő nevelte fel. És ez így is van. csakhogy ez egy nyilvános részvénytársaság és vannak tulajdonostársak, az új részvényekkel pedig az ő részvényeiket értékteleníti el. Minden eddigi GSP részvény kevesebbet, sokkal kevesebbet fog érni, mint eddig. Többmilliárdos kár éri az egyéb befektetőket. Ez korántsem befektetőbarát lépés!
fatihszultan 2014. 04. 05. 09:49
Előzmény: #545  zodiac
#548
Hello

Megosztom a gondolataim, mivel nem kevés pénzzel vagyok érdekelt. Elöljáróban néhány mondat.
Évek óta van Parkom, mert még anno, a szétválasztás előtt is volt Graphim. Egyik legnagyobb tőzsdei keresetem volt, mivel a hatalmas nyereség mellé, még adóoptimalizálás lehetőséget is adott a szétválasztás. Még akkoriban voltam párszor közgyülin is, beszéltem néhányszor Bojárral és olyanokkal is, akikkel napi kacsolatban állt. Elolvastam a könyvét, elovasom a nyilatkozatait, meghallgatom az interjúit.
Úgy gondolom Bojár se nem hülye, se nem tolvaj. Szerintem nem akar 1-200 M-t kiszedni a részvényesek zsebéből. Egyszerűen nem ilyen fazon és nincs is rászorulva. Ha ki akarta volna lopni a többi részvényes pénzét, már kb. 100x megtehette volna. (Anno a split-nél is hagytak másokat is keresni. Sok más BÉT cég biztos nem úgy intézte volna)
Namármost, mikor a Concord elkezdte vásárolni, majd bejelentették a részesedésüket, engem elgondolkoztatott a dolog és barátaimnak azt mondtam, hogy szerintem felvásárlási sztori van az akció mögött.
(Az ügy teljesen hajaz Kosztó egyik örökbecsű ankedótájára, a kecskebőrt vásárló srác)
Gondolkozzunk! Concord valahol 950-1250 között összevásáról 15%-ot. Ez a bejelentett, legnagyobb egybeni tuladon, a GS parkos tulajokon kívül!
Szerintem 2 eset lehetsége:
1. Vagy a Concord megtudott valamit egy lehetséges felvásárlásról,
2. vagy az alapok a strómanok.
15%-uk van. Felmegy mondjuk 1800-2000-ig az ár. Hatalmas nyerő egy alapnak. Úgy gondolják realizálnak (ahogy én is és valszeg sokan mások is).
OK, de 15%-ot kinek adnak el tőzsdén a parkból?
Másrészt ne felejtsétek el, volt egy mondat Bojár nyilatkozatában, amiben erről kérdezték. Azt mondta világosan, nem kertelve, hogy nincsenek ellene egy esetleges felvásárlásnak, de így adott esetben jobb árat tudnak elérni.

Szóval, szerintem gondolatébresztőnek ennyi elég lesz.

Vélemények?

üdv
philosopher
philosopher 2014. 04. 03. 21:24
Előzmény: #545  zodiac
#547
Concorde: 15%
Plotinus: 0,9%

Ez még elég messze van egy komolyabb részesedéstől.
Törölt felhasználó 2014. 04. 03. 09:44
Előzmény: #540  xmann
#546
Ez így tényleg durva, csak azon csodálkozok, hogyhogy nincsen tömeges eladás.
zodiac 2014. 04. 03. 08:51
#545
Hány %-a van a Concorde-nak és Plotinus-nak?Valamit akartak.
Tibi0002 2014. 04. 03. 07:48
Előzmény: #540  xmann
#544
Ha tényleg jól értelmezem az eddigieket (ami közel sem biztos), akkor a vezetőiképp visszaélnek a hatalmukkal, "ellenséges felvásárlásra" hivatkozva.
Ha így lesz, akkor már nem a legkitűnőbb cégek közé fog tartozni a park.
Mindenesetre így is létezik az az árszint, ahol venném. De az messze nem a mostani árfolyam.
Tibi0002 2014. 04. 03. 07:44
Előzmény: #539  xmann
#543
Elnézést, ezt nem vettem észre. Akkor ingyen kapnak egy rakás részvényt a kedves vezetők...Na, 600-ra beállok vételre. :)
philosopher
philosopher 2014. 04. 02. 22:00
Előzmény: #541  tojci
#542
Igen, a saját rv vásárlás lett volna a normális.

Az ingyen hígítás egy picit túlzásnak tűnik ekkora részvényszámmal. És ha nincs is látható ellenséges felvásárlás, akkor ez tényleg felesleges túlbiztosítás, nem látszik az értelme (ha csak nem a mostani vezetőség szemszögéből nézzük).
tojci 2014. 04. 02. 21:23
#541
Váratlan és negatív fejlemény. Számunka értéknövelő az lett volna, ha a menedzsment saját részvény vásárlásra ad felhatalmazást, aztán utána dolgozói/vezetői premizálásra szétosztja. Ez így nagyon gáz.

Topik gazda

motorGP
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek